Šta je novo?

AM3 upgrade

Gerix

Cenjen
Učlanjen(a)
13.06.2012
Poena
170
Hteo bih da zamenim procesor, da stavim nesto bolje, jer ovaj je definitivno izgubio borbu sa vremenom.

Konfiguracija je ova iz potpisa. Budzet je veoma siromasan, do 100 otprilike. Ono sto sam ja iskopao jeste recimo 1090t, da ne menjam plocu (mada nisam siguran dal ova moja ploca podrzava X6), za 90e.
Polovan, naravno, ali tesko je naci bilo koji AM3 a da je solidan apdejt. S druge strane, mozda bih mogao da prodam ovo sto imam (maticna i procesor), pa da zamenim soket skroz. Opet, pitanje je sta tu uzeti. G3258 je nasiroko hvaljen, medjutim, nisam siguran kako bi se pokazao u gejmingu, posto uglavnom za to koristim racunar uz AutoCad, mada on moze i uz ovaj sadasnji procesor.
Dakle, 1090t za 90e ili nesto drugo ?

Ja sam kao privremeno resenje presao na g3258(dok ne skupim za i5) sa FX6300. Kako vreme prolazi cini mi se da cu da odlazem malo kupovinu jer za sad sve igre koje ja igram g3258 i grafa koju imas u potpisu teraju bez problema na 1600x900 rezoluciji i u glavnom na maks detaljima dok sam imao problema sa FX-om. A igram Diablo 3,Heroes Of The Storm,WoT,WoW,MK X i plus jos neke gluposti.

Naravno kada igraš igre koje traže max 2 jezgra...
Inače tuban je još uvek mašina.
Spusti malo cenu i uzmi taj 1090t, pa tamo za godinu-dve pređi na intel ili ako amd napravi nešto :D

Ja sam kao privremeno resenje presao na g3258(dok ne skupim za i5) sa FX6300. Kako vreme prolazi cini mi se da cu da odlazem malo kupovinu jer za sad sve igre koje ja igram g3258 i grafa koju imas u potpisu teraju bez problema na 1600x900 rezoluciji i u glavnom na maks detaljima dok sam imao problema sa FX-om. A igram Diablo 3,Heroes Of The Storm,WoT,WoW,MK X i plus jos neke gluposti.

Hm, da, recimo maticna iz tvog potpisa plus 3258 ispadne oko 100e, sto se uklapa u moj budzet. Jedino sto bih ja tesko planirao skoriji apdejt na neki i5, posto moram dva racunara da finansijski odrzavam.
A jesi probao neke sportske simulacije, FIFA, NBA i slicno? Far Cry 4 recimo? Ne igram WoT, WoW i slicne igre, a koliko vidim, g3258 je ko stvoren za njih.

Poslednja izmena:
mislim da bi za svoj komplet mogao da dobijes nekih 50tak e dosta lako (ako ne i nesto vise),uz tih 100nak e imao bi lepu svotu za apgrejd.e sad,nekad je za te pare naletao sendi i5 sa lepom plocom,sad je realnije da ides na haswell i3 + h81.nemam pojma koje naslove planiras da vrtis,ali na prste jedne ruke mozes nabrojati igre gde i3 ne bi do kraja ispratio 270.

U zadnje vreme idu Sandy/Ivy i5 za lepe pare samo tako (90-120e). Taman mu ostane jos za H61/B75 plocu.
Najisplativije resenje, po meni. Ili eventualno FX-8 komplet ako naleti za 150 evra, ako preferira AMD.

Poslednja izmena:
Ne cini mi se da ce se 550 be tako lako prodati, ne zna se dal je slabija ponuda ili potraznja, pogotovo uz ovu mrtvu plocu. Jesam "fan" AMDa, svi dosadasnji racunari su imali samo AMD komponente, ali ako intel nesto bolje nudi...
O kom haswell i3 pricamo kada govorimo o najboljem odnosu cena/performanse?

slabija ponuda/potraznja?pa ja dva meseca trazim regora za 2k din,kamoli be phenom da ne ode za tih 25e+25e ploca.
Gledam na KP, slabo skroz. Generalno malo ima phenoma. Dajte neki kombo ovih Intel CPU plus maticna, da vidim sta mi je ciniti. Ne znam nista u vezi njih, bas nista,mrak.
I da, gde uporedjivati procesore,na Cpuboss,game debate...?

i5-2xxx ili i5-3xxx, trazis ih za 90-120 evra na oglasima. (brojevi xxx u oznaci su ti nebitni)
I trazis 1155 ploce koje u nazivu imaju H61 ili B75. Imaj u vidu da nove u prodavnici idu za 40-60 evra.

A od uporedjivanja nema vajde, samo od iskustva ljudi i testova...

slaba je ponuda u smislu da je potraznja ogromna,jer ti fenomi rade skoro na svakoj amd ploci (sem novijih fm2 soketa i starijih od 939) a kako su svi manje presli na 1080p i kako je cpu zahtevnost za to skocila,stari semproni,x2 am2 athloni itd nemeru isprate,pa svi zickaju da osposobe te konfe,zato i kad iskoce na oglasima za iole pristojne novce prodaju se kao vruce kifle,otud suldo naduvane cifre.ovo ti pricam iz najneposrednijeg licnog iskustva,jer sam muku mucim da osposobim jednu,a da ne bacim sulude novce na athlone i phenome II.kao sto si video i sam za thuban-a,jako tesko ces ga naci ispod 100e,a za te pare imas sendi i5 pored kojeg thuban nema sta da trazi.ja bre mrtvog regora nemerem nadjem za normalne pare,kamoli thuban-a.

Realno, mislim da ti se najvise isplati da uzmes Phenom X4 u ovom trenutku. Za neki ozbiljniji upgrade ti treba znacajno vise novca, a Phenom je i dalje odlican procesor.

Da se prezivi neko vreme,Phenom koji ide na 3.9-4.0 GHz i da mu rade bar 3 jezgra moze posluziti.
Da li si uopste pokusao otkljucati taj tvoj X2?

Pokusao sam da otkljucam moj, ali ne moze. Svake nedelje po jednom probam, ko *****. Izgleda da imam felericna oba jezgra ili je Biostar novim biosom onemogucio otkljucavanje, ko ce ga znati. Kada bih mogao, verovatno bi odlozio apgrejd jos malo.
Opet, ponude x4 9xx procesora i nema. Ja to sve gledam na KP, logicno. Pazario bih 965 npr. sigurno.

eh sad,prvo nema,pa sad ima,ali ne valja cena (sto ja pricam od pocetka).odluci se. :)

sto se tice neocenjenih,vidi da odes i sam testiras,ili da to neko kome verujes uradi za tebe.moraju svi odnekud da pocnu,ne znaci da su prevaranti.naravno,ako trazi pare unapred,samo salje i nema ocene,jasno je o cemu se radi.

Cene polovnih komponenti su nerealno visoke. Nov Athlon 860K u kombinaciji sa najjeftinijom A68H pločom košta oko 115€, a to bi trebalo da bude u rangu matorih Phenom-a (955/965) kada su igre u pitanju. Druga opcija je G3258 i H81 za sličnu cenu. U oba slučaja ćeš imati slične perofrmanse za igre i CAD. Možda će negde biti bolji Pentium, a negde Athlon, ali razlike su male. I što je najbitnije, oba procesora će sasvim lepo ispratiti tvoju R9 270.

Imaju 3 kom. 1090 koja mi ne odgovara, 0 kom. 965 i 5-6 komada 955 sa ili velikom cenom ili neocenjenim prodavcem. Nisam gledao ove ostale IT sajtove, ali u osnovi, sve su to oglasi sa KP.

Kupovina na on-line oglasima, od ne proverenih prodavaca je "besna macka u dzaku",od toga bezi...a nije ti vazno da li je 955 ili 965 vec da je C3 revizija i da provereno ide na oko 4GHz sa nekim normalnim naponom...
Skoro sam video oglas, bas jednog "mog" Šabcanina,za P II 965,gde ga on hvali i kuje u zvezde kako ide na 4.2 GHz,a postavio SS na kome je core voltage 1.6v..extra mu primerak! :d

Poslednja izmena:
Kupovina na on-line oglasima, od ne proverenih prodavaca je "besna macka u dzaku",od toga bezi...a nije ti vazno da li je 955 ili 965 vec da je C3 revizija i da provereno ide na oko 4GHz sa nekim normalnim naponom...
Skoro sam video oglas, bas jednog "mog" Šabcanina,za P II 965,gde ga on hvali i kuje u zvezde kako ide na 4.2 GHz,a postavio SS na kome je core voltage 1.6v..extra mu primerak! :d
Uzeo sam grafu tako,doduse s garancijom, ali procesor star 4+ godine jeste macka u dzaku. Dakle, C3 revizija? Sta bih mogao da trazim od testova da odradi,pre nego sto kupim?

Ja sam moj 965 sa godinu i po dana garancije prodao za 6800 dinara ovde na forumu. Ubrzo posle toga jos jedan clan je svoj 955 prodao jos jeftinije. A ovi na KP nisu normalni koliko traze. Prati oglase na forumu, mozda se pojavi neki sa normalnom cenom, osim ako ga neki preprodavac ne kupi pre tebe i stavi na KP. :)

proc je mnogo manja macka u dzaku od pa skoro svega ostalog,pa i 4g star,narocito te ne 125w varijante.sto se tice testova,in place large ftt u prajmu mi se doima kao najmerodavniji,mada sve zavisi i od hladjenja koje ima i uslova gde vrti test.ako ikako mozes pokupi ga licno,sve ostalo je zapravo macka u dzaku (sem ako pristane da ti posalje cpu,pa da ti testiras pa ako bude okej da mu posaljes pare,sto se jako retko desava,cak i meni koji imam buljuk pozitivnih na kp.com).

Pojavi se 965, ali za 70e. Malo mnogo.

Covek sa foruma mi nudio 960t koji se otkljucava u x6 1605t, ali naravno, moja ploca ni to ne podrzava. Mislim da cu da menjam plocu, nema druge. Nadjem neku AM3+ koja podrzava i FX i Phenome i to je to. Ne mogu da kidam zivce.

Poslednja izmena:
fenom za 60e,ploca 40e minimum,to je 100 keka,tvoj komplet ako uspes za 50-60e plus verovatno ces morati i ram da menjas...mnogo cimanja za jako malo benefita.da ne pricam da uz malo strpljena na forumu ce natrcati kseon komplet za djuture 60e koji jede te fenome za dorucak.jos ako ga je utezao pega i ekipa,nema preko,narocito ne za te pare.a i to je sportska varijanta,mnogo se vise isplati ulagati u savremen hardver.

Vrh Dno