Šta je novo?

Altec 641 Vs. Logitech Z-5500

Sto se tice povezivanja za DolbyDigital & DTS moze se koristiti i integrusa jer se salje encodovani signal preko SPDIF i ext decoder radi obradu. Polemike izmadju X-Fi i Z-5500 je bilo dosta na netu ko ima bolji DAC i kao da je tu Z-5500, licno koristim SPDIF jer je samo 1 kabl u pitanju. Recimo Yamaha ima Burr-Brown DAC u novijim AVR i stoji da je to bolje resenje nego da X-Fi radi obradu. Kod muzike vec salje se stereo signal i tu je kvalitetna zvucna vise nego bitna jer ona ipak odradi muziku i salje stereo signal kros SPDIF na koji ima uticaj.

Ček', ček'... Izgleda da ti mene nisi razumio... Ako se u podešavanjima drajvera za zvučnu uključu pass-through, onda ako sam ja dobro shvatio ta zvučna ne bi trebala da radi nikakvu obradu signala, niti bi trebala da ga (de)kodira ikako, već to treba da odradi dekoder sa druge strane (u ovom slučaju u Logi Z5500)?

Ovako kako ti kažeš, zvučna u svakom slučaju obrađuje signal, a to onda nije pass-through...

:wave:

Ne mozes mp3 da pustis sirovo, niti audio CD jer to zvucna mora da obradi. Sirovo mozes pustiti samo DD&DTS. Kada kroz HDMI sa BD playera pustas 7.1 LPCM jeste to dig ali obradjeno kao i stereo kroz SPDIF, tek bitstream je neobradjen signal.

Moze li se na Titanium Fatal1ty Pro prikaciti 2x Z-5500 tako sto jedan ide na optical a drugi na flexijack koji bi se iskoristio kao digital in ?

Znas kako, ako je drugar uspeo da nakaci 2x5.1 sistem (razlicit) na integrusu :S: :d, verujem da moze isto i na ovim creative karticama. Konkretno, dok sam imao Audigy 2 ZS, koristio sam ove + AL MX5020 kao dopunu za 7.1 sistem :D, mada nije bilo bas srecno resenje jer sam alteke morao svaki put da korigujem, ako pojacam ili stisam Z-5500.

Nemam pojma sta da uzmem,a jos manje sta koja karta nudi.Kad smo vec ovoliko razglabali o zvucnicima i o utiscima ljudi koji su ih culi,ajde malo da popricamo i o zvucnim karticama i da bash upotpunimo i kompletiramo temu.

Cuo sam da ovaj Xtreme audio ne valja,i da nije preporuka da se kupi.Sledeci logican izbor je jedna od ove 3 karte,ali KOJA? Sta koja nudi u odnosu na onu drugu?? Mozda postoji jos neka karta koja ima bolji odnos cena/kvalitet??

Audio izbegavaj...moj savet ti je neki od novih titanijum modela (em su pci-e 1x, em imas opticki ulaz i izlaz, noviji cip itd) trebalo bi da se moze isnovni model naci ispod 100e :wave:

@GoranM Ti bi ga bas usrecio, prvo Pioneer zvucnike izbegavati u nizeoj cenovnoj klasi (ili maltene sve osim neke high-end varijante jer tu mora da bude dobro) i jeftinij AVR nisu najsrecnije resenje tako da izmedju komb AVR i zvucnici Pioneer ja dajem prednost Z-5500.
Sto se tice zvucne XtremeMusic ali daj mi link za tu Gamer Fatality Platinum da vidim na sta mislis.

U svakom slucaju je bolje od kompjuterskih zvucnika, zar ne? ;)

Poslednja izmena:
Ne mozes mp3 da pustis sirovo, niti audio CD jer to zvucna mora da obradi. Sirovo mozes pustiti samo DD&DTS. Kada kroz HDMI sa BD playera pustas 7.1 LPCM jeste to dig ali obradjeno kao i stereo kroz SPDIF, tek bitstream je neobradjen signal.

Čak i kada se uključi pass-through, kartica radi obradu signala? Čemu onda služi dekoder u Logi-ju?

Z-5500 ima DolbyDigital & DTS decoder, znaci kada je pass-through X-Fi ne radi obradu encodovanog 5.1 signala a ProLogicII sluzi da stereo signal koji je X-Fi poslao razvrsta na 5.1 sistem.
Pioneer koji je pomenut moze biti bolji od komp zvucnika u velikoj vecini ali se za Z-5500 ne bih bas slozio, pre bih (i jesam) izabrao Z-5500.

Znas kako, ako je drugar uspeo da nakaci 2x5.1 sistem (razlicit) na integrusu :S: :d, verujem da moze isto i na ovim creative karticama. Konkretno, dok sam imao Audigy 2 ZS, koristio sam ove + AL MX5020 kao dopunu za 7.1 sistem :D, mada nije bilo bas srecno resenje jer sam alteke morao svaki put da korigujem, ako pojacam ili stisam Z-5500.

Meni je ustvari bitno da mogu da iskoristim coax kabl i da dodam jos jedan opticki. Medjutim nisam siguran da mogu da koristim ovde coax ..
Konkretno treba mi kartica sa kojom bi mogao da povezem dva Z-5500 digitalno ..i to preko dva coax-a ili jedan coax i jedan opticki posto vec imam dobar coax kabl koji ne bi da ne iskoristim ..

/off

Poslednja izmena:
Da ti ne bude mnogo 2 x Z5500? :D

Ajd i ja da se javim :)

Imam z5500 vec jace od 3 godine, slushao ih na integrushi do pre nekih dva meseca, od tad sam na X-FI Xtreme Music, razlika je i vishe nego ocigledna, bash kao da sam ubacio josh jedan sistem, a ne zvucnu kartu.... Na stranu shto je zvuk kvalitetniji (shto se i ocekuje) nego shto je glasniji pa za jedno ~25% ... Znaci tek sad zakivaju :)

Ove preporuke za pojacalo i posebno zvucnike su u najmanju ruku smeshne, jer je lepo neko skoro rekao na nekom stranom sajtu, da bi dobio zvuk sa posebnim komponentama kao na Z5500 treba ti ~3 puta vishe para shto se sve vishe pokazuje kao tacno, mada sam u pocetku bio skeptican prema toj izjavi... Pokazuje se i vishe nego tacna...

Eto toliko od mene...

P.S. Javi se ako si u BG-u da ih poslushash pre kupovine, nekoliko 10-ina ljudi je bilo da ih cuje i raspametili su se u bukvalnom smislu te reci...

Ti zvucnici samo snagu i imaju i nista vise. Bilo bi pogresno porediti ih sa bilo kojim ozbiljnijim AVR, jer su losiji od svakog. Posle 30% pojacanja nista neces ni cuti osim basa, koliko imaju rupa u spektru. Daleko od toga da su to losi zvucnici, ali su to ipak samo kompjuterski zvucnici i tu se zavrsava svaka polemika.

Jako grešiš, pojačaj do kraja i nema ni malo distorzije niti bilo koji deo spektra iskače.
Za zvučnike u cenovnom rangu ~400e nemaju konkurenciju i to što im se lepi etiketa "kompjuterski" zvučnici ne umanjuje da su veoma kvalitetni, uostalom nađi nekog ko ih ima, a da se žali.

24-25000 je daleko od 400e, zar ne? :)

Pa da,ali opet,nije ni to malo. :S: U svakom slucaju slazete se da je kombonacija Z-5500 i neka X-Fi platinum najbolja kobminacija??

Nekoliko godina u nazad i trenutno - da... A da li ce tako ostati i u narednih 5 niko ne moze da ti kaze :)

X-Fi Platinum ima cak 3x SPDIF out (2x coax + 1x opt). Osim toga ovi zvucnici su obicno bili preko 30k din tako da 24-5k za njih je super cena.

Z-5500 ima DolbyDigital & DTS decoder, znaci kada je pass-through X-Fi ne radi obradu encodovanog 5.1 signala a ProLogicII sluzi da stereo signal koji je X-Fi poslao razvrsta na 5.1 sistem.
Pioneer koji je pomenut moze biti bolji od komp zvucnika u velikoj vecini ali se za Z-5500 ne bih bas slozio, pre bih (i jesam) izabrao Z-5500.

To bi onda trebalo da znači da ni integrisana kartica ne radi obradu signala ili griješim?

Ajd i ja da se javim :)
Imam z5500 vec jace od 3 godine, slushao ih na integrushi do pre nekih dva meseca, od tad sam na X-FI Xtreme Music, razlika je i vishe nego ocigledna, bash kao da sam ubacio josh jedan sistem, a ne zvucnu kartu.... Na stranu shto je zvuk kvalitetniji (shto se i ocekuje) nego shto je glasniji pa za jedno ~25% ... Znaci tek sad zakivaju :)

Naravno da se jače čuju kada ti X-Fi ima svoje pojačalo, pa sam signal koji ode na karticu je već pojačan...

Imam ja još jedno pitanje. Ukoliko koristim digitalnu vezu (bilo da je u pitanju coax ili opt) preko integruše sa uključenom pass-through opcijom, da li postoji neka potreba za ubacivanjem nekog X-Fi-ja (i kog) osim pojačala koje dolazi na tim karticama?

Jer, ako kartica ne radi obradu signala, onda ne bi trebalo uopšte da ima veze koja je, jer Logi radi dekodiranje dobijenog signala, zar ne?

Pass-through možeš koristiti samo za vrste signala koje Z-5500 može sam da dekodira a to su DTS & Dolby Digital - u prevodu samo za filmove, za sve ostalo kartica mora da enkodira zvuk u neki od ova dva formata.

Zar ovo:

Hardware decoding:
Dolby® Digital, DTS®, and DTS®, 96/24 soundtracks
Dolby Pro Logic II (Movie and Music modes)
6 Channel Direct
Stereo x2
Stereo

ne znači da Dolby ProLogic II radi obradu signala bio on stereo ili multichannel? Jer, iz kartice bi trebao da izađe PCM, a Logi može da obradi PCM uncompressed stereo 44.1kHz/16 bit - 96 kHz/24 bit signal? Primjer: pustiš mp3 u Winamp-u, on ga dekodira i pošalje kartici, a kartica ga u dobijenom obliku proslijeđuje u Logi... Sigurno neće da pošalje mp3, jer čemu onda služi Winamp i njegov dekoder... Ili griješim?

Poslednja izmena:
Dolby ProLogic II na Z-5500 pretvara stereo signal (ili 4-kanalni zvuk) u 5.1 zvuk, veštački stvarajući surround zvučnu sliku. Čak mislim da nemogu koristiti Dolby PL modove kad koristim COAX, proveriću još kod kuće.

Može, tako ga koristim stalno za muziku i poneki DivX koji još imam... Za muziku Music, a za filmove Movie mod i udri 5.1... :d:d:d

Kako na coax-u, tako i na optici... ;)

Inace, imam i ja pitanje koje bi ovde prosledio.

Moze li se na Titanium Fatal1ty Pro prikaciti 2x Z-5500 tako sto jedan ide na optical a drugi na flexijack koji bi se iskoristio kao digital in ?

Koliko ja vidim sa slike (a i citam sa sajta :)), navedena Titanium Fatal1ty Pro karta ima samo jedan digitalni izlaz... i to je opticki.
Nema coax-a, onaj FlexiJack je samo za mikrofon i line-in. (u stvari, ne znam ni da li se vise uopste zove tako)

Naravno da se jače čuju kada ti X-Fi ima svoje pojačalo, pa sam signal koji ode na karticu je već pojačan...

Kakvo crno pojacalo na kartici... :) To sto je zvuk glasniji, je posledica obrade mocnijeg DSP-a.

A ovo boldovano, kako si to zamislio, da se X-Fi cip sa pojacalom (hipoteticki govoreci :)) u sebi, nalazi van kartice ? :D

***a, moja stara Yamaha je imala neko pojačalo od 6W koliko se sjećam. Pa koliko god to malo bilo, ipak je barem malo jače od onoga što je došlo na karticu...

Čini mi se da svaka zvučna kartica osim integruše ima neko pojačalo, koliko toliko slabo, na sebi... A možda i lupam gluposti... Jbmliga...

Kakvo crno pojacalo na kartici... :) To sto je zvuk glasniji, je posledica obrade mocnijeg DSP-a.

A ovo boldovano, kako si to zamislio, da se X-Fi cip sa pojacalom (hipoteticki govoreci :)) u sebi, nalazi van kartice ? :D

Ma mislio sam na zvučnike, nego dok sam pisao, sve me sastavilo - telefoni, ljudi... Još su samo gremlini falili i ugođaj bi bio potpun... :d:d:d

Poslednja izmena:
Evo,kupio zvucnike pre 2 dana i iskreno prezadovoljan sam! :d Zvuk je fenomenalan,o snazi da i ne govorimo (jos uvek ga nisam pojacao do kraja ) .Za sad je sve u redu sa njima,nema nikakvih problema,i daj Boze da tako i ostane... :D
Samo jedno pitanje.Jeste li dobili kabl za digitalno povezivanje,jer ja nisam?! :S:

Uz Z-5500 se dobija samo kabl za analogno povezivanje (3x3.5mm stereo "bananica") a za digitalno povezivanje pogledaj ovu temu.

Vrh Dno