Šta je novo?

AGOIA cudo

• Začetnik teme Začetnik teme FNM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

FNM

Čuven
Učlanjen(a)
02.10.2000
Poena
619
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
XP 1600+@2100+ 🙂 Rock stable na Gigabyte 7VRX sa Kingstone 256Mb DDR 2100@ 170Mhz. Zeleni xp, i nije nicemu dizan napon 🙂 Sta vise reci nego AMD rulz.

FNM je napisao(la):
XP 1600+@2100+ 🙂 Rock stable na Gigabyte 7VRX sa Kingstone 256Mb DDR 2100@ 170Mhz. Zeleni xp, i nije nicemu dizan napon 🙂 Sta vise reci nego AMD rulz.

Sve je to lepo i krasno, samo izgleda da svi ovde znaju da je tako nesto moguce.
Bilo bi mnogo lepse kada bi dao malo vise informacija tipa.
CPU
Maticna ploca (Bios verzija, setovanja za memoriju)
Vrsta hladjena
Operativni sistem
Temperatura u idle u full rezimu
Koliko je dugo radio u full rezimu a da nije doziveo pad i.t.d.

Ok, izvinjavam se, bio sam malko uzbudjen dok sam pisao post 🙂 Inace radi se o AMD Athlon XP 1600+ procesoru, AGOIA koji ima zelenu organsku plocicu. Ploca je Gigabyte 7VRX, sa najnovijim BIOSom,verzija F4.

Dakle, procesor uspesno radi bez krahiranja na FSB 170 MHz (1785 MHz). Znaci nije brzina pravog XP 2100+, ali je jako blizu. Memorija je Kingston 256Mb DDR PC-2100, koja trpi taj takt (170Mhz) sa cas2, 1T, ali na normal. Pokusaj postavljanja na fast ili ultra razultiuje odbijanjem paljenja sistema.

Za hladnjenje je zaduzen Spire (5T060B1H3R) cooler. Termalna pasta je neka fanner 420 (!?), po meni nista specijalno, inace dobio sam je uz Spire. Nicemu nije podizan napon. Temparatura u idle 44 stepena, u full max 48.

Sandra 2002 Pro:
CPU ALU: 4933 MIPS
CPU FPU: 2471 MFLOPS

RAM Int: 2418 Mb/s
RAM Float: 2551 Mb/s

Inace, nije neki extra rezultat za XP, ali posto su ga vecinom popljuvali (ne shvataju da se radi o tehnoloskom limitu), jako sam se prijatno iznenadio. A nista nisam birao niti trazio ekskluzivno, pa sam i zbog toga happy - sto ce reci nisam zahtevao AGOIAu, a dobio je 😀. Sve u svemu, zacin C 🙂

BTW, nailazim na jedan problem: (pocetak price) kada upalim komp na default (dakle XP 1600+), o/c sve od reda, namestim na max setovanja i save u BIOS (sledi soft restart) sve radi ok. Sve testiram, super stabilno, nikakve anomalije, igranje 4+h MOHAA, ali kada ga iskljucim, ili hard restart sva podesavanja se vracaju na default sto se tice FSBa. E sad, provalio sam da to ima veze sa tim sto je memorija 2100, a ne 2700. Tako da on automatski provo proverava memoriju, i CPUu daje isti klok. Ako stavim da je mem 333 (umesto 266 ili Auto), komp se dize sa zapamcenim setovanjima ali Windows XP nece da butuje 🙁 A ako krenem sa default vrednosti i uradim soft restart sve radi ok. I WCPUID detektuje magistralu ok, ma sve ok. Inace rezultati su postovani iz tog rezima. Sta mislite, kako da resim problem? (bez menjanja memorije?)

PS: moze li mi neko reci kako da otkljucam mnozioc uz pomoc one trakice za mobilni malko detaljnije?

Sandra CPU

Sandra Memory

Ja mislim da nema potrebe da se bilo kome izvinjavas, jednostavno je lepse kada se sve izlozi.
Mogu ti napisati da sam sa zadovoljstvom procitao sta si ispisao, i mnogo je dobro sto si to sve postigao uz minimalne troskove i muke.
E sada, ako otkljucas procesor, malo ces dobiti na performansama CPU/FPU, ali ces moci da oboris mnozioc i dodjes do recimo 200FSB-a, gde bi uz kvalitetnu memoriju to bilo ludilo za pare koje kosta.
Da kazemo da racunica ide ovako:

!!!Dilerske cene koje nema bas svako!!!

AMD Platforma :

CPU 73.3 EURO
M/B GA-7VRX 88 EURO
Cooler Spire for XP2100+ 8.3 EURO
Memorija Kingston 72 EURO

Suma : 241.6 EURO

Intel Platforma :

CPU Intel Pentium 4 1.6GHz BOX 157 EURO
M/B Asus P4S-533 SiS 109 EURO

Suma : 338 EURO

Razlika : 96.4 EURO

Intel nema dovoljne argumente ko nekada da bude skuplji ~100 EURO.
Mislim da se AMD dosta priblizio Intel-u sto se tice skoro svih odnosa, samo je jos ostalo da se VIA malo uozbilji, i da napravi malo malo bolji cipset, posto ipak tu postoje neki "duhovi".
Kada bi tu udarili kako treba, snizili cene jos, mnogo vise tehnologije bi izcurelo iz Intel-a, posto bi bili primorani da puste neka resenja koja drze za neka druga vremena.
Inace mislim da je ovo najbolja alhemija sto se tice cene/dobijeno, tako da cu verovatno bas ovako sklopiti drugu masinu, samo cu staviti malo bolju memoriju i GA-7VRXP sa RAID opcijom.
Kada to budem radio, poslacu na benchmark novi nacin za otkljucavanje XP-a, mnogo jeftin i jednostavan 🙂

Ako zelis da ti se vise ne obara brzina memorije, samo u BIOS-u pod opcijom Halt On stavi No errors, i iskljuci opciju Speed Error Hold.
Posle toga ne bi trebalo da ti se vise deklokuje memorija.

Jedno pitanje samo: koliki su taktovi PCI i AGP-a ? Pitam jer nisam, do sada, znao da 7VRX ima PCI množilac 1/5 i AGP koliko već (mrzi me da računam...)...Ako su ti PCI i AGP 33 MHz i 66 MHz respektivno uštedeo si mi pare za "upgrade" na KX7-333 😛 . Planiram da uzmem Samsung DDR333 memoriju, a ne bacaju mi se pare na još jednu KT333 ploču u praskozorje nForce-a 2 🙂 . Treba mi ploča koja radi na 166 MHz-a, a da nije MSI KT3 😀 .

Što se tiče otključavanja procesora ja sam ovde na Benchmarku postovao thread "Kako sam potrpuno bezbolno otkjlučao moj novi Athlon XP". Iza ovog dramatičnog naslova krije se jedno moje iskustvo posle sat-dva igranja sa trakom od displeja Nokia-e 3210 i mojim XP-om . Imaš tamo i link ka video fajlu (na kineskom), ja sam okačio neke slike itd...Sve u svemu za 150 dinđži (možda je cena sada veća, ja traku nisam kupovao - dobio sam je...) imaš Athlon XP unlocked...

Link je ovaj

laxduke, ako imaš neki drugi metod za otključavanje daj reci otprilike kako, ja probao i sa olovkom, ali neće. Tamo gde su L1 kontakti nije međica već pet malih rupica. Onda sam crtao po CPU-u tako da zaobiđem te rupice. Sve izgleda na oko super, ali neće da se otključa tako. Onda sam probao i da prelepim parče papira preko L1 kontakata, pa da prešaram tehničkom olovkom, ali očigledno ili nemože grafitom ili ovi grafiti koje imam (Rotring HB) nisu podesni za tako nešto. Čisto me zanima, šta ću kada volim da se igram 🙂

Ovo je vec cudo, zalomila ti se ekstra ploca. Ovo je prvi Gigabyte 7VRX za koji sam cuo da radi na 170Mhz, obicno im je mislena imenica preko 157-158Mhz. Sa druge strane posto ona nema uopste mogucnost delioca sa 5, mislim da ti je tu negde i maksimum magistrale na toj ploci. U svakom slucaju odlicno i treba da budes srecan. 🙂 🙂

delimir je napisao(la):
laxduke, ako imaš neki drugi metod za otključavanje daj reci otprilike kako, ja probao i sa olovkom, ali neće. Tamo gde su L1 kontakti nije međica već pet malih rupica. Onda sam crtao po CPU-u tako da zaobiđem te rupice. Sve izgleda na oko super, ali neće da se otključa tako. Onda sam probao i da prelepim parče papira preko L1 kontakata, pa da prešaram tehničkom olovkom, ali očigledno ili nemože grafitom ili ovi grafiti koje imam (Rotring HB) nisu podesni za tako nešto. Čisto me zanima, šta ću kada volim da se igram 🙂

Da metod je sa licnama (bakarnim).
Treba ti malo silikona tecnog, par licni, i lak za nokte.
Imam nameru da sve ili snimim ili da slikam.
Sve u svemu metoda je za sada samo testirana na jednom procesoru, i radilo je.
Treba ti oko 5-10 minuta zezanja i to je to.
Cim ga uzmem kod sebe, a to je dan dva, kacim ili film ili slike.

Ma AGOIA i jeste cudo... Moj sa Titanom hoce na 2200+, bez problema, ako je otvoreno kuciste... Verujem da bi sa hladjenjem fan + superkuler (vodeno hladjenje) - isao i na 2300+, najmanje...

laxduke je napisao(la):
AMD Platforma :
CPU 73.3 EURO
M/B GA-7VRX 88 EURO
Cooler Spire for XP2100+ 8.3 EURO
Suma : 241.6 EURO

Ja nisam prosao mnogo skuplje. CPU 80, MB 95, Spire 11, kingston isto 🙂

Intel Platforma :

CPU Intel Pentium 4 1.6GHz BOX 157 EURO
M/B Asus P4S-533 SiS 109 EURO
Suma : 338 EURO

Ne interesuje me mnogo 🙂 Ali vidi se da je jos uvek AMD - AMD. Samo da dodje K8 i prst u uvo.

Inace mislim da je ovo najbolja alhemija sto se tice cene/dobijeno, tako da cu verovatno bas ovako sklopiti drugu masinu, samo cu staviti malo bolju memoriju i GA-7VRXP sa RAID opcijom.

Kada to budem radio, poslacu na benchmark novi nacin za otkljucavanje XP-a, mnogo jeftin i jednostavan 🙂

Meni javi na mail , ako nije problem. Hvala unapred.

Ako zelis da ti se vise ne obara brzina memorije, samo u BIOS-u pod opcijom Halt On stavi No errors, i iskljuci opciju Speed Error Hold. Posle toga ne bi trebalo da ti se vise deklokuje memorija.

Ok, probacu, ali nisam video Speed Error Hold. Inace ima glupi dual bios, koji kada preteram moram iznova da flashujem jer stari iz duala ne podrzava o/c kako valja 🙁

byMaX je napisao(la):
Ma AGOIA i jeste cudo... Moj sa Titanom hoce na 2200+, bez problema, ako je otvoreno kuciste...

A koja je ploca u pitanju? Memorija predpostavljam neki Samsung...

Verujem da bi sa hladjenjem fan + superkuler (vodeno hladjenje) - isao i na 2300+, najmanje...

Sto da ne? Ali kada pominjes vec toliko ekstremna resenja za hladnjenje 😀 koliko ti se greje u max opterecenju?

Aca je napisao(la):
Ovo je vec cudo, zalomila ti se ekstra ploca. Ovo je prvi Gigabyte 7VRX za koji sam cuo da radi na 170Mhz, obicno im je mislena imenica preko 157-158Mhz. Sa druge strane posto ona nema uopste mogucnost delioca sa 5, mislim da ti je tu negde i maksimum magistrale na toj ploci. U svakom slucaju odlicno i treba da budes srecan. 🙂 🙂

Ako tako kazes, onda mogu reci (D) yuuuuhuu 😀 Nego, samo kada bi me obradovali iz GA i rekli da ce u novom BIOSu biti postavljen delioc za PCI i sl. Mislim 42 je mnogo. (ali nije u odnosu na Tualinovih 50 - video sam neki post)

laxduke je napisao(la):
Da metod je sa licnama (bakarnim).
Treba ti malo silikona tecnog, par licni, i lak za nokte.
Imam nameru da sve ili snimim ili da slikam.
Sve u svemu metoda je za sada samo testirana na jednom procesoru, i radilo je.
Treba ti oko 5-10 minuta zezanja i to je to.
Cim ga uzmem kod sebe, a to je dan dva, kacim ili film ili slike.

Probao ja sa bakarnim licnama i na kraju digao ruke. Mnogo bre pipavo, treba imati zivaca. Na kraju su konduktivna olovka i super lepak zavrsili posao. 😛

FNM je napisao(la):
Ako tako kazes, onda mogu reci (D) yuuuuhuu 😀 Nego, samo kada bi me obradovali iz GA i rekli da ce u novom BIOSu biti postavljen delioc za PCI i sl. Mislim 42 je mnogo. (ali nije u odnosu na Tualinovih 50 - video sam neki post)

Ne resava samo bios problem delioca. Treba na ploci da imas klok generator koji to moze da podrzi, a Gigabyte ga nema. Imaju ga Abit i Epox, a MSI izgleda da ga ima? Memorijski transfer bi trebao da ti bude veci na toj magistrali. No sve je to nebitno, bitno je da sve radi kako treba i da si ti zadovoljan. 🙂

Sve u svemu - ništa. PCI 42 MHz 🙁 Nije Abit đžaba ABit. Ne zezaj se bez veze oko otključavanja.

Aca je napisao(la):
Ne resava samo bios problem delioca. Treba na ploci da imas klok generator koji to moze da podrzi, a Gigabyte ga nema. Imaju ga Abit i Epox, a MSI izgleda da ga ima? Memorijski transfer bi trebao da ti bude veci na toj magistrali. No sve je to nebitno, bitno je da sve radi kako treba i da si ti zadovoljan. 🙂

Pa da ti kazem pravo, koliko god bio zadovoljan, nisam zadovoljan 🙁 Jer nikako ne mogu da resim problem sa spustanjem takta posle iskljucenja masine. Izgleda da mi jedino preostaje da promenim memoriju. Aco, da nemas ti neki dobar samsung koga bi menjao za ovog Kingstona uz moju doplatu (ala ovo ide u off topic)

FNM je napisao(la):
Pa da ti kazem pravo, koliko god bio zadovoljan, nisam zadovoljan 🙁 Jer nikako ne mogu da resim problem sa spustanjem takta posle iskljucenja masine. Izgleda da mi jedino preostaje da promenim memoriju. Aco, da nemas ti neki dobar samsung koga bi menjao za ovog Kingstona uz moju doplatu (ala ovo ide u off topic)

Probaj da spustis magistralu na 155-160Mhz pa vidi dali ti se isto desava. Sto se tice memorije, ako mi stigne naruceni Geil, moj Samsung ce biti na prodaju.

Samsung, naravno... 512MB modul, hoce na 172+33 asinhrono, na najstrozijim setovanjima... tu mi je negde i granica za CPU, tako da dalje ne znam... (cekam da mi mr. Ayrton otkljuca)...

Aca je napisao(la):
Probaj da spustis magistralu na 155-160Mhz pa vidi dali ti se isto desava. Sto se tice memorije, ako mi stigne naruceni Geil, moj Samsung ce biti na prodaju.

Spustio sam na 159. Na 160 nece 🙁 😛 Bash neka bezobrazna ploca. A to sigurno vuce iz starog BIOSa. Ima foru ako se jumper na ploci namesti (za FSB) na 133 onda je stari BIOS davao vrednosti od 133-159.

Inace, kada sam vec kod BIOSa, nigde, ali bas nigde nema podesavanje za Halt on errors ili slicnu opciju. BTW, Aco, pusti mi jedan mail oko tog samsunga.

FNM je napisao(la):
Spustio sam na 159. Na 160 nece 🙁 😛 Bash neka bezobrazna ploca. A to sigurno vuce iz starog BIOSa. Ima foru ako se jumper na ploci namesti (za FSB) na 133 onda je stari BIOS davao vrednosti od 133-159.

Inace, kada sam vec kod BIOSa, nigde, ali bas nigde nema podesavanje za Halt on errors ili slicnu opciju. BTW, Aco, pusti mi jedan mail oko tog samsunga.

Poslao sam ti PM. :wave;

Gigabyte moze jos! 177 FSB, ali nece da digne Winblows... A mozda je to limit i za memoriju. Uh, 1400@1859 🙂 Samo da se dokopam Samsunga 😛

FNM je napisao(la):
Gigabyte moze jos! 177 FSB, ali nece da digne Winblows... A mozda je to limit i za memoriju. Uh, 1400@1859 🙂 Samo da se dokopam Samsunga 😛

Ko ceka taj doceka. 😛

Ma to je opaska na ono što sam i sam video neki dan kada sam probavao neke kulere kod mene u mašini...Znači sve je na ploči lepo napisano samo treba da se zalemi dip-svičer 😀

Naime, žale se ljudi po tim stranim forumima da im performanse variraju u zavisnosti od takta FSB-a. Konkretno dešava se da skor bude na npr. 153 MHz manji nego na 145 MHz FSB-a... Slično važi i za veće taktove...

Prvo što je čudno je kako PCI uopšte idržava toliki takt (npr. 173/4=43 MHz!?)? Izgleda da se PCI i AGP divider ipak aktivira, jer recimo na 145 MHz AGP delilac setovan kao 1/5 daje takt 73 MHz, dok se na 153 verovatno aktivira delilac 2/5 koji onda setuje AGP na 61 MHz i uzrokuje loše performanse. Inače koliko sam čitao sam čip-set koji je ugrađen na VRXP rev. 1.1 je KT333CE koji podržava PCI deliac 5,6 i odgovarajuće delioce za AGP (2/5 i 1/3).

PS: Sandra ne može tačno da očita vrednosti PCI i AGP-a u slučaju PCI delioca 5.

delimir je napisao(la):
PS: Sandra ne može tačno da očita vrednosti PCI i AGP-a u slučaju PCI delioca 5.

Ovo sam i ja skontao kad mi je rekla da mi PCI radi na 51 MHz 😀
Znas li za neki drugi koji bi mogao da ocita ove vrednosti?

Eto tebi je čak pisalo i 51 MHz za PCI !!! Pazi u vreme 486 DX na 50 MHz magistrala ka periferijama (beše Vesa Local Bus !?) je mogla da radi na 50 MHz, jer je tako i bilo predviđeno (i to samo ako su kvalitetnije kartice, ko ih nije imao mogao je da kupi DX2 varijantu i ima magistralu od 33 MHz), ali ipak je ovo PCI 😀 . Na 41 MHz pucaju FAT tabele na lošijim HDD-ovima, a na 51 MHz čujem da otkazuje čak i miš 😛 .

Takođe sam video i da se neki ljudi tamo žale da su gubili podatke na HDD-u usled setovanja magistrale na ~157 MHz. Mislim da problem nije
u taktu PCI magistrale ( ipak bi to bilo "samo" 39 MHz) već u memoriji. Ja sam sahranio par instalacija Windows-a dok nisam našao na kojim setovanjima mi memorija radi stabilno...Najgore je što nema padanja sistema, već se mašina butuje, počene da izbacuje greške u Windows-u i posle restarta ili kaže da je "system.dat" corrupted ili "page fault in non paged area"...

Mislim da ne postoji program koji može da očita te vrednosti kako valja. Tražio sam na sajtu autora programa WCPUID međutim nemaju nešto tako. Takođe Gigabyte EasyTune III stalno ispisuje da je PCI 33 MHz bez obzira koliko setujem takt CPU-a (inače EasyTune ne radi pod WinXP). Verovatno ne postoji mogućnost direktnog očitavanja takta PCI magistrale već samo putem preračunavanja, a Sandra očigledno nije obaveštena o deliocu 5...

Za Acu: Šta tebi piše u Sandri za PCI na KX7-333 kada setuješ npr. 166 MHz. Čitao sam da i na pločama koje zvanično podržavaju delilac 5 (Abit, Epox, ASUS i MSI) Sandra ispisuje kao da PCI nije podeljen već radi na tim enormnim vrednostima...

Evo ja sam se ladno logovao na 166 FSB, sto znaci da je moj Lucent pravo cudo jer radi na 42 Mhz-a PCI. E nije bas tako nego VRX ima delilac 1/5 i sa FSB 166 PCI radi tacno na 33 MHZ-a. Potrebno je samo da se fleshuje bios F5. Ploca ima klok generator ICS 92248 koji podrzava pci delilac 1/5 i 1/6. KT333ce takodje podrzava delilac 1/5. Karticu GTS2 eagle klokujem na 225,420 kao i sa FSB 133. Sa starim biosom sam imao 243,7 fps u Quake 3 na 640 normal, a sada imam 239 fps, sto znaci da je opao PCI i AGP, o cemu je pricao Delimir.

Pozdrav Mikajap.

delimir je napisao(la):
Eto tebi je čak pisalo i 51 MHz za PCI !!! Pazi u vreme 486 DX na 50 MHz magistrala ka periferijama (beše Vesa Local Bus !?) je mogla da radi na 50 MHz, jer je tako i bilo predviđeno (i to samo ako su kvalitetnije kartice, ko ih nije imao mogao je da kupi DX2 varijantu i ima magistralu od 33 MHz), ali ipak je ovo PCI 😀 . Na 41 MHz pucaju FAT tabele na lošijim HDD-ovima, a na 51 MHz čujem da otkazuje čak i miš 😛 .
Pa meni je radio mis na 51 MHz 😀
delimir je napisao(la):
Takođe sam video i da se neki ljudi tamo žale da su gubili podatke na HDD-u usled setovanja magistrale na ~157 MHz. Mislim da problem nije
u taktu PCI magistrale ( ipak bi to bilo "samo" 39 MHz) već u memoriji. Ja sam sahranio par instalacija Windows-a dok nisam našao na kojim setovanjima mi memorija radi stabilno...Najgore je što nema padanja sistema, već se mašina butuje, počene da izbacuje greške u Windows-u i posle restarta ili kaže da je "system.dat" corrupted ili "page fault in non paged area"...
Jeste... meni je tako zvekn'o FAT na 166 (kad smo ovog bangavog Cruciala poterali... odnosno, "probali da poteramo" sa max setovanjima).
delimir je napisao(la):
Mislim da ne postoji program koji može da očita te vrednosti kako valja. Tražio sam na sajtu autora programa WCPUID međutim nemaju nešto tako. Takođe Gigabyte EasyTune III stalno ispisuje da je PCI 33 MHz bez obzira koliko setujem takt CPU-a (inače EasyTune ne radi pod WinXP).
Ovo je jos i najgore!
delimir je napisao(la):
Za Acu: Šta tebi piše u Sandri za PCI na KX7-333 kada setuješ npr. 166 MHz. Čitao sam da i na pločama koje zvanično podržavaju delilac 5 (Abit, Epox, ASUS i MSI) Sandra ispisuje kao da PCI nije podeljen već radi na tim enormnim vrednostima...
Pa, verovatno mu pise kao i meni na KR7A... znaci, stoji neka sumanuta vrednost (ustvari, na tih 166 mu verovatno stoji 41.5 MHz... sto opet i nije tako lose).

Nazad
Vrh Dno