kad pocne da ceska, ati tray tools pise 55~50fps, a nema sanse da je toliko. To kad pocne da secka to je po mojoj proceni palo na nekih 25~30fps.
Ne mora da znači.
Stručnjaci kažu da je potrebno
konstantnih 25fps da bi se oko zavaralo da je u pitanju pokretna umesto gomile statičnih slika. Pri 25fps, svaka slika ostaje na ekranu oko 40 milisekundi, a zatim je smeni sledeća.
Šta se dešava kad igra zasecka, a fps je i dalje dobar (recimo 50fps)? Objašnjenje je jednostavno. Sistem ne stigne da izrenderuje sledeću sliku na vreme iz raličitih razloga (swap po disku, učitavanje tekstura, intenziva uposlenost CPU-a zbog fizike ili AI-a itd.), pa slika ostaje na ekranu duži period nego što je predvidjeno (npr. 100 ms, ekvivalentno 10fps). Pri 60fps dovoljno je da imaš 2 takva štucanja u sekundi koja su lako uočljiva, a FRAPS će davati cifru od 50fps što u suštini i jeste istina, pošto je komp izrenederovao 50ak frejmova u toj sekundi.
Sledeći problem je i to što se pri igranju sadržaj postepeno menja na ekranu, a pri ispuštanju frejmova računar se ne vraća da renderuje ispuštene frejmove, već skače direktno na prvu sledeću sliku koju mora da renderuje da bi se ispratila akcija na ekranu. Ta pojava strašno bode oči. Naravno, ovde moram malo da se ogradim pošto većina grafičkih renderuje 2-3 frejma unapred (postoji podešavanje u drajverima - ili je bar postojalao dok sam gledao
😀).
Kada bi komp renderovao svaki frejm igre bez ispuštanja, tada ne bi imali seckanje već usporavanje (i slajdšou ukoliko fps padne ispod 25, ali je pretpostavka da pričamo o igrivom fps-u) na tim mestima. Npr, vozi se NFS i izlazi se iz tunela u grafički jako zahtevnu scenu. Tada bi se činilo da se brzina pomeranja pozadine u odnosu na vozilu smanjila, kao da je "oduzet" gas. Problem je što je i to neprijatna pojava, pogotovo ako vam se brzina skrolovanja menja više puta u sekundi po šemi brzo>sporo>brzo>sporo>brzo...
Sad, ovo jeste offtopic post, ali nije potpuno, pošto objašnjavam moje vidjenje "seckanja" pri velikom fps-u.