Pa grind kroz questove eto kakav
Mislim, skapirao sam dosad da kad ti kažeš grind misliš isključivo na ubijanje istih mobova bez nekog naročitog razloga (osim XP gain-a, razume se). Ok je zamaskirati grind u questove pa da ti se čini kao da nema grinda ali i tu postoje gradacije. Ja sam igrao Allods CB i koliko se sećam većina questova je tipa, ubij 20 ovih (ili pokupi 20 onoga) što nekome nije mnogo ali meni svakako nije baš prijala ta količina. Trenutno igram Warhammer Online i tamo retko imaš da ubiješ po 10 mobova za quest, uglavnom je to 5 ili više vrsta po 3-4 moba. A to su klasični PvE questovi, pored toga imaš takozvani Public Quest što je do sada najbolji način za maskiranje grinda koji sam video. To mu dođe kao jedan quest koji je između solo običnog questa i instance otvorenog tipa gde imaš faze sa zadacima koje trebaš da ispuniš (neretko ubistvo toliko i toliko određenih mobova) i na kraju tri faze idu nagrade. To je mnogo bolje od svega što sam video u Allodsu i sličnim F2P igrama ali želeo bih da se ogradim da nisam mnogo igrao Allods. Tako da bih ti preporučio da probaš WAR ukoliko već nisi, do 10 lvl je džabe a posle moraš ili da kupiš igru ili da uplatiš pretplatu (igra je 1500din, a pretplata 15$). Jedini je problem što se nećeš nagledati PvPa ako izabereš moj server i Order stranu...
Što se tiče CS-a, čini ti se da ti ništa neće trebati iz njega. Neće ti ništa faliti ukoliko planiraš da budeš casual ali ako budeš hteo da budeš među boljima na serveru moraćeš ili da si izuzetno spretan u trgovini, znaš kako da zahebeš nekoga ili ti ne predstavlja problem da potrošiš nemerljivo veću količinu vremena da bi dobio nešto što CS igrač dobija bez po muke (i uz utrošenih dosta zelembaća, dosta u odnosu na P2P MMORPG). Jednostavno takav je sistem F2P igara, sve je free dok ne poželiš da budeš konkurentan a tu CS pravi razliku i tebi kao F2P igraču treba mnogo više truda da bi je nadoknadio.
Hm .... hehe vidim da nisi previse igrao Allods
Pazi priznajem da ima questova ubi .... 10 mobova .... ali ni jedan quest (osim 3 kom koji ti omogucavaju da dobijes item koj se inace kupuje u cash shopu) nije trajao duze od 5 min, a questovi tog tipa (ubi 10mobova itd) su mozda 50% svih questova, realno questovi u Allodsu su manji grind od questova u WoWu (posto ljudi vole da porede sa WoWom).
Evo lvl 30 sam u uzivam u levelovanju vise nego u bilo kojoj igri pre (a igrao sam gomilu online igara) totalno je zanimljivo ..... prica ... atmosfera ... sve.
Pored svega gore navedenog .... svi questovi koji su "grind" po vasoj definiciji su podrzani nekom pricom u igri, sto znaci .... uvek radis nesto iz nekog razloga (ko voli RP).
Tipovi questova koje sam do sad odradio su:
Ubi X mobova
Ubi X mobova i donesi X ****** sa njih
Idi tamo i javi se nekoj budali.
Idi tamo i istrazi sta se desilo sa ....
Isprati NPCa do odredjenog mesta
Ubi X neprijatelja (pa varijacija tipa sad imam da roknem 5 igraca koji vode elf rasu)
idi tamo i tamo i upotrebi ovaj item na tome i tome (sve moguce i nemoguce varijacije ovog tipa)
Postoji jos mnogo tipova koje sam ja verovatno zaboravio trenutno.
Ono sto mi se jos svidja je da PvP u igri nije obavezan ali ..... u nekim slucajevima si manje vise primoran da se flagujes ..... tipa kad radis quest koj zahteva da ubijes NPCove protivnicke alijanse.
Znaci

u Aionu sam pricao da leveling nije grind (sto i dalje tvrdim za deo questova i levelovanja tamo), ali zato Allods nije ni do clanaka Aionu sto se tice "grinda" kakav vi formulisete.
Zakljucak, questovanje u Allodsu nikako ne mozemo da nazovemo grind, niti "zamaskirani grind", jer realno onda je svaka igra koja postoji grind fest.
Dodao bih da u Allodsu 1 lvl po danu nije nikakav problem (ja sam odradjivao i po 2 lvla, ne racunajuci prve levele gde to ide fazon za 2 sata lvl 7), a neke zone sam "cistio" od questova za 2 sata.
E da sto se tice preporuke ... hvala uvazavam je i mozda jednog dana i probam, ali ... trenutno pored Allodsa ne vidim razlog zasto bi uopste igrao bilo koju igru koja zahteva mesecnu pretplatu, ovde sve imam za dzabe, itemi koji se prodaju u cash shopu su generalni i na Aukciji (skoro svi) tako da mogu da ih kupim za gold, kog realno za moj lvl imam i previse

Zovu me neki prijatelji da se vratim u WoW, a ja im toplo preporucujem svaki put da dodju u Allods, i verovatno i hoce, s tim sto cekaju da zabodem lvl 40 i da im javim kakav je endgame (npr mesto jde je Aion fejlovao).