Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
All hail the EIGHT cores! Samsung announces Exynos 5 Octa mobile processor
I kad bude, baterija ce otici toliko brzo da je bolje da se ne zaposle
Ima ovo smisla, za lakse poslove, koriste se slabija jezgra, kad se vidi da je zahtevnije nesto, idemo na jace jezgro - kao Intel Turbo
Ne znam da li ste primetili ali u svakom trenutku rade samo 4 jezgra, tj u slucaju vece zahtevnosti 4xA15, a u slucaju manje 4xA7. Sistem vidi samo 4 jezgra, ova tranzicija je transparentna.
Koliko sam ja video na onim slajdovima to i te kako ima smisla. Dobijas brzinu quad A15, a pri malom opterecenju procesora baterija dosta duze traje.
Znaci ista brzina a manja potrosnja baterije u odnosu na trenutni quad A15.
Jos vam nije jasno da su samo 4 jezgra zauzeta?
Slabiji procesor kada telefon miruje ili kod manje zahtevnih zadataka a A15 procesor kod aplikacija, igara...
Sve to rade zbog marketinga i eksklzivnosti. Osam jezgara tesko da ce u skorijoj buducnosti biti obavezno ili neki minimum. Jednostavno im se moze da naprave tako nesto i ponude trzistu.
upravo tako. i da znate kakve sam average joe-ove upoznavao koji menjaju fonove onog trenutka kada izadje neki sa nesto boljim hardware-om , a realno , nisu znali podesavanja za taj fon da instaliraju. To je simply za ljude sa vise para nego pameti.
Ovo je quad core koji moze da "menja jezgra u letu" izmedju "brzih i trosadzija" i "sporih i stedljivih". A zovu ga octa-core jer mnogo lepo zvuci, a tehnicki i ne lazu, 8 jezgara on ima, samo precute da ne moze istovremeno da radi svih 8, vec samo 4.
Dakle max performanse ce biti na istom nivou kao quad A15 koji vec imaju (mozda bude razlike u frekvenciji jedino), ali ce ovaj procesor biti dosta stedljiviji, a to bas fali smartfonovima. Tako da je ovaj procesor jedan od retkih novih koji ima mnogo smisla (iako se svi bune kako je besmislen) :d
Pravo da ti kazem, nisam pratio. Znam da samsung ima quad A15 procesor, sad u sta su ga ugradjivali ne znam. Mozda neki tablet? Mozda previse trosi da bi bio u telefonu, pa mu zato treba ovaj kombinovani (sa 4 A7 jezgra) da bi se spustila potrosnja dovoljno.
ARM-ova referentna A15 jezgra trenutno koriste Nexus 10 i Chromebook; Apple A6 koristi custom dizajnirana Swift jezgra a tehnologija o kojoj se u ovom novom Samsung-ovom SOC-u pise je ARM-ov Big.LITTLE, potencijalno odlicna stvar jer je referentni dizajn A15 prevelik potrosac za mobilne uredjaje: