Šta je novo?

Am2

mackOpolo

Čuven
Učlanjen(a)
27.12.2005
Poena
620
Zeleo bih da predjem na AM2 platformu.
Trenurna kombinacije je Asus K8N-e, Sempron 2800+ 64bit Asus 9550ge i 1gb Kingston. Zanima me vase misljenje ploce i procesora. Sta je trenurno best buy.
Koja ploca i procesor da nije nesto preterano skupo.Dosta se pominje MSI,Asus tako da neznam tacno sta da uzmem. Da li Sempron ili mozada jos malo evrica pa neki Athlon. Znam da ce ostatak sigurno biti 7600GS I 1gb ddr2 memorije.
Hvala na savetima.
:type:

Za graficku (gainward ddr3), memoriju (Apacer am1) i procesor (svejedno nema neke vece razlike izmedju athlona 3000+ i Semprona 3000+ razlika u ceni ~20tak evra, fora je sacekati neki dual core a do tad ce posluziti i jedan i drugi) mogu da pomognem, ploca trenutno ni jedna ne zadovaljava u potpunosti, barem po mojim nekim merilima.

Misko je napisao(la):
Za graficku (gainward ddr3), memoriju (Apacer am1) i procesor (svejedno nema neke vece razlike izmedju athlona 3000+ i Semprona 3000+ razlika u ceni ~20tak evra, fora je sacekati neki dual core a do tad ce posluziti i jedan i drugi) mogu da pomognem, ploca trenutno ni jedna ne zadovaljava u potpunosti, barem po mojim nekim merilima.

I ja sam provalio da za AM2 nema nekih bog zna kakvih ploca. Samo neki MSI i to nesto onako. U kom smislu nema velike razlike izmedju athlona 3000+ i Semprona 3000+.Jer mozes malo detaljnije da objasnis. Athlon ima vise kesa, a u stvarnom radu kako se to odnosi na performanse.

mackOpolo je napisao(la):
I ja sam provalio da za AM2 nema nekih bog zna kakvih ploca. Samo neki MSI i to nesto onako. U kom smislu nema velike razlike izmedju athlona 3000+ i Semprona 3000+.Jer mozes malo detaljnije da objasnis. Athlon ima vise kesa, a u stvarnom radu kako se to odnosi na performanse.

Athlon ima vise kesa ali meni su te razlike zanemarljive, prava stvar je tek dual core.

Taj Sempron ima 8x mnozilac a athlon ima 9x.Znaci za max OC ti je potreban manji HTT ako imas athlona(vazno ako ploca ne moze da izvuce preko 300HTT,sto je moram priznati malo verovatno kod danasnjih ploca-MSI, konkretno Ultra u mom slucaju,izvlaci 350+ ,dalje nisam probao :d)

Neskica je napisao(la):
Ima li neko iskustva sa ABIT KN9 i KN9ultra modelima(cena im je oko 100e)?

Odlicne ploce, nemam licnih iskustava ali su na stranim forumima odlicno ocenjene. pazi samo da bude nf5, to sam vec objasnjavao.

mackOpolo je napisao(la):
Ako uzimas AM2 sa NF5 chipsetom, savetujem ti A64 3000+. Ima 9x mnozilac, i ima 2 ili 4x vise kesha od Semprona. Sto se tice performansi, klok za klok je brzi od Semprona oko 0-10 %, zahvaljujuci vecem L2 keshu.
U gaming testovima je najveca razlika zahvaljujuci vecem L2 cache-u. Mozes da osetis i blagu razliku u desktop okruzenju. Sve ukupno razlika ne moze da predje 15% u najekstremnijim situacijama.
Mnozilac 8x moze da bude limitirajuci faktor na NF5 chipsetovima, zbog limitirajucih HTT frekvencija koje taj cipset postize.

I Sempron i A64 3000+ su jeftini. Sempron je nekih 20 evra jeftiniji. U sustini oba sluze da popune socket do pojave jeftinih dual core procesora, gde razlike u performansama mogu da skoce i do 2x.

Po mom misljenju, A64 3000+ za AM2 je ipak nesto bolji izbor nego Sempron.

Neskica je napisao(la):
Da ABIT KN9 je 550 KN9ultra a je 570. Ima i skupljih AN9 32X i naravno Fatal1ty AN9 32X, ali je to van mog budzeta(oko 150-160e).

ccc, KN9 nije nf5 ploca, to je nf4 ploca.

KN9S je nf550
KN9ultra je nf570 (MCP55-Ultra)
KN9sli je nf570sli

Misko je napisao(la):
Odlicne ploce, nemam licnih iskustava ali su na stranim forumima odlicno ocenjene. pazi samo da bude nf5, to sam vec objasnjavao.
A sta ti strani forumi kazu kako se nose sa asus-om m2n-e 🙂 ?

Zar je moguće da kod nas ne može da se nađe valjana ploča za AM2 za 90tak jevrića? Koliko mislite da će još da potraje takva situacija?
Vidim, LiLa isto traži ovi M2N-E, koju je Misko prilično zastupao, a ja uglavnom po netu nađoh negativne review-e vezane za BIOS, max 1.95V za mem, a još ju je izgleda i nemoguće naći kod nas... a ja nešto ne bih one MSIeve... blah

LiLa je napisao(la):
A sta ti strani forumi kazu kako se nose sa asus-om m2n-e 🙂 ?

Pa i jedna i druga su odlicne, abit ima samo 2 PCi slota i kao takva meni ne odgovara, takodje mi se ne svidja kod abit-a sto su memorije jedna do druge a kod asusa su 1&3, 2&4. Max HTT na Asus-u je oko 400, na Abit-u nisam siguran tacno ali tu negde.

Misko je napisao(la):
Pa i jedna i druga su odlicne, abit ima samo 2 PCi slota i kao takva meni ne odgovara, takodje mi se ne svidja kod abit-a sto su memorije jedna do druge a kod asusa su 1&3, 2&4. Max HTT na Asus-u je oko 400, na Abit-u nisam siguran tacno ali tu negde.
Valjda nece biti prevelik problem voltaza za memoriju kod asusa tj. nadam se da ce ispraviti u nekom od narednih biosa,za sada mi se cini da je u najmanju ruku lakse nabaviti nego abita i kao takva logicniji tj. laksi izbor.

Treba biti pazljiv pri izboru CPUa a posebno memorije kada su nove AM2 ploce u pitanju. To se pogotovu odnosi na nF570 ultra i SLI. Npr. ovaj tread na MSI forumu se bavi uocenim problemima kod K9N ploca: http://forum.msi.com.tw/index.php?PHPSESSID=9a91a4a34b19f7f4bec12052a7cfe16c&topic=99924.0
U vecini slucajeva MSI tehnicka podrska je savetovala kupcima da vrate kupljebne ploce i da ih zamene za revizirane. Ljudi se najvise zale na nepostojanje podrske K9N Ultra ploce za X2 procesore. Simptomi su u velikoj vecini slucajema reset racunara prilikom pokretanja nekih aplikacija, rezanja CDa ili cak surfovanja internetom.
Na zalost, situacija kod ASUSa i ABITa nije mnogo bolja sto se stabilnosti tice. Konkretno ASUS M2N-E ima velikih problema sa nekompatibilnosti velikog broja memorijskih modula. Utiske i veliki broj negativnih iskustava sa ovom plocom mozete naci na ASUSovom forumu. Sve u svemu treba biti VEOMA pazljiv prilikom kupovine memorija i procesora za doticne maticne ploce. Pre kupovine obavezno proveriti listu testiranog hardvera (misli se pre svega na memoriju i CPU) na sajtovima proizvodjaca i ne bi trebalo da bude problema (bar je u mom slucaju tako).

kao što reče PeraNS,AM2 je nekompatibilan sa nekim DDR2 modulima i ne želi sa svim da radi u DUALU! ali posle nekoliko sklopljenih konfgiruacija stigli smo do znanja da je Kingston jedini *bio* radio u dualu,sve do pokušaja fleshovanja biosa,i sad....rade i druge u dualu,TwinMos,Geil,PQI,Corsair i pružaju i više nego dobre performanse(na MSI,ASUS i Foxconn-ponovljeni isti rezultati). Tako da AM2 platforma dolazi skrooooz u obzir(sa punom podrškom već sad jeftinije DDR2 memorije) a MSI ima dovoljno zadovoljavajuću seriju K9N ploča koje će verujem za početak novog trenda AMD-a zadovoljiti ukuse kupaca. I naravno nForce 570 pre nego 550.Šta dalje.... videćemo

Poslednja izmena:
MSI K9N ultra ima citavih 1 :d (jedan :d).Ali ima Sata za izvoz(pih a ja imam pata hard :d)
Koliko sam video na netu,nije mnogo bolja situacija i kod ostalin nf570 ultra baziranih ploca..Djubrad 😀 forsiraju sata standard 😀

***,jedino da prodas taj hard i uzmes sata(sto je ,znam,zeznuto ).Inace,ne znam kakva je situacija kod intel-a,koliko p-ata portova imaju nove 965 i 975 ploce.
BTW,proveri da budes siguran koliko ima Asus M2N-e ,Misko moze da ti kaze(moguce da ima 2 komada)

Na AM2 platformama 1 siromašni ATA konektor, iskoristite ga za optiku,SATA HDD u mašinu a ostale ATA HDD-ove u externi rek i upucavajte filmove na njih... mass storage ili mini bioskop😛arty:

I onaj ko ima recimo dva opticka i dva ata hd-a moze da se slika. Cak i onaj ko ima 2 + 1. Jer na taj jedan prikljucak mogu da idu dva uredjaja. To je zaista preterano.

Poslednja informacija sto se MSI K9N 570 ultra ploca tice: uzrok vecine problema na ovim plocama je hardverske prirode. Naime, jedan kondenzator na ploci koji se nalazi blizu socketa mora biti zamenjen. Rec je o C565 100pf koji bi trebao biti zamenjen sa 220pf:

"The information I have from Taiwan is that indeed C565 100pf -> 220pf needs to be replaced.
Also that the board needs to be send in if you can't do it yourself."

Evo i slike pa ko se bolje razume u elektroniku nek da neki komentar:

Prilozi

• MB.jpg
    MB.jpg
    383.2 KB · Pregleda: 183
Poslednja informacija sto se MSI K9N 570 ultra ploca tice: uzrok vecine problema na ovim plocama je hardverske prirode. Naime, jedan kondenzator na ploci koji se nalazi blizu socketa mora biti zamenjen. Rec je o C565 100pf koji bi trebao biti zamenjen sa 220pf:

"The information I have from Taiwan is that indeed C565 100pf -> 220pf needs to be replaced.
Also that the board needs to be send in if you can't do it yourself."

Evo i slike pa ko se bolje razume u elektroniku nek da neki komentar:

Pero,hvala na informaciji.Jesi li razmisljao sta ces da radis?Mislim hoces li da vracas plocu na reklamaciju za par nedelja (kad stignu nove ploce) ili ne?
Ja sam u dilemi...Nemam dual core,ali po svemu sudeci problem ce postojati kad ubacim neki DC am2...Pih bre MSI,kakva bezvezna greska :S:

Jos uvek necu nista da preduzimam jer situacija jos nije 100% cista. Naime, izgleda da su samo 2.0 ploce pogodjene ovim problemom mada na forumu ima zalbi i na 1.0 (moja je inace 1.0). Dakle, jos uvek je rano reci. Trebalo bi da pozajmim od nekog jedan X2 i da lepo istestiram plocu ali posto je to gotovo nemoguce ostaje samo da cekamo. Pitam se da li bi pakom uvazio reklamaciju na plocu i zamenio je drugom ukoliko otkrijem da ploca brlja sa X2? Ocekujem da MSI izda neko zvanicno saopstenje na sajtu i da obavesti sve uvoznike o ovom problemu pa cemo onda videti.

"Bas, Is K9N Platinum (non sli) board also affected with the capacitor problem???

It's all the MS-7250 Ver 2.x series, what ever name they have K9N Platinum (non SLI that ver 1.x), Ultra...etc....
If your board between the PCI slots show MS-7250 Ver: 2.x (where x means anything) and it does shutdown with an X2 CPU during e.g. lan-transfer, then it affects you."

Vise informacija ovde: http://forum.msi.com.tw/index.php?topic=99924.0

Nazad
Vrh Dno