Šta je novo?

AM2+ procesor na AM2 ploci ?

• Začetnik teme Začetnik teme mLmiL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

mLmiL

Slavan
Učlanjen(a)
01.01.2007
Poena
301
Postovanje.

Posedujem racunar sa plocom MSI K9N Platinum i procesorom Athlon 64 X2 3800+

Obzirom da vise nema u ponudi AM2 procesora a tu i tmao je moguce naci AM2+ da li je izvodljivo i bezbedno postavljanje nekog od AM2+ procesora koji bi bio na vecem CPU taktu od postojeceg. Pod bezbednim podrazumevam pouzdan rad.

Iako sam svestan da tom prilikom ne bi bio iskoriscen potencijal tog procesora da li je vredno ovakve izmene obzirom da je postojeci procesor najsalbiji iz familije X2 procesora?

Ujedno mozete li preporuciti neki procesor iz AM2+ familije koji bi zadovoljio ...pa recimo ocenu 6.xx u Windows Experiens Index u Win7?

Nasao sam za okvirno 40E Athlon X2 7850 nov procesor. dal bi on mogaod a radi na ovoj ploci? vase misljenje o njemu, eventualno neka druga preporuka?

Uf, pa tesko da ce da radi neki AM2+ procesor na toj ploci, eventualno uz neko flesovanje BIOS-a...
Ne znaci da ne moze AM2+ na AM2, nego je bios koji je poslednji izbacen za tu plocu mator, tako da je rizik pokusati to...

Flešuj bios i radiće, mada po meni prodaj taj MSI i taj 3800+ i dodaj kintu i uzmi nešto što podržava athlon II odnosno Phenom II ogromna je razlika 😉

ma ovaj racunar mi je...rezervni tek da pustam multimediju. u sustini ne bi pordavao ovo vec gledam st amoze da se izvuce. najradije bi stavio AM2 procesor neki jaci al ih nema...

sto se biosa tice imam zadnji zvanicni sa sajta koji datira od 2007-10-04 i kolko vidim u descriptions pise "Fixed system report incorrect CPU speed for G2 stepping CPU"

Postovanje.

Posedujem racunar sa plocom MSI K9N Platinum i procesorom Athlon 64 X2 3800+

Obzirom da vise nema u ponudi AM2 procesora a tu i tmao je moguce naci AM2+ da li je izvodljivo i bezbedno postavljanje nekog od AM2+ procesora koji bi bio na vecem CPU taktu od postojeceg. Pod bezbednim podrazumevam pouzdan rad.

Iako sam svestan da tom prilikom ne bi bio iskoriscen potencijal tog procesora da li je vredno ovakve izmene obzirom da je postojeci procesor najsalbiji iz familije X2 procesora?

Ujedno mozete li preporuciti neki procesor iz AM2+ familije koji bi zadovoljio ...pa recimo ocenu 6.xx u Windows Experiens Index u Win7?

Nasao sam za okvirno 40E Athlon X2 7850 nov procesor. dal bi on mogaod a radi na ovoj ploci? vase misljenje o njemu, eventualno neka druga preporuka?

pa i taj 3800+ radi solidno,
ne moze da se poredi sa Athlon2 procesorima,
ali sta sad?
Ja bih to menjao uz doplatu za jace
ili najpre to prodao pakupio.
Odluka je tvoja.
Pozdrav

zahvaljujem se na odgovorima.

naravno da sam najpre pregledo listu podrzanih procesora od strane moje ploce 🙂

razlog zasto sam pitao "da li je moguce" je taj sto sam nasao na wikipediji sledece obavestenje
AMD confirmed that AM2 processors will work on AM2+ motherboards and AM2+ processors will work on AM2 motherboards. However, the operation of AM2+ processors on AM2 motherboards will be limited to the specifications of Socket AM2 (1 GHz HyperTransport 2.0, and one power plane for both cores and the IMC). AM2 processors do not benefit from the faster HyperTransport 3.0 and separate power planes on AM2+ motherboards.
izvor WIKI

meni je bilo potrebno konkretno iskustvo u vezi moje ploce da ne bi bacio pare a onda video da ne radi...u mom slucaju.

u svakom sluaju sam odustao od eksperimentisanja.
Hvala na odgovrima i izdvojenom vremenu.

Poslednja izmena:
Nema tu experimentsianja - ako BIOS ne podrzava, onda ne moze 😉

Ja bih mogao da zamenim moj x2 4000+ na ASUS ploci, ali koliko sam gledao, AM2+ CPU bi imao ~20% slabije performanse na AM2 ploci, tako da se uopste ne isplati.

Nije tacno da bi AM2+ CPU imao 20% slabije performanse na AM2 ploci.

To je takva laz... 🙂

Jesi li probao, pa si tako siguran u to?

Imao sam plocu sa HT 1.0, sada imam plocu sa HT 3.0, i to ne jednu sa HT 1.0, vec 2. Jedna nForce570SLI, druga AMD690G. Sada imam 760G, HT 3.0, nikakva bitna poboljsanja nisu nastupila.

Cak ni sintetika nije mnogo bolja, recimo mozda 10%.

Osim nje, apsolutno ne postoji nikakav gubitak.

Nije tacno da bi AM2+ CPU imao 20% slabije performanse na AM2 ploci.

To je takva laz... 🙂

Jesi li probao, pa si tako siguran u to?

Imao sam plocu sa HT 1.0, sada imam plocu sa HT 3.0, i to ne jednu sa HT 1.0, vec 2. Jedna nForce570SLI, druga AMD690G. Sada imam 760G, HT 3.0, nikakva bitna poboljsanja nisu nastupila.

Cak ni sintetika nije mnogo bolja, recimo mozda 10%.

Osim nje, apsolutno ne postoji nikakav gubitak.

Napisao sam koliko sam gledao, ali je ocigledno trebalo da dodam i na Internetu 😉

Neko je uporedjivao i dosao do zakljucka da se u realnom radu i ne primeti, ali da neki sinteticki testovi pokazuju i do 20% razlike.

Kome je jos bitna sintetika?

🙂

Siguran sam da niko nece dati 50e za novu plocu zbog iste.

Ako može jedno malo pitanjce , dali je to f2 ili f3 revizija procesora ? Ako je f3 ni ne treba ti novi procesor . Ja sam svoj bez dizanja napona doveo na 2.6 a sa malo dodatka išao je na 3 , dalje nisam pokušavao .

Nazad
Vrh Dno