Šta je novo?

Altec atp5 i brundanje bass-a..

Učlanjen(a)
17.11.2007
Poena
320
Imam ove zvucnike vec dobrih 5 godina i da kucnem u drvo i dalje rade kao prvi dan..medjutim, to i jeste jedan deo problema. Ne znam za ostale zvucnike ovog proizvodjaca ali ovi moji od prvog dana bas mnogo brundaju. Nisam neki poznavalac akustike i zvuka ali cu pokusati da sto slikovitije opisem ono sto se desava. Naime bass i uopste niski tonovi nisu precizni i definisani nego se cuje dosta odzvanjanja i brundanja..nekad imam utisak srednji tonovi umesto na srednjetonce odu na bass i da se zbog toga i desava sve ovo..
Na neki forumima sam davno video da ljudi spominju frequency cutoff, sta je to i da li mi moze pomoci da sredim ovaj problem. Inace, zvucna je integrisana na p45 chipsetu..ali je problem postojao i na SB Live i na prethodnoj integrisanoj. Znaci da je do zvucnika. Postoji li nacin da se to sredi softverski? Neki DSP za winamp ili sta li vec?

I ja sam imao ATP5 kupljene negde 2003 i mogu ti reci da su to jedini zvucnici koje sam hteo da polupam! 3 puta su im pregorevali visokotonci i nosio sam na 3 reklamacije! Uvek sam dobijao nove i uvek je isto odlazilo. Nisam imao slucaj sa basom ali verujem da je i to kod tebe ******o jos od kupovine, samo nisi obracao paznju na to. Resenje ti je da popravis ako mozes ili ako imas garanciju, u sta cisto sumnjam, da je iskoristis.

Nisi me razumeo. I jeste sve ovako od kada sam ih kupio, i nije kvar posto se dosta ljudi zalilo na prejak bas kod atp5..nego mi je sad na pamet palo da mozda to ne moze da se sredi softverski..

Pa najprostije resenje je da to sredis sa equalizer-om u panelu podesavanja zvucne karte. Jednostavno oboris prva dva slajdera na manje vrednosti i cujes da li ima razlike. Ako i tada nema, onda nista tu ne pomaze vec je to stvar do samih zvucnika... Inace, veliki sam hejter tog sistema iz gore navedenih razloga.:)

Na neki forumima sam davno video da ljudi spominju frequency cutoff, sta je to i da li mi moze pomoci da sredim ovaj problem.

Cut off mozes softverski da podesis da ti sece bass frekvencije na odredjenu vrednost, a da ne brunda onaj deo spektra za koji su zaduzeni sateliti u srednjem opsegu. Bitno je da sastavis ta dva opsega, da se ne preklapaju iste frekvencije i na wooferu i na satelitima, jer otud i taj los zvuk, zbog nemogucnosti woofera da korektno odsvira visi deo spektra. A takodje je bitno i da ne napravis rupu u spektru, tako sto ces woofer prerano da odseces, a sateliti ne mogu toliko nisko da odviraju neke frekvencije, i onda ti fali deo spektra (podrucje mid/bass-a). Moras priblizno na sluh da to podesis, ako nemas podatke o tacnim frekventnim vrednostima za satelite, da bi znao dokle smes woofer da pustas da svira visoko.
Ekvilajzere bolje nista ne diraj, samo ces jos vise da ga rastelujes.

Poslednja izmena:
@nikk18adsl

E bas to mi i treba!!! Kojim programom/pluginom ili kako vec mogu da uradim cutoff...znaci predlazes da niske odsecem od najnize frekvencije koju po spec woofer moze da odsvira i izmedju najvise woofera i najnize srednjetonaca, ako sam te dobro razumeo?

@nikk18adsl

E bas to mi i treba!!! Kojim programom/pluginom ili kako vec mogu da uradim cutoff...znaci predlazes da niske odsecem od najnize frekvencije koju po spec woofer moze da odsvira i izmedju najvise woofera i najnize srednjetonaca, ako sam te dobro razumeo?

Dobro si razumeo. Ne treba ti nikakav plugin niti program, to bi jednostavno trebalo da imas u podesavanjima za zvucnu, mada zavisi koju zvucnu imas. Nije na svakoj isto i ne mora svaka to da ima u podesavanjima.

Bojim se da nema te opcije na ovom integrisanom realteku..mada se secam da je bilo neceg slicnog na starom live-u...Nista, probacu sa nekim moddovanim driverima, mada je dobrodosla svaka sugestija. Ako neko zna za neki DSP plugin bio bih mu izuzetno zahvalan.

Najbolje resenje ti je da kupis neku polovnu zvucnu za neke skromne pare. Nijedan DSP Plugin ne moze to da popravi. Integrusa je integrusa.

Ok ako si zadovoljan, mada nemoj da ispadne to samo placebo efekat, kao sto se cesto desava ;) Ipak, za X-Fi zvuk ti treba i punokrvi X-Fi cip. Ovo sa driverima je uz pomoc stapa i kanapa, ali kazem, ako si ti zadovoljan, to je najbitnije. :)

Mozda je ovo ono sto trazim..jos samo kad bih znao koje frekvencije da odsecem izmedju niskih i srednjih... :( Ima li neko predstavu o tome? Bar otprilike da mi kaze gde pocinju srednji?

Ok ako si zadovoljan, mada nemoj da ispadne to samo placebo efekat, kao sto se cesto desava ;) Ipak, za X-Fi zvuk ti treba i punokrvi X-Fi cip. Ovo sa driverima je uz pomoc stapa i kanapa, ali kazem, ako si ti zadovoljan, to je najbitnije. :)

Pazi vrlo je moguce da je placebo...i naravno da je za xfi potreban i punokrvi xfi hw chip, niko to ne spori...momci samo kazu da je stvar u tome da sam microsoft ima 2 seta drajvera u zavisnosti od toga da li je windows prepoznao integrusu ili creative...navodno ovi "otkljucani" driveri malo poboljsavaju zvuk, ali niko ne kaze da dostizu punokrvni xfi :))

Uh tek sam sad ukapirao..ne postoji nacin da uradim cut off srednjih tonova samo za bas..odsekao sam sve ispod 60hz i imam utisak da se malo smanjilo brundanje..kad odsecem sve do 70hz brundanje skroz nestane ali sa njim i pola basa :) E sad ako odsecem bilo koji frekventni opseg u sredini, onda ga ne emituju ni woofer ni srednjetonci i onda tek nista nisam uradio :)
Ok, hvala svima, a pogotovo tebi Nikk..pomogli ste koliko ste mogli..ali izgleda da sam ogranicen HW-om ;)

POzzz

Kazem ti, sa drugom zvucnom bi umnogome sredio to brundanje iz woofera. Pozajmi od nekog neku bolju karticu, pa cuj. :wave:

Ma i to sa x-fi na plocu je samo na kratko, koristio sam i imas limit na 30 dana a posle toga moras da platis. Ne dobijas nista specijalno sem crystalizera i napredne eax podrske. Naravno da je zvuk isti, samo sto imas gomilu creative aplikacija i equaizera zvuka. A sto se tice cut-off odsecanja niskih tonova, ne verujem da to mozes da postignes na tom sistemu jer je on 4.1 i ako odseces bas odsecices i na satelitima. Tako da ti je isto i sa equalizerima i sa tom cut-off frekvencijom.

Nazad
Vrh Dno