Šta je novo?

AHCI i SATA dvd rezac??

• Začetnik teme Začetnik teme Boki.N
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Boki.N

Enthusiast
VIP član
Učlanjen(a)
01.12.2000
Poena
1,035
Moja oprema  
Laptop
Acer Aspire 7
Mobilni telefon
Sony XZ2C, Huawei Mate 10, iPhone 2020SE (fuj)
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Konfa iz potpisa, dakle i965 ICH8R, ukljucen AHCI SATA interfejs, i prikacen Samsung 183A.
U tom slucaju win prijavi da je DMA iskljucen, a drajv nikako nece da prebaci 8x prilikom rezanja. Zanimljivo da citanje ide i do 12x. Ali, evidentno je da je opterecenje sistema veliko, i pri zatvaranju diska cak i kao da zablokira za trenutak.
Ako u biosu vratim na "obican" SATA, prijavi normalan rad.
Uzgred, rezac je setovan na SLAVE, na bilo koji prikljucak da ga stavim.

imam isti rezac i normalno mi reze na 18x.

nemam blokiranje, za razliku od starih pata rezaca.

u biosu je setovan Sata.

ja sam se bio istripovao da nece da reze na brzini vecoj od 8x, ali zato sto mi je DVD-DL bio unutra. sa obicnim DVD +- sve radi super na brzini od 18x.

Poslednja izmena:
Imam takođe isti rezač, instalirani su AHCI drajveri (prilikom instalacije Win-a, F6, disketa, bla, bla, bla,...), u BIOS-u setovan AHCI,... Kao i kod stoske-ta, radi ok, reže i na 18x (zavisno od medija), čita ok, ništa specijalno, ali nadasve korektno.
Ja zadovoljan, za 3000 din sasvim korektan rezač, pri čemu nema više velike gužve u kućištu, a ionako JMicron na ploči odgovoran za PATA brljavi.
Probaj da ga reklamiraš, možda upali.

evo kako je izgledalo sa DL DVD-jem inside

Ja bas nikavih problema nemam sa JMicron kontrolerom. A ovo mi je treca optika.
Uzgred, Stoske, ne obracas paznju na kontroler: ICH8R. A nisam pokusavao rezanje sa DL, nego sa par 16x medija razlicitih proizvodjaca.

Poslednja izmena:
Ja bas nikavih problema nemam sa JMicron kontrolerom. A ovo mi je treca optika.
Uzgred, Stoske, ne obracas paznju na kontroler: ICH8R. A nisam pokusavao rezanje sa DL, nego sa par 16x medija razlicitih proizvodjaca.

Nemam ni ja kada je vezan samo jedan optički uređaj, ali 2 komada, nema šanse, isprobao sam 5-6 kombinacija, uvek jedan brljavi (drugi doduše šljaka).

Nemam ni ja kada je vezan samo jedan optički uređaj, ali 2 komada, nema šanse, isprobao sam 5-6 kombinacija, uvek jedan brljavi (drugi doduše šljaka).

Ali ja IMAM dve optike na PATA. I rade perfektno.
Nema veze, resio problem na veoma cudan nacin:
- podigao sistem na SATA konfigurisan kao obican IDE. Normallno podesio standardne parametre. Startovao onaj MagicSpeed program od Samsunga koji NIJE funkcionisao na AHCI, par puta promenio setovanja na quiet i fast..oanko, reda radi.
- vratio u BIOS-u AHCI.
Sada RW radi normalno.
Neznam da li je navedeni postupak imao stvarno nekakve veze sa problemom...ili je nesto samo trebalo da prodrma sistem/rezac...
Izgleda shashavo...ali funkcionishe 😀

Nazad
Vrh Dno