Šta je novo?

Ajmo jedan thread o volanima za PC

Calibra 4WD

Čuven
Učlanjen(a)
07.08.2002
Poena
680
Dugo nije bilo price o volanima za PC,a ja se evo spremam da pazarim jedan.Pre neki dan sam na Comtrade SHOW-u u Interkontinentalu probao
Microsoftov FF volan koji je bio izlozen na njihovom standu i bas sam se nalozio da moram da pazarim njega ili neki slican.Baja na standu mi je rekao da je cena 74$,ja mu m izvadim lovu,kad krenu price ne moze da se sada proda ovo je jedini sajamski primerak,zovite u ponedeljak Comtrade...Evo zovim ih vec 2 dana i naravno NEMA.
E sad dajte prepouku za neki model koji je dostupan kod nas,da nije vise od 100 EUR,moze i bez FF!
P.S MOLIM moderatore da ne prebacuju thread u sobu za hardver jer mislim da ce ovde naici na mnogo veci odjek!

Kao ponosni vlasnik Saitek R440, moram da ga pohvalim, jer radi besprekorno, prilicno je kvalitetno napravljen, ima dobre drivere, precizan je i sve ostalo sto treba da ima jedan dobar FF volan. Ako ti nije potreban gearshift lever posebno (a ne na samom volanu) onda je ovo prilicno dobar izbor. Cuo sam da su Microsoft volani odlicni, ali ih je tesko naci.Video sam u novom Merkatoru u nekoj firmi Thrustmaster volane (razne) koji su takodje fenomenalni, doduse nisam bas gledao cene, ali vredelo bi proveriti.

Koliko se krece taj Saitek R440 i gde ima da se pazari/proba?
Kakvi su Logitech Wingmani za 49E bez FF ,tj 84E sa FF?

Video sam u onoj knjizari na kraju kneza jedan Ferarijev volan, zaljubio sam se odmah kada sam uhvatio u ruku. Ceo metalan, base se 'oseti" kada se uhvati. Dugmici rasporedjeni isto ko na onom 'Mominom" volanu i ferarijevom bolidu sto djira Sumaher. Ne znam koji je model ali znam da je cena prava sitnica nesto preko 11 Vajferta. Ali i kada bi ga imao ne znam sta bih igrao od tih voznji? Koliko sam ja upoznat novi CMR jos nije izasao :(

Saitek sam uzeo kod nekog tipa preko yuoglasa (news) za 80e, inace kod njega uvek moze i da se proba. Logitech ima uzasnju osetljivost pri sredini, tako da je prilicno beskoristan. Citao sam neki roundup volana na Tom`s Hardware pre nego sto sam kupio svoj i tamo celo vreme pricaju jedno, a ocene daju drugacije (ocigledno sponzorisano od strane Logitech-a), tako da je po ocenama Wingman ispadao bolji od r440. Tada sam vec imao prilike da probam na poslu wingman, ali kada sam probao saitek video sam da je bar za klasu bolji (prilicno precizan). Sa Logitech-om je skoro nemoguce voziti NFS 5, dok sa Saitekom ide bez problema. Dobra stvar je i sto r440 nema potenciometar u osovini, vec opticke senzore, sto je trajnije resenje. Inace ti ferrari volani su u stvari Thrustmaster.

[Mancha] je napisao(la):
...Logitech ima uzasnju osetljivost pri sredini...Sa Logitech-om je skoro nemoguce voziti NFS 5, dok sa Saitekom ide bez problema. Dobra stvar je i sto r440 nema potenciometar u osovini, vec opticke senzore, sto je trajnije resenje.
Samo par korekcija...osetljivost se podesava, na razne nacine, cak na tri mesta, ili u kontrol panelu ili u softveru volana ili u igri, tako da to nije bas relevantno za neko ocenjivanje.

NFS svakako nije voznja po kojoj treba ocenjivati ponasanje nekog volana jer je upravljanje u celoj seriji potpuno nerealno...ako slucajno radi mnogo dobro i logicno u NFS-u - nece raditi dobro maltene ni u jednoj drugoj voznji !
:)
Opticki senzori u nekim volanima sluze za centriranje, pokret/otklon se kod svih volana, od naj jeftinijeg do najskupljeg, uvek prenosi potenciiometrom i svaki volan ima pot.

Calibra 4WD je napisao(la):
Koliko se krece taj Saitek R440 i gde ima da se pazari/proba?
Kakvi su Logitech Wingmani za 49E bez FF ,tj 84E sa FF?

Ja treba da dobijem na zajam Thrustmastera pa ako do tad ne budes kupio preneću iskustva. Imaš na TomHardware jedan fini test volana, malo je bajat, ali će da posluži.

Skinu sam test sa TomsHardvera,ali mu bas i ne verujem 100%,a imator je godinu dana.
Drapine jel imas neki volan,ako imas reci koji i kako si zadovoljan?

Po meni je onaj Majkrosoft najbolji volan, mada sam probao samo 4 FF volana, a to bas i nije za pohvalu :) U svakom slucaju, pogledaj na FiringSquad-u, tamo je bio neki roundup...

Meni sa Logi FF NFS6 ide super. Kada se kalibrise, bas se fino upravlja i to je ona starija verzija, preko game porta, ne USB.....

drapin je napisao(la):
...

Samo par korekcija...osetljivost se podesava, na razne nacine, cak na tri mesta, ili u kontrol panelu ili u softveru volana ili u igri, tako da to nije bas relevantno za neko ocenjivanje.

NFS svakako nije voznja po kojoj treba ocenjivati ponasanje nekog volana jer je upravljanje u celoj seriji potpuno nerealno...ako slucajno radi mnogo dobro i logicno u NFS-u - nece raditi dobro maltene ni u jednoj drugoj voznji !
:)
Opticki senzori u nekim volanima sluze za centriranje, pokret/otklon se kod svih volana, od naj jeftinijeg do najskupljeg, uvek prenosi potenciiometrom i svaki volan ima pot.

Znam da se osetljivost podesava, ali ako je krs, tu software ne pomaze, kao i kod misa, ako ima visoku rezoluciju onda je dobar.
Sto se NFS-a tice mislim da Porsche malo odudara od ostatka serije, ali poenta je bila u tome da se u njemu Logitech vidno lose ponasao i da nije bilo moguce precizno upravljanje.
Saitek r440 nema potenciometar. Proveri specifikaciju. Znam da je potenciometar standard u volanima, ali fala bogu, nadje se neko pametan pa smisli nesto novo. Da nije tako, umesto sto igramo igre sa besnom grafikom, jos uvek bi ispisivali "shell oil" na digitronima.

[Mancha] je napisao(la):
...
Znam da je potenciometar standard u volanima, ali fala bogu, nadje se neko pametan pa smisli nesto novo. Da nije tako, umesto sto igramo igre sa besnom grafikom, jos uvek bi ispisivali "shell oil" na digitronima.

Naravno da ima i drugih opcija za detektovanje kretanja, a onaj opticki, koji se nalazi i u misu je superioran :) A otpor kretanju daje FF mehanizam u vidu el. motora i zupcanika ili sajli a opruga u obicnim modelima :)

Aha, garant da je uradjen sa enkoderom, sto je ipak puuno bolje i ako se dobro uradi preciznije resenje.
Calibra, razmisli koliko ces i igrati sa tim volanom, mislim dal se npr. isplati dati 100-150e za volan a posle 2 nedelje ga baciti u cosak.

Nasao sam jednog drugarevog ortaka koji je pre mesec dana uzeo Logitechov Force Feedback u CompLAndu za 85 i kao sto kaze Mathias smorio se i sad ga prodaje za 60evra.
Da ga pazarim sta mislite?

Shto se mene tiche ne uzimaj Logija, jer stvarno je losh bio FF ili nonFF..probao sam oba i u odnosu na Interact V4 FF (nepoznata americhka firma:)) koji je odlichan, Logi je ispod proseka....neprecizan, sam volan je mnogo debeo, pa imash osecaj da drzish plastichni panj u rukama:D...papuchice su ono tezine 100 grama, tako da ne gine brejkdens pod stolom :D

znachi, microsoft na prvom mestu (ne znam kako ne mozesh da nadjesh), ili neki ferari ili...

Znam da je takva Logitech iz svetskih testova ali je cena povoljna,a i ako me smori verujem da bih ga lako prodao uz mali gubitak para.
Hondas ako znas gde ima da se kupi MS volan daj mi brojeve,smorio sam one ribe iz Comtarde osecam da me sanjaju nocima.

Cek, ako Comtrade ima volan, onda sigurno imaju :D:D:D
Aj sutra cu da vidim pa cu ti javiti....

Calibra 4WD je napisao(la):
Skinu sam test sa TomsHardvera,ali mu bas i ne verujem 100%,a imator je godinu dana.
Drapine jel imas neki volan,ako imas reci koji i kako si zadovoljan?
Imam, imam, ali ovaj moj je malo "van konkurencije", pa ne vredi ni da pricam o njemu... ( MOMO Force ) :mrgreen:

Od ostalih, ranije sam koristio Thrustmaster Modena 360 ( ne FF ) i za njega imam samo najvise pohvale. Ako slucajno ne insistiras na FF-u, moje je misljenje da nema boljeg.
Generalno mislim da je Thrustmaster za tu srednju klasu bolji od Logitech-a. Prica se po stranim vozackim forumima da je cak i drugi po redu Logitech ( MOMO Racing ) iako jako dobar, dosta mehanicki nepouzdan. Ne smem ni da pomislim kakva je situacija onda sa jos jeftinijim modelima. Logitech jeste napravio taj Force koji se prakticno danas smatra za najbolji volan na svetu trenutno, ali izgleda nista drugo.

MS Sidewinder USB je takodje odlican volan, meni sluzi kao rezerva, ima da se kupi u Simmshop-u u Cumicevom sokacetu ( ...barem ga je jos bilo pre nedelju dana kad sam poslednji put tuda prolazio ). Ima sitnijih problema sa FF-om u nekim voznjama i narocito u XP-u, posto "majstori" iz MS jos uvek nisu uspeli da optimiziju drajvere za sopsveni OS ( !?!? ).
Ali, generalno, moja preporuka.

Kupio sam Logitech-a i bas je onakav kakvog su ga opisali po testovima.Force Feedback je stvarno prvoklasan efekti su cak i prejaki,ali sam ja posle sat vremena F1 2002 iskljucio FF i evo ceo dan vozim bez njega.Preciznost bas i nije preterana barem u F1 2002.
Koliko se secam MS Sidewinder je bio dosta precizniji i laksi za rukovanje.Udobnost i nije neka a sistem za pricvrscivanje je po meni los.Ali za 60 jevreja je sasvim OK kupovina,barem za upoznavanje sa malo boljim volanima.Imao sam pre 2 godine neki jeftini Lifetech i ovaj Logitech je ipak 2-3 klase ispred.
Mislim da cu kad se pojave u gradu pazariti Microsftov Sidewinder bez FF,jer sam provalio da se nesto i ne lozim na njega tj, dosta mi je bitnija preciznost i udobnost koju daje MS(barem po testovima).
Hvala svima na sugestijama, a ako vas nesto interesuje pitajte

Vrh Dno