Šta je novo?

Akcione kamere (GoPro, Yi, Eken, SJCAM...)

Yi 4k bez plusa je opasno blizu video kvalitetu gopro-a za 70-80e, ali ne znam da l se uklapa u budžet sa podvodnim kućištem.
Ovo što kažeš za isprane boje zavisi dosta od color profila koji je korišćen. Proguglaj razliku "yi colour" "flat colour". Jedan je za postprodukciju, drugi je da odmah pokazuješ rodbini :)
Ono što nije baš najbolje na ovoj kameri je što nema skoro nikakva manuelna podešavanja i što kompresija nije kao na gopro, sat i po - dva snimanja moze da zauzme i 30gb.
Mikrofoni iako su kao stereo su krševi nad krševima.

Eken kamere nisam koristio, ali sudeći po par klipova, deluje da imaju malo lošiji snimak, pogotovo dinamički opseg.
 
E pa da, to je to što se ne vidi sve na YouTubeu jer je testira svako na isti način
Ono što sam video, baš je loša slika, ono, kao da je stalno jesen
Zato volim vas da pitam 😀

Neko koristi stabilizaciju a neko ne, bar koliko sam skontao u poređenjima, jer nemoguće da je negde lep snimak a nekom skače slika ko da je na kaldrmi

U suštini 4k i nije toliko bitan faktor, ali što da ne ako postoji mogućnost
 
Pozdrav, uzeo sam GoPro Hero 2018... šta se dobija onim update-om na Hero 5? Ima li razlike u kvalitetu slike i mozda stabilizaciji?
 
Dobijaš gomilu rezolucija: 4K@30, 2.7K@60 sa stabilizacijom, 1080p@120, GPS, superview na još rezolucija...
 
Ima li još da se nađe taj Hero 2018 za 20k?
 
Da li je neko kupovao preko GoPro sajta??
Da li ovaj deo Taxes podrazumeva carinu i PDV ??
Ako je ovo sve što se plaća, onda je ovo isplativa kupovina...
 

Prilozi

  • Untitled.png
    Untitled.png
    47.3 KB · Pregleda: 64
Naravno da nije ovo sve, GoPro ne zna iz koje zemlje ćeš da poručiš, u stvari to i zna preko IP adrese ali ne zna u koju ćeš zemlju da naručiš, postoji i malo "i", tih 17$ je kurirska služba, u njihovom slučaju UPS pa onda na sve to ide carina i pdv.
 
Regularno upisana adresa za "shipping info" i na osnovu toga su izračunali i taj deo...
Naravno da nije ovo sve, GoPro ne zna iz koje zemlje ćeš da poručiš, u stvari to i zna preko IP adrese ali ne zna u koju ćeš zemlju da naručiš, postoji i malo "i", tih 17$ je kurirska služba, u njihovom slučaju UPS pa onda na sve to ide carina i pdv.

Regularno upisana adresa za "shipping info" i na osnovu toga su izračunali i taj deo...
A pre toga izabrana Srbija u izboru na osnovnoj stranici.
Teoretski, isporuka se vrši od lokalnog predstavnika.
U tom slučaju ovo je i više nego dobra kupovina...
 

Prilozi

  • Screenshot 2021-08-30 122731.png
    Screenshot 2021-08-30 122731.png
    81.9 KB · Pregleda: 60
Naravno da nije ovo sve, GoPro ne zna iz koje zemlje ćeš da poručiš, u stvari to i zna preko IP adrese ali ne zna u koju ćeš zemlju da naručiš, postoji i malo "i", tih 17$ je kurirska služba, u njihovom slučaju UPS pa onda na sve to ide carina i pdv.
Ipak si bio u pravu, to je cena bez carine i PDV-a, deo sa taksama je samo provizija kurirske službe. Inače šalju iz USA, a ne iz EU iliti nedajti Bože lokalnog ili regionalnog distributera...
Kad poručuješ u Hrvatsku, carina i PDV su uključeni u cenu...
 

Prilozi

  • Untitled1.png
    Untitled1.png
    5.5 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
Hrvatska je članica Evropske unije. Dugačija pravila.
 
Ipak si bio u pravu, to je cena bez carine i PDV-a, deo sa taksama je samo provizija kurirske službe. Inače šalju iz USA, a ne iz EU iliti nedajti Bože lokalnog ili regionalnog distributera...
Kad poručuješ u Hrvatsku, carina i PDV su uključeni u cenu...

Narucio sam GP9 i jos neku opremu u Nemacku, dok sam bio tamo poslovno. Poslali su iz Holandije UPS-om, stigao paket za 2 dana.
Cudno mi je da bi za Srbiju poslali iz USA a ne NL..
 
Nebitno, logisticki je besmisleno da tako nesto urade. Svakako imaju na stanju sve u NL.
Porucicu dodatne baterije u oktobru, na Srbiju, pa cemo videti.
 
Čitavši kakvih sve problema imaju korisnici GoPro Hero 9, došlo je do promena na rang listi za kupovinu. :)
  1. GPH8
  2. DJI Osmio Action
  3. GPH10
U zavisnosti od cene GPH10, naravno...
P.S: Nadam se će GPH8 biti još koji dan na GoPro sajtu, obzirom da 10 izlazi sutra...
 
Kakve probleme imaju vlasnici hero9, mi nijedan?
 
Žale se na problem sa karticama, koje se nalaze na listi podržanih, na vertikalnu liniju koja im se pojavljuje na ekranu…
Ali izgleda da je problematika u FW-u. Bar tako kažu.
GoPro Bugs
 
To sa linijom ispavljeno u februarskom firmware-u v1.52

A u poslednjem v1.6
Latest release:
HERO9 Black update v1.6 | June 22, 2021

HERO9 Black update v1.6
PERFORMANCE IMPROVEMENTS

  • Improves touch-screen performance in menus and settings
  • Enhances connectivity with the Quik app
  • Boosts reliability when using The Remote to control the camera
  • Improves QuikCapture reliability
  • Improves power-on reliability
  • Adds camera support for Open GoPro
USABILITY IMPROVEMENTS
  • General bug fixes and other user interface improvements
 
Izašla 10-ka. Razlika u ceni 50€ u odnosu na prethodni model.
 
Vlasnik sam devetke i nakon jucerasnjeg predstavljanja, drago mi je sto sam odlucio da kupim devetku u februaru ove godine iako je bilo gotovo sigurno da nas novi procesor očekuje uskoro.

Dakle, bez ikakog suvišnog marketinga i hajpa koga stvaraju prvi review-i, summa summarum za 10ku, u odnosu na 9ku je:
  • Novi procesor GP2 koji donosi sledeća poboljšanja:
    • Dupliran framerate u praktično svim rezolucijama, sada je 5k60 (tj 5,3k60), 4k120 i 1080p240 kao maksimum za navedene rezolucije (najbitnija stvar)
    • Primetno tečnija navigacija kroz meni
    • Veći framerate prednjeg ekrana
    • Brzi prenos preko WiFi
  • Isti senzor kao na 9. Ista optika kao na 9. Dakle, navodna poboljšanja u uslovima slabog svetla su samo rezultat obrade.
  • Fizička veličina ista kao 9. Svi dodaci medjusobno kompatibilni. Ista baterija, isti modovi, bukvalno identično kućište
  • Hidrofobno sočivo, tj štitnik sočiva. Ovo izgleda da radi odlično. Vredi naglasiti da je i sočivo kompatibilno sa 9kom, tj može se montirati i na 9ku
  • Prenos na telefon preko kabla - ovo nema veze sa kamerom, već sa aplikacijom. Od update-a GoPro Quik aplikacije juče, aplikacija detektuje MTP uređaje povezane na USB. Bez problema radi prenos i sa 9ke bez update-a firmver-a
  • Hypersmooth 4.0, minimalna prednost u odnosu na 3.0, tiče se samo većeg ugla za Horizon Leveling
  • Pregreva se u određenim slučajevima kao i 9ka
Dakle, jedino zaista opipljivo je veći framerate, tj mogućnost 4k slow motion-a. Ko je zadovoljan sa 60fps, nema nikakvog razloga da prelazi sa 9 na 10. Štaviše, ko je zadovoljan sa 60fps (mnogi su zadovoljni i sa 30fps i 60fps smatraju slow motion-om) treba danas da kupi 9ku zbog niže cene.

Problemi sa 9kom koji se sreću na internetu su mahom rešeni. Da, touchscreen nije responsive kao na telefonima, ali to nije ključno za kvalitet snimka i ne smeta u svakodnevnom korišćenju. Vertikalna linija je bila karakteristična samo za 1080p240 mod i to je rešeno firmverom. Nula problema sa karticama (dok god ne kupujete kartice sa aliexpress-a, mada sam i jednu takvu probao koja je očiti lažnjak, 4x manji kapacitet od nazivnog, radi odlično)
 
Vlasnik sam devetke oko godinu dana i sto se tice "touchscreen" sve to fercera ekstra kod mene iako je pod zaštitom svaki ekran na kameri i sočivo, sa alija uzeto.Pratim uporedne testove i sem 5,3k60 ne vidim razlog da uzimam 10 jos uvek. Kad uvedem 8k rezoluciju u svakodnevni život onda mogu razmišljam o 5k rezoluciji na akcionim kamerama,gp2 procesor je dobar dodatak i narednih par verzija neće ga menjati,noćni mod je ipak za sada bolji na 9 i ako budu sporo ažurirali softvere kao i na 9 onda će tako i ostati do verzije 11,tako da je još sve to rano za razmišljati o zameni,osim vlasnika prethodnih verzija 8,7,6...plus i dobrano je skuplja nego 9 i to celu stoju,ko hoce jeftiniji prelazak ostaje juriti oglase i sever Srbije prodavce,za kartice lepo pise kompatibilnost na netu pa ko se pruži ovoliko za kameru neće mu teško pasti još 2 crvene za 128gb karticu.
 
Slazem se. Nedovoljan napredak u odnosu na 9. Tj, napredak je velik, ali pitanje kome su potrebni novi pikseli i frejmovi. Devetka je donela 4k 60fps i to je ono sto je napravilo razliku jer je to maksimum koji se vidi na mejnstrim ekranima. Ove rezolucije koje donosi devetka su nepotrebne osim ukoliko:
  • zelite da koristite 4K slowmotion, pa vam znace dodatni frejmovi
  • zelite da isecate snimak u post-produkciji, pa vam znace dodatni pikseli
  • Imate 5k monitor ili 8k televizor :eek:
E sad, novi natural kolor profil na 10ki izgleda odlicno. Meni je na devetki "gopro" previse zasicen, a ovaj drugi previse ravan...

Cekamo i dalje HDR...
 
Da li vam se 9 gasi kao i moja 8 na niskim temp (-10c) ?

Koristim kameru samo za skijanje i kada je drzim na kacigi ako je malo hladnije redovno se gasi. Imam 2 baterije pa resvam zamenom, ali je smor kada se ugasi u sred spusta.
 
Bio je slab minus ove sezone, pa nisam isprobao na tako niskim temp. Na nuli se nije gasila tokom voznje, namontirana na kacigu.
Za ocekivati je da se manje gasi od osmice pri istim rezolucijama posto ima znacajno vecu bateriju. Takodje je za ocekivati da ce na -10 i manje svaka da se ugasi, li-ion prosto ne moze da isporuci deklarisanu struju na tim temperaturama.
Ja uglavnom drzim kameru u unutrasnjem džepu gde je održavan relativno toplom, a montiram na kacigu po potrebi. Visok sam i smeta mi da je nosim stalno na glavi jer zapinje kad spustam zaštitu na žičari...
 
Hero 5 black mi se nije ni jednom ugasio, a bio je na dosta nizim temp… Koristio sam istu rezervnu bateriju u obe.

I ja sam poceo da je nosim do sebe, ali ne vredi, stavim je na zici dok se penjem, krenem dole ona se ugasi… Cim je malo toplije nema problema, uzeo i onaj gumeni case reko duze ce da je cuva, nikakva razlika ;)
 
Treba ti adapter sa 3.5mm na USB (micro, C, zavisi koju kameru imaš)
 
Nazad
Vrh Dno