Šta je novo?

AM2 vs CORE DUO

andrejmi

Slavan
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poena
319
Ljudi pomagajte,razbih glavu:smash: ali opet ne mogu da se odlucim da li da uzmem Intel Core 2 Duo E6300 ili AM2 Athlon 64 X2 4200+!!! cijene su im iste ali kakav im je odnos performansi.
Najvise mi treba za igre,multimediju i photoshop.:wall:

Ljudi pomagajte,razbih glavu:smash: ali opet ne mogu da se odlucim da li da uzmem Intel Core 2 Duo E6300 ili AM2 Athlon 64 X2 4200+!!! cijene su im iste ali kakav im je odnos performansi.
Najvise mi treba za igre,multimediju i photoshop.:wall:

Taj C2D i dobra ploca za OC bi te izasli nesto vise nego X2+dobra ploca.Inace C2D se bolje klokuje i sa dobrom plocom mozes da doguras do 3Ghz bez neke vece muke.
Inace,taj X2 je takodje dobar procesor i klokuje se od 2.7-2.9 sa dobrim hladjenjem(koje ti treba u svakom slucaju).

Znaci 1)C2D- brzi klok za klok i bolji OC(do nekih 3+Ghz da kazemo) uz vecu cenu zbog ploce
ili 2) X2,15-20% sporiji klok za klok, manji max OC od c2d,nesto jeftinija opcija zbog cene ploce,ali i dalje vrlo brz,zadovoljio bi sve potrebe(sto se moze reci i za Pentium D :D ).

Inace posto je razlika na def. freq. oko 17% u korist 4200+,moze se reci da su na def. tu negde izjednaceni(sto moze da varira na obe strane u zavisnosti od aplikacija).
Sada ti ostaje da odlucis da li ti se OCuje procesor i sta nude odgovarajuce ploce za obe platforme.Takodje,64bitne exstenzije(tj. ona sacica programa koji rade u x86-64) daju nesto slabije rezultate od AMD procesora,mada opet se moze reci da je c2d brzi i u x86-64 modu zbog prednosti u IPC od 15-20% koja nadomescuje to.Naravno nista nije crno belo,i tu ima varijacija.

Ja bih uzeo C2D,trenutno :D.

Poslednja izmena:
Istu dilemu sam i ja imao, cak i hteo da uzmem AM2 (imao odlicnu ponudu na ovom forumu) ali kad sam video C2D... jos kad stavis sata2 raid u stripe modu...
Znaci, kao kada vozis svoj auto max, a pored tebe jezdi, sa pola snage, neki bmw i vidis da u njemu ima snage za nestajanje u oblaku dima kad god hoce...
Sta da ti kazem, ja stekam kesh za C2D.

Za ljude koji su navikli da daju male pare za plocu, a prelazak na C2D odlazu zato sto nece da menjaju i memoriju i AGP plocu, ploca od 60 evra:
Asrock Dual VSTA 775
http://www.asrock.com/product/775Dual-VSTA.htm
nije neki veliki overkoker ali za ove pare daje odlican odnos ulozeno/dobijeno, plus zadrzavate DDR1 i AGP, a mozete da kasnije stavite i DDR2 i PCI-e. 2 PATA prikljucka (4 uredjaja).
Konacno ploca+C2D (E6300) za manje od 230 evra.

Poslednja izmena:
zar C2D nema veci cache?
da sada uzimam novu makinu uzeo bih C2D, jeste da je skuplji ali isplati se :)

Za ljude koji su navikli da daju male pare za plocu, a prelazak na C2D odlazu zato sto nece da menjaju i memoriju i AGP plocu, ploca od 60 evra:
Asrock Dual VSTA 775
http://www.asrock.com/product/775Dual-VSTA.htm
nije neki veliki overkoker ali za ove pare daje odlican odnos ulozeno/dobijeno, plus zadrzavate DDR1 i AGP, a mozete da kasnije stavite i DDR2 i PCI-e. 2 PATA prikljucka (4 uredjaja).
Konacno ploca+C2D (E6300) za manje od 230 evra.

Neverovatno dobra ploca za neverovatno malo para. Nek mi josh neko kaze da je VIA njesra :smash:

Znaci C2D, a koja ploca? Spreman sam da dam do 200eura za plocu!Razmisljam nesto tipa Gigabyte GA-965P-DS4 ili imate nesto bolje da mi predlozite za te pare,ona kosta 180 eura!

hahaha jel neko testirao navedenu plocu? :) sto bi ljudi davali 150+ evra kad sve to i vise (ddr1 i agp) ima u 60:D
Pa niko valjda ne misli da će tom pločom dobiti više nego sa 3x skupljom C2D ready pločom. Ja mislim da dosta nudi za uloženi novac pre svega mogućnost da se pređe na novi CPU bez enormnih investicija. Jasno je da uz takvu cenu ima nedostataka.

ako bi dao 200e za plocu onda nemoj nikako da uzmes,assrock:D posto su to low end ploce ,uzmi recimo ASUS P5B Deluxe;) a mozes i tu gigabyte sto si naveo,i ona je super

Nekako mi to sve izgleda zakrpljeno i nabuzeno, c2d jeste skuplja platforma, i kao takva, konfiguracija treba da bude sklopljena da sve komponente budu u "rangu", znachi c2d na 965 ili 975 i naravno PCIe!

a jel postiji ddr1 + pcix ploca za c2d?

Asrock Dual VSTA 775 kuva, pere, pegla, p**i, ima i ddr1 i ddr2, ima i pci-x i agp... ma ima sve, cak i VIA nb i sb :d i sve to za 60 jura :bottle:

U septembarskom broju "Sveta Kompjutera" je detaljno objasnjeno kolika je razlika izmedju C2D i AM2.Ubedljiva prednost je na strani C2D.
http://www.sk.co.yu/2006/09/sktd01.html

Iako mi je jasna poenta testa i sam zakljucak(tj. K8<Merom),opet mi je zanimljivo kako je socket(am2) "sporiji" od novog jezgra(c2d).Inace,da je c2d ispao sporiji to bi bilo tragikomicno,bar posle toliko godina koje je INTC proveo u zaostatku.
Videcemo mi revidiran test tog socketa kad izadje novo jezgro.
Trenutno je naravno Conroe brzi CPU ,nema mnogo filozofije.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno