Šta je novo?

Ako mozete pomozite :(Da li mi je otisla graficka ili je neki drugi problem? :(

• Začetnik teme Tinka
  • Datum pokretanja
T

Tinka

Guest
Racunar ne uspeva da podigne sistem uvek, tj. desava se da ga startujem pet puta i da se uvek cuje zvuk bip, ali da na ekranu stoji da nema signala i na kucistu se ne pojavljuje i crveno svetlo ispod zelenog (pojavi se kada i zvuk i nestene). Desava se takodje i da podigne sistem jer cujem na zvucnicima muziku koja je postavljena kada podigne sistem a na ekranu nema nikakve slike. Pored problema pri paljenju, desava se da kada pokrenem msn ili outlook express (u slucaju da je komp pri tom paljenju u funkciji), desava se da tada na par sekundi ekran izgubi sliku ali se ona vrati ili da se slika pomuti tj. postane ispresecana zelenim uspravnim linijama gusto rasporedjenim i tada komp blokira i jedino resenje je restart. Pri pokusaju pustanja filma komp se iskljuci. Komp ako se ukljuci tj. podignem sistem ( u jednom od deset pokusaja) moze da radi satima bez gasenja osim ako ne pokrenem neke slozenije aplikacije, surf internetom mu ne pravi smetnje cak ni gledanje spotova. Ja sam totalni laik i ne razumem se puno, ali bi mi znacilo da makar znam gde moze biti kvar. Pomozite ako mozete :(

PS. komp ima cetiri godine ali do sada nisam imala problema sa njim, nista od komponenti nisam menjala pre ovog problema. Veche pre pojavljivanja problema skenirala sam ga antivirusnim programom i pustila ga da obavi defregmentaciju i potom ugasila, sutradan su poceli problemi ;)

Poslednja izmena:
Ako 4 godine to niko nije otvarao to je sve puno prasine i ventilatori su prljavi i nehlade dobro grafiku i cpu
sad dal' je graficka crkla ili se samo pregreva to treba da se proveri
komp se verovatno gasi jer je podesen da cim se pregreje cpu ode u shutdown
OS ako nije apdejtovan 4 godine ...
u svakom slucaju to bi trebao da pogleda ko se bolje razume od tebe
jer ako ti "utrcis" sa usisivacem u kuciste, svasta moze da se desi

pogledaj kako je izgledao PC kod moje prijateljice posle godinu dana a imala je iste probleme kao ti

e.jpg

Poslednja izmena:
1. očisti komp - daj nekome ko se razme

2. Dodaj ili promeni postojeće kulere i napravi dobru promaju u kućištu

3. Dodaj culer za HDD

4. Možda je oslabilo napajanje, možda je napajanje kung fu

5. Posle 4 godine ja bih odradio reinstalaciju sistema

6. Pozabavio bi se grafikom (ako ništa od navedenih 5 stavki ne pomaže)
Mada to ne bi mogla sama. Potrebno je da se grafička ispita.

Napiši koja ti je konfiguracija

Poslednja izmena:
Verujem da problem nije veliki,ali je potrebno da nam das vise informacija.
Za početak napiši nam koju imaš konfiguraciju, skini program koji se zove everest i iz njega isčitaj podatke o procesoru (CPU) matičnoj ploči (MotherBoard) grafičkoj kartici (GPU), pogledaj koje napajanje imaš. Ujedno Everest kada pokreneš on će ti u sistem tray-u (pored sata) dodati neke kvadratiće raznih boja sa brojevima, to su temperature komponenti koje imaš u računaru. Kada staneš strelicom miša na bilo koji kvadratić on će ti napisati koje komponente je temperatura koju gledaš, pa nam i to napiši.

Takodje uradi i ovo što su ti napisali momci, nadji nekoga da ti očisti kućište, ali nekoga ko se razume, ako treba i plati to ne mogu mnogo da ti naplate. Ili napiši odakle si, verujem da će se naći ovde na benchu neka dobra duša koja će to da ti sredi za flašu Coca-Cole:wave:

Komp usisavam na par meseci, tj. navikla sam da sama to uradim i cetkicom prebrisem neke nedostupne delove, tako da nije do toga problem moguce je da je do kulera.

Instalirala sam everest
CPU Clock: 2533 MHz
CPU Utilizations: 2-4%
Free Memory 198MB (menja se evo i dok samo pratim parametre i ne radim nista drugo silazi i na 180MB, a mozda to i treba tako)
GPU Clock: 250 MHz
GPU Memory Clock: 202MHz
Motherboard: 33C
CPU: 29C-52C ( veoma brzo osciluje)
WDC WD800JB-OOJJCO: 41C
CPU: 3068 RPM
CPU Core: 1.33 V

PS. iz Kragujevca sam

Vidi da ti neko ko se vise razume u PC pogleda masinu. Ovo sto si navala je gomila mogucih problema koje ne mozes resiti jednostavnom intervencijom.

Npr. ako komp nece da se upali ili se pali tek iz x-puta to je nesto do elektronike (npr. cesto su kondezatori u pitanju). Gasenje u sred rada moze da bude do elektronike opet (i opet mogu biti konderzatori).

Posto otvaras kuciste, otvori ga ponovo i pogledaj kondezatore

Ako izgledaju slicno ovim onda su verovatno pokvareni (tj. ako im je gornji deo naduven)

ibm_mobo_capacitors.jpg

Sto se tice cetkice i brisanja nepristupacnih delova, NE NE I NE zbog statickog elektriciteta. Uzmi lepo neki jaci fen i njime izduvaj kuciste. Tako ja radim vec skoro deset godina. Ostane nesto prasine ali to nije toliko strasno.

Poslednja izmena:
Komp usisavam na par meseci, tj. navikla sam da sama to uradim i cetkicom prebrisem neke nedostupne delove, tako da nije do toga problem moguce je da je do kulera.

Instalirala sam everest

CPU: 29C-52C ( veoma brzo osciluje)
CPU: 3068 RPM
CPU Core: 1.33 V

nadam se samo da ti cetkica nema metalnih delova na sebi (moze da bude neprijatno) i da to radis kad je komp ugasen

kad si vec instalirala Everest trebala si da kliknes levo na meniju na Computer pa desnim misem na quick report da das makar podatke za
Motherboard:
CPU Type
Motherboard Name
Motherboard Chipset
System Memory
Display:
Video Adapter
Video Adapter
3D Accelerator

jer iz temperatura nevidi se koji cpu/gpu imas

ovako naslepo
-cpu: ili ti se osusila pasta (zvaka) na kuleru ili podnozje za kuler nije dobro zasafljeno ili imas neko "divlji" proces koji zauzima CPU i dize mu temperaturu

-gpu pojavljivanja strafti pregrejala se =mozda treba da se zameni ventilator...

jel imas dodantne ventilatore na kucistu ili klimu kod kuce ipak je napolju +30 danima
ili kad ostavis otvorenu stranicu jel se ponasa bolje?

Kad vec mora da se nagadja,ja bih rekao ili da ti je kuler od procesora zapusen prasinom (Zbog te temperature koja brzo osciluje 20 C gore-dole),ili da ti je oslabilo napajanje.
Ali,opet,ovo je samo nagadjanje.

Pa kad bi navela tacno konfiguraciju, i koje napajanje imas, onda bi ti puno lakse pomogli.

ako nemas nekog da ti pomogne oko kompa, najbolje da odneses u neki najblizi servis. Oni bi to trebali da ti srede sve za 10tak evra (ako nista nije pokvarno naravno)

Ma graficka prakticno sigurno, ali ono....verovatno si vec odnela u servis i oni ti naplatili debele pare :D

Nisam jos uvek otisla u servis ;) ali sam pri skeniranju racunara pronasla dva zarazena file-a, kao i dva sistemska file-a koji poseduju neku gresku hiberfil.sys i pagefile.sys, kao i mnostvo file-ova koji poseduju neku nepravilnost ali posto nisu bili bitni njih sam obrisala. Da li ova dva sistemska file-a mogu da prave probleme i da li bi reinstalacija kompa bila moguce resenje problema.

Hvala vam svima puno

Ako umeš ja sam uvek za reinstalaciju. Predhodno skini najnovije drajvere, i pripremi sav softver koji će ti biti neophodan za posao. Ako nemaš ugradi i neki cooler - napravi promaju

Poslednja izmena:
Pagefile.sys ti je sistemski fajl koji se u stvari koristi kao "virtuelna RAM" memorija, da uprostim objašnjenje. Kad ti se napuni RAM memorija onda se swapuje sa ovim i oslobodi se nešto iz fizičke RAM memorije. To možeš da smanjiš (ili ako imaš dosta RAMa ne moraš ni da koristiš).
Desni klik na My Computer -> Properties -> Advanced -> Settings (u performance delu) i postaviš koju veličinu oćeš ili isključiš.
Mislim da ti to ne uzrokuje probleme, ali probaj. I možda najpametnije da prvo reinstaliraš win.

Nazad
Vrh Dno