Šta je novo?

Adsl

m4rko

Slavan
Učlanjen(a)
20.09.2004
Poena
309
Vec je proslo dosta vremena od pojavljvanja ADSL i niko nista ne komentarise. Zanima me neki uporedni test ADSL provajdera kod nas. Ja imam sezam i mogu vam reci da ping za cs servere u BGD-u i nije bas mali ali moze da se igra (50-100<-treba manje od 50 da bi se normalno igralo), dok na q3 serveru takodje u BGD-u ne moze da se igra (80<-treba 5-10 da bi se normalno igralo).

Pih ala ste se vi razmazili... mi smo svojevremeno rasturali Quake 2 sa pingom 150-250. Samo treba da naucis da ciljas malo unapred ;)

:) Ma nije mi trip da igram sa pingom 100. Moze to i bolje. Ako sam vec dao pare ocu 1MB/ms :)

Ne stvarno kako da uporedim ping sa ljudima koji imaju ADSL?

Koliki ti je ping do sajta provajdera, a koliki do googla, recimo?

na Beotelu je u proseku oko 40 na ovim našim serverima, verovatno kolega misli na Counter Strike... Može odlično da se igra. Ping do prvog hopa je gotovo tih 40ms, i mislim da je problem do telekoma, očigledno nije do Beotela, pošto su gubici dalje kroz hopove (ako trejsujem recimo google) veoma mali. Odnosno, na samom google-u bude recimo 80ms ping...

Ima tu još mesta da se usluga poboljša, svi se tu pomalo uče...Meni je jedina prava zamerka što download apsolutno nikad nije prešao 28k/s, što nije 256kbit/s, nego malo manje... Pogotovo što preko dana kada se surfa vrlo često nije ni 20tak... Okej, u ugovoru i kaže da je u pitaju negarantovani protok, daleko je brže od modema i wireless-a koji sam plaćao 1500 dinara za 128k... Ovo je taman brže koliko je i skuplje, tj 2000 din mesečno, besplatan setup je bio, dobio sam ADSL modem na korišćenje, nov ASUS (istina USB, nema UTP, tako da mi je hardverski firewall/ruter/svičer neupotrebljiv, ali bože moj)...

Sve u svemu, nadam se da će uskoro biti bolje, barem nama koji bi se na venu ukopčali na net samo da je to moguće... :D

EDIT: pouzdanost je apsolutna, zasad... Prekida nula, vrlo malo je trokiralo, ali ja sam ekstra zadovoljan. Probao sam par wireless solucija, i sve je to radilo mnogo mnogo lošije nego ovo. Potpuno podržavam, sem ukoliko nemate PTT Cable, po meni je to apsolutno najbolji internet kod nas. Ping cs1.tehnicom.net daje jednocifrene rezultate, eventualno malo protrči između 10 i 20 koji brojčić, pa možete misliti kako to sve radi...;)

Poslednja izmena:
nidza je napisao(la):
Ima tu još mesta da se usluga poboljša, svi se tu pomalo uče...Meni je jedina prava zamerka što download apsolutno nikad nije prešao 28k/s, što nije 256kbit/s, nego malo manje...

Teorijski maximum za 256kbs je oko 28 kB/s, tako da to ipak radi punom parom. Naime, gubici na ADSL-u su veci nego na dial-up konekciji i krecu se oko 13%.

Meni je u praksi download veoma retko veći od 24-25 kB/s na Sezuam 256 ADSL-u.

Aj ovako da napise svako ping do www.google.com i do cs1.tehnicom.net

Znaci udjete u start pa run i ukucate "cmd". Dalje "ping www.google.com" pa cs1.tehnicom.net i ispisace na kraju average ping.

SezamPro 256/64
www.google.com (101ms)
cs1.tehnicom.net (35ms)

Poslednja izmena:
Tehnicom 34 ms
Google 105 ms

SezamPro 256/64

cs1.tehnicom.net 37ms
www.google.com 82ms

BeotelNet, USB modem

pozdrav :)

Edit: 256k/64k

:wave:

Poslednja izmena:
ATI FAN je napisao(la):
cs1.tehnicom.net 19ms
www.google.com 42ms

SezamPro, USB modem

512/128k

Sada mi uopste nije jasno kako tako mali pingovi, cak duplo manji!? Zar bandwidth utice na ping? Ja sam mislio da ne utice skoro uopste. :trust:

POZ :wave:

Pa da li sam ja lud? Gledaj ovaj ping sa 512? A kazu da je 64 upload i vise nego dovoljan za cs. OMFG

Pa meni rekose da kolicina protoka ne bi trebalo uopste da utice, ali izgleda da to i nije bas istina... Sve gledam nesto da nabavim ovaj 712 barem na mesec dana da vidim u cemu je stvar...

Evo, meni je sad do www.google.com 55ms, skoro duplo manje nego prošli put. Reklo bi se da ne zavisi od brzine konekcije nego od nečeg drugog.

ATI FAN je napisao(la):
Sve gledam nesto da nabavim ovaj 712 barem na mesec dana da vidim u cemu je stvar...

Mislio ja da probam 512, kad ono čuveni odgovor, posle 10.ak dana čekanja "Kolege iz Telekoma nešto rade, trenutno ne može, a ne zna se kad će moći..." :mad:

Da, pingujete sa 32 bajta sto je vrlo mala vrednost, meni sa dial-up-om ping do google-a oko 150ms, a isto je i na wireless-u!

Bad MF je napisao(la):
Bandwidth ne utice na ping...

Tako sam i ja mislio, ali kako je tolika razlika u pingu kod m4rka i ATI FAN-a???

Zavisi od mnogo toga, kako su vezani, koji DNS koriste... Malo vam vredi da uporedjujete Ping. Nekom dobro radi, nekom ne. Problem je naci izvor problema velikog pinga. Meni je nekad dobar, nekad totalni prekid, a znam da je mom wireless ISP-u nadprovajder Verat. Kako vama radi Verat, cuo sam da takodje ima prekida u BG-u? ADSL na Veratu?

Gidra85 je napisao(la):
Tako sam i ja mislio, ali kako je tolika razlika u pingu kod m4rka i ATI FAN-a???

Naprimer pingovali su u razlicito vreme jedan je pingovao kada je manje opterecenje celukupne mreze a drugi kada je vece.. samo je u tome razlika.. i nista vise..

ADSL provajderi: poređenje i iskustva

Trenutno sam na Sezamu, ali me interesuju iskustva korisnika drugih provajdera.

Za Beotel otprilike znam, a kakav je YUBC?

Vidim da je ADSL počeo i kod njih, a njih sam oduvek smatrao dobrim i pouzdanim provajderom. Kakav modem/ruter daju, kakvi su pingovi, da li forsiraju proxy (tu su ponekad umeli da rade, što je ujedno i jedina zamerka koju imam)? Kakve IP adrese daju, da li je podešen Reverse DNS?

djalf je napisao(la):
Zavisi od mnogo toga, kako su vezani, koji DNS koriste... Malo vam vredi da uporedjujete Ping. Nekom dobro radi, nekom ne. Problem je naci izvor problema velikog pinga. Meni je nekad dobar, nekad totalni prekid, a znam da je mom wireless ISP-u nadprovajder Verat. Kako vama radi Verat, cuo sam da takodje ima prekida u BG-u? ADSL na Veratu?

Kakve veze ima DNS sa pingom ?

ATI FAN je napisao(la):
Kakve veze ima DNS sa pingom ?
Kako kakve? Pa preko njega ides na net, zavisi koliko je kvalitetan, da li je lepo konfigurisan, trenutno opterecenje itd. Sve utice na ping. Pa i router koji deli saobracaj, odnosno koji vas limitira na zakupljenu brzinu.

Evo da se ubacim i ja sa pingovanjem,doduse sa ISDN-om jedan kanal 64KB,prosek na preko 100 paketa

cs1.tehnicom.net 58ms
www.google.com 117ms

Vrlo mala razlika izmedju ADSL-a i ISDN-a?!

Evo i mojih rezultata

256 sezam

google 55ms
tehnikom 37 ms

pozdrav

djalf je napisao(la):
Kako kakve? Pa preko njega ides na net, zavisi koliko je kvalitetan, da li je lepo konfigurisan, trenutno opterecenje itd. Sve utice na ping. Pa i router koji deli saobracaj, odnosno koji vas limitira na zakupljenu brzinu.

Kapiram to, nego sam mislio tj hteo sam da pitam kako konfigurisati dns za sto bolji ping...

Vrh Dno