Šta je novo?

Alternativa za logitech z-5500

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
ovako.. prenovio bih svoj zvucni sistem..
Jos uvek koristim Cambridge Soundworks desktop theatre 2500 ili tako nesto iz 2000te.. Nesto se bio pokvario pa sam nosio u servis i sad kao radi.. ali planiram da ga prenesem u dnevnu sobu da sluzi kao support televizoru (da zameni njegov zvuk, posto isti tj. televizor ima audio aut prikljucke)

KUpio sam i SB X-Fi.... pa bih uzeo i neke dobre zvucnike koji gruvaju (ali imaju i kvalitet zvuka, posebno me zanimaju visoki tonovi, ali ni srednji da ne manjkaju).. Znaci jedan zaokruzen proizvod za <=500E, 5+1 sistem.

Koliko vidim vec nekoliko godina Logitech z5500 sa THX sertifikatom je bestbuy u srbiji (verovatno i sire).

1)Moje pitanje je da li je on zaista toliko dobar da nema alternativu, odnosno da nema boljih zvucnika za malo vise para, ili jednostavno su se nasi uvoznici i prodavci uhvatili njega jer se lako prodaje?

1a) KOji zvucnici su bolji od logitech z5500 a da kostaju isto/malo vise (u krajnjem slucaju srednje i mnogo vise) od ovih 5+1 sto postoje

1b)Sta od svega toga pod 1a se moze naci u srbiji i po kojoj ceni (kasnije cu pitati gde)

opet počinje... :d

već smo milion puta vodili raspravu na tu temu, da li Z5500 ili komplet risiver i zvučnici, s' obzirom da boljih kompjuterskih zvulnika od njih nema. možda da pogledaš skuplje modele Microlab-a, ili da kreneš u drugom pravcu i odlučiš se za solidan stereo...

:wave:

prijatelju pazari z5500, alternativa za slične pare nepostoji (bar ne kod nas)!

moram da se nadovezem na prvu repliku...

znam ja za hi-fi opciju i budzenje po sistemu pojacalo/zvucnici posebno od renomiranih firmi i tako to.. Ja sam mislio na alternativu u klasi HQ kompjuterskih/sobnih 5.1 sistema za kucni bioskop...

Ono sto je mene zanimalo je zbog toga sto u vreme kad sam kupio "cambridge soundworks 2500dt" isto sam gledao razne testove i sl. pa sam na kraju kupio ono sto je u tom trenutku najbolje bilo na nasem trzistu (i kostalo ~500dem/maraka). Citajuci testove po netu bile su tu i druge firme tipa neka "klypch media" imali su strasan THX 4.0 sistem u ono vreme za iste pare.. Bilo je jos nekih firmi, ali Logitech se u to vreme bavio misevima i dzojsticima. Niko ga nije video u sferi zvuka/opreme za isti. Zato me zanima a u skladu sa tim, odgovor/pitanje i na drugu repliku:

pazaricu ja z5500 90% ali me zanima da li sam mogao i nesto drugo, da se posle ne kajem jer sam podglegao sveopstem hype-u. Da preformulisem pitanje, ako ne postoji alternativa za slicne pare kod nas, to znaci da postoji "preko grane"... Koja je ta alternativa ili nesto bolje sto "tamo ima a ovde nema"? (cudi me da ove creative "megaworks" sisteme niko vise ne uzima ozbiljno a oni su naslednici starijih "cambridge soundworks" sistema koji su bili "naj-naj" 2000. godine)

p.s.
isto tako cudi me da z5500 kao zvucni sistem postoji vec 2-3 godine, a ni sam logitech se nije potrudio da ponudi (boljeg) naslednika. da li to znaci da nemaju sta da unapredjuju vise, ili...?

Poslednja izmena:
Vidis prijatelju, da bi nesto unapredili znaci da moraju da kupe nove licence za HD zvuk, da ubace HDMI da bi to prenosilo sto znaci da bi morali i video da procesiraju i ode cena U PM! Z-5500 je definitivno best buy za nekih 30k din i nema alternative u sferi 5.1 sistema. Cak, opet potpisujem za iste pare ne moze da se kupi AV Receiver i komplet 5.1 zvucnika da zvuci bolje, sa druge strane sigurno mozes kupiti pojacalo i stereo komplet zvucnika ali pitanje je sta vise volis muziku ili film. Meni je 5.1 nezamenljiv. Filmovi i igrice zvuce extra a muzika uopste nije losa. THX znaci da reprodukuju zvuk bas onako kako treba, heh. Stos sto nemamo svi isti ukus (sposobnost da cujemo na indentican nacin) pa opet trebas poslusati razne sisteme. Secam se sa Hi-Files foruma jedan lik sastavio prijatelju neki besnu varijantu sa MA zvucnicima za prijatelja kad malo posle taj prijatelj kuka kako mu Yamaha zvucnici glasnije zvuce a duplo su jeftiniji. Imas prodavnice gde ih mozes cuti pa isprobaj svoje usi. Alternativa Z-5500 kosta vise nego duplo vise a najjeftinije je da kupis (biramo najjeftinije) Yamaha RXV-463 sa Mission m3 kompletom, eventualno Yamaha SW da bi se "ustedelo" i to bi kostalo oko 60k din, malo bolji prednji par bi digao cenu na 70k din itd. Max budzet ti je 500e tako da to je to. Kupi Z-5500, kupi malo bolje bakarne kablove za zvucnike (ja sam primetio razliku) i neke interkonekcijske kablove koji ce ti trebati poput coax kabla za PC, optickog kabla za recimo dvd player ili PS3 a za ostatak novca ... snadji se sam ;)
PS: Z-5500 postoji od 2004. znaci vec 4 godine.

Poslednja izmena:
pa ja ne mislim da jedina unaprednja mogu da budu u uvodjenju novih tehnologija...

i postojeci sistem se moze popravljati u pravcu povecanja snage i kvaliteta samog zvuka. Verujem da su pojedini kompromisi ipak napravljeni da bi se spustila cena. Mogli su za ovih 4 godine koliko postoji da nabudze z5500 sistem u nesto sto ima jos kvalitetniji zvuk i da kosta vise, ali nisu....

Ali sa povecanjem cene nisu vise ta cenovna klasa i ulaze u rang gde je konkurencija veca. Zvuk je i ovako sasvim dobar cak i bolji nego sto bi se ocekivalo, a snaga mu definitivno nije problem.

a jel ga ne hvališ ti samo zato što je tvoj? :p

ja sam čitao iskustvo drugog korisnika, koji reče nešto kao: "woofer mu je dobar (tj. odličan), visoki OK, ali srednjih nema nigde?!? i na kraju došao do zaključka - držaće se dalje od komp. zvučnika" :d

na žalost, hi-fi forum trenutno ne radi, pa ti ne mogu postovati link, ali naći ću ga već :)

Poslednja izmena:
U takvoj sam i ja bio dilemi pre nekih mesec, mesec ipo dana, trazio sam dobre 5.1 kompjuterske zvucnike, al tako nesto izgleda da ne postoji :(. Z5500 je kao extra za filmove i igre al je za muziku los. Posle mnogo lomljenja glave sam prelomio, pravim Hi-fi 5.1, jest da ce biti vise nego duplo skuplje al kad je bal nek je bal :) Za sada sam nabavio samo frontove, jedva cekam da nabavim sve pa da cujem kako ce to da zvuci.

Gvlada
Vidim spominjes Yamahu RXV-463, ona kod nas (u Evropi) jos nije u prodaji, a i kad bude, Yamaha je kod nas u zemlji bezobrazno skupa, mislim da je bolje odabrati neku drugu marku za reciever ako se kod nas kupuje (cisto usputno razmisljanje).

Brate te audiofile nikada necu da razumem. Ma evo slusam muziku vec skoro godinu dana na logitechu i extra je. Kakvi bre srednji ovo ono, sabija koliko je dobro sve!!!

Ja sam ga ishvalio kao 5.1 sistem za 30k din a nista drugo ne moze da mu pridje u tom rangu i da je 5.1 a stereo je druga prica. Takodje sam naveo da njegov sluh odluci sta mu je bolje pa ako se njemu vise svidja Genius od 100e (koji takodje imam, heh) neka ga koristi.
Sto se tice Yamahe uporedjivao sam sta za slican novac nudi Yamaha, Denon, Onkyo i Yamaha mi je best buy u odnosu cena/kvalitet. Ako moze sa strane jeftinije da nadje super. Sto se tice nove serije sa zavrsetkom na 3, pojavili se u Nemackoj na sajtu a 4audio bi trebalo da ih dobije tokom maja. Ako imas bolji predlog reci, naravno da... desava se... gresi covek... heh. Mada moje misljenje je da tek 663 model donosi bitne novine u odnosu na prethodnu generaciju.

Tacno, slazem se. Bas zato jos nisam kupio receiver zato sto cekam maj i V663 (al ne planiram kod nas da je kupim). Cene sam cisto onako pomenuo, zato sto npr v661 kod nas kosta 600e, u nemackoj 400 a hrvartskoj 450, dakle bas deru kod nas. Sa druge strane, cene Denona i Onkya kod nas su manje vise kao u okruzenju. Dakle mozda bih pre isao sa Denon 1508 ili Onkyo TX-SR505. Ja sam prvobitno hteo da kupim Denona 1508 ali sam se odlucio da se malo strpim i sacekam Yamahu v663.
Takodje, verujem da i muzika zvuci odlicno na Z5500, audiofili si prica za sebe, kad samo pocnu da pricaju kako se od sistema od 2000e ne moze nesto mnogo ocekivati... :)
Poz.

Prica o audiofilima je sa jedne strane opravdana jer ako imas stvarno prefinjeni sluh i razaznajes falinke u zvuku a pritom uzivas u cistoci sistema od nekoliko hiljada evra - nemam nista protiv.
Prica kao da neko vozi Yugo, drugi tvrde da je Audi A8 zakon a ja mogu reci da ne priznajem nista ispod SLR McLarena, heh (uzgred moj omiljeni auto i mogu ga nabaviti za 608k e sa PDV ili uz ucesce 121k e sa mesecnom ratom od 8k e - sitnica). ;)
Model 363 je za mene iskreno bzv varijanta. 463 i 563 su isti unutra samo razlika u broju izlaza i nekoliko podrzanih scena a 663 i 863 su "u srodstvu" sa novim HD formatima. 1508 je proslogodisnji model i xx3 seriju mogu prediti recimo sa xx09 Denonima. Kada nabavis novi sistem baci koji review, heh.

@LazaNS:

Izvini sto pitam, jesi te frontove povezao na X-Fi dok ne uzmes Yamahu ?

Uf, ja ne smem ni da vam kazem sta sam i kako privremeno povezao.
Ok, evo ide, al molim vas, nemojte mi se smejati zbog ovoga :)
Dakle, za frontove sam uzeo Jamo S-606. Ovi zvucnici su mnogima poznati, kod nas neki pricaju lose o njima zbog njihove niske cene kod nas. Ovi zvucnici su kod nas neshvatljivo jeftini, vec u hrvatskoj kostaju 350-400e, u Evropi jos vise a u americi i do 1300 dolara. Sa obzirom da sam svugde po stranim forumima slusao samo dobre stvari o njima, i ljudi ih smatraju za odlicne zvucnike i tamo gde kostaju skoro 1000e. Drugim recima, svugde sem kod nas mozete naci samo hvalospeve o njima, a kod nas neki pricaju lose o njima pre svega zbog njihove cene, po meni klasicna srpska posla. Gledao sam (i slusao, izmedju ostalih) i Mission m33, kod nas kosta skoro 300e, u inostranstvu 200e, uvek ivse verujem cenama u inostranstvu nego nasim, dakle izbor pao na Jamo, pogotovo sto je jako hvaljen za HT (S-606 HCS6 http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=5922&M=Shop&PID=17158&ProductID=17900). Planiram da nabavim i ostatak ovog sistema, dakle S-602 za pozadi, S60 cen i subwoofer, medjutim ovo moze biti problematicno jer ih nema vise nigde u zemlji, i ne znam dali ce ih ponovo i biti. Ove S606 sam ugrabio poslednji par u zemlji, stiglo mi iz Kraljeva, svugde drugde rasprodati. Ako ne uspem da nadjem odgovarajuce Jamo zvucnike za ostatak, moracu nabaviti zvucnike neke druge marke da dopunim sistem. Sto se zvucnika tice, sa obzirom kako izgledaju, za ove pare, ne moraju ni da sviraju, vec se isplate :)
Najpre sam hteo sacekam da nabavim i receiver pa da ih tek tada upalim, ali nisam mogao izdraztiA Sad krece smejurija. Prikacio sam ih na Genius HT 5.1 kao prednje zvucnike!!! Naravno prebacio sam mod na stereo i ne smem pojacavati da Genius ne bi crko jer su Jamo 6 oma dok su njegovi prednji 8. Sve sam to povezao preko zica od Geniusa kojima je izolacija ogoljena od prelaska stolicom preko njih na par mesta :) Naravno, sve ovo je povezano na X-Fi. I na moje veliko iznenadjenje, ovo vec sada zvuci iznenadjujuce dobro!!! Strasno sam nestrpljiv da ih poteram na novom receiveru, vec mastam kako ce to zvucati.

Sto se Denona 1508 tice, jeste on izasao krajem prosle godine, medjutim on je trenutno aktuelni model i podrzava sve novije foramte, a ima i HDMI 1.3a prikljucak. Zapravo ne znam ni gde si video xxx9 seriju denona, ja mislim da to jos ne postoji, da nisi nesto pobrkao?

Poslednja izmena:
Rekao sam da xx3 (npr 663) mogu prediti sa xx09 (npr 1709) a znam da nisu izasli jos uvek. Denon 1508 jeste da ima 1.3 HDMI ali nema podrsku za HD audio formate. Genius na tom prednjem izlazu ne salje pun opseg jer je 5.1 sa satelitima tako da ces se bas iznenaditi kadda povezes na Yamahu. Nego koliko se secam taj Jamo nema opciju za bi-wire ili ima?
Pise da ih i dalje ima u TM za 17.599din http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09024977

Poslednja izmena:
vlasnik sam z680 modela (verujem da je dosta slican z-5500) i kao najvecu manu sistema (pored kvaliteta zvuka) bi naveo woofer koji je prejak u odnosu na satelite, bez mogucnosti finog podesavanja na kontrolnoj tabli.
kvalitet zvuka:
posto je moja soba mala nisam u stanju da ocenjujem kvalitet zvuka woofer-a, mada mogu da kazem da me nije odusevio.
sateliti su po mom misljenju "hladni", odnosno nedostaju srednji tonovi sto daje utisak da je svaka pesma odsvirana kasikom ili nekim drugim metalnim predmetom...
sve te mane u zvuku nisu previse uocljive kada je u pitanju muzika sa vokalima, ali sa ostalom muzikom iskustvo postaje toliko lose da se moze porediti sa zavlacenjem ostrih predmeta u usi...
logitech je dobar za miseve... ali savetujem vam da ga izbegavate kad se radi o zvuku!

Poslednja izmena:
Pa kako nije uocljivo kod muzike sa vokalima, kad tu imas srednjih tonova.

ponavljam:
sve te mane u zvuku nisu previse uocljive kada je u pitanju muzika sa vokalima...

-znaci meni nije problem dok slusam ljudski glas jer je on po prirodi "mekan", ali recimo dok slusam muziku u kojoj su od starta srednji tonovi utisani nailazim na problem totalnog odsustva srednjih tonova.

taj problem se moze ublaziti sa ekvilajzerima
-primer mojih podesavanja
kar88012qd0.jpg

Poslednja izmena:
gvlada
Jamo ima bi-wire. Sto se tice toga da ih ima na 4 mesta u TM, probaj da ih nazoves pa ces videti kako ih imaju :) Ja krenuo da zovem od BG-a, preko panceva, pa Loznice, i na kraju iz poslednjeg pokusaja, Krusevac, ostao im jedan par. Isto tako pise na sajtu da ovde u ns imaju S-602, medjutim ni to nije istina. Sta mislite u uparivanju sistema sa zvucnicima razlicitih proizvodjaca?

Poslednja izmena:
LazaNS:
samo ti nabavi bilo kakvo bolje pojačalo, makar pozajmi za početak, možda i tog geniusa da prodaš, naći će se nešto za te pare, ništa extra, ali za početak dovoljno :) a razliku ćeš odmah primetiti :d

Ma jesi citao sta sam ranije pisao? :)
Nije stvar u parama, vec cekam da se u evropi pojavi Yamaha V663. Ne sumnjam da cu primetiti razliku :)
Genius nije na prodaju, on ide u drugu sobu :) Ako mene pitate, ovaj Genius je za to koliko kosta extra zvucni sistem, samo ga treba pokretati dobrom zvucnom, preporodio se od kad sam ga nakacio na X-fi.

Logitech Z-5500 je unapredjen u odnosu na 680 model a i imas kontrolu basa na uredjaju i koliko se sacam dobio je dosta priznanja da je kvalitetan sistem u odnosu cena/kvalitet i cak ima 5 zvezdica. Ne mogu se sloziti da je muzika toliko losa ali ukusi jesu razliciti.

a ja, kao osnivach ove teme, bih zamolio prisutne da prichu o hi-fi i polu hi-fi sistemima ostave za neku drugu temu, kao i "uradi sam" resenja... Mene je u osnovi zanimalo da li postoje 5.1 sistemi ostalih proizvodjaca koji su isti/bolji od z5500... ako ne kod nas, onda u okruzenju/svetu...

jer, bez obzira na sve, ja i dalje mislim da je kod nas ponuda takva (ne samo za zvucnike vec uopste sto se tiche elektronike i sl. oblasti) ne zato sto ne postoji bolje vec sto nasi mudri uvoznici/trgovci po starom dobrom pravilu uvoze samo ono za sta su sigurni da ce odmah/brzo prodati u vecim kolicinama (pa makar bilo i losijeg kvaliteta)...

onda kupuj i ne pitaj dalje, a tema se komotno mogla završiti posle posta br.3 :d

Poslednja izmena:
Mozes da pogledas jos Creative Megaworks 550D i eventualno Logitech G50 ako hoces.

Poslednja izmena:
Dobio si odavno odgovor, sad nas pusti da pricamo o cemu god hocemo :)

a onako neobavezno,
z5500 u americi košta 260$ (koliko li je to e ? )
što bi rekli da nas ovi ovde nakupci šišaju ko volove.
i ja bi ih uzeo za zezanje ali platiti nešto 30k dinara a košta 260$ ...
:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:
( pare nisu problem )

U USA ti je sve u $ kao ovde u eur + pdv, carina, ugradnja itd.

Nazad
Vrh Dno