Šta je novo?

alc0h0l - Srpski Programski Jezik

markokikinda

Slavan
Učlanjen(a)
28.06.2006
Poena
319
alc0h0l je IDE i compiler... ali nije to obicni IDE...

Poseduje Syntax Highlight, umetanje ActiveX kontrola, a najbolje je to da se sam kod pise na srpskom jeziku. Znaci vi cete u tom IDE-u pisati aplikaciju na srpskom jeziku.

Nazalost dokumentacija je za sada slaba, ali ipak poseduje mali tutorial, koji je dovoljan da se napise Hello World.

Nadam se da cete pogledati... Radimo novu verziju i bice brojnih poboljsanja, pocevsi od grafickog izgleda samog compilera preko potpuno novog tutoriala sve do novih mogucnosti kompilera...

Download - http://rapidshare.de/files/26856490/alc0h0l.rar.html

P.S. Vase misljenje o postavljanju projekata na Source Forge...

Poslednja izmena:
:d

Nazalost nije.... Koliko god mi to hteli cirilica nije dovoljno podrzana od strane Billy-ja pa....

Ako je neko stvarno downloadowao IDE neka kaze neshto stvarno me interesuje shta misle ljudi koji su probali da rade u njemu...

nije lose, naravno i nisam ocekivao neki profesionalni prog. ali je sasvim ok za pocetnicko programiranje i razumevanje programskih jezika...

Meni nije jasno sta je to "graficki izgled compilera"?

A jel može da se napiše Hello World ili Zdravo Svete? :)

Šalu na stranu, kakav je to jezik?

markokikinda, aj mi sad objasni sta je to kompajler a sta editor

pogledacu ovih dana sta ste napravili :)

Poslednja izmena:
Hvala za pohvale ali one idu Aleku (programer) ideja je njegova on je radio v1...

On i ja sada radimo na v2 u kojoj ce biti velikih unapredjenja pocevshi od novih mogucnosti kompilera pa do GUI-a....

Glavna prednost alc0h0la je ta shto je jako prost i na srpskom jeziku.
Takodje je RAD (Rapid Application Development) Lang pa je uz sve to i maksimalno funkcionalan... Za malo vremena mozete videti konkretne rezultate...
Ideja je da pocetnici lakshe udju u svet programiranja i da lakshe savladaju teze gradivo koje sledi...

Postavili smo forum (dodushe skoro je prazan) ali bi bilo lepo da dodjete i vidite...
U podforumu Feature Request mozete pisati predloge, kritike i vashe zelje (sta biste voleli da vidite u v2)...

http://getaforum.net/forum/alc0h0l

@mucky :D Dokumentacija jeste slaba, GUI jeste old-looking i primera nema mnogo, ali zato sam ja tu... :D Na forumu mozete kaciti vashe primere ili citati tudje...

@momsab Sorry ne kontam bash pitanje...

Poslednja izmena:
markokikinda je napisao(la):
@momsab Sorry ne kontam bash pitanje...
Hoće da ti kažu da je kompajler nije kompletno IDE okruženje nego program koji od sourca napravi izvršni fajl ;)
Znači kompajler može da bude brz/spor, optimizovan/neoptimizovan itd al nikako ne može da bude lep/ružan :)

voodoo_nbgd je napisao(la):
Hoće da ti kažu da je kompajler nije kompletno IDE okruženje nego program koji od sourca napravi izvršni fajl ;)
Znači kompajler može da bude brz/spor, optimizovan/neoptimizovan itd al nikako ne može da bude lep/ružan :)

hmmm... Ne znam kako da definieshem alc0h0l ali on pretvara source u izvrsni fajl, brz je, optimizovan (relativno), a ja licno mislim da GUI nije lep... Sad da li je lep ili nije i da li moze da bude lep ili ne moze... Ja mislim da moze... Ako ti mislish na lepotu kompilera onda me definitivno nisi dobro razumeo :D... jer kompiler je (kod alc0h0la) exe koji pretvara alc u exe (konkretan primer) a ja mislim na editor....

Poslednja izmena:
U cemu ste pravili kompajler (kojim alatima) ako nije tajna?
(Posto vidim da ima zabune, pri ovome mislim na sam kompajler, dakle onaj deo koji se aktivira kad kliknes kompajliraj :) )

Poslednja izmena:
Dobro je za pocetak...
Sredite GUI (Hoce li final verzija da lici na Visual Studio ili na nesto drugo?)
Bolji Help... Vise tutorijala...
Samo nastavite...
I obavezno saljite linkove za download (ja i najverovatnije ostali bi pratili vas rad)

iskreno bolje da ste za IDE uzeli VS 2005, koje je de facto vec postalo standard i da ste za njega uradili ovaj jezik... ovako se gubi vreme na nepotrebnim stvarima, uz to ima i dosta besplatnih text editora sa gomilom funkcija za programiranje ako bas VS nije po volji...

Hajde neka "prezentaciju" programa i odgovore na pitanja radi neko u tom timu ko se u osnovne pojmove razume, posto to tebi (bez uvrede) nije jaca strana. Ljudi mogu da steknu pogresan utisak - da vi "razvijate" neki novi jezik, kompajlere i ko zna sta.

Vi ne pravite novi jezik niti kompajler. Sintaksa i semantika jezika, kao i kompajler su preuzeti od strane vec gotovog (free) RapidQ jezika, uz mapiranje komandi ("create"="kreiraj" i sl, sto je, sa programerskog stanovista trivijalan zadatak u funkciji kompajlera koji je, u stvari, bejzik interpreter). Ono na cemu se prakticno najvise radi je IDE za RapidQ kompajler (i ne, kompajler nema "izgled", to vam je onaj konzolni exe koji otvara DOS prozor prilikom kompajliranja). A taj IDE je toliko nedoradjen da niste trebali ni nama da ga pokazujete u ovoj fazi, a kamoli da kacite to na sourceforge ili neko slicno mesto.

Osnovne tacke:
1. IDE tool je nepregledan i vizuelno prilicno lose uradjen - generalna ocena
2. Lokalizacija IDE-a na srpski je kilavo uradjena - u cemu je smisao pisanja IDE-a koji je na srpskom, ako nema nasih znakova (čćšđž)? Kada se koriste gotove stvari (TButton, MessageBox itd), onda i u dijalozima kao sto je "izlazite, hocete li snimiti rad?" dobijate dugmice "yes, no" umesto "da, ne", naziv prozora je "warning" umesto "upozorenje" itd itd.
Cirilica i srpska latinica je sasvim lepo podrzana od strane Billiya - to se zove unicode. A problem ovde lezi samo u tome sto unicode nije dobro podrzan strane VCL-a koji je ovde uz Delphi koriscen. Samim tim lisavate i korisnike vaseg IDE-a da koriste unicode.
3. ne postoji nikakav menadzment source kodova organizovan u projekte
4. ne postoji nikakav menadzment parametara i opcija projekta
5. raspored i nazivi funkcija u IDE-u su neretko nelogicni i neintuitivni
6. tutorijal paketa treba da opisuje kako se radi sa proizvodom, ne biografiju autora
7. nadji i zameni - sasvim pogresno koncipirano
8. ikone za vizuelne komponente odvojene ascii karakterima?!
9. prazni toolbarovi koji samo zauzimaju mesto
10. statusbar - nekoga ko programira u tome najmanje zanima da vidi tu datum i tekuce vreme; interesuje me koliko linija ima, u kojoj se trenutno nalazim, imam li nesto u clipboardu itd itd.
11. da stanem tu...

Elem, rad je ok za nekoga ko je pocetnik i hoce da vezba programiranje te radi nesto ovakvo za svoju dusu, eventualno za neki rad u skoli tipa seminarskog. Medjutim, ti si to tako predstavio kao da se ljudima najavljuje da ce u ovome moci prakticno raditi, postavljanje na sourceforge i slicne stvari. Za tako nesto ovo ne da nije u beta, nego nije ni u alfa fazi. Za tako nesto treba uloziti jos izuzetno puno rada i vremena pre nego sto se ponovo "predstavite" i pred nama, a kamoli pred sirom javnosti putem sourceforgea (za sta vam treba onda i licencirani delphi, exe kompresor (ako predjete sa upx-a na nesto drugo) i ostali alati koji su korisceni u razvoju).
Napomena za tim: vec se x puta u istoriji desilo da neko ume da programira, ali da je "operisan" od osecaja za dizajn GUI-ja (i to nije ni strasno ni sramota - clanovi tima treba da se koncentrisu na ono u cemu su dobri). Vec postoji milion programerskih editora, IDE-a i GUI-ja i za pocetak ne treba smisljati toplu vodu. Postoji vec gomila sjajnih resenja koja vam mogu dati ideju kako dobre funkcije uklopiti u celinu. Angazujte nekoga ko ima vise osecaja za GUI dizajn da vam napravi tzv. "mockups", tj. da se u Photoshopu ili drugom alatu prvo nacrta IDE odnosno GUI elementi, pa da se nad crtezom radi logicka analiza. Pa kad se to zavrsi, da se tek onda programira. U krajnjem slucaju, mogli ste da kontaktirate tim koji radi IDE za RapidQ i dogovorite se sa njima da se uradi lokalizacija tog IDE-a na srpski - tada imate vremena da polako razvijate svoj IDE od nule, a do tog vremena ce rapidq "kompajler" moci normalno da interpretira kod transkriptovan na srpski.

Poslednja izmena:
Inq je napisao(la):
Dobro je za pocetak...
Sredite GUI (Hoce li final verzija da lici na Visual Studio ili na nesto drugo?)
Bolji Help... Vise tutorijala...
Samo nastavite...
I obavezno saljite linkove za download (ja i najverovatnije ostali bi pratili vas rad)

Sredicemo GUI stvarno je losh Help i Tutoriale pishem vec dve nedelje bice dobri (nadam se)....

Shto se tice downloada treba da uploadujemo stranicu i imacemo stalan link umesto RS (jadno al j*g :D)...

[/quote]Hajde neka "prezentaciju" programa i odgovore na pitanja radi neko u tom timu ko se u osnovne pojmove razume, posto to tebi (bez uvrede) nije jaca strana. Ljudi mogu da steknu pogresan utisak - da vi "razvijate" neki novi jezik, kompajlere i ko zna sta.

Vi ne pravite novi jezik niti kompajler. Sintaksa i semantika jezika, kao i kompajler su preuzeti od strane vec gotovog (free) RapidQ jezika, uz mapiranje komandi ("create"="kreiraj" i sl, sto je, sa programerskog stanovista trivijalan zadatak u funkciji kompajlera koji je, u stvari, bejzik interpreter). Ono na cemu se prakticno najvise radi je IDE za RapidQ kompajler (i ne, kompajler nema "izgled", to vam je onaj konzolni exe koji otvara DOS prozor prilikom kompajliranja). A taj IDE je toliko nedoradjen da niste trebali ni nama da ga pokazujete u ovoj fazi, a kamoli da kacite to na sourceforge ili neko slicno mesto.

Osnovne tacke:
1. IDE tool je nepregledan i vizuelno prilicno lose uradjen - generalna ocena
2. Lokalizacija IDE-a na srpski je kilavo uradjena - u cemu je smisao pisanja IDE-a koji je na srpskom, ako nema nasih znakova (čćšđž)? Kada se koriste gotove stvari (TButton, MessageBox itd), onda i u dijalozima kao sto je "izlazite, hocete li snimiti rad?" dobijate dugmice "yes, no" umesto "da, ne", naziv prozora je "warning" umesto "upozorenje" itd itd.
Cirilica i srpska latinica je sasvim lepo podrzana od strane Billiya - to se zove unicode. A problem ovde lezi samo u tome sto unicode nije dobro podrzan strane VCL-a koji je ovde uz Delphi koriscen. Samim tim lisavate i korisnike vaseg IDE-a da koriste unicode.
3. ne postoji nikakav menadzment source kodova organizovan u projekte
4. ne postoji nikakav menadzment parametara i opcija projekta
5. raspored i nazivi funkcija u IDE-u su neretko nelogicni i neintuitivni
6. tutorijal paketa treba da opisuje kako se radi sa proizvodom, ne biografiju autora
7. nadji i zameni - sasvim pogresno koncipirano
8. ikone za vizuelne komponente odvojene ascii karakterima?!
9. prazni toolbarovi koji samo zauzimaju mesto
10. statusbar - nekoga ko programira u tome najmanje zanima da vidi tu datum i tekuce vreme; interesuje me koliko linija ima, u kojoj se trenutno nalazim, imam li nesto u clipboardu itd itd.
11. da stanem tu...

Elem, rad je ok za nekoga ko je pocetnik i hoce da vezba programiranje te radi nesto ovakvo za svoju dusu, eventualno za neki rad u skoli tipa seminarskog. Medjutim, ti si to tako predstavio kao da se ljudima najavljuje da ce u ovome moci prakticno raditi, postavljanje na sourceforge i slicne stvari. Za tako nesto ovo ne da nije u beta, nego nije ni u alfa fazi. Za tako nesto treba uloziti jos izuzetno puno rada i vremena pre nego sto se ponovo "predstavite" i pred nama, a kamoli pred sirom javnosti putem sourceforgea (za sta vam treba onda i licencirani delphi, exe kompresor (ako predjete sa upx-a na nesto drugo) i ostali alati koji su korisceni u razvoju).
Napomena za tim: vec se x puta u istoriji desilo da neko ume da programira, ali da je "operisan" od osecaja za dizajn GUI-ja (i to nije ni strasno ni sramota - clanovi tima treba da se koncentrisu na ono u cemu su dobri). Vec postoji milion programerskih editora, IDE-a i GUI-ja i za pocetak ne treba smisljati toplu vodu. Postoji vec gomila sjajnih resenja koja vam mogu dati ideju kako dobre funkcije uklopiti u celinu. Angazujte nekoga ko ima vise osecaja za GUI dizajn da vam napravi tzv. "mockups", tj. da se u Photoshopu ili drugom alatu prvo nacrta IDE odnosno GUI elementi, pa da se nad crtezom radi logicka analiza. Pa kad se to zavrsi, da se tek onda programira. U krajnjem slucaju, mogli ste da kontaktirate tim koji radi IDE za RapidQ i dogovorite se sa njima da se uradi lokalizacija tog IDE-a na srpski - tada imate vremena da polako razvijate svoj IDE od nule, a do tog vremena ce rapidq "kompajler" moci normalno da interpretira kod transkriptovan na srpski.
Da....svaka cast shto si to sve lepo i tachno rekao...hvala....e da ovako ...jednom davno ja naidjoh na jedan sajt gde procitah da je rapidq odlican i besplatan jezik koji je u razvoju ....da..e tako ja njega skinuh da ga probam i stvarno mi se svidi....radio sam tako neke manje programcice veoma lagano...nevjerovatno je koliko je rapidq lak.....jednog dana odlucim da napravim neki IDE koji bi samo meni odgovarao a taj IDE je alc0h0l....znachi alc0h0l je samo IDE koji dolazi sa rapidq kompajlerom koji je obicna konzola..tako da menjanje izgleda kompajlera je nemoguce.....e zashto IDE nije doradjen ? .....zato shto sam ga pravio za sebe......da meni je on odgovarao......a hvala na komentarima...koje ni sam josh nisam mogao nadjem...najvise mi se svidelo ono oko status bara...da tu stvarno najvishe bi odgovaralo ono da vidim u kojoj sam liniji....e tako ....sada je valjda sve jasno .....nadam se...ja i dalje radim u rapidq zato shto sam jednostavno navikao na njega i @SILVERGLIDER... ako i ti radish u rapidq ...volio bih da mi posaljesh PM...pa da vidimo skillove...:D....nego avaj...hvala shto si lepo odgovorio......pozz svima forum je extra....ima svashta....izgleda da cu da se zadrzim ovde.:D:...

Vrh Dno