Šta je novo?

Advanced Excel pomoc

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 2563
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
D

Deleted member 2563

Guest
Barem je meni advanced. Pitanje je da li uopste moze ovo da se odradi ali ajde...

Poenta je pravi se jedna tabela za prodaju. U sustini ona sadrzi ulazne cene za odredjenu robu, dodatke u procentima za troskove, transport, carinu, profit... I sa druge strane imam izlaz. Sto se tice ulaza on je yvisan od kursa evro, dolar, dakle mogu da menjam kurs i u zavisnosti od toga menja mi se ulaz u dinarima. To je sve ok, samo hocu da kazem da cemo doci u situaciju da se kurs u nekoj celiji nekad po potrebi promenio.

Na izlazu imamo problem. Imamo kolone profit po stavkama, izlazna cena, i plus imamo dve kolone gde se prikazuje odnos zarade dva partnera (dakle podela profita, npr 70/30). I recimo izadjem na posao sa odredjenom ponudom uradjenom u jednoj takvoj tabeli.

U postupku nabavke robe, dolazi do skoka cena, kursa itd. Potrebno mi je da kad dobijem posao, izlazna cena u nekom trenutku i na neki nacin (bem li ga kako) postaje fiksna, dakle celija se nekako zakljuca. Ja npr menjam sad kurs ili ulaz za robu, cena ka kupcu ostaje ista, a menjaju se kolone profit i podela profita partnera...

Sad da li ovo nekako uraditi kroz vise sheetova ili kako razbih glavu. Problem je sto imamo taj izlaz koji postaje fiksan a zavistan je ranije bio od parametara koje menjam... Ako je IKO razumeo i ima neki predlog bio bih mnogo zahvalan.

poz

Mislim da ti ovo moze biti resenje. Napraviš macro koji radi na "on change" te ćelije gde unosiš podatak ( ili na promenu ćelije koja ti odgovara ), a radi to da prepiše podatak koji želiš da postane fix-an u ćeliju pored, ili neku od kolona pored.

Ako sam te zbunio evo ga primer:

U koloni A su vrednosti koje se menjaju jer ti menjaš kurs ili šta već, kolona B su fiksne vrednosti. Napraviš da prilikom unosa u neko polje koje će promeniti vrednost u koloni A se ta vrednost upiše u kolonu B i tako ti zauvek ostaje sačuvana kao fiksna.

Možda tako ili neka slična varijacija na temu.

Pozdrav,

Evo ti kod da ti bude lakše:
Kod:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Excel.Range)
If Target.Column = 1 Then
Target.Offset(0, 1).Value = Target.Value
End If
End Sub

Radi tako što kada promeniš nešto u ćeliji u koloni A, on ti u istom redu u koloni B prepiše vrednost iz tog reda kolone A.

Edit: ajd da budem dobar pa i da zakačim primer. Izvolte.

Pozdrav,

Prilozi

Poslednja izmena:
Vidim ja da ce to biti zez, nasao sam i neki primer u VB za "zakljucaj cene" pokusam i to da proucim, ali bojim se da je iznad mog nivoa znanja. Hvala za ideju cini mi se da je to u sustini to, ali sad ako ja vise puta menjam vrednost u koloni A? meni treba da samo prvi put pri promeni se ta vrednost upise u B, a posle cak i ako diram A, B ostaje kao sto je bilo prvi put? Ako sam te razumeo dobro, taj makro bi samo jednom uradio copy u B kolonu i to je to? Jel to izvodljivo?

Pretece me 🙂 sad cu da testiram ovo, hvala puno!

Stavio sam i primer, da ti bude lakse. Radi na promenu kolone C u kojoj je količina.

Ukucaj nešto u ćeliju C4, C5 ili bilo koju drugu, pa ćeš videti rezultat.

Ja sam stavio glup primer, a ti možeš da iskombinuješ vlookup-om sa listom gde je cenovnik, šiframa artikala ili kako god.

Pozdrav,

Poslednja izmena:
Jel šljaka?

Primer radi i to je to u sustini, videcu kako se ponasa kad ga uglavim u vecu tabelu.

Macroi rade brzo, tako da ti to neće biti usporenje, ovim Offset-om biraš u kojoj koloni čekaš promenu i gde želiš da se upiše rezultat u odnosu na tu kolonu i iz koje kolone, tako da je kod jednostavan za izmenu.

Dalje je sve tvoja kreativnost.

Ako bude trebalo još nekih predloga ili pomoći tu sam.

Pozdrav,

Nazad
Vrh Dno