Šta je novo?

Ahci vs native

e6111

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2006
Poena
465
Probao sam da nadjem ovde neke threadove na ovu temu ali bez uspeha. Konkretno radi se o tome da kad stavim sata controller (ICH9) u ahci mod, na koji su povezani sata hdd (wd) i sata dvdrw (pioneer), dolazi do problema pri instalaciji xp-a, zapravo ni ne dodje do dela gde xp trazi da ubacim drajvere za kontroler vec pukne pre toga. Naravno sve prodje bez problema ako je native mode umesto ahci, pretpostavljam da to nesto sata dvdrw brljavi kad je ahci mod? I koje su uopste konkretne prednosti ahci, da li uopste postoje u realnom radu osim na papiru.

Poslednja izmena:
Predpostavljam da ti dvdrw ne podrzava AHCI. Ne znam koju plocu imas, ako imas mogucnosti prikaci ga na drugi kontroler i sve ce biti u redu. Prednost je sto ti sa ukljucenim AHCI radi NCQ i cini mi se da se diskovi manje cuju, manje "drljaju". U brzini nema nikakvih dobitaka u odnosu na IDE

razmisljao sam da dvdrw prikacim na drugi sata controller (JMicron), kao sto kazes i da ce tako verovatno da sljaka, ali ako je kod AHCI prednost samo to onda nemam neke preterane potrebe, jer hdd je wd3200aaks koji se prakticno i ovako ne cuje uopste. Valja li cemu ovaj drugi sata kontroler JMicron, mada pretpostavljam da i nije bitno ako je samo dvdrw na njemu.

Poslednja izmena:
Kod mene radi tako, dvd na drugom kontroleru, a HDD u AHCI. Nije na domet iskoristiti NCQ ako je vec podrzan od HDD-a i ako sada instaliras windows. Ako ti je vec instaliran, mislim da nema svrhe instalirati ga ponovo zbog NCQ-a. Postoji nacin da se i na vec instaliranom windows-u ukljuci AHCI, ali nije svakom uspelo

hvala, pitam za JMicron jer koliko se secam, procitao sam negde da i nije bas nesto pouzdan pa cak ni za koriscenje sa sata dvdrw, da cesto brljavi.

Ja sam imao vezano u toj varijanti (hard na ich9r a dvd na jmicron) i sve je radelo bez problema. Ti u krajnjem slucaju probaj jer te nista ne kosta a sumnjam da su microni toliko losi da ne mogu da prenesu podatke sa dvd-a.

Nazad
Vrh Dno