Šta je novo?

Altec Lansing VS3151R i GA-MA785GT-UD3H

vladat1

- CoH -
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poena
1,175
Moja oprema  
CPU & Cooler
NH-C12P SE14 , Ryzen 7 3800X
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
Kingston Fury Renegade 2 x 16 GB - 3600Mhz
GPU
GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Zvuk
S.M.L.S 8A
PSU
Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum
Kućište
HAF 912 PLUS
Miš & tastatura
Logitech G610 , LOGITECH G403 HERO
Ostale periferije
Blue Snowball Ice
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pre par dana sam pazario matičnu ploču GA-MA785GT-UD3H

http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=3154

24occjd.jpg

i nikako da namestim da mi zvučnici Altec Lansing VS3151R

http://www.productreview.com.au/showitem.php?item_id=5907

308eee0.gif

rade 5.1. probao sam razne kombinacije. Ono što me buni je da iz vufera izlazi jedan kabal koji se na kraju račva na 3, tako da ne znam koji je vufer, odnosno prednji i zadnji zvučnici.

Evo još malo slika, ipak slike govore više od 1000 reči

119179f.jpg

1055glx.jpg

Kako da ih namestim?

yvučnike ne poznajem, ali ploču imam istu, istina na nju samo sluške i 2.1 zvučnike kačima li stvar je vrlo jednostavna,....

uključiš po boji,....

zelena je stereo izlaz za sluške i 2.0 zv ili 2.1 zv koji imaju samo L+R ulaz,....

što je evivalent front L i front R zvučnicima,....

crna je rear L i rear R

oker je SUB i centralni zvučnik,

sve gore navedeno važi ako na vuferu imaš mesto da uključiš (ili su već uključeni) ostalih 5 zvučnika,.....

i to nije sve,.....

u zavisnosti od operativnog sistema moraš podesiti da sad imaš 5.1 sistem (ovo se kod mene na ubuntuu podešava u system/preferences/sound/output), nekad imaš softver za to (aplikaciju), nekad čak i drajvere moraš instalirati,..... nekad sistem sam prepozna šta je uključeno,.....

Instalirao sam drajvere

Ukljucio po boji (kada zelena ide u zeleno onda nema nikakvog zvuka)

U programu namestio 5.1

Ispratio sve to i kada sam testirao u gigabajtovom programu radi, ali kada ukljucim KMPlayer ili Windows Media Player 11 cuju se samo prednji, a u programu rade lepo. Da li loze u Windows Media Player 11 da se namesti da je zvuk 5.1?

.... i nista kada ukljulim Kmplayer ()

ako si potrefio koji kabl je Front/Rear/cent+sub ,
i ako ti soundtest u realtek kontrol panelu normalno detektuje svaki zvucnik,

preostaju ti dve opcije:
, laksa, ako imas windows7
i dosadnija ako i dalje imas XP / kao ja npr. /

U win7 realtek kontrol panelu imas opciju "speakers fill'
- zvuk veoma prosto ide sa svih zvucnika, nije bas dolbyprologic2, nego matrix fazon, ali to radi lepo.

u XP u ti trebaju posebni plaginovi za 5.1 zvuk za svaki program.
u powerDVD -u , mozes lako da podesis Dolby Digital,
ali od nas retko ko koristi taj plejer.

sto se windows media plejera tice, podesi AC3 filter
settings/dvd/advanced , i stavi na 5.1 .

kako se meni čini one dve izrasline na kablovima od crnog i oker konektorua su terminatori,...
a to može da znači samo jedno,..... da je zeleni sigurno front,....

ma garant ide boja na boju, jedino ako nije neki konektor ostao isključen a bez terminatora,....

jako važno,..... uključiti sva tri, i ne isključivati, pa uraditi reset,.....

ako je bio crni ili oker isključen a bez terminatora, moguće da je komp nešto pobrkao,....

znači, sve uključiti,..... po bojama,..... pa restart,...... pa onda podešavanje,...... itd

ako si potrefio koji kabl je Front/Rear/cent+sub ,
i ako ti soundtest u realtek kontrol panelu normalno detektuje svaki zvucnik,

preostaju ti dve opcije:
, laksa, ako imas windows7
i dosadnija ako i dalje imas XP / kao ja npr. /

U win7 realtek kontrol panelu imas opciju "speakers fill'
- zvuk veoma prosto ide sa svih zvucnika, nije bas dolbyprologic2, nego matrix fazon, ali to radi lepo.

u XP u ti trebaju posebni plaginovi za 5.1 zvuk za svaki program.
u powerDVD -u , mozes lako da podesis Dolby Digital,
ali od nas retko ko koristi taj plejer.

sto se windows media plejera tice, podesi AC3 filter
settings/dvd/advanced , i stavi na 5.1 .

Nisam još na win 7, ali isprobaću ovo sigurno kada dođem kući.

Da napomenem još da u igricama isto rade samo prednji zvučnici ?!!

Control Panel/Sounds and audio devices/Volume/Advanced i izaberes 5.1

Ako si to vec uradio i opet nece, uninstall drajvere realtek pa pokusaj ponovo

Poslednja izmena:
Control Panel/Sounds and audio devices/Volume/Advanced i izaberes 5.1

Ako si to vec uradio i opet nece, uninstall drajvere realtek pa pokusaj ponovo

Probao sam ovo, već je čekirano. Menjao sam drajvere takođe - ista priča. Moram da priznam da mi je ovo jedan od najčudnijih problema sa kojim sam se sretao :trust:

Razmišljam da odnesem računar u servis, i ovako mi nije uspelo da podignem Win 7

Jesi li mozda probao da pustis neki film kojem je zvuk u 5.1?

Jesam, i KMP sam uspeo nekako da namestim. Kako mogu da namestim Aimp 2 ?

Cekaj, tebi 5.1 filmovi rade ok? A muzika ti ne ide na sve satelite?

Nadji u Realtek podesenjima ''Speaker Fill'' i ukljuci, kao sto je kokan predlozio... To bi trebalo da posalje obican stereo zvuk na sve satelite pod uslovom da si prikljuchio kablove po boji... Ali, ne mora ni to da uspe, ja sam imao slican problem na sestrinom kompu + Genius 5.1 HT koji isto imaju takav prikljuchak koji se rachva u tri boje... To je mislim generalno problem sa 5.1 zvuchnicima... Moj predlog ti je, ako ti ne treba za filmove 5.1, onda lepo ako na zvuchnicima ima pride neki aux ulaz ili sta vec
VS3151ctrlb.jpg
, lepo iz zelenog u taj aux sa 1 kablom ili taj njego zeleni samo a na ostale nabacis kapice i onaj prekidac 2/4 - 6 lepo u poziciju 2/4 i to bi trebalo da je to...

''The unit also has a headphone jack and line input with cinch connectors for connecting a console or other device (an MP3 player, for example). On the back of the unit is a switch for changing from six-channel (5.1) mode to two- and four-channel modes. You'll need to use this switch for all non-5.1 sources, or the subwoofer won't work and you'll have no bass at all.''

preuzeto sa: http://www.tomshardware.com/reviews/5,941-3.html

http://www.laaudiofile.com/vs3151.html

Poslednja izmena:
Evo podešavanja za KMP

2jdpc90.jpg

Nikako ne mogu da pronađem ''Speaker Fill''

Kod stare mašine mi se ovo nije događalo.

Nikako u win 7 da namestim da mi svi zvučnici rade. Izmenjao sam razne drajvere i ništa.

Kartica Asus Xonar DG je najeftinja u ponudi. Zanima me da li će da završI posao

1. da svi zvučnici rade na njoj
2. da radi sauraund
3. do sada na ovoj, a i predhodnim matičnim, kada spojim zvučnike (kada ne rade) iz zvučnika se čuje neki šum. To mi strašno ide na živce. Da li bi se taj šum čuo uz ove kartice?

Kako će da se ponaša ova kartica u igricama (da li je podržana) za one efekte ...

Za muziku skines foobar i skines channel mixer plug in i podesis da rade svi. A filmove samo pustaj preko media player classic, i imas pod audio da aktiviras svaki zvucnik posebno i u stereo modu. I ja sam mucio iste muke.

Poslednja izmena:
Instalirao sam foobar i channel mixer plug in. Kako da izvršim podešavanja? Nisam baš vešt sa Foobar om.

Za video sam se snašao sa KMP 3

File-Preferences-Playback pod opcija DSP manager, u Available DSP trebalo bi da stoji Chanel Mixer, prebaci ga na Active DSP. Otvori ga sa Configure i na prvom tabu podesi da ti radi sa 6 kanala. To bi tebalo da je dovoljno. Ako nije , ima jos opcija za sirenje stereo slike i ostalo.

Naravano Chanel Mixer mora da je ubacen u folder components u foobar folderu.

Nazad
Vrh Dno