Šta je novo?

Ageia Physx pitanje

infinityNS

Čuven
Učlanjen(a)
02.09.2004
Poena
620
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7 10700K + ML 360R AIO
Matična ploča
Gigabyte Z490UD
RAM
T.Force 16*2
GPU
Nvidia Gigabyte 3080 OC 10 GB
Storage
m.2 2tb Viper
Zvuk
Integisan
PSU
FSP 700
Kućište
ASUS TUF 501
Monitor
LG 34'' ultra vide 1080p
Miš & tastatura
G19+G502Hero
Laptop
Dell Latitude 5420
Mobilni telefon
Samsung s24 Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Koliko sam citao ,da li znaci da ako uzmem sli plocu sa jednom grafickom, u drugi slot moci da ubodem physx karticu i da to sve sljaka ili je malo kompleksnije od toga?

Da, physx ide u PCI slot i ne zauzima PCIe slotove, tako da moze da se koristi na plochi koja ima jedan 16x PCIe slot za grafichku.

ok,kontao sam da ce ici u pci-e slot a ne u obican zacitao sam se. hvala na info 🙂 znaci ne mora sli 🙂

Nisi se zacitao, prema tvrdnjama asua i bfg-a (jedinih proizvodjaca ppu kartica) napravljene su verzije za oba standarda.Koliko sam ja shvatio na pci-e karticama ce ddr3 memorija raditi na 100Mhz vecem taktu, slicno kao kod grafickih kartica sa istim chipom, za agp i pci-e.

Mene tu zanima koliko je to sve podržano, odnosno da li će se morati ugrađivati dodatna podrška u igre ili je to retroaktivno primenjivo na sve fizičke endžine koji su aktuelni? Tj. imam li ja 'leba od toga u Oblivionu, Poluraspadu 2 i sličnim igrama, ili će morati da se specijalno optimizuju naredne igre? Znam da bi teoretski trebalo da bude ovo prvo, ali me zanima praksa.

Mislim da nece biti neshto mnogo vajde od physx-a u starim igrama osim ako ne puste neke patcheve koji ce koristiti isti. Shto se tiche novih igara, ako bude podrshka tehnologije kao shto je nekada davno bila podrshka koju je imao 3dfx u praskozorje 3d igara, nece biti igrice koja ce raditi kako treba bez ove kartice...

filipenko je napisao(la):
Mene tu zanima koliko je to sve podržano, odnosno da li će se morati ugrađivati dodatna podrška u igre ili je to retroaktivno primenjivo na sve fizičke endžine koji su aktuelni? Tj. imam li ja 'leba od toga u Oblivionu, Poluraspadu 2 i sličnim igrama, ili će morati da se specijalno optimizuju naredne igre? Znam da bi teoretski trebalo da bude ovo prvo, ali me zanima praksa.

Igre ce naravno morati da se programiraju da podrze Ageiu, jer to nije samo procesor koji ce raditi kompleksne prorachune umesto CPUa, vec je neshto potpuno novo, nova generacija fizike.

fino gledao sam onaj Cell Factor i izgleda bruka mislim da ce to mozda smanjiti kolko-tolko potraznju za high-end grafickim kartama

infinityNS je napisao(la):
fino gledao sam onaj Cell Factor i izgleda bruka mislim da ce to mozda smanjiti kolko-tolko potraznju za high-end grafickim kartama
huh! Pa ti onda nisi nista razumeo! Apsolutno nema ni jednog osnova zasto bi se umanjila potreba za jakim grafickim kartama! Da bi se izrenderovale one silne cevi kutije i burici u CellFaktoru (koji je po meni inace bezveze - ubijas protivnike cevima?!?!) potrebna tije grafika...

hmm...nije los ni onaj nvidijin program sa dve karte u sli od kojih jedna radi samo fiziku, gledao sam neki filmic gde su to vec testirali, tako da je i to interesatna opcija.

Vec nekoliko meseci ocekujem izlazak tih kartica, pa nakon nekoliko prolongiranja datuma izlaska, u februaru sam na ageia sajtu postavio pitanje hoce li taj njihov ppu moci da procesira jos nesto, a ne samo fiziku u igrama. (npr. mp3, mp4, divx encoding, ac3 decoding i sl.)Pajseri mi nisu odgovorili, a u nekoliko opisa preview kartica na najpoznatijim sajtovima nigde nema ni slova o tome.Ako to njesra skuzi samo za kalkulaciju fizike u igrama, a kosta cca 300e koliko su najavili, to cudo ce moci da okace macku o rep.
Pogotovo sto nvidia najavljuje podrsku za hardversko procesiranje fizike u igrama za sve kartice generacije 6 i 7 te novije vec od forceware 9x.xx verzije! (za ati ne znam, ali i on je tu blizu)
Inace, nvidia navodi da je pri procesiranju fizickih modela gf6800ultra chip brzi od najbrzih cpu-a danasnjice i po nekoliko puta.
Forceware 90 bi trebalo da je tu za koji mesec, pa cemo da vidimo...

pa to sam i ja rekao, doduse sa manje info-a 🙂 ima vec testova toga sto ce nvidija trpati u drajvere, imas da skines filmice male gde dve karte u SLI-u to rade, tj jedna renda druga racuna fiziku. Ne znam na kojoj adresi, zaboravio sam.

nema veze, video sam to na www.guru3d.com, ali filmovima ja ne verujem, kada daju pravi demo.exe onda cu da slavim.
inace, npr. age of empires iii sa implentiranim havoc physics endzinom na mojoj makini u 1280*1024 sa svim grafickim picanjenjem na max radi jako brzo cak i u mechevima 4*4, a svu fiziku racuna sam cpu.Ako te price o prebacivanju fizike na graficke stvarno "piju vode", ne moze biti sporije od sadasnjeg stanja u igrama sa kompleksnim fizickim modelima, a microsoft je za sve svoje igre, pogotovo za xbox360 licencirao ageia physics, pa se nadam da ce i u age-u3 da se osete neka poboljsanja.

koga zanima, evo vam zanimljiv link na clanak o poredjenju preformansi cell cpu-a, modernih gpu-a i x86 cpu-a, izmedju ostalog i u physics kalkulacijama.

http://www.blachford.info/computer/Cell/Cell0_v2.html

pa ne bi ti vredeo demo.exe ako nemas SLI. MAda koncept kakav je sada je gloop do 00 jer ono, stavljas kartu koja moze da tera nove igre i onda stavis jos jednu takvu da bi imao sli i onda tu drugu uposlis fizikom :S: sve bi to bilo ok kad bi mogao da stavis 7900GTX i 6600GT da radi fiziku...

ma bre da mi uzmimo olovku i papir da sami racunamo fiziku 🙂
znaci da bi se gadjao sa cevima treba mi 7900gt+physx(600e)
mislim da je supermario ipak resenje za nas sve.....ili da odemo u vodoinstalatere...sve je jeftinije od pravog resenja 🙁

gx-xE!

Nisam ni ja 100% siguran, ali mislim da ti nisi bas najbolje procitao (shvatio) najave iz nvidie.Nije potreban sli da bi gpu racunao physics. Geforce6 i 7 kartice mogu istovremeno da izvrsavaju vise threadova, verovatno je moguce podeliti pajplajnove i jedne uposliti da iscrtavaju grafiku, a ostali kalkulisu fiziku.Naravno, prema tome samo najsnaznije kartice ce moci to da poteraju valjano.

Ama ljudi, GPU ne računa fiziku, to radi CPU. Nije problem grafičkoj da nacrta pedeset burića kako se kotrljaju niz brdo, za nju su to obični poligoni a problem fillrejta je odavno prevaziđen (naravno ako nema zilion poligona). Problem je dakle u sistemskom procesoru koji sve to mora da izračuna i da pošalje na crtanje, to mora da odradi programer u svom izvornom kodu, havoc i ostali nemaju veze sa grafičkom kartom. To možda vi sa jačim procesorima ne osetite, al ja znam kolika je meni, sa 1.4 GHz, razlika u frejmrejtu kada stavim fiziku u UT2004 na lowest i na highest, pri istim grafičkim setovanjima.
Na nekom skorašnjem sajmu je prikazan Physx FPS demo, kada se u nekoj prostoriji našlo gomila kutija i buradi koji su krenuli da padaju. Bez Physx-a je frejmrejt bio jednocifren jer je CPU (dakle ne GPU) bio usko grlo, a sa Physx karticom je sve išlo u 30 frejmova. Pa vi vidite.

EDIT: A da, tek sad primetih da je sve ovo već rečeno :d al neka, da se potvrdi 🙂

kull je napisao(la):
u februaru sam na ageia sajtu postavio pitanje hoce li taj njihov ppu moci da procesira jos nesto, a ne samo fiziku u igrama. (npr. mp3, mp4, divx encoding, ac3 decoding i sl.)Pajseri mi nisu odgovorili
To je ko da si pitao nvidiju da li njihov GPU može da se primeni na divx enkodiranje, i onda se čudiš što ti nisu odgovorili :d

Poslednja izmena:
Voodoo_NBGD je napisao(la):
Ama ljudi, GPU ne računa fiziku, to radi CPU

Pa bas se prica da se radi na tome da se to promeni! Citas ti sta se pise!? 😀

@MrSa:

ne cita... 😛

@kull

i to je moguce, mada opet onda treba videti sta bolje radi GPU za grafiku i CPU za fiziku ili GPU za jedno i drugo, mislim da ne opteretis recimo GPU fizikom pa dobijes znatno manji fps...videcemo kad izadju konkretniji rezultati.

Eve vam ga komad sa http://www.guru3d.com/newsitem.php?id=3722

Havok FX will have support for both a single NVIDIA GPU as well as two or more GPUs running in SLI mode. An SLI configuration will allow for a user to dedicate an entire GPU to graphics and one to physics. If the Havok FX engine is not utilizing the GPU, NVIDIA claims that the SLI configuration can still be used for increased graphics performance.

A sto se tice Voodoovog podpitanja "naravno da ti nisu odgovorili"
Prijatelju, jos je atari falcon030 1992.god. pored mc68030 cpu-a, imao cirrus logic graficki chip i motorola 56001 dsp, koji je pored obrade zvuka uz nekakvu staru 16-bit yamahu, mogao i da renderuje grafiku. I verovao ti ili ne, jos 1994. falcon je imao nekakvu 3D "mechwarrior" igru, kojoj nije bilo ravne ni na bilo kojoj drugoh platformi.
Analogno tome, pitao sam ageiu sluzi li ta 300evra vredna karta sa tako mocnim procesorom za bilo sta drugo osim samo za igre, ako ne sluzi, koji ce mi qrac!

i vezano za nvdia gpu, chip od cca 300 miliona tranzistora koji dekodira mpeg2 i mpeg4 i xyz drugih formata, sa programabilnim jedinicama unutar sebe, naravno da moze i da enkodira , samo je pitanje softverske podrske.

Poslednja izmena:
kull, hvala na infou, to je i mene interesovalo :wave:

sto se ageie tice, ne znam stvarno da li ce moci, necu da spekulisem. Ja mislim da ce nvidija da uzme i taj segment i da cemo za 300e imati i grafiku i fiziku, pa zato i rade sad to sto rade, zar ne mislis ? Ja mislim da je tako i da ce to biti jos jedna "revolucionarna" novina nvidie naspram konkurencije...Tako da.... ja bi zaboravio na ageiju za sada i ulozio 300e u SLI kombinaciju :d

Pa neko ce uvek reci "e, a sto ja ne bih koristio i Ageiu i Nvidiu za te kalkulacije" 😀 ...

Jedno pitanje ... to sto najavljuje Nvidia, da GPU proracunava fiziku, da li se misli da fiziku proracunava onaj deo GPU koji se ne koristi, ili kako vec?

Ako je to slucaj, sta cemo raditi kada igra bas uzjase GPU i optereti ga do maximuma ili bar negde blizu? Kako ce ondaK proracunavati fiziku?

Nvidia ce da koristi vec postojeci Havoc physics engine, koji je vec imao tri generacije na x86 cpu-ovima (vec pominjani aoe3 koristi isti za raspadanje komada od zgrada kada iste pogodi artiljerija).Moja pretpostavka je da ce
ukljucivanje gpu-ovog kalkulisanja fizike biti opciona "kvachica" u drajverima poput antialiasa, tipa: ako hoces moze, ako neces ne moras (naravno igra, mora da podrzava havoc).

Ja nisam programer, ali sam do sada shvatio bar neke osnove o radu racunara, stoga imam jedno lepo pitanje za voodooa, chisto da vidim kako razmislja:

Stariji neka se prisete clanaka o domacem racunaru "VUK" u casopisima moj mikro i racunari iz '85. ili '86. zaboravio sam tacno jer sve stare casopise drzim u vikendici.
Zasto? Evo pitanja za vudua pa ce biti jasnije.

Vudu, zamisli da imas masinu za litografiju, proizvodnju maticnih ploca, uradio si projekat za novi racunar, npr. zovemo ga "mirko" i da uzmes svoje postojece pc komponente, ali sa sledecim izmenama:

1.Na svojoj postojecoj ploci zadrsis cpu, memoriju, postojeci cipset (northbridge i southbridge), postojecu pci magistralu, hdd, i ostalu periferiju, a promenis sledece

2.Sa graficke karte izvadis gpu, a svu ostalu elektroniku za generisanje slike sa nje sve skupa sa vga i nekim drugim konektorima ugradis na plocu i vezes recimo na pci magistralu preko cipseta na cpu.

3.Isto to uradis sa zvucnom kartom.

4.Sa modemom i mreznom kartom ili nekim drugm kontrolerom koji imas.

Veoma bitno je da razmisljas da to vise nije klasicni pc, znaci nema bios kao sto je to uobicajeno, nego svoj drugaciji, nema windowsa i ostalog.Da ponovim:
Imas plocu sa postavljenim cpu-om, memorijom, i ostalom periferijom vezanom na pci magistralu,i naravno sve konektore sa pratecom logikom za generisanje zvuka odnosno slike na monitor. osim gpu-a, zvucnog cipa, ppu-u i bilo
kakvog drugog procesora.

Da li bi takva masina mogla da se isprogramira i pokrene makar tekstualni operativni sistem sa slikom i zvukom, emulacijom modema,etherneta, raid-a i slicnog?
naravno, zavisno od brzine cpu-a dobio bi odredjeni kvalitet grafike, odnosno ostalog?

Jos jedna mala pomoc iz istorije: Da si imao bilo koju amigu sa 32-bit cpu-om,
(030, 040, 060 ili ppc) znao bi da je pre desetak godina pri pojavi mp3 muzike, na amigi sceni nastao zahtev da se takodje reprodukuje pomenuti format.ALI, sve amige na ploci su imale 8-bit zvucne cipove sa A/D i D/A konverterima 14-bit perciznosti.
Jedan pametni finac se setio i napisao AHI (audio hardware interface), slicno kao directsound na pc-u, ali naravno skromnijih mogucnosti zbog starijeg hardvera.Uglavnom, Amiga je prosvirala 16bit mp3, (i dan danas svira sa AHIv6) sa jedva cujnim sumom zbog 14-bit zvucnog konvertera, pored zivog 8-bitnog zvucnog cipa.Naravno, danas amiga (i klasicna i amigaoneppc) ima pci slotove i koristi creative i teratec karte sa sopstvenim drajverima, ali podvig je bio dati zvuk i onima sa jeftinijim ulaznicima.
Mora da je chudo, zar ne?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno