Šta je novo?

All hail the EIGHT cores! Samsung announces Exynos 5 Octa mobile processor

Meh...mešaju A7 i A15 jezgra

Pa što ne staviše 8 A15 jezgara, nego ovako..

Zbog energetske efikasnosti?

Ma znam, onda su mogli da stave i 8 A7 jezgara..to bi bilo još efikasnije :D

Energetski jos efikasniji moze da bude i sa jednim jezgrom jer ovih ostalih 7 ce biti zaposleni nikad. xD

I kad bude, baterija ce otici toliko brzo da je bolje da se ne zaposle :)
Ima ovo smisla, za lakse poslove, koriste se slabija jezgra, kad se vidi da je zahtevnije nesto, idemo na jace jezgro - kao Intel Turbo ;)

Ne znam da li ste primetili ali u svakom trenutku rade samo 4 jezgra, tj u slucaju vece zahtevnosti 4xA15, a u slucaju manje 4xA7. Sistem vidi samo 4 jezgra, ova tranzicija je transparentna.
Koliko sam ja video na onim slajdovima to i te kako ima smisla. Dobijas brzinu quad A15, a pri malom opterecenju procesora baterija dosta duze traje.
Znaci ista brzina a manja potrosnja baterije u odnosu na trenutni quad A15.

Uz rizik da ispadnem glup na internetima: Samo me zanima cemu sve to? Koji poslovi zahtevaju 8 jezgara na telefonu ili tabletu?

I mene to interesuje.

To ćemo tek da vidimo za jedno 3 god. :p

Sta ce onda da bude selling point? Nece valjda da se bace na optimizacije? :D

Jos vam nije jasno da su samo 4 jezgra zauzeta?
Slabiji procesor kada telefon miruje ili kod manje zahtevnih zadataka a A15 procesor kod aplikacija, igara...

Na primer, igre, koje izgledaju trenutno kao PC igre iz proslog milenijuma - moze da se iskoristi koliko im das.

Jezgra na telefonu, cisto da napomenemo ocigledno, nisu isto sto i jezgra na PC-ju...

Pa zato sto procesor ima 8 jezgra, a i dobro je za marketing, posto nijedan drugi telefon nece imati octa procesor

Sve to rade zbog marketinga i eksklzivnosti. Osam jezgara tesko da ce u skorijoj buducnosti biti obavezno ili neki minimum. Jednostavno im se moze da naprave tako nesto i ponude trzistu.

upravo tako. i da znate kakve sam average joe-ove upoznavao koji menjaju fonove onog trenutka kada izadje neki sa nesto boljim hardware-om , a realno , nisu znali podesavanja za taj fon da instaliraju. To je simply za ljude sa vise para nego pameti.

Mogli bi i one koji ovaj koncept nazivaju cistim marketingom nazvati average joe.

Ovo je quad core koji moze da "menja jezgra u letu" izmedju "brzih i trosadzija" i "sporih i stedljivih". A zovu ga octa-core jer mnogo lepo zvuci, a tehnicki i ne lazu, 8 jezgara on ima, samo precute da ne moze istovremeno da radi svih 8, vec samo 4. :)

Dakle max performanse ce biti na istom nivou kao quad A15 koji vec imaju (mozda bude razlike u frekvenciji jedino), ali ce ovaj procesor biti dosta stedljiviji, a to bas fali smartfonovima. Tako da je ovaj procesor jedan od retkih novih koji ima mnogo smisla (iako se svi bune kako je besmislen) :d

Poslednja izmena:
Pravo da ti kazem, nisam pratio. Znam da samsung ima quad A15 procesor, sad u sta su ga ugradjivali ne znam. Mozda neki tablet? Mozda previse trosi da bi bio u telefonu, pa mu zato treba ovaj kombinovani (sa 4 A7 jezgra) da bi se spustila potrosnja dovoljno.

Zar nije krait u one s a15?

ARM-ova referentna A15 jezgra trenutno koriste Nexus 10 i Chromebook; Apple A6 koristi custom dizajnirana Swift jezgra a tehnologija o kojoj se u ovom novom Samsung-ovom SOC-u pise je ARM-ov Big.LITTLE, potencijalno odlicna stvar jer je referentni dizajn A15 prevelik potrosac za mobilne uredjaje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Big.LITTLE

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno