Šta je novo?

akg k910

cthumb_K_9486e2ebec4f55.jpg

Ovako, ispada da se dopisujem sam sa sobom ali... :)

Slusalice sam jutros skinuo sa baze i slusam ih pomalo citav dan pa da dam svoje prve utiske.

Slusalice imaju citavih 320grama, ali i zgodan sistem kacenja na glavu pa se i ne osjete mnogo. Sami sundjeri su oblikovani elipsasto i dovoljno su veliki da usi kompletno upadaju unutra, a oni se naslanjaju na glavu i obraze. Baza je zgodna, na njoj se slusalice i pune. Kada sam kod punjenja, koriste se 2 NiMh baterije koje su u lijevoj slusalici i relativno jednostavno se mogu staviti neke druge. U specifikacijama pise da je autonomija 20tak sati, ne znam, slusam ih jedno 7 sati aktivno i jos rade odlicno, mada zavisi i od vrste baterija, mislim da bi neke eneloop odlicno isle uz njih.

Na lijevoj slusalici su kos konektori za punjenje (2 metalna zaobljena kontakta) i prekidac on/off koji svijetli zeleno kada su upaljene, a na desnoj slusalici se nalazi i dugme za "frequency auto adjust" Svi kablovi i konektori su pozlaceni pa i adapter za slusalice na 3.5mm. U kutiji osim slusalica dolazi ispravljac, baza, audio kabl (chinc/3.5mm bananica) i adapter za 3.5mm konektor. Sama baza ima selektor sa 3 pozicije za izbor frekvencije i 2 audio ulaza (3.5mm i chinc) Na bazi je i status led dioda koja govori o tome sta se trenutno sesava :)

Sada ono najbitnije, domet, shum i zvuk.

Domet je deklarisan na 100m, ali zaboravite na to. Ja sam bez problema mogao ici po stanu, nije bilo nikakvih smetnji (cak ni iza 3 zida) ni kada sam bio 10tak metara od baze. Kada sam sisao sprat ispod, isto nisam primjetio smetnje a slusao sam nesto tiho da bih bas uocio smetnje. Odlucio sam da sidjem jos jedan sprat (2 AB ploce) i tu je vec shum poceo da uskace. Sprat ispod toga je dolazilo do prekida signala. Sve u svemu po meni jako dobar domet. Rade na spratu, spratu ispod a vjerovatno i spratu iznad bez problema.

Shum je stvar koja me najvise brinula i mogu odahnuti. Pozadinskog radio shuma ima, ali ni u kom slucaju nije izrazen, jako je tih i mislim da bolje i ne moze na RF slusalicama, mozda da je koristen neki digitalni prenos ali tu je problem dometa. Znaci i ovde us prosle.

Sada zvuk. Ovo je subjektivna kategorija i pomalo je nezahvalna. Za izvor sam koristio sony nw802 plejer jer ima jako cist izlaz, bez ikakvog shuma (na mdr ex082 slusalicama). Odmah da kazem da cu 2/3 svoje stare kolekcije morati pobacati jer mp3 na 128 KB/s na ovom zvuci kao krsh, basovi se doslovno raspadaju. na 320 KB/s je situacija mnogo bolja i ovo je recimo neki minimum. Neki bolji izvor od ovoga nisam mogao probati za sada, ali cu i to uskoro. Slusao sam mjesavinu rock muzike, nekih tisih baladica i ambijentalne muzike i sve se cuje jako dobro. Basa ima ali nije izrazen, rekao bih taman, jako je precizan. Srednji i visoki su tu, pogotovo bih rekao srednji tonovi. Zvuk je nekako topao, nije ostar, mrvicu se razliva, vjerovatno i kao posljedica wireless prenosa. Klasiku nisam probao jer mi je sve na dvd-ovima, ali kazu da je tu AKG na svom terenu pa cu im vjerovati.

Sve u svemu, ove slusalice kostaju jako mnogo (oko 240evra u Srbiji, na zapadu oko 220) za kucnu upotrebu, a tome su i namjenjene, ali i mislim da daju dosta toga za ulozen novac. U ponedaljak cu dobiti na probu k910 pa cu ih direktno uporediti i ostaviti opet neke dojmove.

Da li su skupe? Jesu! Da li se moze dobiti nesto malo losije za dosta manje novca? Moze! Da li postoji nesto bolje za ove pare? E to vec ne znam :) Evo upravo slusam Roc'n'Roll Train, AC/DC, zvuci odlicno!!!

poz svima, ako ima pitanja slbodno pitajte.

Hvala za lep rivju, ali ne verujem da će se ovde još puno ljudi odlučiti da da 240e za slušalice :)

Ako već ideš na odličan kvalitet zvukla pre svega, probaj da kupiš slušalice sa kablom i neko odgovarajuće pojačalo za slušalice.

A što se tiče lošeg kvaliteta muzike (tj niskog bitrate-a), veruj mi da x-fi čini čuda, danas sam se bukvalno naježio koliko je pesma dobro zvučala (live snimak Parnog valjka sa nekog koncerta), a onda pogledam... bednih 128kbit :D

Sto se tice kvaliteta zvuka, znam da je kabl zakon, i da se za dosta manje novca moze dobiti bolji kvalitet zvuka. U planu su i AKG k530 wired slusalice, ali mi je primarni cilj bila mobilnost. Koliko sam uspio da zakljucim prije kupovine ovo su jedne od najboljih wireless consumer slusalica, necu reci najbolje jer su mi jedne beyerdynamic zapale za oko ali je deklarisana autonomija samo 4-5 sati i imaju dosta manji domet zbog nacina prenosa. Ove su trenutno top u AKG wireless ponudi. One hero modele su vidim izbacili iz proizvodnje.

Sto se zvucne tice, ici ce ili neki asus xonar ili xi-fi, za vise trenutno nemam novca jer planiram kupiti i a/v risiver a odgovorise me od onog sony-a koji mi je bio relativno povoljan. :wall:

Sto se samih slusalica tice, evo izgurase i drugi dan, i da li sam se navikao na njih ili sta je, sada mi zvuce i bolje nego juce. Baterije jos traju (2x600 MAh AAA) a vec su svirale nekih 14 sati. Zgodna stvar je sto se iskljuce ako ne dobijaju signal (kada se zaspi sa slusalicama sto mi je omiljena stvar)

poz i odoh u krevet da ih testiram :) :wave:

Mala dopuna, danas sam dobio k910 i slusao ih nekih sat vremena, bilo je dovoljno jer je ocigledno da nisu ista klasa kao 940 :)

Slusalice su manje i neudobnije, nikako nisam uspio namjestiti da me ne zuljaju. Zvuk je definitivno mutniji, slusalice su dosta tise na maksimalnom volumenu, sto se smetnji i prijema tice nisam primjetio neke razlike, doduse koristio sam bazu od k940, a nisam ih ni nosio okolo da utvrdim domet. Definitivno ih ne bi ostavio za sebe. Sto se 940-ke tice, baterija je nakon prvog punjenja izdrzala 16 sati, nije lose, kada se potpuno formiraju bice i bolje.

Nazad
Vrh Dno