Šta je novo?

Air Flow?

netizen_k

Čuven
Učlanjen(a)
04.04.2003
Poena
619
Posto sam u kucistu imao samo jedan 120mm case fan koji je izbacivao vazduh pozadi, a procitah u onom AMD Cooling guide-u koji sam ovde okacio svojevremeno da se dodatna poboljsanja mogu postici dodavanjem jednog 80mm case fan-a napred koji bi u kuciste ubacivao svez vazduh spreda i tako postici jos bolji flow od napred preko procesora i onda pozadi i napolje, odlucim da stavim i to ali mi je u toj konfiguraciji fanova temperatura procesora veca za celih 5 stepeni, :mad:

Ima li neko ideju gde je problem?

BTW, ne, nisam okrenuo naopacke 80mm :)

Pa najbolji odgovor bi mogao da ti da neko ko se bavi dinamikom fluida.

Recimo u nekoj najbanalnijoj varijanti koju sam uspeo da zamislim, tebi onaj fan iza zapravo samo izduvava hladan vazduh koji ovaj prednji fan uduvava. Ovako kada je samo on pozadi, vuce preko ivica okolni vazduh a samim tim i onaj zagrejani koji se krece od procesora. Hladan vazduh u tom slucaju ulazi tacno koliko je potrebno...

Kuciste je Antec SLK1650... nakon jos malo testiranja ustanovio sam da je taj skok u temperaturi bio one time event only i da je temperatura ustvari nepromenjena sto sugerise da ovaj prednji fan zapravo ne postize nikakav efekat i to cini mi se pre svega zato sto ATI 9700 blokira dotok vazduha sa te strane do procesora... verovatno da bi bilo bolje da je tower pa bi onda taj vazdu koji dolazi spreda imao kuda da prodje... u svakom slucaju hvala na komentarima i sugestijama...

Mada, kada bolje razmislim i ovako ima vrlo pozitivan efekat jer gura svez vazduh direktno na ATI 9700 kome sam flashova bios na ATI 9700 PRO i podigao default clock sa 270/270 na 315/300... :)

120 fan gura više vazduha nego ta 80-ica, tako da nisi ništa uradio. Jedino pozitivno što se može postići sa dodatnom 80-icom na ulazu je forsirano hlađenje hardova (naravno, ako ih postaviš ispred te 80-ice). 120 ima svoj protok, i ona će već "navatati" dovoljno vazduha za sebe. E sad, kojuda će taj vazduh da ulazi, to je druga priča. Ako recimo selotejpom ili nečim sličnim izlepiš sve rupe na kućištu i ostaviš samo otvor na pred dole gde ti je mesto za 80-icu, postićeš da se hardovi hlade a neće biti potrebe da tu montiraš fan (dakle manja buka) jer vazduh ionako samo tuda može da uđe u kućište. Sa par listova kartona možeš i da usmeravaš vazduh gde ti želiš da ide.
Topli savet da obiđeš sajt www.silentpcpreview.com.

Nazad
Vrh Dno