Šta je novo?

Altec 621 problem

quik

Slavan
Učlanjen(a)
01.06.2005
Poena
304
Ovako,imam problem sa al 621 tacnije sa balansom,jednostavno posle nekog vremena levi zvucnik se utisa a desni pojaca,i onda se sve vrati u normalu da bi se posle nekog vremena balans opet pogorsao.

Da li se neko susretao s ovim problemom na ovom modelu zucnika ili bilo kojem drugom modelu?Ajde pomagajte jako mi smeta pri slusanju muzike. :wall:

Pa verovatno ti je potenciometar za balans otishao,tj,zaprljan je ili je oxidisao.Postoji vishe reshenja:za pochetak vishe puta okretji dugme za balans sa jedne na drugu stranu(pozeljno je da zvuchnici budu iskljucheni)2.otvori kutjishte zvuchnika i ushpricaj u potenciometar malo kontakt spreja a ako i to ne pomogne,nema druge nego da zamenish potenciometar.Verovatno je samo zaprljan,i mislim da tje kontakt sprej zavrshiti posao.Pozz

Ovi zvucnici nemaju potenciometar za balans? Sta onda?

prvo proveri da nije nesto sa kompom/winampom i sl. ako si siguran da je do zvucnika onda verujem da nije nista strasno, verovatno te negde zeza kontakt. proveri i kablove koji idu do satelita za svaki slucaj.

Malo je cudno to sto se jacina zvuka na jednom zvucniku poveca, a na drugom smanji, tako da tesko da je do kontakta...

Evo sad primetih da kad iz zvucne izvucem onaj kabl sto povezuje zvucnu i subwoofer i ponovo ga prikopcham situacija se kolko tolko poboljsha al' ne u potpunosti...

Delija je napisao(la):
Malo je cudno to sto se jacina zvuka na jednom zvucniku poveca, a na drugom smanji, tako da tesko da je do kontakta...

Sad vise ni nisam siguran mozda tripujem za ovo.

Verovatno taj kabl gubi kontakt negde... (ako si proverio zvučnu i komp i šljakaju normalno)

kupio sam kabl sa dva jacka i prikljucio ga i opet ista stvar...
stavljao desni zvucnik u ulaz za levi i opet je sve bilo isto....
smarao sam kabl od levog zvucnika i opet nista(jel postoji neki bolji nacin za proveru kabla sem bezveznog pomeranja istog ?) :)

prikopcao sam zvucnike na discman i opet nista.....
softver je skroz okej....

znaci mora da je nesto sa samim zvucnikom,a to mogu resiti jedino serviseri pc centra (nisam siguran da mogu).

znaci sve sto preostaje-cimanje do beograda :wall:

Pa vidi... Garancija na satelite je 7 dana... Ali na pojačalo i woofer je godinu! Šta se desilo kad si prikopčao desni zvučnik na ulaz za levi? Koji onda ne radi kako treba?
Ako je 1 satelit neispravan nemoj se džaba cimati do BGa, neće ti priznati garanciju! + ako si slučajno dobio te zvučnike sa britanskom utičnicom za struju pa stavio ovu našu normalnu (da bi mogao da ih priklljučiš) obavezno vrati onu britansku (isto zbog garancije :) )

desni radi normalno,levi zeza.

a uz zvucnike sam dobio neki adapter za nash standard stekanja.

a ladno ne daju garanciju na satelite,pfff to ima samo kod nas u srbiji. onda mi ne pada na pamet da se cimam.

:)

Na zvucnike generalno ne ide neka extra garancija, posto uvek mozes da ih ubijes neadekvatnim pojacalom (ili preslabo, pa riknjava usled klipovanja istog, ili prejako pa... :)), tj. ponasanjem...

quik je napisao(la):
prikopcao sam zvucnike na discman i opet nista.....

Ako si prikljucio zvucnik na drugi izvor zvuka, a problem je ostao , znaci problem je u zvucniku :p a mozda i nije . Otvori satelit ( ako mozes ) , i onda proveri zvucnik, kontakte ali i kompletan kabl koji dovodi signal.
Ako je zvunik crk'o :wall: nadji neki adekvatan da ga zamenis ( posto isti neces naci ) :bottle:

Ok saznao sam u cemu je problem. Kada se zvucnik prikopca na onaj uredjaj sto meri otpor (ne znam kako se zove :) ),pokazuje promenljive vrednosti umesto 4 oma koliko je normalno pokazivao je cak 76 a nedugo zatim 71 om.Eto to je resenje problema,sad jos ostaje da resim problem.

Pa nije normalno, pogotovo ako to radi bez da je prikljucen na pojacalo.

Ako je na pojacalu, impedansa varira na razlicitim frekvencijama, ali ne sme ni pod razno toliko. :trust:

da valjda bi trebalo od 4 do 8 oma na pojacalu...
elem,jel ima neko na forumu ko se razume u audio tehniku,da keze nesto o popravci sta,kako,koliko para..

sutra zovem ove iz pc centra..

i da aj neko kome su riknuli ovi alteci da kaze kako su resili probleme...

Pa ne mora da bude... :)

Moze na odredjenim frekvencijama da bude i preko 20 ohma...

Kao sto postoji amplitudna frekventna karakteristika jacine zvuka, tako postoji i isto to samo za impedansu.

quik je napisao(la):
da valjda bi trebalo od 4 do 8 oma na pojacalu...
elem,jel ima neko na forumu ko se razume u audio tehniku,da keze nesto o popravci sta,kako,koliko para..

sutra zovem ove iz pc centra..

i da aj neko kome su riknuli ovi alteci da kaze kako su resili probleme...

pc centar :d
Ja sam im odneo zvucnike u servis pre 2 meseca i jos uvek su tamo!
Produvali su mi oba satelita, ja im odnesem, posle 3 nedelje traze mi woofer da bi utvrdili u cemu je problem :trust: a posle mesec dana su mi trazili da im donesem kutiju :eyebrows:
Stvarno carevi :S:
I to sam se 3 puta cimao iz Sapca, danas ih zovem da ih malo psujem :D

saka je napisao(la):
Produvali su mi oba satelita

a tebi su beshe igrali sateliti po stolu? pa su padali sa stola? postavio si i thread o tome ako se dobro secam...

rekose mi u pc centru da je garancija na satelite godinu dana :) i kazu da brzo resavaju probleme :)

quik je napisao(la):
Ok saznao sam u cemu je problem. Kada se zvucnik prikopca na onaj uredjaj sto meri otpor (ne znam kako se zove :) ),pokazuje promenljive vrednosti umesto 4 oma koliko je normalno pokazivao je cak 76 a nedugo zatim 71 om.Eto to je resenje problema,sad jos ostaje da resim problem.

verovatno ti je otisao bipolarni kondezator ako si siguran da je sve u redu sa kablom. nov kosta nekih 50-100din, zavisi gde kupujes i kakav tacno ide posto nisam otvarao altec da proverim.

nadam se da sam ti pomogao. javi sta si uradio.

jedan moj drugar je uzeo nov 621, i cim ih je doneo kuci primetio je slican problem. ali kod njega jedan satelit svira konstantno a drugi se gubi povremeno. menjanjem prikljucaka smo ustanovili da su sateliti u redu a izlazi iz pojacala (ili samo pojacalo) nisu. za sada su u servisu..

pa i ja sam ih nedavno kupio i odma' sam primetio da nesto ne valja,mozda je to neki masovni problem :trust:

elem,jos nisam odneo zvucnike na servis,a u medjuvremenu je potpuno riknuo levi satelit(samo full-range,visoko tonac radi) :)

/edit/ sad videh da su kod tvog druga sateliti okej.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno