Šta je novo?

Ako igre koce zbog CPU-a...

opusten

Čuven
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
620
Dakle, desava mi se da mi neke igre seckaju na x800xl. Koliko CPU tu ima ulogu? Imam ovog celerona sa 512Kb cache-a na 3Ghz (533FSB). Razmisljam se da kupim neki najjeftiniji C2D, ali ne bih da bacam pare ako to nece pomoci. Novi procesor bih uzeo SAMO zbog igrica.

Interesuje me vase misljenje: koliko zaista CPU utice na igre?
I naravno, ako utice, koji je CPU best-bye?

Poslednja izmena:
X800 je ipak iz doba nVidia 6600GT tako da joj ništa ne fali osim što ju je vreme zgazilo. Procesor takođe za današnje pojmove i nije neki ali kupovina neke 8600GT će sigurno donekle rešiti problem sa igrama pre nego neki npr. dual core E2160 ili Core 2 duo E4400.

gledajuci ovo
graficke kartice rangirane po snazi
nisam bas siguran da je u toj klasi. Ima 256Mb DDR3 na sebi. Svakako je zastarela, ali nesto sticem utisak da bih navedeni problem imao cak i sa nadogradnjom na jacu karticu.

@sasa022
evo, sad sam azurirao.

Poslednja izmena:
Konkretno, koje igre su u pitanju?

Ajde da ne otvaram novu temu, da se samo nadovežem:
zašto ja sa amd a64 3200+, 2 Gb RAM-a, i Ati x800xl; ne mogu da instaliram MOH Airborne?
Reče mi jedan znalac da je u pitanju to što je kartica agp, a ne pci-e?!
Blago rečeno - zvuči mi kao glupost. Šta je onda u pitanju, pošto ipak ne mogu da poverujem da je ta igrica hardverski toliko zahtevna?

Poslednja izmena:
I mene zanima kolika bi razlika bila u igrama ako zamenim celija iz potpisa sa nekim c2d 4300 ili slično. C2D je i bio planiran kad sam radio upgrade prošli put al' zafalilo keša pa sam uzeo celija za duplo manje pare. Znači celi je ovde nužno zlo, ploča i memara su uzeti s namerom da rade sa C2D 4300. Dal' se sad isplati uzimati C2D ili čekati neki sledeći upgrade? Ponovo napominjem da mi je bitno kolika će razlika u igrama biti.

Poslednja izmena:
Ajde da ne otvaram novu temu, da se samo nadovežem:
zašto ja sa amd a64 3200+, 2 Gb RAM-a, i Ati x800xl; ne mogu da instaliram MOH Airborne?
Reče mi jedan znalac da je u pitanju to što je kartica agp, a ne pci-e?!
Blago rečeno - zvuči mi kao glupost. Šta je onda u pitanju, pošto ipak ne mogu da poverujem da je ta igrica hardverski toliko zahtevna?

Ako ti kartica ne podrzava Shader 3.0 onda zato.

I mene zanima kolika bi razlika bila u igrama ako zamenim celija iz potpisa sa nekim c2d 4300 ili slično. C2D je i bio planiran kad sam radio upgrade prošli put al' zafalilo keša pa sam uzeo celija za duplo manje pare. Znači celi je ovde nužno zlo, ploča i memara su uzeti s namerom da rade sa C2D 4300. Dal' se sad isplati uzimati C2D ili čekati neki sledeći upgrade? Ponovo napominjem da mi je bitno kolika će razlika u igrama biti.

Ja bi shtekao kesh za q6600 josh malo pa cje biti 200e.

kolko offtopica... dakle x800xl sigurno ne podrzava PS 3.0. To znam jer mi je Colin Dirt upravo to trazio pri startovanju.

@ostoja: u pitanju su igre Colin MCrae 2005 i NFS Pro Street
Dakle interesuje me dal cu dobiti glatko kretanje sa nekim jacim CPU-om.

Na zalost nijednu od tih nisam probao. Colin 2004 jesam i radi sjajno, ali nije tema o tome. Mislio sam da mogu biti od neke pomoci posto sam bio vlasnik jedne X800XT karte, pa otprilike znam sta moze ta karta...

po nekoj mojoj logici koju sam izveo iz prakse na mom kompu npr u flatout one opada framerate kad krene neka intenzivnija fizika [skokovi, sudari], bez obzira na graficki setup ... znaci tu je procesor ogranicenje, jer zaista ne vidim da upotreba vise rezolucije i detalja dovodi do usporenja, vec kad secka, secka uvek isto

u nekoj drugoj igri, ako pri pojacanju grafickih detalja krene pad performansi, moze se govoriti o grafickoj karti kao o ogranicenju ...npr pes6, na x550 je u high i u 1280 imao problema sa frameratte-om, dok je sada na istom procesoru na x800gto sve kako treba

sta znam...colin 05 radi ok, samo ja volim 100 glatku voznju...povremeno se desi da stucka...al zanimljivo je sledece:
- kad ide glatko, ati tray tools pise da daje 60fps (limit kad je ukljucen V-sync)
- kad pocne da ceska, ati tray tools pise 55~50fps, a nema sanse da je toliko. To kad pocne da secka to je po mojoj proceni palo na nekih 25~30fps.

kad pocne da ceska, ati tray tools pise 55~50fps, a nema sanse da je toliko. To kad pocne da secka to je po mojoj proceni palo na nekih 25~30fps.

Ne mora da znači.

Stručnjaci kažu da je potrebno konstantnih 25fps da bi se oko zavaralo da je u pitanju pokretna umesto gomile statičnih slika. Pri 25fps, svaka slika ostaje na ekranu oko 40 milisekundi, a zatim je smeni sledeća.

Šta se dešava kad igra zasecka, a fps je i dalje dobar (recimo 50fps)? Objašnjenje je jednostavno. Sistem ne stigne da izrenderuje sledeću sliku na vreme iz raličitih razloga (swap po disku, učitavanje tekstura, intenziva uposlenost CPU-a zbog fizike ili AI-a itd.), pa slika ostaje na ekranu duži period nego što je predvidjeno (npr. 100 ms, ekvivalentno 10fps). Pri 60fps dovoljno je da imaš 2 takva štucanja u sekundi koja su lako uočljiva, a FRAPS će davati cifru od 50fps što u suštini i jeste istina, pošto je komp izrenederovao 50ak frejmova u toj sekundi.

Sledeći problem je i to što se pri igranju sadržaj postepeno menja na ekranu, a pri ispuštanju frejmova računar se ne vraća da renderuje ispuštene frejmove, već skače direktno na prvu sledeću sliku koju mora da renderuje da bi se ispratila akcija na ekranu. Ta pojava strašno bode oči. Naravno, ovde moram malo da se ogradim pošto većina grafičkih renderuje 2-3 frejma unapred (postoji podešavanje u drajverima - ili je bar postojalao dok sam gledao 😀).

Kada bi komp renderovao svaki frejm igre bez ispuštanja, tada ne bi imali seckanje već usporavanje (i slajdšou ukoliko fps padne ispod 25, ali je pretpostavka da pričamo o igrivom fps-u) na tim mestima. Npr, vozi se NFS i izlazi se iz tunela u grafički jako zahtevnu scenu. Tada bi se činilo da se brzina pomeranja pozadine u odnosu na vozilu smanjila, kao da je "oduzet" gas. Problem je što je i to neprijatna pojava, pogotovo ako vam se brzina skrolovanja menja više puta u sekundi po šemi brzo>sporo>brzo>sporo>brzo...

Sad, ovo jeste offtopic post, ali nije potpuno, pošto objašnjavam moje vidjenje "seckanja" pri velikom fps-u.

Poslednja izmena:
Da, razumem sta hoces da kazes. Ali samo da pojasnim: kada dodje do seckanja, ne desi se da se slika, tako da kazem, zamrzne na delic sekinde i odmah odmrzne na 60fps, vec sekundu-dve-tri slika na ekranu ide sa usporenim prikazivanjem frejmova (kao da daje oko 25~30fps). To je uglavnom na delovima gde ima publike i kako taj deo prodjem igra dalje nastavlja normalno (i da, vec sam probao sa smanjivanjem detalja).

Kazem, moje misljenje je da je to do CPU-a, ali da bih bio siguran, sad bih morao da pojurim negde
jaci CPU, pa da skidam svoj hladnjak, pa svoj cpu, pa novi cpu pa ponovo pastu, pa posle vadi...

Nadao sam se da ce neko znati da me savetuje dal da nadogradjujem ovog Celija. Ne bih da iskeshiram i da nista ne dobijem.

Mogu da kazem samo da sam ja sa mojom X800XT osetio veliku razliku kada sam presao sa A64 3000+ na 3800+ @2.6Ghz. Znaci u fps-u je razlika bila primetna, npr najvise u Battlefield-u. Npr mogao sam da povecam rezoluciju i da isto radi, za razliku od ranije.

E sad kod tebe je jos gore, imas Celerona, teshko smece, i prelazak na C2D ce biti mnogo veca razlika nego kod mog prelaska sa 1.8ghz na 2.6Ghz. Tako da uzimaj C2D jer taj celeron ne moze da uposli dovoljno tu tvoju X800XL.

Ja mogu potvrditi drastičnu promenu fps-a na x800xt u Test Drive Unlimited pri prelasku sa XP2400+ na E2160.
Bolje radi i Oblivion, PES 2008 - utvrdjeno odokativnom metodom 😀
Naravno, treba biti svestan i limita matore kartice, pa ako su ti nove igre bitne sa svim detaljima moraćeš menjati i CPU i grafu. :eyebrows:

E to su saveti koje sam cekao. Dakle CPU itekako utice na fps.

Kad smo vec u ovoj sobi...sta predlazete za ovu konfu, koji CPU?

Nazad
Vrh Dno