Šta je novo?

AHCI on/off

sufox

Čuven
Učlanjen(a)
28.06.2002
Poena
620
Imam win 7 x64 instaliran na ssd (Crucial m4)
sa AHCI ukljucenim u biosu prilikom instalacije.
Rezao sam neke igre za xbox i na vise foruma pise da je kvalitet
narezanog diska bolji sa IDE umesto sa AHCI.
Zanima me ako iskljucim AHCI (stavim IDE da probam rezanje)
oce windows ostati ziv i da li mogu posle vratiti na AHCI
bez reinstalacije ?

Pozdrav

[/QUOTE]
Rezao sam neke igre za xbox i na vise foruma pise da je kvalitet
narezanog diska bolji sa IDE umesto sa AHCI.[/QUOTE]
LOL ovo prvi put čujem u životu. Kakve veze ima IDE/AHCI sa rezanjem diskova?

Procitaj malo forume, no nije to pitanje.

Neces moci startovati win7/xp sa ACHI off, ako je instaliran sa on, ili obrnuto...
NEcesh ga spaliti, ali na pola startovanja - puff :)

Ja sam imao takodje win 7 x64 i palio sam i gasio achi on off kako sam hteo i ukljucivao ide i nikakvih problema nisam imao prilikom dizanja sistema u oba slucaja.Razlog za to menjanje je jer sam imao esata externi hdd koji nije hteo da radi preko esata ako ne ukljucim achi,kasnije sam vracao na ide jer me je nerviralo sto sam u donjem desnom uglu mogao da safe remove ostale hdd pa sam nekoliko puta umesto da safe remove usb ja safe remove hdd :mad:

Nemoj samo da probas, jer ce biti upravo to - puff... nego umesto toga nadji ili vec gotov .reg fajl ili pak sam dodaj u registry ono sto treba da se doda, te na taj nacin omoguci sistemu da vidi drajvere za IDE mod (pciide.sys) i da te pusti u Win prilikom sledeceg restarta bez BSOD-a. Pisalo se o tome ovde na forumu u nekoliko navrata, ima vise tema.

Stvarno nikakav problem nije, narocito za Win 7 (malo se treba pomuciti za XP, nije tako lagano kao za 7-icu)... cas posla se odradi. Kod mene je trenutno takva situacija, u registry-u imam drajvere i za IDE i za AHCI, pa samo saltam modove po potrebi.

Stvarno ne znam sta da kazem,ja evo skoro reinstalirao sistem i instalirao win7 x86 i ponovo sam menjao ahci i ide i bilo je bez problema.Mozda zbog toga sto posle instalacije ja instaliram sve drajvere za plocu i ahci i jmicron i raid i sve ostalo u pitanju je p5ql-e ploca.

Vrlo retko to radi, cak i sa drajverima, ne maltretirajte coveka. Ako hocete pomognete, dajte mu konkretno uputstvo neko, do tad - puff :)

Ako vec ne znas - nemoj da lupetas gluposti.

Radi bez ikakvog problema, kao sto vec rekosmo.
Ako je tebi tesko da namestis, ili *ne znas* kako - to je druga stvar. Ali nemoj ti da dezinformises coveka. Da je po tvome, vec bi uveliko morao da radi reinstalaciju sistema samo da bi promenio iz AHCI-ja u IDE i obrnuto.

Evo i uputstvo,
najnovije sto sam mogao naci, ja sam zadnji put se igrao pre mozda godinu dana.

Tako je trebalo odgovoriti, a ne prozivati i pucati opisne prideve.

E sad ja pretpostavljam da zna da koristi google... Pitao je vise da bi video kakvo iskustvo imamo. Ja sam moje preneo... Konkretno.

Pa sto onda tvrdis da ne moze... stvarno te ne razumem.

A sto se tice konkretne procedure - postoji search na ovom forumu, a na google-u postoji 1000000 raznih linkova, gde je sve opisano do tancina.
Mislim da je lakse nesto od toga, nego da se po stoti put ponavlja ista prica i haba tastatura uzalud.

Poenta, na kraju svega jeste - moze to da se odradi, vrlo lako, postupak je smesan... i radi bez greske.

Stvarno ne znam sta da kazem,ja evo skoro reinstalirao sistem i instalirao win7 x86 i ponovo sam menjao ahci i ide i bilo je bez problema.Mozda zbog toga sto posle instalacije ja instaliram sve drajvere za plocu i ahci i jmicron i raid i sve ostalo u pitanju je p5ql-e ploca.

Na koji kontroler ti je zakacen boot disk ? I da nije slucajno IDE disk?

Ne,oba hdd su zakacena na sata jer su sata,a imam i ata ali nemam hdd koji je ata.

Onda pogledaj na kom sata kontroleru je zakacen boot disk, ima ih vise na ploci.

Nisam pitao na kom portu nego na kom kontroleru, ako ti je boot disk zakacen na marvelov ili jmikron-ov kontroler onda prebacivanje intelovog (ili nVidijinig ili AMD-ovog) kontrolera iz IDE u AHCI i obrnuto ne utice na podizanje sistema.

Vrh Dno