Šta je novo?

Aj-ti diploma

padawan

Čuven
Učlanjen(a)
02.12.2003
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 3700x & AMD Wraith Prism RGB
Matična ploča
MPG X570 Gaming Plus
RAM
32 GB Kingston Fury RGB
GPU
Sapphire Radeon RX6800 16GB
Storage
SSD 512 + 2TB Kingston MV2
Zvuk
Logitech G560 RGB
PSU
FSP HYPER K PRO 700W 80 Plus
Kućište
MSI Mag Forge 100R RGB
Monitor
HP x24x 24"
Miš & tastatura
Razer's Basilisk V3 + Huntsman Mini
Laptop
Corporate's Lenovo Thinkpad
Tablet
Ipad Pro 12.9 M1
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A52s
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 4
Pristup internetu
  1. Optički internet
Razmisljam o tome da upisem neku visu ove godine, pa me zanimaju vasa iskustva i preporuke. Posto radim, bila bi pozeljna onlajn opcija i neki lagan prijemni, a bilo bi lepo i da je diploma relativno priznata i da nije mnogo skupa skola. :) Ima mnogo sumnjivih privatnih "univerziteta" i verovatno nije pametno zaletati se. Npr nakon kratkog guglanja zapalo mi je za oko nesto ovako...

http://prijemni.infostud.com/fakulteti/English_School_of_Business/250
http://www.esb.edu.yu/srpski/it_program/master_mind_series.htm

Al ne znam koliko bi to bilo priznato odnosno da li bi mogao nekako sa tim da doguras do zvanja mastera... Koja je razlika izmedju graduate i master diplome? Pretpostavljam da se Master Mind u nazivu odnosi na nesto drugo. :) Koja je razlika izmedju strukovnih i profesionalnih studija i da li je ovo drugo u stvari samo fensi naziv za obican kurs?

Da li je tebi bitno da sto pre/jeftinije dodjes do diplome ili da naucis nesto?

Ako ovo drugo podrazumeva matematiku 1, 2, 3, 4 i 5, sto mi u zivotu nece trebati, onda... "Studentsku karijeru" sam poceo na PMF-u i stvarno sada u ovim godinama nemam zelju sa tim da se zamlacujem, cak ni za prijemni. Da, voleo bih da naucim nesto, ali i da to budu "cisto IT" predmeti, da profesori nisu frustrirane psihopate nego da izlaze u susret zaposlenima, itd...

Ja mislim da tako nesto mozes dobiti samo na nekom privatnom "fakultetu" ili bivsim visim skolama...

Veljko Potocan ima fake IT diplomu.

Poslednja izmena:
idi na kurs za neki sertifikat. nece ti poslodavac praviti frku oko diplome, ako ti na kursu zaista nauchish da radish pos'o

Osim ako mu poslodavac nije drzava (sto je sansa 3:1) a tu se gleda samo stepen....

Ni za jedan privatni kod nas ne mogu da se skinu " "

mene ovde pre koji mesec ispljuvashe kad sam rekao da privatne firme u srbiji ISKLJUCHIVO jure onog ko zna da radi, a ne onog kom to pishe na papiru ...

a svi neshto foliraju, valjda gutaju knedle i kiselo grozdje, shto zaglavishe na 3coj god ETF-a, a svi znamo primere gde samouki ljudi sada vladaju na nekim pozicijama, jer su se samouko bolje spremili nego shto to nash sistem radi ...

ej, ja prvi - na MATF-u, to shto mi uchimo iz "programiranja" nema blage veze sa onim shto cemo jednog dana raditi na poslu. bukvalno 3+2 godine protracimo, kao i ona deca u osnovnoj shto pikaju paskal. a da ne pricham o standardima koje uchimo u arhitekturi rachunara - velichina flopija i slichno .. :S:

To je tacno, ali kod nas sigurno niko ne upisuje privatni fax da bi nesto bolje naucio. Ja vise cenim nekoga bez faxa nego nekoga sa nekim BK i slicno.

Da, pošto se inače vrednost ljudi ogleda u tome ko je koji fakultet završio.

I za neke privatne mogu da se skinu "", u to sam ubeđen. A nekim državnim treba dodati te navodnike.

mene ovde pre koji mesec ispljuvashe kad sam rekao da privatne firme u srbiji ISKLJUCHIVO jure onog ko zna da radi, a ne onog kom to pishe na papiru ...

a svi neshto foliraju, valjda gutaju knedle i kiselo grozdje, shto zaglavishe na 3coj god ETF-a, a svi znamo primere gde samouki ljudi sada vladaju na nekim pozicijama, jer su se samouko bolje spremili nego shto to nash sistem radi ...

ej, ja prvi - na MATF-u, to shto mi uchimo iz "programiranja" nema blage veze sa onim shto cemo jednog dana raditi na poslu. bukvalno 3+2 godine protracimo, kao i ona deca u osnovnoj shto pikaju paskal. a da ne pricham o standardima koje uchimo u arhitekturi rachunara - velichina flopija i slichno .. :S:
Nije valjda da se i dalje pominje floppy? Uzas.

Poslednja izmena:
ne samo flopi, nego -

IBM standardi (zastareli), magnetni diskovi, setovi instrukcija za umrle sisteme, i tako ... ajd da kazem da je jedino korisno shto kopamo po UNIX-u, poshto sam ja dan danas ubedjen da UNIX nije ljudskih ruku delo ...

ne samo flopi, nego -

IBM standardi (zastareli), magnetni diskovi, setovi instrukcija za umrle sisteme, i tako ... ajd da kazem da je jedino korisno shto kopamo po UNIX-u, poshto sam ja dan danas ubedjen da UNIX nije ljudskih ruku delo ...
Sada me podseti kada smo u srednjoj u r kabinetu imali groblje starih masina (ETS Nikola Tesla) bio je neki hard disk pa imao je oko 20kg :D i bio je neki 64bitni veliki server koji je radio pod unix-om, ali kod nas je bila samo limarija poklon neke firme kada se isti pokvario (pa su povadili sve sto se moglo izvaditi za rezervne delove jer su bile sankcije).

Poslednja izmena:
Ala vi decku zablatiste temu, jedan vredan odgovor u celoj temi ;)

Diploma gde se trazi za IT je UVEK samo zbog papira... svaki poslodavac ciji posao nece sigurno propasti posle mesec dana ce te ispitati sta znas/umes i koliko vredis.
Po pitanju Master-a, mislim da mozes sa bilo kojeg fakulteta da odes na Master.. (to je kod nas zvanje magistra).
MS (master) nigde nisam video da je potrebno ili da se racuna kao bilo kakav plus... PhD (doktorat) da, ali ne MS. Znaci ili traze samo da si diplomirao ili PhD.

RAF, iz licnog iskustva ti mogu reci da ima barem neke dobre predavace, ali da li ces nauciti zavisi od tebe.

Upishi ti lepo fakultet, i to RAF kao shto preporučuje Alfaunits.

Ni na jednom fakultetu nece biti sistem želje slušalaca, kao i profana sa kojim možeš imati uvek razumevanje.

А što se tiche viših samo cu citirati jedan citat sa (sada već) kultnog boga

,,Било би добро да завршим неку вишу православну па и ја да возим Вектру..."

Diplome privatnih fakulteta ti nece pomoci da se iselish odavde, diploma drzhavnog fakulteta + ogroman rad posle ti mozhda pomogne.

Naravno, uvek mozhesh da se sam obrazujesh i nadash se da spadash u onaj promil ljudi koji su se probili na taj nachin (i koji uvek lakshe zapadnu za oko od ljudi koji su ishli utabanim putem do uspeha).

Ako ti treba samo diploma (bez ucenja) nemoj RAF, neces ni doci do nje ;)

@mucky
Zaista se ne bih slozio sa prvom stavkom. Naravno, zavisi od drzave do drzave, ali emigrirati negde nije problem. Problem je sto ljudi ocekuju da tamo teku med i mleko kad odu, sa sto manje rada.

@mucky
Zaista se ne bih slozio sa prvom stavkom. Naravno, zavisi od drzave do drzave, ali emigrirati negde nije problem. Problem je sto ljudi ocekuju da tamo teku med i mleko kad odu, sa sto manje rada.

Postoje razni nachini za emigraciju, i svaki od njih ima neki specifichan problem koji dolazi u paketu. Poshto chovek hoce da zavrshi fakultet, ja sam pretpostavio da bi voleo da emigrira na neki koliko-toliko dostojanstven nachin, a to je jako teshko bez diplome (ne kazhem da je nemoguce, samo kazhem da diploma priznatog drzhavnog fakulteta zaista mnogo pomazhe).

Plan i program na RAF-u (mislim na computer science, samo to sam i pogledao) deluje vishe nego OK, jedino shto ne znam kako to zaista izgleda u praksi. Na zhalost nisam imao priliku da upoznam nekoga sa RAF-a, i vidim/chujem iz prve ruke kakva je situacija. U svakom sluchaju, teshko da diploma RAF-a pomazhe u ambasadama :)

Ja sam bio na prezentaciji te English School of Business pre nekih 6 god. :p, čini mi se...ali tada su, koliko se ja sećam, imali i informacioni smer na osnovnim studijama...ne znam zašto ga ukinuše u međuvremenu, ali možda i grešim...a sada šta je taj Master Mind, najbolje da se raspitaš. I da proveriš koliko je priznato (ako je), akreditacije, predavače. Da odeš na sajt te kompanije i da vidiš i sl., mada meni ne deluju kao nešto sigurno.

S' druge strane možda je bolje da upišeš neki fakultet, bilo privatni ili državni... Sad sve zavisi od tebe, tvog slobodnog vremena i najvažnije motivacije.

Jedan ortak zavrsava RAF (kao visu, a ima i program za fax) i radi pa je to valjda dobro resenje. doduse ne znam koliko treba da se uci.
Drugi je na Singidunumu. Zavrsio poslovnu, neki informaticki smer tamo pa se prebacio na Singidunum. Oni kao ispit(e) imaju ECDL. Tako da je poprilicno lako za diplomu ali tamo neces nista nauciti.

Drugar je, kada je završio bivšu Višu elektrotehničku, upisao RAF, za master studije (izgleda da su mu priznali dosta predmeta, to ga nisam pitao).

Uglavnom, kaže da je bašššš zaguljeno. A on nije od onih lenčuga. Bili smo zajedno u Tesli, i gruvao je sa znanjem.

btw i cena nije uopšte sitnica, RAF je jedan od najskupljih, ako ne i najskuplji IT fax u zemlji (mislim da mu je cena godine oko 3000EUR)

Nesto manje, ali definitivno preskup. Kako bi gradirali sledece vise skole i fakultete, sa ili bez navodnika.

Megatrend (fakultet za poslovne studije, smer kompjuterski inzenjering)
Singidunum (informatika i racunatstvo)
ESB (MM series, deluje najozbiljnije i najstrucnije, bar sto se tice programa, ali se bojim da je to "samo" obican kurs - iako ne sumnjam da bi stekao najvise znanja)
Visa poslovna (poslovna informatika i E Biznis)
Visoka ICT (telekomunikacije ili internet tehnologije)

^Zaboravio si FIT (Fakultet Informacionih Tehnologija) ;)

E, mene taj FIT zanima, jer nudi studiranje preko interneta. Ima li neko više informacija o tom faksu???

Nazad
Vrh Dno