Šta je novo?

Agregaciono pitanje

delacroix

Slavan
Učlanjen(a)
22.04.2005
Poena
320
Samo jedno pitanje u vezi agregacije kod adsl, gledam kod neobeea na home paketima agregacija je 1:16 a na soho paketima 1:8.
Soho koshta duplo vishe od home paketa, a jedina druga (spomenuta) razlika je statichna ip adresa.
E sad, pod pretpostavkom da mi uopshte ne treba statichna ip adresa, da li vredi dati duplo vishe para za agregaciju 1:8 umesto 1:16 ?

zaboravi na to ! citaj topik ADSL u novom sadu i sve ce ti samo kasti (iz moje prespektive). Recimo samo da to sto na "tarabi pise" nije uvek i tacno. Staticna IP kosta 5e mesecno kod vecine provajdera i pruza pogodnosti koje tebi ne znace nista. Najniza cena nije uvek najbolja !

Pa dobro, to sad ispadne bacanje para, ali da preformulishem pitanje: Da li bi smanjivanje agregacije sa 1:16 na 1:8 pruzhilo neka osetna poboljshanja?
;)

PS Prochitao sam sada tvoj post o neobeeju u temi adsl novi sad i chisto da napomenem da ovde se ne radi o neobeeju niti bilo kom provajderu, neobee sam samo naveo kao primer, a sve shto me interesuje jeste pitanje postavljeno gore u ovom postu. :)

Poslednja izmena:
ok, 95% provajdera za te pare nudi agregaciju 1:30, a neobee 1:16. Za vise para 35% provajdera nudi agregaciju 1:16, a za iste pare neobee nudi 1:8. To se bas isplati zar ne ?
Na pitanje oko staticke ip adrese sam ti odgovorio. Ona ima svojih prednosti ali nista sto crs ti primetiti. Bez uvrese, ta opcija je za korisnike koji znaju za cega im to treba, a ti neznas.

Opet me nisi razumeo, ili jesi ali nisi mi odgovorio. :)
Apsolutno me ne zanima statichna ip adresa. :) Interesovalo me je da li bi se smanjivanje agregacije osetilo u surfu?
I ako bi, koliko?
Razumesh shta te pitam? ;)

razumem, sir, yes sir ! :) ali sir, ne razumes ti sta ja tebi govorim...

da ti nacrtam: osetice se ali tek kasnije kad neobee zavrne slavinu

i ti opet o neobeeju, dobro, zaboravi da sam ishta pitao..

Evo ja ću da ti odgovorim ako te još uvek zanima (tek sam sad pročitao thread) - može da se oseti ali ne mora. Dugoročno, tj. statistički će se verovatno osetiti ali ne verujem da ćeš dobiti adekvatnu korist za duplo veće pare. Dakle provajder pakuje vas 16 na istih 2 Mb/s jer s razlogom pretpostavlja da nećete u isto vreme svi da koristite full propusni opseg. Ali ako ste svi ili većina od vas 16 naloženi da non-stop nešto downloadujete ili koristite neki P2P onda može da se desi da nećeš uvek moći da vučeš maximum koji si platio. Zato se i kaže da propusni opseg nije nikom garantovan, nego plaćaš samo mogućnost da eventualno maksimalno imaš 256/512/768.
Možda je najbolje da probaš jeftiniju (16) varijantu pa da ako treba pređeš na 8 ako vidiš da ti ne odgovara, ali ne znam da li je to moguće kad već jednom kupiš taj servis i da li se nešto extra plaća. Uostalom raspitaj se prvo.
Lično verujem da će ti agregacija 1:16 biti sasvim OK jer većina provajdera ide čak sa još većom agregacijom. Ali osnovno je pitanje šta nameravaš da radiš sa ADSL-om. Ne zaboravi da većina korisnika nema flat tarifu i da ipak pazi koliko koristi Internet tako da ne verujem da ćeš imati nekih većih problema.
Što se statičke adrese tiče slažem se da ne samo što ti neće ništa koristiti ako ne znaš za šta bi je koristio, nego čak može i da ti šteti jer si podložniji napadima sa mreže.

Agregacija kao agregacija ne znači ništa, jer je to samo nešto što je uključeno u cenu porta. Provajderi kasnije dokupe linka koliko im treba i agregacija više nema veze s mozgom...

jesi li 100% siguran u ovo ? Mislim, da nema deljenja 2mbit ili 1mbit na vise korisnika vec da recimo nas 100 deli ceo link (kolki da je) ?! I ako jesi, kako znas ? mislim gde i kako to da proverim ?

Hvala unapred !

Agregacija ne postoji dok se ne pojavi potreba za istom.

Jel agregacija znaci deljenje 2mbit-nog ili 1mbit-nog linka?!

Poslednja izmena:
Ja sam pogresio. Posle sam se detaljno informisao ali posto je vec uglavnom objasnjeno da ne ulazim sad opet u detalje. Dakle agregacija ima veze samo izmedju provajdera i Telekoma a ne izmedju provajdera i korisnika i to na nivou svih korisnika ukupno kod tog provajdera. Sve u svemu zaista nije znacajno prilikom opredeljivanja za vrstu servisa.

ne razumem. Kakva je to agregacija izmedju provajder i telekoma ? Mislis, npr. 16 provajdera deli jedan link prema telekomu ili sta ? :trust: Svima nam je poznato, a i logicno je da svi provajderi u zemlji dele link koji telekom ima...

Ako odnos korisnik-provajder nema veze sa agregacijom , kako onda neki provajderi nude mogucnost doplate za manju agregaciju ? :trust:

Ti sto to nude, uglavnom lose rade :p

Provajder proracuna koliki mu link treba kod Telekoma zbirno za ADSL korisnike pa ako mu svi korisnici nominalno imaju neki zbirni maksimalni protok to se statisticki proceni da u svakom trenutku nece preci neki realan protok koji je npr 1:16 ili 1:30 od onog nominalnog i onda samo za toliko plate Telekomu. Ako bi se primetilo da taj zakupljeni protok nije dovoljan onda bi se ugovorila manja agregacija (tako da korisnici nemaju pad kvaliteta) ili bi se recimo krenulo u ogranicavanje P2P saobracaja kako bi se sve uguralo u postojecu agregaciju (tj. kad manji deo korisnika "razvali" proracun agregacije stalnim drzanjem svog protoka na maximumu). Koja od tih varijanti ce se primeniti zavisi valjda od poslovne politike provajdera, ne znam ... Bio je skoro slucaj sa SBB, sto nije vezano za ADSL ali je zgodan primer. Mislim da je bilo i jos nekih zalbi po forumima oko ovog ali nisam pratio kako se sve zavrsilo.
Dakle to nije Telekomov link ka svetskom Internetu (uostalom neki provajderi koriste svoje linkove za to) vec se radi se o linku koji svaki pojedinacni provajder ugovara sa Telekomom bas za ADSL korisnike.
Tako da na kraju ispada da nije sasvim jasno sta krajnji korisnik dobija placanjem za manju agregaciju jer sve ionako kod istog provajdera ide u jednom trenutku kroz isti link. Tehnicki je moguce je da se koriste odredjene tehnike za davanje prioriteta tim "skupljim" korisnicima ali ne znam kako bi se to bas precizno svelo na pomenutu proporciju 1:8 ili 1:16.

Poslednja izmena:
Svojevremeno kad se o tome diskutovalo na Sezamu zvaničnici su rekli da o tome neće ni da pričaju, da postoji agregacija kao nekakav default protok preko Telekomovog linka za određeni broj korisnika a koliko će veći link zakupiti provajder zavisi od provajdera. Rekoše da će oni uvek imati dovoljno linka da podmire kako treba sve korisnike.

kolko sam ja preko tracert-a skontao sezam adsl i sezam dial-up idu preko drugacijih nodova. Ranije je bilo price da svaki provajder u paketu sa ADSL prikljucima koje rezervise od telekoma, takodje uzima i odredjeni protok, tj. ne moze da koristi dosadasnje linkove koje vec ima za rutiranje na ADSL, ako me razumete. Znaci tako sam citao bio na ES-u negde...

PS. Ono sto je SBB radio (prekidanje P2P-a) su osetili samo oni kukavci sa losim softwerom za p2p konekcije. npr korisnici koji koriste DC++ i tako te "legalne" klijente, oni koji su koristili peerweb ili ldc++ su samo otstiklirali opciju "send garbage on outgoing/incoming connection (to avoid ISP P2P trotthling)" i kraj price.

gx-x je napisao(la):
Ranije je bilo price da svaki provajder u paketu sa ADSL prikljucima koje rezervise od telekoma, takodje uzima i odredjeni protok
Koliko sam ja shvatio, za svaki broj zakupljenih ADSL priključaka od Telekoma dobije se i određeni protok, da li će provajder na taj default dodeljeni protok dokupiti još dodatnog linka i koliko - stvar je provajdera i njegove poslovne politike.

Ja koliko znam niko se još nije žalio da ne može da povuče max iz svog ADSL-a. Iz izvora bliskih jednom provadjeru sam nezvanično saznao da im nimalo ne smeta 24/7 download :smoke:

pa pazi, 90% vremena ide u 28-31kb/s ali nije to samo vazno, veck kolko opada i skace protok, protok, u tih 90% vremena koje navodim DL speed linija je skoro ravna tj jako malo oscilira, ali oce nakada da bude kao sto je moj drugar jedan rekao: kako testera za drvo . I dalje je to 29kb/s, ali ide 29,12,29,12,29... (ako shvatate sta ocu da kazem) na svu srecu to je jako jako retko, a pretpostvljam da je to rezultat neke "agregacije"

Izvuci prosek sa BW Meterom, koliko skines na sat, koliko na dan, nedelju, mesec. To je bar lako.

4.68 GB na 512k

Agregacija i reklamiranje

Ovako stoje stvari:
Provajder placa ADSL portove telekomu i za to mu telekom obezbedi
link za isporuku saobracajao do provajdera besplatno ali tako sto je kapacitet linka koji da telekom 32kb/s po ADSL portu sto znaci za 1000 ADSL portova
32 Mbites/s ( megabita u sekundi a ne megabajta u sekundi)
To je u prevodu agregacija 1:32 sto znaci da se 32 ADSL modema kace na Megabit protoka. Da bi to provajder dobio mora da uplati 2250din + pdv i sve to pota 1001 port od jednom da bi dobio tu cenu. ( ako se uplati manje od 1001 port odjenom onda je cena dosta veca za setup ), naci ukupno
2657655 din. Posle toga provajder placa telekomu za svaki adsl 600 din + pdv =708 din mesecno i plus mora da plati internet telekomu posebno.
Saobracaj ide od svih ADSL modema linkom za isporuku saobracaja do rutera provajdera ( ovaj link je ono sto smo napomenuli gore kao agregacija ), a zatim od rutera provajdera link ide na internet i taj internet link provajder mora dodatno da plati telekomu. Da bi provajder dobio veci link za isporuku saobracaja potrebno je da dodatno plati telekomu extraopseg, a to verovatno ni jedan provajder ne radi jer ne bi imao racuna da posluje sa takvim cenama .
Provajder moze da ima vise internet linkova razlicitog protoka pa da usmerava ADSL korisnike i zavisnosti od paketa na neki od tih linkova i tako upakuje vise ADSL korisnika na neki link kako bi povecao zaradu i poudio manje cene.
Sto se tice reklame za agregaciju, tu mnogi navlace koricnike pisuci da je agregacija 1:16 ili 1:8 ali ne kazu u odnosu na sta, na koju jedinicu mere.Kada sam pozvao Neobee net tehnicku podrsku oni su mi rekli da se agregacija misli
na paket koji se uzima , odnosni ako uzimate 256kb/s ADSL onda Vam oni pakuju 16 ADSL modema na 256K ili 8 Adsl modema na 268Kb/s. Kada to preracunate na megabit to ispadne da pakuju 64 ADSLa na megabit odnosno 32 ADSLa na megabit. Tako da ta igra reci sa agregacijom moze da posluzi kao reklama. Licno znam da ADSL kod YUBCa radi bolje nego ADSL 1:8 kod neobeeneta.

znaci provajderi fakticki placaju 32kbit po ADSL prikljucku, a korisnicima daju pakete po izboru. Kada bi svaki korisnik ADSL-a stalno koristio 256kbit (recimo da su svi uzeli 256/64 pakete i da non-stop skidaju sa neta) provajder bi propao :S:

Vrh Dno