Šta je novo?

adsl za fizička lica - možda od oktobra !!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Makavelli je napisao(la):
Juce je telekom krenuo u neku kampanju.Mozda ste videli u V.Novostima.
"Jos sedam dana pa poklon" danas "Sta to telekom poklanja"
Nisam siguran da li to ima veze sa mobilnom telefonijom.
Video sam bilbord koji je ceo beo i samo ima crvenu mashnicu u levom gornjem coshku, pa kapiram da je to to, i mislim da nema veze sa aDSL-om, jer malim slovima u donjem desnom coshku stoji 064 mobilna telefonija srbije... mada, opet, bash me zanima kakav ce oni poklon da nam daju, teshko da ce biti neshto lepo ;) :)

Verovatno neki novi tarifni paket ili opet neka nagradna igra gde nikoga ne mogu da dobiju, jer je zauzeto, pa nedostupno :roll:

ma najjace da ce da da reklamiraju adsl,mislim kao poklon adsl.. vise ljudi zanima fiksna i mobilna telefonija,pa kapiram da telekom nudi neki poklon u vezi telefona...

Pa ako puste neki novi servis u mobilnoj telefoniji,jel' mislis da ce i to da bude poklon.

sasadjak je napisao(la):
Od njih samo grip moze da se dobije....

ma sa gripom je lako, beli luk i ostala preventiva, ali ja se plasim, sta nam rade, da cemo SIDU da dobijemo :d

ovako u novom novembarskom Mikru pise tekst o ADSL-u i cene koje su doduse preliminarne (nezvanicne) slicne su ovim vasim odnosno 35/45/55 eur + porez

Ewo Kako Je Kod Hrvata..

http://www.t-com.hr/maxadsl/#

Cijena MAXadsla?
Cijena aktivacije usluge iznosi 250 kn + PDV, a njezina instalacija 450 kn + PDV (instalacija se ne naplaćuje do 1. prosinca 2004.). Cijena modema je 400 kn + PDV, za modem uz obvezu sklapanja ugovora na 12 mjeseci platit ćete samo 50 kn + PDV, a za zamjenu djelitelja 85 kn + PDV.
MAXadsl 384/64 = 129 kn + PDV
Mjesečna naknada za ADSL 384/64 u iznosu od 129 kn
MAXadsl 768/128 = 279 kn + PDV
Mjesečna naknada za ADSL 768/128 u iznosu od 279 kn + PDV
MAXadsl 1536/192 = 579 kn + PDV
Mjesečna naknada za ADSL 1536/192 u iznosu od 579 kn + PDV
MAXadsl usluga prije svega omogućuje brz pristup internetu te brz pregled sadržaja, brzo učitavanje i slanje podataka. Prema podacima koje smo dobili testirajući uslugu, naši korisnici prije svega imaju potrebu za brzim prijenosom podataka i pregledom sadržaja, pa je prema tim potrebama ponuda i napravljena. MAXadsl usluga upravo i pruža mogućnosti koje su naši korisnici oduvijek htjeli: gledanje filmova, učitavanje multimedijalnih sadržaja, slušanje glazbe, a sve to za vrlo pristupačnu cijenu.
Kako se usluga naplaćuje?
Svaki korisnik MAXadsl usluge mjesečno dobiva dva računa. Mjesečnu naknadu za izabranu brzinu plaća telefonskim računom, a promet plaća računom za internet. Korištenje se naplaćuje po stvarnom i internetskom prometu, a ne po vremenu provedenom na internetu.
Za brz pristup internetu mjesečno se plaća 20 kn + PDV, što uključuje 512 MB. Obračun se obavlja po principu 'fer korištenja', što znači da se dodatni paket naplaćuje tek kad korisnik iskoristi 50% paketa, tj. 256 MB.
Ja racunam odprilike 1kn=10din. tj 1€ =7.215kn PDV 20%

Poslednja izmena:
cyberdude je napisao(la):
pogledajte ovo http://www.elitesecurity.org/tema/75505

ADSL I (downstream 256 kb/s, upstream 64 kb/s , cena 40e = 3000 din.

ADSL II (downstream 512 kb/s, upstream 128 kb/s , cena 50e = 3750 din.

ADSL III (downstream 768 kb/s, upstream 192 kb/s , cena 60e = 4500 din.

p.s. ja se slažem sa legendOM, preterali su !!!

Bio sam u beotelu pre par dana potpuno nevezano za temu i malo sam tamo prickao sa njima, pa spomenu smo i DSL. Doduse prickao sam sa tipom iz hosting-a (tehnicko lice) koga znam od ranije i on mi kaze da kako sada stoje stvari njima se isplati da daju pakete za 15-25-35e, ali tu utice i telekom, pa on misli da ce sve izgledati otprilike 15e telekomu + njima gore navedeno...
i malo se zblaznuo kad sam mu ja rekao sta sam citao... jedino sto njemu nije jasno je da li ce to biti ukupna cena ili ce biti jos par eura za iznajmljivanje modema, jer njega cete iznajmljivati, a ne kupovati.... on me je ubedjivao da sacekam adsl (mada kao da imam izbora ,) ) , kaze bolje to nego wireless... takodje kaze da su spremni i sto se njih tice oni to mogu sutra da puste, ali, kao i uvek, ceka se telekom :wall: doduse ja idem preko ISDN-a pa i ne zuri mi se nesto, sacekacu prvo da vidim kako ste zadovoljni :)

Poz svima na forumu!

Evo ga najnoviji info koji je ostavio neki lik,za kojeg mislim da radi nesto u Beotelu ako se ne varam:

Pocece vrlo uskoro ali necu da vam otkrijem kada, a cene ce biti vrlo pristupacne, povoljnije nego sto se nadate !

:bottle:

Ma 15.novembra 100%

Poz svima na forumu!

Evo ga najnoviji info koji je ostavio neki lik,za kojeg mislim da radi nesto u Beotelu ako se ne varam:

Quote:
Pocece vrlo uskoro ali necu da vam otkrijem kada, a cene ce biti vrlo pristupacne, povoljnije nego sto se nadate !

O pa super, konacno neka konkretna informacija :)

Makavelli je napisao(la):
Ma 15.novembra 100%

Najverovatnije je tako.Nema druge...samo se nadam da se ne vara ni sto se cena tice.

Jao,kad dodje,ima da se nasljokam od muke.Pa 3 dana necu ni da ga pipnem,a bogami ni da se treznim.
:bottle:

Siguran sam za ovaj datum.On se provlacio i tokom proslog meseca,pa mi je bilo cudno sto su svi najavljivali oktobar.

ovo sam ja dobio u petak...inace ovo je prvi put da mi neko u visemesecnim razgovorima sa biz.direkcijom i ljudima tamo spominje cene....na moju konstataciju da :"znam da se telekom bori sa ISP-ovima oko cena" gospodin boris kokanovic koji je inace jedan od ljudi zaduzen za adsl i formiranje cena rekao mi je "nezvanicno" da su VP cene potvrdjene i da ce prema ISP-ovima ici ovako:

256/64 - 600 din.
512/128 - 900 din.
768/196 - 1200 din.

to je znaci VP cena koju ce ISP-ovi morati da izdvoje za svaku konekciju/nalog korisnika. naravno ISP tu treba da zaracuna koliko ceni FLAT protok za te brzine + 20% poreza i eto nam cene na mesecnom nivou za krajnje korisnike.....

inace lik doticni mi je rekao da je sve na pravnoj sluzbi sada (izrada ugovora i sl.) i da u toku sledece nedelje mogu ocekivati ponudu ISP-ova (sezampro verovatno prvi) za adsl...

ne vidim razlog zasto bi me covek lagao i zamlacivao i napominjem da je ovo PRVI put da mi je neko iz telekom spomenuo neke cene.....a verujte mi da sam u proteklih 4-5 meseci pricao najmanje sa 10 ljudi od direktora biz.direkcije do montazera.....

ne znam ali sam optimista....mislim da ce da krene za par dana....mada...ko ce im znati....

pozdrav...

Po mojoj proceni cena za 256/64 od 1500 din je sasvim realna ako im ovi daju liniju za 600 i to mogu sebi da priustim, vise od toga tesko... Ma bitno je da ce se oni pokrenuti vise :)

ovo što je izneo legend je optimistički (valjda), ali ovo što je izneo mikro o cenama je katastrofa:
Konačne cene u vreme nastanka ovoga teksta još nisu bile poznate, ali se očekuje da će biti oko 35, 55 i 75 evra (bez poreza), redom. Posebno će se naplaćivati uvođenje usluge, oko 140 evra.
znači:

256 kb = 3213 din.
512 kb = 5049 din.
768 kb = 6885 din.

uvođenje usluge: 12.852 din.

Mnogo je sve to slozenije no sto bi lepe zelje mogle i da zamisle (tipa 'meni bi bilo prihvatljivo'). Niko jos uvek nista pouzdano ne zna. Avaj, cak ni tehnicku realizaciju ne zele da obelodane (nacin na koji 'razmisljaju' da ce isporucivati IP, itd itd). Anyway pored svega treba imati na umu sledece, pored lepih zelja:

Ajde recimo da 768/196 prema telekomu bude 1200 sve sa porezom, a da korisniku se isporuci za 6885 sa porezom. To ce reci da provajderu ostaje 6885-1200 = 5685. Sada uzmimo u obzir da je ISP dobrotvorna organizacija i nece da se ugradi ni u sta i da recimo kupuje 100Mbps (velika kolicina IP saobracaja od telekoma). 100Mbps iznosi 4.674.890 din.

4.674.890/5685 =~ 820 puta
100Mbps/820 =~ 128kbps

Ako nekom nije jasno sta ova racunica pokazuje, samo malo objasnjenje. Znaci pod uslovima da je ISP stvarno ogroman za nase uslove i kupuje internet u velikim kolicinama, zatim pod uslovom da mu radnici rade dzaba, da nema troskove za struju, da se uvede PDV kako treba i da nema duplog oporezivanja, a kamoli trostrukog i sve ostalo sto pride ide, da bi isporucio 768/192 korisniku ADSLa pod tim idealnim uslovima i za cenu od 6885 moci ce da mu garantuje u najboljem slucaju 128k :) Malo jasnije ?

p.s. Realna situacija je bojim se n puta gora :wave: kod 99% provajdera :eyebrows: Ne bih sada da vam tacno izracunavam, ali bojim se da je katastrofalno porazavajuca sto se nabavnih cena IP-a tice koje ce da uticu na sve :) Telekom je ipak tata u monopolu :)

p.p.s. Mala usporedba. Nekih 200km odavde 1Mbps za provajdera iznosi izmedju $30 i $70 zavisno od dobavljaca, u Srbiji je to nekih $1000 :) Sada izracunajte koliko bi trebao da kosta ADSL u srbiji da bi kvalitet bio kao na 200km odavde :)

good point chatnik

e pobicu vas ako 15.og ne dobijem ADSL :)

[SER]ChatNick je napisao(la):
Ako nekom nije jasno sta ova racunica pokazuje, samo malo objasnjenje. Znaci pod uslovima da je ISP stvarno ogroman za nase uslove i kupuje internet u velikim kolicinama, zatim pod uslovom da mu radnici rade dzaba, da nema troskove za struju, da se uvede PDV kako treba i da nema duplog oporezivanja, a kamoli trostrukog i sve ostalo sto pride ide, da bi isporucio 768/192 korisniku ADSLa pod tim idealnim uslovima i za cenu od 6885 moci ce da mu garantuje u najboljem slucaju 128k :) Malo jasnije ?

Ako sam dobro shvatio, ti si u računicu ubacio garantovani protok od 768/192? Po toj logici, kad bi svi "sisali" koliko mogu čak i sa modemima provajder bi bio 100% na gubitku :) Realna situacija je da se rade dnevne statistike opterećenosti veze pa tako neko ko ima npr. 256kb kvazi link :) može umesto 4x64k da ponudi komotno npr. 20x64k jer je uvideo da su korisnici u različito vreme na vezi i da im nije prioritet "sisanje" linka u 100% vremena provedenog na netu.
Nisam baš neki stručnjak, ali sumjam da se cene određuju prema Ukupan link/Brzina konekcije formuli.

RaveN_ je napisao(la):
e pobicu vas ako 15.og ne dobijem ADSL :)

Ovaj, mnogo lepo zvuci, ali i dalje imam predosecaj da ce i ovoga puta da to sve bude 'odlozeno' kao i X puta do sada (kao i sve u ovoj j***** zemlji). :mad:
Aj nek sam ja jedini pesimista (pesimista iz iskustva). :)

Ja muchim muku sa netom od 2000-te ... preko ISDN-a, Wireless-a, IKOM-a ... tako da ako i ovog puta neko zasere ... mislim da cu da prodam komp :)

Heinz je napisao(la):
Ako sam dobro shvatio, ti si u računicu ubacio garantovani protok od 768/192? Po toj logici, kad bi svi "sisali" koliko mogu čak i sa modemima provajder bi bio 100% na gubitku :) Realna situacija je da se rade dnevne statistike opterećenosti veze pa tako neko ko ima npr. 256kb kvazi link :) može umesto 4x64k da ponudi komotno npr. 20x64k jer je uvideo da su korisnici u različito vreme na vezi i da im nije prioritet "sisanje" linka u 100% vremena provedenog na netu.
Nisam baš neki stručnjak, ali sumjam da se cene određuju prema Ukupan link/Brzina konekcije formuli.

Ako je [SER]Chatnick tako rekao, verujem da tje tako i biti...
Ili da se posluzhim rechima jednog od [SER]ova: "Kad u Americi bude k`o StarWars, tada tje kod nas da bude ADSL..."

sve mi se vishe smeshi wireless... ili josh gore: shkriiiiip-zhvrrrrrrnj-shkriiiiiiiip-shtuuuuuuc ~ repovanje modemom...

*ebiga...ostaje nam samo da se nadamo....nada umire poslednja... :(

IzNoGooD je napisao(la):
Ako je [SER]Chatnick tako rekao, verujem da tje tako i biti....

Dobro si me boldovao :) - to sam napisao poznajući neke ljude koji se profesionalno bave provajdingom :smoke:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno