Šta je novo?

AM2 ploca za oko 60e

Tom^Cat

Slavan
Učlanjen(a)
28.11.2004
Poena
320
Znaci sta bi bio best-buy za te pare ?
Nikakvi posebni zahtevi, ne treba agp slot, ne treba integrisana grafika, bilo bi pozeljno da moze malo da se klokuje ali nije neophodno, bitnija je stabilnost.

I da li uoste ici na tako nesto ili stegnuti zube pa iskesirati jos 40e i kupiti Asus M2N-E ?

Na nju bi za sada isao neki Sempron 2800+/3000+, ali bi se kasnije ustekalo nesto bolje ... 🙂

Ako vec planiras kasnije da ides na bolji procesor ipak je bolje izdvojiti jos tih 40-tak eura i uzeti plocu,da se posle nebi hvatao za glavu.inace moja preporuka ti je da uzmes sempron 3000+ zbog vise kesha 256 naspram 128.a kasnije mozes da ubodes koji hoces.Sad ti razmisli ili sacekaj savet i drugih ljudi!

Znaci sta bi bio best-buy za te pare ?
Nikakvi posebni zahtevi, ne treba agp slot, ne treba integrisana grafika, bilo bi pozeljno da moze malo da se klokuje ali nije neophodno, bitnija je stabilnost.

I da li uoste ici na tako nesto ili stegnuti zube pa iskesirati jos 40e i kupiti Asus M2N-E ?

Na nju bi za sada isao neki Sempron 2800+/3000+, ali bi se kasnije ustekalo nesto bolje ... 🙂
Uzmes lepo MSI K9N (mislim da se tako zove), jeftina, radi lepo na defaultu, a moze da se malko i klokne. Kazes ASUS M2N-E? Ne nikako. Sempron 3000+ i ASUS kostaju koliko i a64 3500+ i taj MSI, a garantovano ce da rade na 2.6GHz bez podizanja napona (ploca nema promenu napona). Sempron da bi to "stigao" mora da radi na 2.9GHz sto ce tesko da ide za svaki dan, citaj treba ti 363Mhz FSB, a ploca koja to "tera" stabilno kosta dosta vise 😉
Dakle neka jeftina ploca i 3500+ 😉

Poslednja izmena:
Uzmes lepo MSI K9N (mislim da se tako zove), jeftina, radi lepo na defaultu, a moze da se malko i klokne. Kazes ASUS M2N-E? Ne nikako. Sempron 3000+ i ASUS kostaju koliko i a64 3500+ i taj MSI, a garantovano ce da rade na 2.6GHz bez podizanja napona (ploca nema promenu napona). Sempron da bi to "stigao" mora da radi na 2.9GHz sto ce tesko da ide za svaki dan, citaj treba ti 363Mhz FSB, a ploca koja to "tera" stabilno kosta dosta vise 😉
Dakle neka jeftina ploca i 3500+ 😉

Te ploce nema na pc-berzi, ustvari ima nekih sa slicnim oznakama ali ne znam na koju si tacno mislio, ali i one idu do 70 i nesto evra, tako da i nisu nesto mnogo jeftinije od asusa ... ajde napisi tacnu oznaku ako nije problem ? A pored toga, sta ako za godinu dana ubodem neki novi cpu, onda bi tek asus pokazao pravu predost ...
Ne znam ni sam .... jel moguce da niko nema predlog za plocu za te pare osim tog MSI-a ? :S:

K9 MSI K9N NEO-F, K9, nForce 550 75eur
To je najjeftinija MSI ploca sa nforce chipset-om...Sa VIA su tu oko 60eur(treba ih izbeci).
K9 Gigabyte GA-M55PLUS-S3G-RH je 80eur i drasticno bolja.

Poslednja izmena:
Zato sto ne mogu da se klokuju, sto je najvaznije kod svih maticnih ploca 😉

Jel ima neko GA plocu ? Interesuje me kako je resen retention mehanizam za kacenje kulera ? Na slikama se vidi da ima sa srafovima i plasticnim klinovima ? (pitam zbog montaze Zalmana 7700 na plocu...)

Poslednja izmena:
Ako nije problem zamolio bih da se malko stručno obrazloži zašto se trebaju izbegavati plohe sa VIA čipsetom, hvala.

Ako nisi zadovoljan sa perfomansama računara i poželiš da klokuješ procesor i memoriju to sa VIA-nim čipsetom nećeš moći najbolje da uradiš. Ako si štedeo novac pri kupovini računara i uzeo pouzdan i stabilan računar sa kojim si zadovoljan onda i ne moraš da brineš o tome.
Poz.

Kupio sam MSI K9N NEO-F, hvala svima na pomoci 🙂
Meni je extra, nisam nesto posebno zahtevan korisnik i ne zanima me nikakav extra overclock, tako da ispunjava sve zahteve.

Poslednja izmena:
Kupio sam MSI K9N NEO-F, hvala svima na pomoci 🙂
Meni je extra, nisam nesto posebno zahtevan korisnik i ne zanima me nikakav extra overclock, tako da ispunjava sve zahteve.
nadam se sa 3500+. Ako jesi stavi lepo FSB na 236 i uzivaj (2600Mhz CPU). Memoriju ne znam koju si kupio, reci nam pa da vidimo na koliko mozes "opusteno" da je namestis.

Poslednja izmena:
Da li GA-M55PLUS-S3G-RH radi korektno sa ddr2 800 uz neki athlon 3200-3500 ?

Poslednja izmena:
Taj model je NF430 sa integrisanom grafikom. Ima probleme kao i ostale AM2 ploce sa pojedinim memorijskim modulima (preciznije, sa deliocima). Konkretno, probao sam gomilu memorija (NCP 667, Kingston 533 i 667, Corsair 533, Patriot 800 i jos par). Svaka je radila do HTT 250, vecina do 300, Corsair i do 375.

nadam se sa 3500+. ..... Memoriju ne znam koju si kupio, reci nam pa da vidimo na koliko mozes "opusteno" da je namestis.

Nazalost ne - Sempron 3000+. Zeznulo me je kriminalno poskupljenje memorije koje mi je uzelo taman tu razliku u ceni (mozda malo manje), ali uglavnom nije bilo dovoljno za sve ..... ali i ovako sam veoma zadovoljan 🙂

Ako nije problem zamolio bih da se malko stručno obrazloži zašto se trebaju izbegavati plohe sa VIA čipsetom, hvala.

Te AM2 ploce od 60EUR sa VIA chipsetom imaju VIAK8M890 Northbridge,sto zapravo govori o tome da je to serija K8 ,vec dovoljno star chipset i koji se lose pokazao u poredjenju sa nForce4x,a o nForce5x i da ne govorim.
Najbolje u svemu je sto te ploce imaju oznaku npr. MSI K9VGM-V ,a chipset je serije K8!Ne vidim zbog cega je takva ploca sa oznakom K9?Samo zato sto je AM2?
Jednostavno te ploce sa VIA su vise nego skromnih mogucnosti,za office upotrebu je dobra a ako ocekujes nesto vise onda je zaobidji i ipak nForce...

Inace nisam ispratio da li je VIA napravila ikakav pomak?Vidim da je izbor ploca sa ovim chipsetom vrlo skroman.Svaki proizvodjac ima po jedan model sa VIA,ali nista bolje od VIAK8M890 na tim plocama nisam video.Pa ako neko zna nesto vise o tome da li postoji i neka koja je ravnopravni takmac nForce neka napise nesto o tome?

kakvi su utisci sa tom k9n neo-f posle par dana koriscenja? neki je hvale kao npr legionhardware, neki kude...

kako klokuje tog semprona?

kako joj radi gigabit lan? :smash:

@Psoglavi: Izvini, ajde samo reci sta je tu 'LOSE' ? Cipset jeste u nekim slucajevima sporiji i nema OC mogucnosti ali daleko od toga da je los. U tom SK testu su poredjene dve maticne ploce gde rezultati variraju od testa do testa, u 3Dmarku je bolja VIA 3829:3817, da bi u CPU marku bila losija 1312:1643 ? Ploce koje sam imao prilike da testiram sa VIA K8T800pro i K8T890 su davale identicne ili 1-3% slabije rezultate od NF4 i to uglavnom u radu sa diskom ili zato sto memorija nije mogla da se setuje na 1T, cak su i overklok mogucnosti na skupljim ABIT plocama bile sasvim zadovoljavajuce.

Za prosecnog korisnika koji hoce da gleda filmove, ponekad pokrene koju igru i radi u offisu nista bolje ne treba. Najveca mana VIA chipseta je sto zahteva podmetanje drajvera pri instalaciji Windowsa na SATA disk.

Poslednja izmena:
cak 3%
pa znas li ti koliko se to primeti u svakodnevnom radu 😛
npr. divx radi 3% brze na nf4, internet radi na 263,68 kbit/s umesto 256, kucas u wordu 3% brze..... :eyebrows:

@ Milanbb: Ne nisam ja rekao da je tu ista lose,i cak sam i konstatovao da je za office upotrebu dobra ploca sa takvim chipset-om.Ne znam kako su se pokazali VIA K8T800pro i K8T890,i bas sam i pitao da li postoji ista bolje od VIA na AM2 platformi od K8M890?
A koliko je star ovaj K8M890?Sigurno vise od godinu i po,i da li je moguce da je to najbolje sto je VIA ponudila uz AM2[ovo sto se moze naci kod nas]?
Voleo bih bas da ako neko zna neka napise nesto o modelu sa boljim VIA chipset.
A obe ove ploce sa testa iz SK su LowBudget ali je zakljucak[bez detalja iz rezultata testova] da daju prednost ovoj sa nForce chipset-om.
A i razlika u ceni[pa i tih 20eur] govori valjda nesto oko toga sta je trenutno bolje.

A sto se tice i VISTA driver-a za VIA chipset,takvih nema ni na zvanicnom sajtu?![pre 7 dana sam ih trazio,jedino ako su umedjuvremenu nesto izbacili].

Poslednja izmena:
kakvi su utisci sa tom k9n neo-f posle par dana koriscenja? neki je hvale kao npr legionhardware, neki kude...
kako klokuje tog semprona?
kako joj radi gigabit lan? :smash:

Ne znam sta bih ti rekao, meni je ok, ali opet ja nisam toliko zahtevan kao neki korisnici ... jednostavno, sve lepo radi, klokovano je kada je sklopljen komp, cisto da se utvdi neki plafon, ali jos uvek nisam siguran kako ce sve raditi tokom svakodnevne upotrebe. A danas i juce sam bio zauzet pa nisam ni koristio komp nesto mnogo.
Gigabit LAN nemam gde da isprobam, umrezen sam sa komsijom ali ni njegova mrezna ni kabl ne mogu to da isprate...

Tokom vikenda cu da se vise pozabavim kompom pa cu mozda moci da napisem nesto vise i preciznije

Ne znam sta bih ti rekao, meni je ok, ali opet ja nisam toliko zahtevan kao neki korisnici ... jednostavno, sve lepo radi, klokovano je kada je sklopljen komp, cisto da se utvdi neki plafon, ali jos uvek nisam siguran kako ce sve raditi tokom svakodnevne upotrebe. A danas i juce sam bio zauzet pa nisam ni koristio komp nesto mnogo.
Gigabit LAN nemam gde da isprobam, umrezen sam sa komsijom ali ni njegova mrezna ni kabl ne mogu to da isprate...

Tokom vikenda cu da se vise pozabavim kompom pa cu mozda moci da napisem nesto vise i preciznije

zahvaljujem :type: .

na legionhardware su klokovali semprona 2800 sa tom plocom na fsb 300 rock stable. to zvuci extra dobro, a opet neki je prilicno kude po tom pitanju...

http://legionhardware.com/document.php?id=560

sto se giga lana tice pitao sam jer sam primetio neke komentare te ploce na newegg-u kao ne radi giga lan. to sad ni sam bog ne zna da li to bilo pitanje ne znanja korisnika ili stvarno prisutnog problema sa giga lanom. mada za tih 60 eura koliko i ovde kod mene kosta, treba da je ok.

veliki pozdrav svima:smash:

Nazad
Vrh Dno