Šta je novo?

Airsoft replike

Teško mi da to zamislim. Iako pamtim da u moje vreme bar trećina klinaca iz kraja (nekih 12 - 15 godina) imali vazdušnu pušku i niko nam nije stajao nad glavom dok se glupiramo. Pa nikad nije bilo izbijenih zuba i očiju, nit se gađali kučići i mačići, možda tek tu i tamo neka materijalna štetica u najgorem slučaju. Valjda samo tripujem da smo bili odgovorniji ali ne postoji dete, u pomenutom uzrastu, kome bi smeo da poklonim vazdušnu.
Nisam znao da je ersoft negde u tom rangu.
Kad odeš na ersoft gejmove, video bi da tu ima dosta likova koji su neodgovorni i ne umeju da barataju sa replikama, a davno su prešli granicu punoletstva. Mnoge su granice danas pomerene a naročito granica zrelosti u glavi.

Može da bude vrlo opasno i nije bezazleno! Pristupa se i rukuje odgovorno kao sa pravim oružjem, a naš zakon još nije uvideo ozbiljnost pa dozvoljava kupovinu od 16. godine...

Pogledajte prilog 448280

Osim što Zakon o zaštiti potrošača ima onaj deo o maloletnim licima, ne pominje se oružje, ali se pominje pirotehnika, pa svi koji se bavimo prodajom oružja smo dobili usmenu preporuku nadzornog organa da ipak stavimo granicu na 18 godina. Preporuka znači da ne moramo da se držimo toga, ali do sada, kad god su mi ušli klinci u prodavnicu, samo jednom prilikom smo odlučili i da prodamo D kategoriju (kupio sam sebi za 16.rodjendan). Ostali pokušaji kupovine su se završili upotrebom našeg prava da bilo kome ne prodamo proizvod, jer smo procenili da nije bezbedno.

Što se vazdušnih pušaka tiče, početkom devedesetih smo nas nekoliko osnovaca bili pest control u par ulica u selu. Ostale ulice su imale svoje klince :)
Nas 4-5, uvek bar jedan bez puške, ne sećam se zašto smo tako išli, i ljudi nas zovu da uđemo i očistimo.
Danas ne smem da zamislim da detetu od 11-12 godina daš pušku, a ne da komšija zove oca tog deteta na fiksni i kaže, ajde pošalji ih sutra do mene, biće hladna lubenica.

Druga vremena, drugačiji zakoni, ali pre svega drugačiji roditelji i drugačija deca.

Pozdrav ljudi. Nov sam u ovoj priči i hteo bih da sebi kupim neki kvaltetniji spring airsoft pištolj. Ono što hoću je da gađam malo po stanu, ništa više, za sad.
Ono što mi je bitno da pištolj bude precizan (naravno koliko je to moguće), da ima snagu oko 0.6J (da komotno probija papir) i da je idržljiv. Pod izdržljiv mislim na to da mi se ne pokvari posle kratkog vremena korištenja. Skoro sam kupio neku kinesku varijantu i posle 3-4 nedelje je pukao deo koji "drži" obarač i više ne može da se koristi.

Našao sam par modela koji mi deluju ok, pa ako može neko iskusniji da mi kaže (preporuči) koji da uzmem? Koji je proizvođač dobar i ako neko zna, kolika im je generalno garancija?

https://panimshop.com/cybg-pt92-spring/

@grdoje
Nisam lično imao repliku sa oprugom ali iz okruženja imam primere da se nisu nešto duže naigrali zbog kojekavih kvarova i pucanja delova... Uglavnom svi su prešli na green gas.
Inače sve to prave kinezi a pakuju ostali "proizvođači".

Garancija bi u Panim-u trebalo da bude 2 godine ali ako nešto pukne (a u uglavnom su to i kvarovi) treba se natezati sa njima pa ne vidim neki benefit garancije...

Slažem se sa Dakijem. Batali oprugu, od stalnog natezanja ima nešto da ti pukne, plus ima da ti dosadi.

Nazad
Vrh Dno