Šta je novo?

AM3+ 990X Asus VS Gigabyte mini (oc) review

demios

Čuven
Učlanjen(a)
07.12.2003
Poena
770
Zapale su mi za oko ove dve ploche iz vishe razloga. Za ~100e nikad vishe se nije dobijalo za ulozeni novac. naravno, gledano iz ugla naprednog korisnika. Tu je podrshka za nadolazece buldozer procesore, snazna pasivno hladjena naponska sekcija, multi gpu podrshka, pa chak i za SLi (to kad sam video, bio sam odushevljen, josh samo da probam isto, 2 nv karte na amd chipsetu, i to zvanichno :)). Zatim, tu su vec standardno SATA i USB3 podrshka, obe imaju i konektor za usb3 front panel, Asus ima 2 sata porta vishe, gigabajt 2 faze na naponskoj vishe :D itd itd, da ne gnjavim sa tim glupostima dalje vec da predjem na stvar, tj na overclock.

test sistem:
asus m5a99x evo (113e)
gigabyte 990xa ud3 (98e)
phenom II x4 955BE, komada dva
alpenfohn brocken feat 2x 12cm noctua
kingston 2x2gb ddr3 1800 cl9 kit
cm m520 modular
cm 690
win 7 sp1
fabrichki biosi

Obe ploche su se fantastichno pokazale. zaista, odavno nisam lakshe i vishe overklokovao neki amd sistem. posebno sam bio impresioniram oc-om memorije, fantastichnih 1900 cl 7 8 9 25 1T. Shto se tiche postignutih frekvencija, Asus je za neki mhz bio bolji, na njemu je cpu trazio manje napona, ali se isti zato grejao 3c vishe, a nb kuler za isto toliko manje. da li je to sve do kalibracije sondi i kako koja plocha "ishchitava" napon, ne znam, ali krajnji rezultat je gotovo isti i impresivan. Nije mi se dopalo na GA-u shto su mu hladnjaci gotovo duplo manji (osim sb hladnjaka koji je duplo veci :)) nego na asusu, primetila se i razlika u temperaturama, ali nishta preterano.
shto se tiche estetike, po meni, obe ploche deluju ozbiljno i kao da pripadaju klasi iznad, pogotovo asus, kome bih malko zamerio na nepotpuno crnom pcb-u :)

Instalacija obe ploche je proshla bez ikakvih problema, glatko i brzo.

Josh jedan plusic na asus strani je pored fensi uefi biosa, ipak vishe podeshavanja u istom i mogucnost finijeg shtelovanja sistema.

Ukratko, po meni savrshene ploche po pitanju cena/performanse za nadolazece 32nm procesore. za koju god da se odluchite, necete pogreshiti, asus je za nijansu bolji, taman toliko koliko je i skuplji.

Usled nedostatka vremena, malko je kraci i s' brda s' dola test :d, ali ako imate neke predloge, pitanja, testove da izvrtim, dok su tu, recite, pa koliko mi vreme dozvoli da uporedimo josh neshto.

Prilozi

• IMG_2704_resize.JPG
    IMG_2704_resize.JPG
    269.1 KB · Pregleda: 71
  • IMG_2705_resize.JPG
    IMG_2705_resize.JPG
    306.5 KB · Pregleda: 73
  • IMG_2706_resize.JPG
    IMG_2706_resize.JPG
    340.1 KB · Pregleda: 114
  • IMG_2708_resize.JPG
    IMG_2708_resize.JPG
    391.5 KB · Pregleda: 86
  • IMG_2709_resize.JPG
    IMG_2709_resize.JPG
    397.9 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
josh malo slika i shotova

Prilozi

• IMG_2710_resize.JPG
    IMG_2710_resize.JPG
    395 KB · Pregleda: 76
  • IMG_2712_resize.JPG
    IMG_2712_resize.JPG
    381.6 KB · Pregleda: 50
  • ScreenShot283.jpg
    ScreenShot283.jpg
    337.1 KB · Pregleda: 122
  • ScreenShot315.jpg
    ScreenShot315.jpg
    327.2 KB · Pregleda: 101
Odlični rezultati, ovo sa gigabajtom sam video još pre neki dan i pitao sam se hoće li Asus biti bolji a ono mrtva trka. Koju memoriju imaš? I da te pitam kakvi su hladnjaci na dodir na obe ploče? Ja sa M5A97 PRO imam problem sa pregrevanjem.

pri ambijentalnoj od 26-27c, pri nekim max klokovima, hit sinkovi su topli do vreli, asusov malo hladniji, tj moze da se drzi prst malo duze :D ali sve je rock stable.

Svidja mi se ova asusova, mozhda je i uzmem kad bude izashao BD :D

Koliko sam shvatio iz prvog posta, imaš dva 955 BE procesora, ako si koristio oba onda su slični primerci po pitanju OC-a , samo što je na Asus-u napon dosta stabilniji u odnosu na GA, sudeći prema HWmonitoru, odnosno 1,49V(1,48V) naspram 1,54(1,49V).

Opet seta napon na asusu? Tj pri max loadu,ploca dize vcore? (slicno kao m4a88gtd pro)

na GA sam probao oba primerka, drugi je mrvicu bolji, gotovo isti, na asusu je trenutno prvi, nisam stigao da probam i drugi. ali shotovi su sa istim, tj prvim procesorom. sheta vishe na ga napon, ono shto sam zaboravio da kazem je da u biosu nema kod load line da se ukljuchi iskljuchi ili shteluje, kod asusa ima. meni je najbitnija tamperatura kao merilo kod amd-a, stoga sam gigabajtu malo progledao kroz prste kad je u pitanju to malo shetanje napona. tipa u biosu setovano normal iliti 1.4v, u winu na leru je isto toliko, ali pod opterecenjem ide na 1.424 i mrvu preko (u linxu), sa tim da kao da on sam dodaje u zavisnosti od opterecenja. recimo prime nikad nece preci tih 1.424v a linx kad potegne ide i malo preko. kod asusa ako stavish 1.4v, load line na ultra high, u winu je isto 1.4v ali pod opterecenjem malo padne i tu stoji. pa sad ko vishe shta preferira i shta je bolje nemam pojma, ali kazem, meni je bitno da rade obe stabilno. na proslim asusima je bilo random bsodova zbog prevelikog shetanja napona i frekvencije (na primerciam shto su bili kod mene). ove dve ploche su bash lepo ispeglane i jedva chekam buldozerka da se pojavi.

svaka cast za trud i test lepa asus plocica kao i uvek a performanse impresivne :)

hvala

meni bi bash bilo sve jedno koju uzeo, ako je stiska sa lovom, ne bi se zeznuo ni sa GA, ako imash vishka, nije loshe uzeti ni asusa, obe rade super.

nego, jurim josh jednu gtx 460 i jednu 6850 da probam cf i sli performanse.

Poslednja izmena:
evo malo 6850 cf performanse

jurim josh jednu gtx 460 pa da probam sli.

Prilozi

• ScreenShot329.jpg
    ScreenShot329.jpg
    329.5 KB · Pregleda: 96
Nazad
Vrh Dno