Šta je novo?

Altec Lansing FX5051E (utisci)

nesrulz

Slavan
Učlanjen(a)
04.11.2004
Poena
319
Razmišljam ovih dana da uzmem neke 5.1 zvučnike...
Dal' da uzimam (srednju klasu) Logitech X-540 koji su ~80 EUR ili da dodam još "malo" para i uzmem (višu klasu) Altec, hm?

Ima li ko ove zvučnike (Altec Lansing FX5051E), kakvi su utisci?
Vrede li 200 EUR?

RGDS

Poslednja izmena:
Moj savet ti je ako budes uzimao Alteca da dobro oslusnes zvucnike na uvce da li suste (na idle-u, bez zvuka) ili da li vufer bruji kada se malo pojaca. To je cesta pojava kod zvucnika te kategorije bez obzira na zvucnu karticu (ume nocu da iritira VRLO).
Ukoliko neces zvucnike pozicionirati u pravi 5.1 polozaj sto znaci razvlacenje kablova po celoj sobi pre bih uzeo dooobre 2.1 zvucnike ili bih kupio neku mini-liniju sa jakim zvucnicima koji ipak zvuce ozbiljnije od ovih kompjuterskih (mada ne bas od svih 🙂 ).

Potpuno se slazem sa TVISTER-om. Obrati paznju pri kupovini da li zvucnic bruje, suste,itd...
Taj Altec su nahvalili, ali najbolje je da ti to poslusas i sam procenis da li ti odgovara. Ukoliko ti sistem najvise sluzi za slusanje muzike, nema razloga da akupujes 5.1 sistem. Bolje ces proci sa 2.1 sistemom. Ja sam pre mesec dana hteo da uzmem Logi z5500. Totalno sam se razocarao kada sam ga cuo. Licno sam se tada definitivno uverio da je za slusanje muzike stereo (HI-FI sistem pogotovo) za slusanje muzike ZAKON!!!! Z5500 ima dobar bass, ali sateliti nisu dorasli zadatku.....

Potpuno se slazem sa tobom! Model Z2300 sam slusao vise puta. Ima odlican bass, ali i kod njega sateliti zaostaju... Isto vazi i za X230, stravicno jak bass za tako mali sistem. Mada za slusanje house muzike Z2300 je stvarno san snova.

Honda, ja se isto razmisljam ovih dana oko logi z-5500. Nisam ga cuo uopste. Zvucnike koristim gotovo iskljucivo za slusanje muzike. Imam sony liniju staru 10 god (tada bila visa srednja klasa) prikljucenu na komp koja ima solidan zvuk. Medjutim kad odem kod ortaka koji ima neko pojacalo i zvucnike staro oko 15-20 godina toliko dobro zvuci, razlika je velika, bar ja imam izostren sluh.

Taj logitech z-5500 je hvaljen u nebesa na svim testovima koje sam citao, medjutim ne pravi se nikakvo realno poredjenje nego ga opisuju ljudi koji nemaju ostar sluh tj ne znaju sta da slusaju. Ja sam mislio da ga uzmem jer sad je sve lakse doci do dvd-audia, a za njega je ko stvorena 24bitna zvucna i neki 5.1 sistem koji to moze da isprati. Inace uglavnom slusam flac ili mp3 256-320kbps.

Posto vidim da znas sta pricas, mozes li da napravis neko realno poredjenje tog z-5500 kompleta i nekog zamisljenog skupa pojacalo + zvucnici koji bi kostao slicno, tj oko 400€?

Honda, ja se isto razmisljam ovih dana oko logi z-5500. Nisam ga cuo uopste. Zvucnike koristim gotovo iskljucivo za slusanje muzike. Imam sony liniju staru 10 god (tada bila visa srednja klasa) prikljucenu na komp koja ima solidan zvuk. Medjutim kad odem kod ortaka koji ima neko pojacalo i zvucnike staro oko 15-20 godina toliko dobro zvuci, razlika je velika, bar ja imam izostren sluh.

Taj logitech z-5500 je hvaljen u nebesa na svim testovima koje sam citao, medjutim ne pravi se nikakvo realno poredjenje nego ga opisuju ljudi koji nemaju ostar sluh tj ne znaju sta da slusaju. Ja sam mislio da ga uzmem jer sad je sve lakse doci do dvd-audia, a za njega je ko stvorena 24bitna zvucna i neki 5.1 sistem koji to moze da isprati. Inace uglavnom slusam flac ili mp3 256-320kbps.

Posto vidim da znas sta pricas, mozes li da napravis neko realno poredjenje tog z-5500 kompleta i nekog zamisljenog skupa pojacalo + zvucnici koji bi kostao slicno, tj oko 400€?

Evo ovako🙂:

Ja sam imao pojacalo Onkyo A8630 i zvucnike Mission702. Pojacalo sam prodao pre 2-3 nedelje za 90 eura. Zvucnike sa stalcima (danas prodao) za 200 eura. Cene cisto navodim radi orijentacije. Karakteristike zvucnika mozes naci na netu, radi se o dosta dobrim zvucnicima. Dobili su zaista visoke ocene. Sto se pojacala tice, ono je sa pocetka '90-ih. Vrlo korektno svira. Sto se muzike tice ovaj moj sistem je svirao daleko bolje,preciznije,lepse od Logija Z5500! Ja sam svoj sistem stavio u oglas sa namerom da uzmem Z5500, oslanjajuci se samo na price i komentare koje sam nasao na netu. Svi sa ga hvalili za filmove, dok su za muziku (citaj stereo) svi komentarili bili tipa moglo je to mnogo bolje. Ja sam hteo u ovo da se uverim, jer nisam hteo da dam ~400 eura za nesto zbog cega cu se pokajati nakon pola sata. Tako je i bilo. Poslusao sistem, vrlo brzo skapirao da to nije za mene. Filmove nisam gledao, ali u startu mi se nije svideo za slusanje muzike, te sam automatski odustao. Resio sam da ostanem u HI-FI svetu. Prodao pojacalo i zvucnike, te sam u potrazi za istim (jos boljim). Trenutno slusam muziku sa sa Technics-a SU-V55a (privremeno dok ne uzmem nesto bolje) i nekih starih Akai zvucnika (ok zvuk). Cak i ovaj moj stari sistem daleko bolje svira od Z5500 u stereo modu. Taj sistem jednostavno nije za slusanje muzike, bar sam ja stekao taj utisak. Glavu dajem da je altec atp3 bolji za slusanje muzike od Z5500 (sa odgovarajucom zvucnom, ne integrusom). Jedino sto mi se svidelo je EXTRA bass! Da su sateliti samo za nijansu toplijeg i punijeg zvuka, ovaj sistem bi bio pun pogodak!!! Ovako... To bi u mojoj sobi bila katastrofa, sve bi se treslo, a zvuka nigde. To nije poenta!😉 Ali, ako se meni nije dopao, ne mora da znaci da tebi nece. Najbolje je da poslusas i da sam procenis. Ukoliko hoces stereo zvuk, mozes sa ~400 eura dobro da prodjes, ako ti polovna roba nije problem. Npr... Pojacalo NAD 320bee polovan se krece ~180 eura (sasvim dobro pojacalo, slusao sam ga vise puta, topla preporuka). Zvucnici Monitor Audio B2, polovni se krecu ~180 eura (sasvim ok zvucnici, vrlo dobro se slazu sa NAD pojacalima). I pojacalo i zvucnici su novije generacije... Ova kombinacija ce razbiti Z5500 u stereo varijanti po pitanju kvaliteta zvuka.

Dobro razmisli sta ti treba, pa onda kreci u potragu! Pozdrav i srecno.:banana:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno