Šta je novo?

AI chatbotovi i asistenti - generalna tema

Space Beer

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
09.01.2011
Poena
585
Da ne bismo imali temu za svaki LLM servis koji koristi troje ljudi, evo generalne teme za diskusiju i poređenja

Probao sam mistal chat, i trenutno mi izgleda kao dobra opcija. Može bez naloga, a registracija prolazi bez gluposti (broj telefona). Inače, bio sam na VPN-u, gde mi ChatGPT nije dao ni da se ulogujem, pa ne mogu da uporedim rezultate. Uporedio sam neka dva upita sa DeepSeek-om i dobio bolje odgovore. Jedan je bio nalaiza teksta sa sjta, DS ne može ni da pristupi, a drugi sastavljanje nekog teksta, gde je DS više opštemestašio, a mistral je bio malo određeniji. I rekao bih da je brži, mada nisam uključivao štopericu

Nešto opasno hvale Gemini 2.5. Da je sad No 1. Je li neko imao priliku da ga testira?

Da li neko možda ima iskustva sa plaćenim paketom Google One AI Premium? Prema zvaničnim informacijama, Gemini Advanced nije dostupan u Srbiji, ali ja imam Google One 2 TB koji plaćam preko turskog Apple ID-a. Google nalog pomoću kojeg koristim taj Google One je deo porodice i deli prostor sa svim članovima. Pronalazim oprečne informacije o tome da li će biti moguće da svi članovi Google porodice dobiju pristup Gemini Advanced (najpouzdanija informacija koju sam našao je da je to trenutno moguće do 30. juna 2025) ako se na tom nalogu nosiocu pretplate prebacima na Google One AI Premium. Takođe me zanima da li će uopšte biti moguće koristiti Gemini Advanced iz Srbije pošto nije zvanično dostupan?

Ja sam na kraju isprobao ovo što sam pitao u prethodnom postu. Dakle, sa regularne porodične Google One pretplate od 2 TB preko turskog Apple ID-a prebacio sam se na Google One AI Premium porodičnu pretplatu po ceni od 720 TRL (16,5 €) mesečno. Google nalog koji koristim za tu pretplatu je deo Google porodice (unapred oformljena, samo srpski nalozi su u njoj) i prethodno je sa svim članovima porodice delio tih 2 TB prostora. Sada su svi članovi porodice automatski dobili pristup Gemini Advanced, što je sjajno! Kao što rekoh, pročitao sam da će to porodično deljenje biti dostupno do kraja juna 2025, ali se nadam da će produžiti :)

Evo pregleda IQ testa

Za sada su Gemini 2.5, OpenAI o3 i Claude 3.7 Sonnet vodeći

Da li neko zna nesto vise o YugoGPT? Navodno treniran na balkanske jezike radi ga neki Aleksa Gordić. Ne mogu da nadjem da li je projekat aktivan i kako moze da se isproba.

Trebalo bi da je aktivan i dalje.

Inače nije neki Gordić, čovek je vrhunski stručnjak, svakako najveći naš stručnjak na polju mašinskog učenja, radio je za Deepmind i Google, a i za Microsoft.

Ozbiljna glavudža.

Da li neko zna nesto vise o YugoGPT? Navodno treniran na balkanske jezike radi ga neki Aleksa Gordić. Ne mogu da nadjem da li je projekat aktivan i kako moze da se isproba.
Ako neko nadje nesto vise bio bih zahvalan :)

Imas sve na njegovom github nalogu

Koji je najbolji free AI ?
😎
Zasad koristim free chatGPT, ok je

Najbolji je onaj koji ti zavrsava posao, da ne komplikujemo odgovor.

Da se nadovežem na svoje postove na ovoj strani: Google je pre nekoliko dana promenio ponudu paketa za Gemini, pa se sada više ne zove Gemini Advanced, nego ima dva nivoa, Pro i Ultimate. Ja sam sa Advanced automatski prebačen na Pro koji pruža praktično iste stvari, uz odličnu novost, a to je da se više ne spominje ograničenje deljenje pretplate sa članovima Google porodice do 30. juna, već sada stoji samo da Pro obuhvata deljenje sa članovima porodice, što je sjajano!

Dok na Google AI studio imaš Gemini Flash i Pro 2.5 sa milionskim kontekstom bez ograničenja, kupovina Gemini paketa je finansijski neopravdana.

Koji je najbolji free AI ?
😎
Zasad koristim free chatGPT, ok je
Svi se razlikuju. Najvise koristim Deep seek mada platio sam i ChatGPT ali i dalje mi nije prvi izbor za moje potrebe. Svaki od njih neke stvari rade bolje i losije, zavisi samo sta ti treba. Tipa, ChatGPT ne moze da mi prepozna tekst u skeniranom dokumentu, DeepSeek to odradi bez frke. Za neke druge stvari kada mi treba da se povade brdo podataka iz pdf-a i da se napravi tabela u exelu deep seek to ne moze, ChatGPT radi. Pogresi, ispravim ga i radi malo po malo, free varijanta ne moze da zavrsi ali placena odradi. Za 10 minuta skrati ti sate rucnog unosa podataka.
Za neke druge stvari opet neki drugi AI...

Moje neko iskustvo je da su free verzije ozbiljno ogranicene, i za neki ozbiljniji rad je potrebna placena verzija.

Ja imam utisak da free verzije imaju neki pik na mene i da ce medju prvima da me odstrele kad postanu sentient :D

Gemini 2.5 Flash bez problema radi OCR neke slike sa prostom tabelom i onda odjednom pocne da brljavi i dodaje 1 nepotreban red ili celiju u jako prostoj tabeli. Ok, desava se, krenem redom rutinske izmene da ustanovim sta radi najbolje za ubuduce.

• Odradim novi SS koji ne ukljucuje odredjene redove i kolone, on nastavi da radi OCR kao da su tu :D
  • Kazem mu "ignorisi prethodne unose i razmatraj samo naredni" - vazi.
  • Ubacim novu sliku, pod novim imenom, da ne bi pomesao naziv, on opet radi OCR stare fotke koju treba da ignorise i ignorise novu :D Probao sam sve moguce varijante, ignore, clear, forget :D
I onda vrhunac, otvorim novi prozor da ne bih imao istorijat iz prethodnog - krene da me ubedjuje DA NE MOZE DA ODRADI OCR JER NEMA TE MOGUCNOSTI ALI DA MOZE DA PROCITA O CEMU SE RADI i krece da mi opisuje podatke iz necega STO NE MOZE DA PROCITA :D

Treba da se otvori posebna tema samo za smeske sa AI-jem :)

Vrh Dno