Šta je novo?

Advanced Excel pomoc

MareBGD

Čuven
Učlanjen(a)
30.03.2003
Poena
765
Barem je meni advanced. Pitanje je da li uopste moze ovo da se odradi ali ajde...

Poenta je pravi se jedna tabela za prodaju. U sustini ona sadrzi ulazne cene za odredjenu robu, dodatke u procentima za troskove, transport, carinu, profit... I sa druge strane imam izlaz. Sto se tice ulaza on je yvisan od kursa evro, dolar, dakle mogu da menjam kurs i u zavisnosti od toga menja mi se ulaz u dinarima. To je sve ok, samo hocu da kazem da cemo doci u situaciju da se kurs u nekoj celiji nekad po potrebi promenio.

Na izlazu imamo problem. Imamo kolone profit po stavkama, izlazna cena, i plus imamo dve kolone gde se prikazuje odnos zarade dva partnera (dakle podela profita, npr 70/30). I recimo izadjem na posao sa odredjenom ponudom uradjenom u jednoj takvoj tabeli.

U postupku nabavke robe, dolazi do skoka cena, kursa itd. Potrebno mi je da kad dobijem posao, izlazna cena u nekom trenutku i na neki nacin (bem li ga kako) postaje fiksna, dakle celija se nekako zakljuca. Ja npr menjam sad kurs ili ulaz za robu, cena ka kupcu ostaje ista, a menjaju se kolone profit i podela profita partnera...

Sad da li ovo nekako uraditi kroz vise sheetova ili kako razbih glavu. Problem je sto imamo taj izlaz koji postaje fiksan a zavistan je ranije bio od parametara koje menjam... Ako je IKO razumeo i ima neki predlog bio bih mnogo zahvalan.

poz

Mislim da ti ovo moze biti resenje. Napraviš macro koji radi na "on change" te ćelije gde unosiš podatak ( ili na promenu ćelije koja ti odgovara ), a radi to da prepiše podatak koji želiš da postane fix-an u ćeliju pored, ili neku od kolona pored.

Ako sam te zbunio evo ga primer:

U koloni A su vrednosti koje se menjaju jer ti menjaš kurs ili šta već, kolona B su fiksne vrednosti. Napraviš da prilikom unosa u neko polje koje će promeniti vrednost u koloni A se ta vrednost upiše u kolonu B i tako ti zauvek ostaje sačuvana kao fiksna.

Možda tako ili neka slična varijacija na temu.

Pozdrav,

Evo ti kod da ti bude lakše:
Kod:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Excel.Range)
If Target.Column = 1 Then
Target.Offset(0, 1).Value = Target.Value
End If
End Sub

Radi tako što kada promeniš nešto u ćeliji u koloni A, on ti u istom redu u koloni B prepiše vrednost iz tog reda kolone A.

Edit: ajd da budem dobar pa i da zakačim primer. Izvolte.

Pozdrav,

Prilozi

• Test_macroa.xls
    29.5 KB · Pregleda: 31
Poslednja izmena:
Vidim ja da ce to biti zez, nasao sam i neki primer u VB za "zakljucaj cene" pokusam i to da proucim, ali bojim se da je iznad mog nivoa znanja. Hvala za ideju cini mi se da je to u sustini to, ali sad ako ja vise puta menjam vrednost u koloni A? meni treba da samo prvi put pri promeni se ta vrednost upise u B, a posle cak i ako diram A, B ostaje kao sto je bilo prvi put? Ako sam te razumeo dobro, taj makro bi samo jednom uradio copy u B kolonu i to je to? Jel to izvodljivo?

Pretece me :) sad cu da testiram ovo, hvala puno!

Stavio sam i primer, da ti bude lakse. Radi na promenu kolone C u kojoj je količina.

Ukucaj nešto u ćeliju C4, C5 ili bilo koju drugu, pa ćeš videti rezultat.

Ja sam stavio glup primer, a ti možeš da iskombinuješ vlookup-om sa listom gde je cenovnik, šiframa artikala ili kako god.

Pozdrav,

Poslednja izmena:
Duznik sam ti ;)

Jel šljaka?

Primer radi i to je to u sustini, videcu kako se ponasa kad ga uglavim u vecu tabelu.

Macroi rade brzo, tako da ti to neće biti usporenje, ovim Offset-om biraš u kojoj koloni čekaš promenu i gde želiš da se upiše rezultat u odnosu na tu kolonu i iz koje kolone, tako da je kod jednostavan za izmenu.

Dalje je sve tvoja kreativnost.

Ako bude trebalo još nekih predloga ili pomoći tu sam.

Pozdrav,

Nazad
Vrh Dno