Šta je novo?

Alcatel idol 2 mini

boris boris

Cenjen
Učlanjen(a)
08.02.2012
Poena
159
pozz, nema teme za ovaj telefon a imam priliku da ga uzmem za dinar u telenoru, pa me zanimaju neka iskustva iz prve ruke, ko ga ima i koristi pa da napise utiske, hvala unapred

Jel neko uspeo da ga rutuje i ako da kako. Verzija sa telenora 6016X.

To i mene zanima. Video sam negde da su navodno rusi na 4PDA uspeli ali ja ne nadjoh.
Doduse, taj telefon je od kumovog sina i nije bas tako hitno da se rutuje pa me mrzelo da surfujem kroz google-translate prevode.
Dosta koriste sleng i skracenice (kao i svi) koji google ne ume da prevede.

Ako neko nadje neko citljivo uputstvo nadam se da ce postaviti ovde.

Kako se "vadi" baterija ovom telefonu? Znam da je integrisana i da prode telefon ne može da se otvara sa zadnje strane, pa bih da znam za slučaj da se smrzne i da ništa drugo ne pomaže.

E pa ovako. Imam telefon nekih mesec i jace dana, i imam samo reci hvale za njega. Koristim ga bao backup aparat, jer mi je primarni Note 4. Kvalitet izrade je super, ekran pristojan za ovu rezoluciju. Jacina zvona i vibracija su na jako visokom nivou. Sam os je toliko stabilan da sam se zapitao kako su uspeli da ga ovako opeglaju. Koristi android 4.3 za sada...mozda i bude lollipop,nikad se ne zna :D. Jedina zamerka je malo slabija kamera, i malo prezasicenje prilikom razgovora kada je slusalica pojacana na maximumu. Baterija izdrzi jedan dan uz neko normalno koriscenje (wifi, viber, malo igrica, poziva, sms). Od mene 9 od 10.

E da, sto se root-a tice mislim da nema za 6016X vec za 6016D. Inace imaju jako zatvoren chipset a i nisu toliko popularni da bi ih neko custom-izovao.

Kako se "vadi" baterija ovom telefonu? Znam da je integrisana i da prode telefon ne može da se otvara sa zadnje strane, pa bih da znam za slučaj da se smrzne i da ništa drugo ne pomaže.
Samo držiš Power dugme dok se ne resetuje, ne mora se "vaditi" baterija.

Hvala. Xperia SP, recimo, ima posebno dugme koje vrši tu funkciju, ispod zadnje maske, ali Idol 2 Mini je iz jednog dela, pa sam se pitao koji je ekvivalent.

Napravili root, a ko drugi nego braća Rusi. U ovom momentu je rutovanje suptilno kao maženje kanarinca T-80 tenkom, ali bar radi.

Unapred da kažem da sve radite na svoju ruku. Odgovornost za bilo kakvu štetu je isključivo vaša. Ja ne snosim ikakvu odgovornost za stanja proistekla iz korišćenja ovog uputstva.
DOBRO RAZMISLITE DA LI TO ŽELITE, JER POTENCIJALNO OSTAJATE NE SAMO BEZ LIČNIH PODATAKA, NEGO BEZ IKAKVOG OPERATIVNOG SISTEMA, ODNOSNO, EFEKTIVNO UBIJATE TELEFON.
.

Elem, moj ruski je dobar kao što je nekad bio, a pošto ga nikad nisam ni znao, sledeće je shvaćeno pomoću internet prevodioca:

Preduslovi
a) HDD Raw Copy Tool, instalacioni ili portablan;
b) Kopija rutovanog firmvera v01003 za Idol 2 Mini 6016X (otpakovati .rar na proizvoljnu lokaciju);
c) Instalirani odgovarajući drajveri za Alcatel OT Idol 2 Mini 6016X;
d) Smart Suite program za Alcatel mobilne telefone sa podrškom za 6016x;
e) Napunjena baterija telefona - ne manje od 50%, najbolje 100%.
f) Uključeni USB Debugging i Unknown sources (Settings → Security). USB Debugging je u Settings → Developer Options. Ako se ne vidi DevOps, otvoriti About Phone i tapkati na Build number dokle god se ne javi poruka da je Developer režim aktiviran.

*** Sigurnosna kopija ***
Kod:
Proces pravi kopiju tekućeg sistema, preciznije, radi isto što i Norton Ghost, Acronis i slični programi koji slepo kopiraju sadržaj cele particije ili HDDa.
Preporučujem da se ovo uradi u slučaju da je potrebna reklamacija (Telenor, kašlj) ili novi firmver ima probleme u radi, pa treba da se vrati stari FW.

1. Ugašen telefon se spoji sa računarom preko USB kabla, dok se drži Volume Down dugme. Ovo stavlja telefon u Download režim.
- Windows će prvi put da instalira drajvere. Ako se telefon ne pojavi u Safely Remove Hardware and Eject Media, ponovite povezivanje na isti način.​
- Normalno je da telefon nije upaljen.​
- NIKAKO NE INICIJALIZOVATI NOVI DISK, ako se pojavi bilo kakva poruka ili zahtev za time. To će obrisati sav sadržaj na particiji, tj. telefonu.​

2. Kada se završi povezivanje, pokrenite HDD Raw Copy Tool.

3. Na prvom ekranu se označi izvor, Qualcomm MMC Storage. Continue >>>

oOMa7z1.png

4. Na sledećem prozoru se bira odredište na koje se piše. Dupli klik na File red, pa unos imena fajla u koji se čuva kopija tekućeg OS telefona i njegove lokacije na hard disku. Save i Continue >>>

RvhTkxA.png

5. Poslednji ekran daje pregleda izbora. Ako nešto nije kako treba, ugasite, upalite program i ispravno ga podesite pre nego što stisnete START. Programu treba oko 5 minuta za operaciju.
NE DIRAJTE TELEFON DOK SE KOPIRANJE NE ZAVRŠI.

jGSTMeS.png

6. Kad HDD Raw Copy Tool završi operaciju, ugasite ga i proverite lokaciju koju ste odabrali za čuvanje fajla. Trebalo bi da je tu fajl veličine preko 1 GB.

7. Otkačite telefon i upalite ga. Potrebno je duže držanje dugmeta za paljenje nego uobičajeno posle ove uoperacije.

8. Preko Smart Suite programa uraditi bekap svih važnih podataka sa telefona (imenik, poruke, kalendar, slike, itd.)

9. Sve što SS ne može da bekapuje, uradite ručno preko Windows Explorera ili nekog drugog fajl menadžera.

Kod:
Vraćanje napravljene kopije ide obrnutim redosledom: Bekapuju se podaci preko Smart Suite, bira se imgc fajl,
označi se Qualcomm MMC Storage i uradi upis, pa se onda vrati Smart Suite bekap na telefon.
*** Rutovanje ***

Kod:
Ovaj postupak prepisuje postojeći firmver novim koji je već rutovan. Dobija se nova verzija OSa, 01003, koja ne sadrži srpski jezik kao sistemski,
ali ima srpsku tastaturu za pisanje. U originalu je sistem na ruskom jeziku, treba da se prebaci na engleski. Firmver je, takodje, debrandiran, ali je telefon i dalje zaključan na mrežu.

1. Ako već nije uradjeno, napravi se bekap važnih fajlova i podataka sa telefona preko Smart Suite i WinExplorer. Vodite računa da je baterija napunjena do najmanje 50%, a što više - to bolje.

2. Ugašen telefon se spoji sa računarom preko USB kabla, dok se drži Volume Down dugme. Ovo stavlja telefon u Download režim.
- Windows će prvi put da instalira drajvere. Ako se telefon ne pojavi u Safely Remove Hardware and Eject Media, ponovite povezivanje na isti način.​
- Normalno je da telefon nije upaljen.​
- NIKAKO NE INICIJALIZOVATI NOVI DISK, ako se pojavi bilo kakva poruka ili zahtev za time. To će obrisati sav sadržaj na particiji, tj. telefonu.​

3. Pokrene se HDD Raw Copy Tool. Sada se radi obrnuto od pravljenja kopije sistema: na prvom ekranu se otvara File duplim klikom i bira dobavljeni rutovani firmver za 6016x u vidu fajla tipa .imgc.
Vrednosti za LBA i veličinu izabranog fajla i skladišta telefona treba da su iste u listi (7,634,944 i 3909,09 MB). Continue >>>

PA7ro0b.png

3. Zatim se bira odredište upisa firmvera: Qualcomm MMC Storage. Save i Continue >>>

s1iRwrs.png

4. Na poslednjem prozoru programa su, kao i ranije, izlistani izbori. Pre klika na START dugme, proverite da li je dobro podešeno. Kad se pokrene operacija upisa, NE DIRAJTE TELEFON i pustite program da završi.

EbF0Jwe.png

4.1. Ako se javi problem da upis firmvera u telefon neće dalje od odredjenog procenta, znači da je potrebno brisanje sadržaja. Ako nema problema, predjite na korak 5.
Probajte sledeće:​
Na Windowsu:

SAo1wLz.png

Administrative (Elevated) Command prompt → DiskPartList Disk

Pronaći koji je od izlistanih Alcatel 6016X, verovatno onaj koji kaže da je kapacitet 3782 MB. Kod mene je to Disk 4, a da li je u pitanju 6016X, proverava se preko

Select Disk <broj vašeg diska>List Partition
(moj slučaj je Select Disk 4 → List Partition)

Ako pokaže „There are no partitions on this disk to show.“, gotovo sigurno je to telefon (pod uslovom da na sistemu nema druge Raw particije). Sada:

Select Disk <broj diska>Clean

Ovo briše sam sadržaj skladišne memorije telefona i ostavlja telefon bez ikakvog firmvera. Kada Clean operacija završi, ugasiti Command prompt i ponoviti postupak upisa rutovanog firmvera u telefon, ovaj put, nadam se, bez problema. Ako i dalje ne može da se upiše rutovani firmver, probajte sa originalnim. Ako ni to ne može, telefon je efektivno mrtav, pošto je sam sadržaj, uključujući i Android OS ukonjen sa njega. Osim servisa, ne znam, šta drugo može da se uradi.
5. Kada je upis gotov, ugasite HDD Raw Copy Tool.

6. Upaliti telefon (potrebno je duže držanje dugmeta za pokretanje nego što je uobičajeno).

7. Prilikom pokretanja, pojaviće se poruka da je potreban apdejt SuperSU aplikacije (na ruskom). Izabrati normalan (ne-CWM) način apdejta.

8. Po želji, vratiti u telefon sve podatke sačuvane preko Smart Suite i sl. metoda.

9. Proveriti da li imate root privilegije na telefonu (Root Checker program ili neki drugi metod).

Dokaz

SGqtuS8.png

Poslednja izmena:
Pretekao si mi :D. Bas sam hteo da postavim metodu :D

Jeste stara tema, ali moram pohvalim fon. Inace moja devojka ga poseduje i pao joj dosta puta za poslednjih godinu i par meseci :). Ali danas je leteo sa 4 metra visine pravo na plocice i to na ekran pao i malo mu pukla plastika sa zadnje strane, vrlo malo, a kuciste je vecinom aluminijumsko, a ekran, pa njemu nije nista, ni ogrebotina. A na youtube sam bas gledao kako lik ispusta samsunge od s1 do s6 sa metar mozda metar i po visine na ekran i svima prso i vecina vise nije radila. :)

Al ti je logika... Da se kladimo da ja mogu sa metar da razbijem ekran? :) Salu na stranu, imam Idol 2, vrlo, vrlo dobar aparat. 2 godine verne sluzbe.

pozz, nema teme za ovaj telefon a imam priliku da ga uzmem za dinar u telenoru, pa me zanimaju neka iskustva iz prve ruke, ko ga ima i koristi pa da napise utiske, hvala unapred

Nikako ne uzimaj,ako nisi jos uvek odlucio!
Imam ga godinu dana (nov iz Telenora,kao zamenski aparat),desava mi se da dok razgovaram sam ulazi u settings i menja podesavanja,cesto takodje u toku razgovora pali blic,android ti je 4.3(nema update),mada telefon solidno izgleda,to ne mogu da osporim!

hmm, meni je ovaj telefon nešto zablentaveo.
Dugo doduše nije korišćen, nisam mogao da se setim zbog čega, i pošto je klincu trebao bilo kakav telefon nađem ga u fijoci. Zašto je tu? Resetovao, napravio novi nalog ubacio njegovu karticu i sve radi super... softver 1004 na telenoru.
I pitam se posle dva dana pa zašto nismo koristili ovaj telefon u kući, ali.... nismo zato što prilikom uspostavljene veze niti radi mikrofon niti slušalica. sve u svemu ne radi. Obzirom da normalno emituje youtube kanale, alarm... očigledno da se nešto zablentavio softverski i pokušam da instaliram ovu 1003 verziju po gore navedenom uputstvu.
Međutim, nastaje problem:
kada treba da uđe u download mode, dugme volume - i priključivanje na PC (Windows 10) iskaču mi prozori kao da ima 10 hard diskova, a prilikom pokretanja starta u HDD raw copy programu prijavljuje mi grešku da ne može da zaključa izvor?
Jel' neko imao ovaj problem i kako to da se reši pa da nastavim dalje?

Nazad
Vrh Dno