Šta je novo?

Alfa 147 fabricka navigacija

playerPA

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2003
Poena
650
Uzeo sam auto sa fabrickom navigacijom medjutim nema nigde mapa za Srbiju. Da li postoji neka "budz" varijanta da se ubaci nasa mapa? Zvao sam Deltu, navodno Fiat ne daje mape za istocnu Evropu. Cak sam kontaktirao i proizodjaca navigacije (NAVTEQ) i dobio odgovor da nema nasih mapa. :wall: Jedino mi preostaje nada da je neko uspeo da ubaci neke druge mape u doticni uredjaj :type: Bilo koji info bi mi dobro dosao.. :wave:

Uredjaj koji koristi iste mape je i u BMW-u E 46 (i verovatno jos mnogim modelima) i nema vajde za nasu zemlju. Veruj mi, preturio sam internet.
Postoje solidne mape istocne evrope i jako dobre mape zapadne ali nigde nema Srbijice kao ni vecine okolnih zemalja. Ako ti znaci nesto mogu ti ih dostaviti da probas. Ne znam samo dali je BMW format kompatibilan sa tvojim uredjajem. Mape su od istog izdavaca ali ne znam dali proizvodjaci automobila dodaju jos neki svoj kod.

Ljudi, proizvodjaci mapa su jedno.... Medjutim, sami uredjaji su nesto sasvim drugo. Slucaj je isti kao kad biste probali Microsoft Office za Mac OSX da stavite na Windows masinu. Jeste Office i jeste od Microsofta - ali nikako ne pashe, sistemi i hardver su potpuno drugaciji.

Isto vazi i za navigacije u kolima. Alfa koristi Magneti Marelli navigacioni uredjaj, BMW koristi Filipsove serije MKx. Uredjaji nisu kompatiblni ni po cemu, osim po tome sto oba sluze za navigaciju.

Ja sam pre godinu dana uzeo kola sa navigacijom i imao sam isti problem. Kopao sam i gledao i prosto nisam mogao da verujem da nema Srbije - da bih se na kraju uverio da je tako. Nema mapa za Srbiju za 99% automobila sa navigacijom i nece ih u skorije vreme ni biti, bar ne detaljnih sa ulicama u gradovima.

I tih 1% koje postoji uglavnom se svodi na autoput E75, a to mi stvarno nista ne znaci.

Drugar je uzeo fiat stilo i ima isti taj navteq gps, naravno mape za srbiju i okolne zemlje se svode na glavne puteve, koliko sam uspeo da izguglam, takodje sam naleteo na tvrdnju nekog lika da mio map/igo rade besprekorno na navteq uredjajima, ali nisam uspeo da nadjem neki vodic kako se ubacuju niti da je iko to uradio. :S:
A ja da cackam jednostavno nemam vremena.

edit, bilo bi lepo ako neko moze da potvrdi ovo za navteq i miomap/igo platformu.

Poslednja izmena:
Drugar je uzeo fiat stilo i ima isti taj navteq gps, naravno mape za srbiju i okolne zemlje se svode na glavne puteve, koliko sam uspeo da izguglam, takodje sam naleteo na tvrdnju nekog lika da mio map/igo rade besprekorno na navteq uredjajima, ali nisam uspeo da nadjem neki vodic kako se ubacuju niti da je iko to uradio. :S:
A ja da cackam jednostavno nemam vremena.

edit, bilo bi lepo ako neko moze da potvrdi ovo za navteq i miomap/igo platformu.
Cisto sumnjam da je izvodljivo tako nesto. Cak ne znam ni kako bi naterao navigaciju u kolima da pokrene instalaciju. I kad se radi update SW-a. fajlovi su u specificnom formatu koji uredjaj prepozna i sam pokrene proceduru. Kao kod update-a kucnog DVD-a npr.

Jedino sto mi pada na pamet je MioMap v3.3 jer jedino sa njim se moze zameniti fabricki SW u dosta PNA uredjaja. Npr. Becker PNA (Navigon SW i mape) nemaju skoro nikakvu podrsku za Srbiju ali zato MioMap lagano radi u Becker-u.
E tu je stvar manje-vise jednostavna. Fajlovi se kablom iskopiraju na karticu, sa odredjenom strukturom foldera. A kako iste te fajlove "uterati" u memoriju fabricki ugradjenog uredjaja?

Pa da, to se i ja pitam!?

Cisto sumnjam da je izvodljivo tako nesto. Cak ne znam ni kako bi naterao navigaciju u kolima da pokrene instalaciju. I kad se radi update SW-a. fajlovi su u specificnom formatu koji uredjaj prepozna i sam pokrene proceduru. Kao kod update-a kucnog DVD-a npr.

Jedino sto mi pada na pamet je MioMap v3.3 jer jedino sa njim se moze zameniti fabricki SW u dosta PNA uredjaja. Npr. Becker PNA (Navigon SW i mape) nemaju skoro nikakvu podrsku za Srbiju ali zato MioMap lagano radi u Becker-u.
E tu je stvar manje-vise jednostavna. Fajlovi se kablom iskopiraju na karticu, sa odredjenom strukturom foldera. A kako iste te fajlove "uterati" u memoriju fabricki ugradjenog uredjaja?

Meni uredjaj trazi CD da ubacim sa mapama. Posto nemam mapu navigacija mi pokazuje stepene :D U principu ne bih po svaku cenu eksperimentisao pa da sje*em i ono sto radi (bord kompjuter, radio, telefon..), zanima me jedino proverena opcija koja radi :wave:

Prilozi

• 23052008(008).jpg
    23052008(008).jpg
    383.8 KB · Pregleda: 378
  • 23052008(004).jpg
    23052008(004).jpg
    300.9 KB · Pregleda: 1,040
Mnogo jaka kola, navozao sam se po Italiji, GPS radi kao sat... hteo da uvezem ali nema mapa a blam me da koristim posebni GPS pored fabrickog... bas bi bilo dobro da se pronadje resenje, mislim da bih odmah uvezao neku pa makar stajala u garazi... :)

Sve uredjaje tera neki operativni sistem (win ili linux) pa i za navigaciju (mozda), svi ovi mali uredjaji sto se prodaju su sa win ce 5.0.
Tu moze biti vise problem posto je u kolima integrisno vise funkcija u jedan uredjaj. U svakom slucaju imate nas site gps-srbija (Danijel) gde te informacije mozete naci, ako tamo kazu da nemoze, onda prodate kola jer nisu neka kad nema karte srbije... salim se naravno. Ako vam treba gps uzmete posebno uredjaj neki mali za gps, a ovaj u koliom ionako radi nesto drugo, putni comp, telefon, radio, klima itd

Cini mi se da Garmin ima neku varijantu nekog "prebudzivaca" za fabricku navigaciju u kolima...montira se neka dodatna kutija, kontrola ide preko daljinca, a sve to na fabrickom ekranu izbacuje sliku...neka me neko ispravi, ako gresim....

Poslednja izmena:
Nije to nikakvo "budjenje" niti za fabricku navigaciju vec gps uredjaj koji nema svoj ekran ali ima daljinac. Zato treba imati neki audio/video uredjaj u kolima koji ima video ulaz (sa garminovog gps-a) i na cijem se ekranu vidi navigacija. Prakticno taj A/V sluzi kao monitor za gps i sva interakcija ide preko daljinca od gps-a cak i ako vas A/V ima touch screen.
Nisam video taj gps uzivo ali komunikacija i sva navigacija preko daljinca ... zvuci malo komplikovano kad treba brzo ukucati adresu ...
A inace se reklamira po nekim casopisima ali na Garminovom site-u ga nisam nasao u cenovniku, mozda je zbog toga cena pristupacna ...

Sada ce opet dezurne oci da me optuze za shum, kako li se vec zove. Za one koji putuju po Evropi je ok, ali ne vidim srhu navigacije u Srbijici. Stanes i pitas.Da li se do sada neko zagubio u nebeskoj zemlji?

Eh, Borab, verujem da nije. Ja, vidiš, koristim navigaciju i u Srbiji. Šaviše, u gradu u kom živim.
Na žalost, tačna lokacija zgrade u, recimo, Jurija Gagarina 205 je, vrlo moguće, nepoznata čak i svim stanarima Jurija Gagarina 204. A kamo li meni :)

Sada ce opet dezurne oci da me optuze za shum, kako li se vec zove. Za one koji putuju po Evropi je ok, ali ne vidim srhu navigacije u Srbijici. Stanes i pitas.Da li se do sada neko zagubio u nebeskoj zemlji?

Jeste bas cu da zastajkujem stalno i da zapitkujem... Posebno je ta metoda delotvorna na autoputu ili magistralnom putu - stani i pitaj na Ibarskoj magistrali npr.

Mislim, daj...

Eh, Borab, verujem da nije. Ja, vidiš, koristim navigaciju i u Srbiji. Šaviše, u gradu u kom živim.
Na žalost, tačna lokacija zgrade u, recimo, Jurija Gagarina 205 je, vrlo moguće, nepoznata čak i svim stanarima Jurija Gagarina 204. A kamo li meni :)

Da, Jurija Gagarina je mnogo zeznuta ulica. Pogledaj samo koliko je godina trebalo nasoj policiji da locira Dragana Davida

Ja samo jos jednom da razuverim "neverne Tome" koji postavljaju pitanje budzenja - nije moguce, ne pokusavajte!

Ponavljam, pokusavao sam i ja jos pre 2 godine, budzio, skidao mape sa neta od Navteqa, od ovog, od onog... Jednostavno ne moze - moze samo ono sto je pravljeno samo i bas samo za vas uredjaj i nista drugo. A tu Srbije svakako nema i nece je biti u skorije vreme.

Kome treba navigacija moze da uzima poseban uredjaj i da uziva.

Sasvim je normalno da ne znaju gde je ovaj drugi ulaz, jer su u različitim blokovima na više stotina metara udaljenosti :)
Parna i neparna strana. Problem je što oni iz 203, nemaju pojma gde je 205 :d

Nazad
Vrh Dno