Šta je novo?

AM2 podnozje

ckibunenko

Slavan
Učlanjen(a)
28.10.2007
Poena
320
Zanima me vase misljenje o perspektivi maticnih sa AM2 podnozjem, s' obzirom da na trzistu jos uvek nema quad-core AMD procesora!Tj. da li cemo mi koji posedujemo AM2 maticne ploce biti "zavrnuti" :smash: i morati da kupujemo nove ploce zarad AMD quad-core procesora?Ovo pitam zato sto ljudi sa plocama za Intel procesore (podnozje 775) imaju toliko siroku lepezu kod buduceg upgrade-a, da im na raspolaganju stoje procesori u opsegu od 30 eura (INTEL Celeron -M 420 1.6GHz FSB800 512K) pa sve do 1200 eura (INTEL QUAD CORE QX6800 EXTREME EDITION 2.93GHz 8MB)!Za razliku od toga na nasem trzistu trenutno najskuplji AMD procesor je ni 200 eura (AMD Athlon 64 X2 6400+ Black Edition Socket AM2 WOF)!
Da li smo mi sa AM2 podnozjem na gubitku kada se sve ovo uzme u obzir?

Poslednja izmena:
19-og dolazi Phenom u Eurolink.
Ako imaš keša za taj CPU, nećeš biti "zavrnut".

Cool!Ali on ce koristiti AM2+ podnozje.I zar nece biti time ogranicen HyperTransport tj. moci ce se koristiti HyperTransport 2.0 koji poseduje AM2, a ukliko zbidzis Phenom u AM2 on naravno nece koristit HyperTransport 3.0 koji poseduje samo AM2+ podnozje i samim tim dolazi do pada performansi!Zar ne?

Poslednja izmena:
Koliko HT 3.0 realno može da donese ubrzanja, i koliko bi novi CPU bio ograničen postojećim protokom (koji uopšte nije mali)?

E to je upravo pitanje!Koliko ce to usporavanje biti!Ali i pored toga ja sam ubedjen da su Intelovci bolje prosli jer u naredne bar 2 godine ce gore pomenuti procesor od 1200 eura biti strava dobar!

I reject your reality and substitute my own.:)
Ludi Adam Savage!:wave:

Poslednja izmena:
Cool!Ali on ce koristiti AM2+ podnozje.I zar nece biti time ogranicen HyperTransport tj. moci ce se koristiti HyperTransport 2.0 koji poseduje AM2, a ukliko zbidzis Phenom u AM2 on naravno nece koristit HyperTransport 3.0 koji poseduje samo AM2+ podnozje i samim tim dolazi do pada performansi!Zar ne?

Ovde sam odgovorio na ovo pitanje:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1275694&postcount=4
Nedostatak HT3.0 podrske na AM2 plocama ne bi trebalo da predstavlja "ogranicavajuci faktor" kod Phenom-a,bar kad su perf. u pitanju.Samo ce IMC da radi na 200Mhz nizem taktu nego u slucaju da je Phenom u AM2+ ploci(namerno kazem ploci,a ne socket-u,jer su socket-i isti).Ovo ce se "otkloniti" prostim OCom Phenoma putem dizanja HTT-a,jer je IMC klok povezan sa baznim HT klokom(200x8 ili 200x9 u do sada vidjenim Phenom ES i Barcelona procesorima)

Moze li neko u procentima (otprilike) da mi kaze koliko se gubi u performansama Phenom procesora na ploci sa AM2 podnozjem u odnosu na njegovo "prirodno okruzenje" tj. AM2+ podnozje ?

Ne, Nisu Nas Ni Zavrnuli A Ni Zaboravili.
Intel Samo Placamo Ime I Oni Zavrcu.
Amd Ne Placash Ime Nego Onu Realnu Cijenu Za Proizvod.
AMD+ATI=Real Deal

Ne, Nisu Nas Ni Zavrnuli A Ni Zaboravili.
Intel Samo Placamo Ime I Oni Zavrcu.
Amd Ne Placash Ime Nego Onu Realnu Cijenu Za Proizvod.
AMD+ATI=Real Deal

Stvarno ljepo sroceno, nema sta. :)
Al' realno gledano ako uzimas amd+ati konfu koja je u rangu sa intel+nvidia konfom, ne ustedis ti sad neznam ni ja koliko para, 25-50 evra max, ako su isti rang i jedna i druga konfa, al opet ostaje ono kome se ne daju cekati ati-jevi driveri(koji dolaze svake prestupne..) i ovo ono i tralalala... :d

Nije to bas sve tako crno-belo. Ali cinjenica je da AMD procesori s obzirom na cenu, stvarno mnogo pruzaju i imaju jako dobar izbor u socijalnom rangu do 100e. A intel ima 2180 koji je oko 50-60e i odma sledeci procesor iza njega ima cenu 110e. Ja sam AMD fan, ali me brine cinjenica da ko god predje sa AMD-a na Intel, kaze da je razlika osetna, mene samo zanima gde i kako? A dobijem odgovor da je Intel brzi i bolje optimizovan.....samo za sta? 3d mark? Pa ne uzima se komp da bi vrteo 3d markove i kacio slicice o tome na forum.

Nije to bas sve tako crno-belo. Ali cinjenica je da AMD procesori s obzirom na cenu, stvarno mnogo pruzaju i imaju jako dobar izbor u socijalnom rangu do 100e. A intel ima 2180 koji je oko 50-60e i odma sledeci procesor iza njega ima cenu 110e. Ja sam AMD fan, ali me brine cinjenica da ko god predje sa AMD-a na Intel, kaze da je razlika osetna, mene samo zanima gde i kako? A dobijem odgovor da je Intel brzi i bolje optimizovan.....samo za sta? 3d mark? Pa ne uzima se komp da bi vrteo 3d markove i kacio slicice o tome na forum.

Ja sam preso sa AMD-a na Intel. Tj sa Athlona 64 3000+ s939 (venice) na C2D E6320 i razlika je vidna. Mada velike razlike izmedju mog E6320 i drugarevog X2 5000+.

A zavisi za šta koristiš komp...
A ima i ljudi koji oiš žive u 2000-toj sa istim pričama (intel stabilniji, manje se greje...)
U principu za neku biznis mašinu Intel CPU je bolje rešenje.
Tu mislim na nekog ko se profi bavi muzikom, videom...
Za svaku kućnu varijantu apsolutno je dovoljan AMD (X2).
Za nekog ko se (dosta) igra, najbolja solucija je jeftin X2 pa se lepo OC-uje + skupa grafika.
Jeftin Intel CPU ne da je nepotreban (psšto je skuplji od jeftinig X2) nego je minus.
Tu treba dodati da nema dobrih jeftinih ploča za Intel što nije situacija sa AMD pločama.

P.S. ovo je sve već "prežvakano" ali bukvalno, i kod nas na forumu a i u svetu.

Poslednja izmena:
Vrh Dno