Šta je novo?

ADSL vs Kablovski internet

Svaki slucaj je prica za sebe... Ja sam pre godinu dana poslala mejl, ipak mi se cini da je bilo dva (ne secam se) tehhickoj podrsci SBB-a sa molbom i dobila realnu STATICNU IP adresu. Ne znam sta Vama pise u ugovorima, meni je upravo pisalo to da mogu dobiti realnu IP adresu, ali na sopstveni zahtev i sopstvenu odgovornost.
To sa salterom u Beogradskoj stoji, ali i to se da resiti: ja vec mesecima koristim e-banking i placam im od kuce. Najbolji deo je sa racunom: posalju ga postom, preporuceno i za tu uslugu plate 40 din, iako sam im ja, naprimer, ulatila za najeftiniji paket od 300din :D

Na zahtev mozes i danas, ali ako ne koristis Flat paket, sto opet izadje mnooogo skupo.
A kad pises tehnickoj podrsci nema sanse da dobijes odgovor, nego telefon u ruke pa zovi, po ceo dan, jer je zauzeto (odlicno isplanirani kapaciteti). Pa kad dobijes onda imas dve ture od po par minuta da sacekas da neki operater bude slobodan. Ako nije slobodan 2 puta onda ti se centrala izvini i prekine vezu.
I kad ih na kraju dobijem, obicno su ljubazni i umorni, jer se ceo dan javljaju nervoznim korisnicima. Prvo sam ih pitao zasto su rekonfigursali mrezu bez obavestenja. Onda (posle par minuta) decko mi je dao razgovor da opcija koju hocu (dyn IP) nema, nego ima za 6000 din i to sa fixnim IP-jem. E, to sto hocu na adsl da dobijem sa 2000din. I sto je najgore znam da im nije nikakva frka da nam obezbede iste uslove, pa nek i naplate 100-200 din vise, ili isto kao i adsl-ovci.

Van teme, anegdota iz Beogradske/SBB. Stariji covek se buni sto su stavili ruski NTV kanal. Zena za salterom mu objasnjava da je to najgledanija tv u mnogo zemalja....bla bla. On malo razmislja pa kaze: "Ali zar je moralo bas umesto Televizije Most". :))

Sada sam detaljno pregledao sajt sbb-a i evo sta kazu za IP adresu u FAQ sekciji:

"17. IP adresa koju imam je 10.1.xx.yy. Da li mogu da dobijem realan IP broj?
Da, sem ukoliko koristite FlatHOME paket koji u sebi nema mogućnost fiksnih realnih adresa. Ukoliko koristite neki od ostalih paketa, obratite se telefonom ili e-mailom našoj službi i dobićete realan IP broj. Ovaj broj Vam se dodeljuje isključivo na Vašu odgovornost. "
Mislim da ovo resava pitanje zasto ne daju odmah - safety issues.

Sto se tice mog pitanja adsl vs cable, sve vise mi lici na to da sam postavio pitanje za koga da navijam (zvezda ili partizan) :)

ADSL jeste vecinski (skoro apslolutno) dominantan na EU trzistu (Francuska 90% braodband prikljucaka, Nemacka 98% itd), ali se slazem da je to zbog vec postojece odlicne telefonske infrastrukture, a ne tako sjajne kablovske.

Sada stvarno treba biti mag pa videti u buducnost sta ce se bolje primiti u Srbiji, gde su i telefonska i kablovska infrastruktura na otprilike istom nivou (ne)razvijenosti.
Magovi hajmo! :)

cybergirl666 je napisao(la):
U Evropi svi su na ADSL-u... to ti je bolja varijanta veruj mi.... U svakom slucaju, raspitaj se dobro, ali budi uveren da je ADSL ipak bolja opcija...mozda ne sada ali za par godina to ce biti prioritet...Sa srecom...PS Volela bih da i ja imam te opcije:)
a u USA i u Kanadi su svi na kablu :)
napolju podjednako dobro radi i kabl i adsl, to shta je bolja varijanta je samo pusta pricha

comi je napisao(la):
Sto se tice mog pitanja adsl vs cable, sve vise mi lici na to da sam postavio pitanje za koga da navijam (zvezda ili partizan) :)

Naravno da je bolje da navijas za Zvezdu !

A sto se tice kabl Vs. ADSL ne razumem sto se toliko prepirete ko da ako se sada odlucite za jedno od ta dva vise nikada nemozete da predjete na ono drugo, i sada da razmisljamo sta ce biti za X godina. To sto na flat koji vecina nas koristi nedaju realan IP jeste mana, ali isto tako kapiram da ce morati i to u nekom buducem periodu da promene ako ADSL zaista bude radio i bude zaista konkurentan, jer otkazivanje kabla i prelazak na ADSL nije nesto sto niej izvodljivo, a isto tako i obrnuto nije ne izvodljivo.

Misha je napisao(la):
Nisam bash siguran Sale, mislim da kod aDSL-a imash konekciju kao i za dial-up, ali kapiram da konektovanje traje sekundu kao recimo kod isdn-a. Stvarno ne mogu da shvatim shta sve ljudima moze da smeta, mislim smeta im shto moraju da kliknu na ikonicu za aDSL i povezu se za sekund, cccc...

link sa slikama:
http://www.wown.com/j_helmig/wxpadcti.htm

Aman vise... nema... :d
Prvi put se samo zakacis na provajderov web site, upises login pass, i zaboravis na to... svaki sledeci put samo palis ADSL modem (ako ga gasis :D ), otvaras browser i vozis... nikakav klik na ikonu, startup komandu itd.
Osim u slucajevima kad ti se zaglupi modem ili prsne veza sa provajderom, ili nesto trece, onda moras ponovo da se prijavis, ali nakon odradjene /release komande za IP broj.

Highl1 je napisao(la):
a u USA i u Kanadi su svi na kablu
napolju podjednako dobro radi i kabl i adsl, to shta je bolja varijanta je samo pusta pricha

Tacno, a sve ostalo je pitanje "vremena" tj. novca...

ajmo da se i ja malo ubacim...

1. kabl ima protok od 10mbps-a. sta to znaci? opticko cvoriste dolazi do moje zgrade, a odatle kablovi koji drze 10mbps-a. moja zgrada ima 60 stanova. svako koristi 256kbps. ako svi povuku podatke u isto vreme, ukupni protok ce biti 15mbita, ali abog ogranicenja koristimo 10mpsa, znaci ne zagarantovani, posto kabl ne moze da izvuce.

e sad, u mojoj zgradi postoje dva korisnika. nema sanse ni da uselim jos 50 hakera i opakih warez majstora da ce svi da uplate 256kbps (ja sam presao na 64).

zabrinutost oko kablovskog neta i iskoriscenosti veze vazi za evropu ali ne i kod nas sa ovim smor paketima. Tamo preko KDS kompanije ponude 10mbpsa, pa ko sta povuce :)

2. taj adsl ne koristi konekciju ukoliko ne koristite opciju PPPoE povezivanja (isto dostupna na KDS-u pa se konektujete preko ikonice). Zavisi od provajdera do provajdera i to tek treba proveriti sa ISP-om.

3. Sto se tice statickih i dinamickih, realnih i imaginarnih, smesnih i melodicnih adresa, niko vama ne garantuje da dobijete od Sezama i Beotela adrese iz javnog opsega. Cak sam cuo da ce Sezam da ide na SBB kombinaciju 10.x.x.x. Jadni su nasi provajderi, bice im frka kad se prijavi 2000 korisnika pa svima treba dati adresu... bas me zanima koji adresni prostor poseduju, ali cisto sumnjam da su zainteresovani da razdele to bas tako. ajde daj boze da me demantuju, ali korisnik nikako ne treba da se plasi adresa iz privatnog opsega, za normalno koriscenje su bolje nego javne.

htedoh na jos nesto da odgovorim al sam zaboravio i cemu ovaj tread sluzi :)

nadjoh objashnjenje za fastpath.

Interleaving is an error correction protocol that is implemented for your line at the DSLAM. With Interleaving enabled, the DSLAM can correct errors in the data stream it receives before passing that data to your gateway router. It is usually implemented on noisy or marginal lines and can greatly increase sync stability and effectively eliminate "first hop" packet loss. The largest drawback to Interleaving is that it will significantly increase your ping time, specifically to your first hop gateway router.

If Interleaving is not enabled on your line, it is configured as FastPath. FastPath allows the DSLAM to pass the data received from you to the first hop router without performing any error correction. As a result, marginal lines could experience an increase in packet loss and decrease in sync stability (i.e. frequent sync loss). However, FastPath does produce decreased ping times, especially to the first hop router.

dakle koju od ove dve mogutjnosti koriste nashi provideri?
inache iz iskustva velikog broja mojih prijatelja znam da je u 95% sluchajeva ping na cableu bolji od pinga na adslu chak i u sluchaju da je on konfigurisan kao fastpath. recimo meni bi tih recimo 15-20 a mozhda i vishe ms smetalo dok nekom ko se ne igra preko neta to nebi predstavljalo ama bash nikakav problem. takodje nekom je potreban vetji upload od realno bednih 64k.
ja znam da tju za sada ostati na cable-u ali ako se aDSL dobro pokazhe nevidim zashto nebih preshao na njega, kabl u svakom sluchaju netje pobetji. ostaje nam samo da sachekamo i vidimo...

pa tesko da ce verat i eunet imati konkurentne ponude zbog poznatih relacija sa telekomom i poslovne politike, ali ponudu PTT-a svakako treba pratiti....

inace eunet ce za 256 paket traziti 2.500 dinara....ovo je 90%....

A YUBC? Jel planiraju oni ADSL?

Verat moze da da najpovoljniju cenu, jer imaju svoj link ili mozda, sto bi bilo interesantnije vecini korisnika da daju neku garanciju protoka eg. na 256/64 da garantuju 128k DL

tesko da ce iko da garantuje ista..pogotovo verat koji mora da ide preko telekoma u slucaju adsl-a, tako da ce i cene verovatno biti tu negde kao i kod ostalih....yubc ce isto da krene sa adsl-om, u toku ove nedelje bi trebalo biti nesto zvanicno na sajtu...

PJ je napisao(la):
A YUBC? Jel planiraju oni ADSL?

Verat moze da da najpovoljniju cenu, jer imaju svoj link ili mozda, sto bi bilo interesantnije vecini korisnika da daju neku garanciju protoka eg. na 256/64 da garantuju 128k DL

YUBC planira ADSL,ali nece da izlazi u javnost sve dok ne budu 100%spremni da krenu sa uvodjenjem.JA cekam njihovu ponudu,ubedjen sam da ce usluga biti najviseg kvaliteta

Vrh Dno