Šta je novo?

AM2 ploca, nemam bas mnogo para...

stole

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2002
Poena
601
Sta da uzmem, nisam ispratio chipsetove, pa vise ne kapiram sta se desava, koji setovi idu za ovu platformu, sta valja, sta ne valja.

Vec imam Semprona AM2 3000+, treba mu pouzdana ploca, znaci ne vise od 60-70evra.

LiLa je napisao(la):
Dakle koja am2 ploca onda objektivno(trenutno ili ubrzo dostupna) predstavlja najbolje resenje za sempron3000+ u cenovnoj kategoriji od 80-100e a da overklok bude solidan i stabilnost takodje,kolike su sanse da se u neko dogledno vreme kod asusa popravi bios?

trenutni max stable htt kod Asus-a sa ovim i ne bas nekim BIOS-em je ~400 (bez ikakvog modovanja), sto znaci da bi taj sempron radio na 3.2Ghz, i to je jako jako dobar rezultat za nf5, jer se mnoge duplo skuplje ploce zaustavljaju na ~350, ploca je stabilna ko stena, ali kad se komp resetuje zna da ne upali iz prve nego mora jos jedan reset pa u bios da se potvrdi, meni se to desavalo sa Epoxom nf4-4x kad je PCI kartica u poslednjem slotu, tj nesto slicno tome, MSI K9N neo nece po neki put da upali iz prve kad je masina ocovana, zna da skuca mrezu ako ima jos neke mreze sa strane itd, foxy takodje ima tripove, Abit/Epox su kao i uvek solidni izbori, ali meni ne odgovaraju zbog losijeg rasporeda komponenti (Abit samo 2 PCI slota) i aktivnog hladjenja SB-a kod epox-a odnosno memorija koje su jedna do druge a ne kao na asusu 1&3, 2&4 (vazi i za epox i za Abit). DFI je kao i uvek najbolji izbor ali njega nema ni napolju a kamoli kod nas. DFI nf4 AM2 ne mogu da uzmem zbog psiholoskog efekta da imam sve isto samo DDR2, a za to isto sa DDR2 moram da puknem 50+ evra za razliku. A ja cu najverovatnije da uzmem Asus-a M2N-E jer mi je layout ploce savrsen, ako DFI bude bio bolji uzecu njega. Kome je ok 2 PCI slota neka uzme Abit-a KN9-S, bez s i ultra su nf4 ploce, a S je nf 5 550 sto opet nije neki izbor, KN9-SLI je nf570sli, ali SLI je kao i uvek preskup

Poslednja izmena:
Evo slika Abit-a, Asus-a i Epox-a, sve nf5:

kn9s_lg.jpg

1181_l.jpg

product0929947717.jpg

Nedjo se zaljubio u doticnu,a kako i ne bi :),lepotinja zaista.
Nego,imas li Nedjo neku informaciju kada bi mogli da ocekujemo bilo kakvu AM2 plocu od DFI-a kod nas?

Lepa ploca nema sta samo sumnjam da ce kada se pojavi kod nas biti u skladu s naslovom threada :)...nego kako stvari stoje cini mi se da se ovaj asus namece trenutno kao najbolje resenje,skucavanje mreze i ne saradnja sa sempronom kod msi-a mi nikako ne odgovara a abita i epoxa nesto nisam video da ima kod nas a i koja ce im biti preporucena cena mi je takodje ne poznato.

Poslednja izmena:
ivanbo2003 je napisao(la):
Nego,imas li Nedjo neku informaciju kada bi mogli da ocekujemo bilo kakvu AM2 plocu od DFI-a kod nas?
Pa prema mojim iskustvima u proslosti i prema informacijama koje smo mogli procitati u ovom tredu, nece toga biti dok uvoznik ne rasproda S754 i S939 modele!

Nedjo je napisao(la):

DFI jeste zmaj, al 590 DFI ce kostati ~200evra, jer Asus je ~100, treba sacekati infinity ili nesto slicno od DFI-a u 570 izvedbi, i opet ne znaju da naprave dobro ladjenje sa SB, doduse jedino to ne umeju sve ostalo je najbolje, layout skoro pa savrsen, jedino su slotovi mozda preblizu socketa ostalo ubija kolko je dobro (npr. 6USB pozadi) a vidim i da ce napajanja da se menjaju 8pin 12V.

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Pa prema mojim iskustvima u proslosti i prema informacijama koje smo mogli procitati u ovom tredu, nece toga biti dok uvoznik ne rasproda S754 i S939 modele!

Pre zime cisto sumljam, ako napolju pocne od Septembra kod nas ce pocetkom zime, moja neka prognoza.

Misko je napisao(la):
Pre zime cisto sumljam, ako napolju pocne od Septembra kod nas ce pocetkom zime, moja neka prognoza.
Docice to odmah kod nas, ukoliko u tom momentu domaci uvoznik bude imao rasprodat trenutni lager!

A koliko je u praksi bitna nVidia First Packet tehnologija sto se tice online igranja i istovremenog download-a recimo,da li je to stavka koja bi trebala da utice na izbor ploce,npr. asusa naspram dfi-a zato je prvi nforce 5 i poseduje tu tehnologiju a dfi ne?

LiLa je napisao(la):
A koliko je u praksi bitna nVidia First Packet tehnologija sto se tice online igranja i istovremenog download-a recimo,da li je to stavka koja bi trebala da utice na izbor ploce,npr. asusa naspram dfi-a zato je prvi nforce 5 i poseduje tu tehnologiju a dfi ne?

Ma jok mozda su promili u pitanju, ali nf5 zauzima manje procesorskog vremena.

Dosta stur test ali u svakom slucaju zbog oc rezultata dovoljan da baci coveka u nedoumicu sta uzeti a nesto se mora uzeti i to sto pre...kako se abit i epox ploce ponasaju sto se overclocka tice? Moze i neki link za review ako ima...

Ako moze ako neko zna inace gde se ove am2 ploce mogu uzeti(asus,abit,epox)...moze i na pm ako nije za ovde...

Poslednja izmena:
Nadam se da to jeste za ovde, jer i mene zanima (PC Berza doduše daje rez-ove za ASRock AM2NF4G, Asus M2NPV-VM/MX, EPOX MF4-J, Gigabyte GA-M55PLUS-S3G i omanju gomilu MSI-ja, ali dobro je čuti dodatni info iz prve ruke)...

Inače, ima li iko ikakvih iskustava sa Asus M2NPV-VM pločom, ili makar mišljenje na osnovu specifikacija? Treba mi savet, jer uzimam konfu, al' bih nekoliko meseci da uštekam za grafiku, a mislim da bi 6150 u međuvremenu poslužila... Može li kasnije ova MoBo da posluži sa pristojnom grafičkom u PCIe?

Evo dva rewiev-a za jednu Epox i jednu Gigabyte plocu, izgleda da su raspolozene za overclock, ali su obe SLI (570 SLI), i naravno, jos ih nema kod nas.

http://www.ocworkbench.com/2006/gigabyte/GA-M57SLI-S4/g1.htm

http://www.ocworkbench.com/2006/epox/MF570 SLI/g1.htm

Ja sam postao poprilicno nestrpljiv, pa sam danas (i pored mnogih kontroverzi oko ove ploce) narucio M2N-E (bila je poslednja na lageru jedne novosadske veleprodaje) i cena je nesto vise od 100 eura, sto mislim da je sasvim korektna cena za 570 ultra plocu.
Stize u ponedeljak pa cu videti kako se ponasa.

Inace, danas se na asusuvom sajtu pojavio novi bios za M2N-E (finalni, ne ona beta sto stoji vec neko vreme). Mozda su nesto i ispravili ???

B@K@ je napisao(la):
Inače, ima li iko ikakvih iskustava sa Asus M2NPV-VM pločom, ili makar mišljenje na osnovu specifikacija? Treba mi savet, jer uzimam konfu, al' bih nekoliko meseci da uštekam za grafiku, a mislim da bi 6150 u međuvremenu poslužila... Može li kasnije ova MoBo da posluži sa pristojnom grafičkom u PCIe?
Ja sam pre neki dan spakovao masinu sa tom plocom, i u kombinaciji sa sempron 2800+ i takems 512mb ddr2 667 je pravila problem pri instalaciji windowsa i stalno je izbacivala plave ekrane... Posle visecasovnog mukotrpnog eliminisanja komponenti dosao sam do ideje da flesujem bios, to mi je bila zadnja ideja pre nego sto plocu posaljem na reklamaciju, i posle flesovanja radi sve extra... Meni smeta sto je MicroAtx formata i sto ima samo 2 PCI slota od kojih je jedan neupotrebljiv kada stavis graficku u pci-ex slot ciji kuler prekrije pci slot... Nisam o/c jer racunar nije zato namenjen...
Ne znam koliko sam ti pomogao, ali barem da skratim muke oko pojavljivanja plavih ekrana...
Pozdrav!

resler je napisao(la):
Evo dva rewiev-a za jednu Epox i jednu Gigabyte plocu, izgleda da su raspolozene za overclock, ali su obe SLI (570 SLI), i naravno, jos ih nema kod nas.
Gigabyte GA-M57SLI-S4 ima za oko 150-155e, ako se nije rasprodala...

Srdjan je napisao(la):
Ja sam pre neki dan spakovao masinu sa tom plocom, i u kombinaciji sa sempron 2800+ i takems 512mb ddr2 667 je pravila problem pri instalaciji windowsa i stalno je izbacivala plave ekrane... Posle visecasovnog mukotrpnog eliminisanja komponenti dosao sam do ideje da flesujem bios, to mi je bila zadnja ideja pre nego sto plocu posaljem na reklamaciju, i posle flesovanja radi sve extra... Meni smeta sto je MicroAtx formata i sto ima samo 2 PCI slota od kojih je jedan neupotrebljiv kada stavis graficku u pci-ex slot ciji kuler prekrije pci slot... Nisam o/c jer racunar nije zato namenjen...
Ne znam koliko sam ti pomogao, ali barem da skratim muke oko pojavljivanja plavih ekrana...
Pozdrav!
Koju si verziju BIOSa stavio, a koja je bila?
I meni smeta što je mATX, a 2 PCI slota su mi dovoljan uslov, ali je za*ebato što mi je to i potreban uslov - jesi li siguran da bi npr. gainward-ova 7600gs pokrila jedan PCI?
Jesi pomogao, hvala, ali si i odmogao, jer sam taman mislio da sam našao podnošljivo rešenje - ne bih da za 3-4 meseca opet menjam ploču, a ti me opet baci u rebus :)...
Pozdrav i uživaj...

Hmmm... A Gigabyte M55Plus? Znam da je u pitanju 6100, a ne 6150 i da nema TV Out, ali ima 4xPCI slota. Ortak je uzeo u kombinaciji sa Sem 2800+ i 1GB rama. Ne znam kakva je što se tiče overkloka, jer to njega ne da ne zanima, nego neće ni da čuje.

Ortak je uzeo nju na moj nagovor jer je druga solucija bila neki Cely i ploča sa AGP slotom, a ovako je i uštedeo. Takođe, ima 2-3 PCI kartice tako da mu nije udgovarala neka "skraćena" ploča.

Specifikacije su ti na:
http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Spec.aspx?ClassValue=Motherboard&ProductID=2283&ProductName=GA-M55plus-S3G

Ma i o njoj sam premišljao, a ne znam što sam prelomio na Asus-u, moguće da me je 6150 povukao, ipak review-i na benchmarku kažu da je mnogo veća dobit i da treba razmišljati u tom smeru... Hmmm...
Možda ipak da ispljunem kintu i uzmem neintegrisanu varijantu odmah... ali šta onda: EPOX MF4-J ili MSI K9N NEO-F ili Gigabyte GA-M55S-S3?
Ili još bolje (ali i skuplje - vredi li?) Asus M2N-E ili MSI K9N ULTRA-2F?

Pazi, ni ja nisam više pametan. Čekam još uvek neke zaostale parice od jednog posla (par stotina evrića) da zamenim moju kanticu (Duron 750...ne pitaj...)

Koliko vidim ti imaš XP 1800+ i ne znam zašto ti je zapelo sada da menjaš, kada je očajna ponuda ploča. Malo se strpi, doći će DFI Infinity ili nešto slično za manje parica, ubaciš onda neku polovnjaču od PCI-E koju možeš o5 kasnije da preprodaš i uzmeš šta želiš (tada će i 7600GT biti pristupačniji).

Ovako mi je savetovao ortak nidza (sa foruma) i najverovatnije ću ga poslušati. Ipak ti integrisana pojede 64 ili 128 rama, malo uspori komp i slično, a vrlo je bitno da ti ploča bude dobra, naročito ako hoćeš OC.

Još jednom - mislim da ne treba da srljaš sada u kupovinu, a ti odluči.

Poz.

Poslednja izmena:
B@K@ je napisao(la):
Koju si verziju BIOSa stavio, a koja je bila?
I meni smeta što je mATX, a 2 PCI slota su mi dovoljan uslov, ali je za*ebato što mi je to i potreban uslov - jesi li siguran da bi npr. gainward-ova 7600gs pokrila jedan PCI?
Jesi pomogao, hvala, ali si i odmogao, jer sam taman mislio da sam našao podnošljivo rešenje - ne bih da za 3-4 meseca opet menjam ploču, a ti me opet baci u rebus :)...
Pozdrav i uživaj...
Bila neka verzija 0101 a stavio sam poslednju sto sam skinuo sa asus sajta cini mi se verzija 0303...
Ne znam kako ce biti u slucaju gainwarda ali u slucaju asus x550 koji ima aktivno hladjenje nije mogao da se iskoristi prvi pci slot tako da si samo ogranicen na 1 pci sto je po meni nedopustivo malo... Mozda ti je bolja varijanta da ides na gigabyte samo zbog formata ploce i vise pci-ova...

@Nick - ma znam da je trenutak nikad gori, ali sestri treba komp 'itno, te je plan da joj dam ovaj moj, a ja da se ponovim (još bolja opcija nego da prodajem, ne?
eyebrows.gif
)... Sad, rado bih ja čekao, al' da imam komp u međuvremenu, a njoj je hića pa me strah da ne ostanem bez kompa na više od 2 nedelje, jer ona kad se namerači zlo je to :)...
@Srdjan - hvala na informacijama...
vb_wave.gif

A ima li iko predstavu kolika je razlika u normalnom (ne OC) radu među navedenim pločama, naravno pod predpostavkom da je u integruše isto ubodena PCIe grafika?

Vrh Dno