Šta je novo?

All-In-One WiFi na BigScreenTV-u

Bloodymir

Čuven
Učlanjen(a)
22.08.2002
Poena
604
Elem, spremam se da opremim dnevnu sobu.
BigScreenTV sa HDMI + Sveukupna multimedia.

E tu se kombinatorika komplikuje. Želim da sve sem TVa i A/V Receivera bude povezano preko WiFi routera.
Takođe želim da to sve uključuje: BluRay player sa podrskom za sve moguce video i audio formate. (Cenim da LG BD390 ima najvise da ponudi)

I to bi bilo dovoljno kada bih ja želeo da nastavim da se grčim nad laptopom dok brauzujem internetom. Nope. Ja bih i da se na tom TV-u preko istog WiFi routera prikazuje i slika sa PC-a kojim upravljam wireless tastaturom i misem. (Naleteh na InternetVue 2020 ali ga nisam nasao u prodaji u Srbiji)

Naravno bilo bi jako lepo da to moze sve da bude u jednom uređaju a ne u 3-4-5+ komada...I znam, svako će reći šta fali HTPC-u..Pa fali mu to što moja žena, kao i većina drugih žena, želi da pusti film autoplay na insert u CD/DVD/BluRay reader bez ikakvih softvera, klikova, trikova..

BTW, ostatak multimedije odnosi se na HiFi a tu znam tačno šta želim..

Ali ono sto ne znam je da li je moguce All-In-One a da to ne bude HTPC?

Ni jedan NMT, ni jedan BluRay player, ni PS3, zapravo ni jedan uređaj ne nudi mogucnost pustanja svih mogucih audio/video formata i u isto vreme bezičnog povezivanja sa PCjem i streamovanja videa sa njega. Koliko ja mogu da zakljucim svi nude samo mogucnost wifi povezivanja i sherovanja fajlova sa PC-jem ali ne i prenosa slike sa njega.

Jesam li u pravu ili samo nisam dovoljno guglao?

Napravi HTPC i kupi zeni najkompletniji DVD player za 50 EUR.... Sumnjam da cete tako cesto Blu Ray pustati na autoplay. Obicno ce to biti CD/DVD... kad jednom vidi XBMC nece pozeleti da bilo sta radi za auto play-om kad je divx u pitanju, serije i filmovi...

AzBox, za sada najkompletniji satelitski/kablovski receiver koji pusta najvise mm formata. Ima i web browser, rss reader, ftp klijent, youtube. Snima i kablovsku i satelitsku... Radi streaming na mrezu, podrzava IPTV, i naravno ima Wifi... ali usability svega toga je 50% od svega po malo. Da ne govorimo o tome da nema multitaskinga... sta god da radite, moze samo jednu funkciju istovremeno...

PS3, jedino pustam Blu Ray diskove...vise ni igre ne igram... Rado cu ga zameniti za neki BluRay player ako neko hoce :) Smor je sa titlovima, da nije toga bio bi mnogo interesantniji

Wii, ni ne znam da li se preko toga nesto moze pusati... mislim da sam video da su namestali nesto... pojma nemam...

WDTV live... pusta skoro sve, i nakompletniji je player... Nisam ni probao da li moze da hvata streaming preko mreze, ako moze onda je idealan kao network player. Kod mene je u decijoj sobi, i preko njega tamo ide sve sto deci treba.

i na kraju HTPC...

Imam HTPC kuciste, dedicated daljinski i uglavnom vrtim samo XBMC preko toga. Ubacio sam DVB-C i kad nadjem uletece i DVB-S2 tuner. Ali ono sto sam malo probao od programa nije me nesto odusevilo... Moze se elegantno omoguciti application switching izmedju XBMC-a i DVBViewera ili sta se vec koristi za gledanje TV-a... Najjeftinije je ubaciti Blu Ray player/recorder, i korisiti sta god pozelis za pustanje toga... No sve to zna nekad da se zaglupi... no svi gore uredjaji se zaglupe (PS3 najredje) jedino sto malo aljkavo deluje bootovanje i dugo.... nije tako elegantno, ali zato zaista omogucava sve... Plus sto sam ja jako malo vremena posvetio da to pokusam da zategnem ceo UI i napravim ga dumb proof... no vidim da zena vec zna sama da ga ukljuci i prebaci na XBMC... no... azbox je i dalje tu za TV... ipak je brzi i jednostavniji interface i sumnjam da ce HTPC jos dugo doci na taj nivo...

Ostaje jos jedino problem sto hoces Wireless... Nece moci HD preko wireless nikako. Ako UTP nije moguc, onda razmisli o Ethernet over Power. Ja sam samo probao Cisco kit, koji teoretski nudi 200 Mbps i bas ima oznaku da je AV... radilo je besprekorno sa HD mkv fajlovima... no dok je to stiglo do mene, stvorili su se uslovi da razvucem UTP pa nisam ni koristio nego samo probao... Uglavnom mislim da je to minimum za prenos HD materijala preko mreze, bilo streaming, DLNA ili sta vec...

Ako ti je jedini razlog da ne sastaviš HTPC to što misliš da se žena neće snaći, onda slobodno sastavi HTPC jer je XBMC pravo rešenje.

Ja sam isto kao ATG stavio HTPC sa XBMC-om i mojoj ženi je trebalo par dana da se navikne. Nije moja žena neki haker nego XBMC ne može biti prostiji. Meni je komp kad se ne koristi na sleep-u i pritiskom na bilo koje dugme na daljincu XBMC se pojavljuje za 2-3 sekunde.
Navigacija u njemu, puštanje serija i filmova ne može biti lakša. Ne znam šta najviše gledaš ali ako je to kojim slučajem video koji si pre toga skinuo sa torrent-a onda opet preporučujem XBMC. Library je urađen vrhunski i sve to izgleda eye candy što bi rekli.

Naravno ima i XBMC svojih mana kao npr. to što nema direktnu podršku za TV tuner-e.

Izgleda da je samo pitanje vremana kad ce se i tako nesto desiti... Malo su dosadni sa tim cross platform, i XBMC je odavno prerastao Xbox... Polako krecu uredjaji koji se prave samo za XBMC, pa je samo pitanje vremena kad ce shvatiti da mora i tuner...

Meni naprimer XBMC zna da se malo zaglupi prilikom sleep-a i wake-up-a... jednostavno pocne nesto da trokira ponekad i mora restart XBMC-a. No cekamo novi oficijalni build koji najavljuje mnogo radikalnih izmena...

A sto wireless ?
HD video ce tesko da ide kroz wireless, bilo kakvo HD streamovanje nece raditi.
Zica je zakon.

Ni jedan NMT, ni jedan BluRay player, ni PS3, zapravo ni jedan uređaj ne nudi mogucnost pustanja svih mogucih audio/video formata i u isto vreme bezičnog povezivanja sa PCjem i streamovanja videa sa njega. Koliko ja mogu da zakljucim svi nude samo mogucnost wifi povezivanja i sherovanja fajlova sa PC-jem ali ne i prenosa slike sa njega.

Jesam li u pravu ili samo nisam dovoljno guglao?

Nisi dovoljno guglao. :)

http://download.cnet.com/DisplayShare/3000-18508_4-10908740.html
http://arstechnica.com/gaming/news/2009/01/wireless-tv-out-comes-to-the-pc-via-the-ps3.ars

Doduse, pitanje je koliko je to resenje upotrebljivo...

Poslednja izmena:
Ostaje jos jedino problem sto hoces Wireless... Nece moci HD preko wireless nikako.

A sto wireless ?
HD video ce tesko da ide kroz wireless, bilo kakvo HD streamovanje nece raditi.
Zica je zakon.

Kada se radi o HTPC-u HD preko wireless-a je itekako moguć, čak i sa relativno jeftinom 801.11N opremom (Tp-Link). XBMC bez greške pušta 720p i 1080p materijale kroz mrežu iako su ostvarene relativno niske brzine za N standard, ~5MB/s u pravcu HTPC-a koji pušta av materijal i 7MB/s u pravcu storage mašine. Korišćenjem neke bolje (i skuplje) wifi opreme po N standardu postigle bi se još veće brzine, mada su i navedene više nego dovoljne za HD.

Poslednja izmena:
Zanimljiv je i ovaj text na sajtu o mrezi preko struje...

Kada se radi o HTPC-u HD preko wireless-a je itekako moguć, čak i sa relativno jeftinom 801.11N opremom (Tp-Link). XBMC bez greške pušta 720p i 1080p materijale kroz mrežu iako su ostvarene relativno niske brzine za N standard, ~5MB/s u pravcu HTPC-a koji pušta av materijal i 7MB/s u pravcu storage mašine. Korišćenjem neke bolje (i skuplje) wifi opreme po N standardu postigle bi se još veće brzine, mada su i navedene više nego dovoljne za HD.

pogotovu za neke imax mpeg2 koji samo u videu imaju 40mbps plus zvuk ;)

konstatnih 6MB/s bi bio vise nego dovoljan za sve...
5MB/s nekad ni dovoljno nije a kamoli vise nego dovoljne

Al ono glavno : retko ko danas ima N standard
I nisu uslovi u vek idealni da ostvarju svi 6MB/s

No naravno uz odgovarajucu opremu i uslove wirless moze da da brzinu duplo vecu nego najzahtevnij HD ;)

Poslednja izmena:
He he, IMAX-i od 40mbps ispadose mainstream a N wireless raritet :D
Od nekih 4TB HD (720/1080p) materijala koje sam do sada sakupio nijedan mi nije napravio ni najmanji problem u reprodukciji preko wifi mreze, i to sa opremom koja me je kostala ~60evra. Da mi je provlacenje kabla bilo moguce svakako bi isao na njega ali stemovanje zidova (i to betonskih) je ipak daleko veca investicija dok koriscenje kanalica nisam zeleo zbog loseg vizuelnog utiska.
Sve u svemu malo je glupo kada ovde cujem da HD preko wifi mreze nikako nije moguc a svakodnevno se uveravam u suprotno.

x264 radi, ali nece svaki h264 ili VC-1. Makar sto sam ja probao.
Mozes i ti, javi kako ti radi full BluRay materijal preko wifia.
Takodje, nece raditi streaming sa DVB-C/T/S risivera, on je cesto u MPEG-2 a to je mnoogo Mb/sec :)

Eto ti ga sada, h264 bluray i mpeg2 sa HD risivera ;) Još samo fali da se pojavi neko ko ima problema sa strimovanjem RAW videa i da se požali kako ga guši Gbit-na mreža :D
Kao što već rekoh i ti i ATG ste naveli da je HD preko wirelessa nemoguć, što nije tačno, a meni ne moraš da nabrajaš koji sve to formati neće raditi kako treba zbog malog bandwidth-a.

Poslednja izmena:
Ej, nema potrebe za nervozom :).

Ne smatra svako da je HD = x264 sa neta :)
To sto slicno tvrdimo verovatno ima veze jer se obojica bakcemo sa satelitskom, a njen HD ne moze da se progura kroz wireless .

DVD5 i DVD9 materijali u x264 prolaze, ali... za masu njih ce ti mnogi reci da to i nije HD, ne 1080p.
Zavisno od kodeka zavisi i sta je hvalitetan 1080p, ali u svakom slucaju bez 10GB u x264 ne moze da se prica o dobrom 1080p.
Streaming sa risivera je u MPEG2 i MPEG4, retko h264 i to po pravilu ne prolazi. Na moju zalost, jer sam tako osudjen da na nbooku iz kreveta gledam samo SD stanice sa dreamboxa :)

No, da ne ulecemo sada i u tu diskusiju.
Dakle, ja i dalje ostajem da HD ne radi. Oce ponekad, ali ne uvek, znaci nije pouzdano i samim time nije za tvrditi :)

Poslednja izmena:
Nema nervoze, naprotiv :d

Ja iz svog dosadasnjeg iskustva sa HD-om preko wirelessa samo mogu da kažem da radi, gledam ga svaki dan i nemam problema, čak ni sa 1080p materijalima veličine >15GB, sve radi glatko jer XBMC za razliku od npr. MPC ume da kešira preko mreže pa nema seckanja pri povremenim padovima u brzini transfera.
To što ne rade mpeg2 i mpeg4 strimovi sa HD risivera je dobro što si naveo, verovatno će biti ljudi koje će taj podatak poštedeti bacanja novca na wireless opremu.
Sa druge strane i taj problem bi mogao da se preduprediti samo kada bi se malo više otvorio za kvalitetan N ruter i odgovarajuću karticu. Ne može se očekivati od jeftinijih N rutera i slabašnih kartica, pogotovo onih na lap-topovima da će brzina i stabilnost protoka biti zadovoljavajuća.

@Vuk

Super je što tebi radi ali da li možeš 100% da tvrdiš da će raditi i meni a da ne znaš npr. gde mi je ruter a gde HTPC?
Ja sam imao ogromne probleme sa wireless-om (ne sa N standardom) i dig'o sam ruke. Kako bi rekli pametniji popušta.

Kod mene u prizemlju imaju neke podzemne vode ili ne znam šta i wireless mi ne radi ni za lek. Na HTPC sam preko wireless-a vezao UltraX daljinac, Logitech gamepad, Logitech tastaturu + miš i preko wireless-a sam se kačio na ruter na spratu.
Protok ka ruteru mi je očajan. Menjao sa kanale isključivao ostale uređaje ali ne vredi. Gamepad mi radi savršeno gde god da stavim bazu dok miš moram da približim na metar. Daljinac isto zna da omaši ali je ipak OK.
Kada bih preno HTPC na sprat i sve ovo isto probao sve bi radilo savršeno koliko god da se udaljim od računara.

Da ne bude totalni off i da se nadovežem na temu moja preporuka je isto kabl ako može. Ako ne može kabl i ako wireless radi kako Vuk kaže, što da ne. Elegantnije je sigurno...

@Vuk

Super je što tebi radi ali da li možeš 100% da tvrdiš da će raditi i meni a da ne znaš npr. gde mi je ruter a gde HTPC?
Ja sam imao ogromne probleme sa wireless-om (ne sa N standardom) i dig'o sam ruke.

Podrazumeva se da je preduslov da wireless mreža funkcioniše ispravno. Ja apsolutno nigde nisam tvrdio da će strimovanje HD materijala raditi kroz 801.11b/g wireless mrežu, a pogotovo kroz neku koja ne radi kako treba i ne postiže realno ostvarive brzine.
U tvom slučaju izgleda da to "ne mere bez kabla" :D

Sa wifi ruterima koje dobijamo od nasih dragocenih internet provajdera je nemoguce da se streamuje HD. Probao sam radi fore da streamujem BD rip transformersa 2 1080p i evo koje vrednosti izbacuje.

Ne kapiram ovo preko 100mbps sto pise na ps3. Sta je to? Koliki mi bandwith treba tu na ruteru onda... Radi se transcoding preko MEncodera, default opcije na ps3 media server. Igrao sam se bio jos odavno da podesim da cisto isprobam koliko moras da osakatis kvalitet da bi gurao kroz wireless i to mi se nije svidelo. SD mogu da streamujem i on radi bez problema. HD secka i to poprilicno.

Ovo mi je sve nebitno posto mi je tv direktno povezan sa kompom, pa za streamovanjem nema potrebe ali bih hteo da isprobavam jos malo, posto hocu da prosirim znanje oko wireless streaming-a.

Probao sam i preko kabla takodje, kod njega radi sve lepo do 100mbps vrednosti, preko toga i tu pocinje da secka naravno.

Inace, ruter je Pirelli Discus DRG A226G. On je valjda 802.11 b/g.
Sta moze jos da se uradi da se poigram malo?

Pa pogledja kolko nemormalno skace video bitrate ;)
Na toj mrezi nema teoretske :)

mozes da pokusas da povecas cash , to se radi u spliteru na priemr u haali spliter opcijama povecas...
Ali onda ce opet buffer time biti prevelik ...
Idealno pustanje na takvoj mrezi zahtevnijih 1080p ne moze

Naravno da sa odgovarajucom ( citaj skupom ) opremom PLUS idealnim usllvima znaci da nema vecih prepreka radice HD cak i onaj sa maximalnim bitrateom ;)
TO je sigurno pricao sam sa mnogim ljudima koji su testirali i radili su i oni najzahteviniji ali u idealnim usllvima za testiranje ...
Retko je da neko takvu mrezu/uslove ima kuci

Naravno potrebna brzina mora biti veca od 5MB/s.

I ne mislim na dvd5 720p i dvd9 1080p ..... to je daleko od kvaliteta da bi se zvalo HDom ...( naravno da se zove ali tako nesto nikad ne bih mogao da gledam )

Poslednja izmena:
Naravno da je preduslov da se ima wireless mreža koja radi korektno, ko očekuje da će kroz par zidova ili sprat niže/više wirelesom da pušta HD materijale bilo koje vrste taj se u startu prevario.
Uostalom wireless i nije namenjen da radi na taj način, svi koji su koristili wireless internet znaju o čemu pričam, pored koliko-toliko kvalitetne opreme optička vidljivost sa AP-om je osnovni preduslov dobrog rada. Sa povećanjem broja prepreka brzina transfera je dovoljna tek za deljenje interneta i nezahtevan transfer fajlova, eventualno gledanje SD materijala niskog bitrate-a.

Upravo sam na <60€ opremi u "idealnim" uslovima :D odgledao jedan x264 1080p film veličine 22GB i sve je radilo ok, brzina transfera u pikovima nije prelazila 4.5MB/s.
Za zahtevnije materijale mora bolja tj. odgovarajuća oprema.

Na kraju se sve ipak svodi na to je HD preko wifi-a moguć jer nije reč o idealnim uslovima i skupoj opremi već o pravilnom korišćenju odgovarajuće opreme.

Samo da napomenem da mi je ruter udaljen od ps3 pola metra, tako da je taj uslov idealan.
Jel moze neko da objasni ove nebulozne vrednosti na ps3? Ne kapiram to oko bitrate uopste. Evo konkretno film koji sam pustio juce:

Znaci overall bitrate filma je 16.6 Mbps. U kojoj je to vezi sa vrednosti od 39.32 Mbps u media server programu i 114.6 mpbs na ps3? Zbunjujuce je. Koliki meni bandwith zapravo treba da transcodujem i saljem film ovog kvaliteta preko rutera? Ne samo ovaj film vec racunam 1080p BR ripove 15+ gb.

Attainable bandwith ovog rutera je 54mbps u idealnim uslovima, koliki je realan bandwith onda?

Na kraju se sve ipak svodi na to je HD preko wifi-a moguć jer nije reč o idealnim uslovima i skupoj opremi već o pravilnom korišćenju odgovarajuće opreme.

Itekako je moguc....

ALI

98% ljdui na ovom forumu ima wirless sa kojim HD ne moze da radi ....

Ako oces napravicemo anketu Wirless speed pa da vidis koliko bi promila ljudi imali uslove da puste svaki HD ;)

Itekako je moguc....

ALI

98% ljdui na ovom forumu ima wirless sa kojim HD ne moze da radi ....

Ako oces napravicemo anketu Wirless speed pa da vidis koliko bi promila ljudi imali uslove da puste svaki HD ;)

Znam, za tako stanje su dobrim delom zaslužni domaći internet provajderi koji daju lošu opremu na korišćenje a i naš čovek je uglavnom navikao da se u mrežu pare ne ulažu, zašto kad i najjeftinija "radi p'oso" :D
Ima se para za nove procesore, grafičke i monitore/lcd televizore velikih dijagonala ali se nema za (tamo neku) mrežu :D

Bitno je da smo otklonili dilemu da li je wireless preko HD-a moguć ili ne, sve ostalo je samo pitanje potreba i mogućnosti.

Jel moze neko da objasni ove nebulozne vrednosti na ps3? Ne kapiram to oko bitrate uopste. Evo konkretno film koji sam pustio juce:

Znaci overall bitrate filma je 16.6 Mbps. U kojoj je to vezi sa vrednosti od 39.32 Mbps u media server programu i 114.6 mpbs na ps3? Zbunjujuce je. Koliki meni bandwith zapravo treba da transcodujem i saljem film ovog kvaliteta preko rutera? Ne samo ovaj film vec racunam 1080p BR ripove 15+ gb.

PS3 media server ne gura h264 vec transcoduje u mpeg2. Tih 100Mb/sec je MPEG-2 ili sta god PS3MS pravi od h264.

Meni na Gb mrezi i dalje secka iako bitrate ne prelazi 300Mb/sec. Doduse, to je bilo ranije dok sam imao AMD, moguce da na Intelu to radi bolje, ali odavno nisam isprobavao.

Aha znaci ta konverzija u mpeg-2 pravi problem sa bitrate-om?
Jel te ne mrzi da isprobas sad sa kablom kad imas novi proc?

Ajde neko jos detaljnije da mi objasni sta sve ovde utice na to da mi transcodovan video secka. Procesor ne bi trebalo da bude problem E5200 na 3.7ghz, valjda je dovoljno za real time transcoding. Bas sam se zainterosovao za ovu stvar, iako mi nije bitna.

Transcoding u h264 umesto mpeg-2 sa HD materijalom je kapiram prakticno nemoguc?

Dual core na 3.7ghz je mozda dovoljan, ali ne bih bio siguran.
On mora da dekodira h264 i onda napravi mpeg2. Meni je ovo radio tek X4 Phenom 805, kada sam tada zamenio njime Athlon X2 ... nesto.

Anyway, probacu sa Core i5 750 koji sada imam pa cu javiti.

U svakom slucaju, PS3 MS tesko da je optimizovan, posebno kada se vidi koliko je stara poslednja verzija, a oduvek je u pitanju teska beta/alpha verzija.
Uostalom, ja sam zbog te lose podrske i batalio PS3 kao video player, jos tada, a sada o tome ne bih ni razmisljao pored silnih WD Live i slicnih za 100njak e.

Mpeg2 Se u nekim stvarima razlikuje od mnogo novijeg standarda H264
Mpeg2 nema intra prediction, prediction I-slice-a , multiple reference frame ... i zato se transkovodavanje h264 u mpeg2 ne svodi na cisto re-quantization vec mora simulativan decoding/ecoding sto je veoma veoma zahtevno

i glavna stvar
mpeg2 nema ni prbilizno dobro algoritme za kompresiju kao H264 tako da ce naravno nastajati mnogo/mnogo veci fajl u pogeldu bitrate-a .

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno