Šta je novo?

ADSL vs Kablovski internet

comi

Slavan
Učlanjen(a)
13.12.2004
Poena
304
Popsle godina mucenja sa dial up-om, desilo se da sam u dva dana dobio ponudu za broadband pristup sa dve strane.
Ispostavilo se da imam uslove i za adsl i za kablovski internet, pa sam sada na "muci" koji od ova dva da izaberem. :eyebrows:
Milsim da bih trenutno mesecno bio spreman da izvojim 1500 - 2000 din, a za tu kintu se moze dobiti kablovski na 512kbps, ali sistem prepaid kupovime megabajtova (paket od 670mb) i adsl na 256/64kbps sa 700+700MB ( ali relativno jeftino je povecati protok - sezampro kartica od 330 din duplira + u promotivnom periodu ne placam troskove prikljucenja).
Ova ogranicenja protoka su otprilike ono koliko mi meni bilo dovoljno tako da je to ok.
Ekonomsku kalkulaciju i prosto poredjenje nominalnih brzina mogu lako da izvedem, ali me vise interesuju komentari o mogucnostima i daljem razvoju samih tehnologija. Koliko sam video na forumu ljudi dosta diskutuju o tome koliko je (za adsl) korisnika na 1mbps kod samog provajdera, a na netu sam uglavnom pronasao da je problem veci kod kablovskog jer svi korisnici u kraju dele opseg distributivnog medija, dok kod adsl svako ima svoju paricu.
Makisimum za adsl je 8/1mbps, dok za kablovski nisam siguran.

Bez ljutnje, ali o cemu ti razmisljas ?
Brines se da ako uvedes kablovski, bices ogranicen na cca 1MB/sec, pa ono kao, moze se desi da bude sporo ?

Pogledaj ponovo sta si naveo kao budzet. 1500-2000 dinara. 1MB/sec toliko ne kosta ni napolju, a ovde nece tako malo kostatati verovatno za sledecih 10 godina.
Ok, mozda se budzet poveca, svi se tome nadaju ali, ej megabajt u sekundi ? :)

Nemoj se brinuti sta ce biti za 5 godina, do tada ces promeniti tri aDSL provajdera i dva kablovska, minimum.

Ja bih na tvom mestu verovatno izabrao kablovski, ali uz prethodne konsultacije sa komsijama, kablovski u nekim krajevima hoce da zeza, ne bih zeleo da se to meni desava.
Ali ako redi, kabl od 256kb moze se pazari za ~2k dinara (uvek bih isao pre na flat nego na ogranicene ponude). Na kablu toliki protok je garantovan, dok na aDSL-u to ne garantuju.

Pozdrav!

Cable:

SBB. Koristim vec 6 meseci i imam samo reci hvale. Koristio sam i flat i placanje prenetih podataka. Placanje prenetih podataka zaboravi, jer je suvise skupo. Mozda ti sada izgleda da je 700 MB mnogo, ali iz iskustva znam da se na 512Kb/s ubije ocas posla. Flat na 128 Kb/s je pravi izbor, surf je brz, download takodje, a razlika u odnosu na 512Kb/s postoji, ali ne smeta previse. Pricam kao neko ko je mesec dana koristio 1Mb/s flat. Setup 1300 din.

Meni se juce jave iz SBB-a da mi ponude ADSL ?Kao imace posta razumevanja sto sam dvojnik i dace??Posle skoro dve godine laganja oko kablovskog interneta oni nude ADSL???
Jos nisam dovoljno poludeo da shvatim o cemu se radi????
PS. ja sam problem interneta resio pre tri meseca Wireless-om

Postoji i onaj deo koji je tesko opisati recima, koji ne zavisi od protoka i koji se zove osecaj: sa DSL-om je ipak potrebno "zvati nesto i uspostavljati konekciju", dok sa cable-om si i bukvalno uvek na net-u, ili udaljen jedan klik od njega... kao pravi LAN. Mozda nije neki argument, ali vredi razmisliti o tome :)
Takodje za razliku od cable-a kod DSL je bitna udaljenost od provajdera (centrale)... znaci: iako postoji "tehnicka mogucnost" ako ste udaljeniji brzina ce biti manja od propisane. Kod cable se radi o zagarantovanoj brzini-makar za sada, iako se u principu radi o deljenoj konekciji, medjutim ako ste na ADSL-u i ako ste udaljeni 4 ili 5 Km (takodje, napomenula bih da se ovo ne odnosi na fizicku udaljenost najkracim putem, vec na duzinu putanje koju signal mora da predje od centrale do vas ili obrnuto) niko vam ne moze garantovati brzinu protoka. Maksimalne teorijske brzine na cable-u vece od maksimalnih brzina na ADSL-u, daleko vece od onoga sto trenutno operateri nude kod nas. Takodje valja napomenuti i opste poznatu stvar da kod ADSL-a brzina upload i download-a nije ista... ko zna: mozda ce biti trenutaka kada ce vam i brz upload biti neophodan.

Inace i ja sam na SBB-u, nekih godinu ipo, za to vreme sam probala sve moguce i nemoguce kombinacije... i definitivno nisam u stanju da zrtvujem brzinu zarad neogranicenog protoka za male pare. Bilo je meseci kada sam skidala po 50GB, pa se covek i od toga zasiti. Potrebno je tu kolicinu podataka pregledati, sortirati i eventualno iskoristiti, a brz pristup ipak omogucava lagodno koriscenje net-a svakodnevno. Svako posle omasovljavanje ADSL-a i konkurencije na trzistu realno je ocekiavati i da cable primetno pojeftini.

Mada, secam se da sam jednom prilikom naletela na clanak koji poredi izbor izmedju cable-a i DSL-a, kao izbor izmedju McDonald's-a i Burger King-a. Znaci: posle obicnog modema i jedno i drugo je dobar izbor :)

Ne treba smetnuti sa uma da SBB u flat varijanti ne nudi realnu IP adresu (samo oni znaju zasto), dok bi korisnici aDSL-a trebalo da dobiju dinamicku adresu. U svakom slucaju, treba razmatrati samo flat varijante, nikako one ogranicene kolicinom prenetih podataka. Tu aDSL ispada jeftiniji je nudi 256/64 za 2000 dinara umesto SBB-ovih 256/128 za 3000 dinara.

U svakom slucaju raduje me kakva, takva konkurencija i mogucnost izbora.

SoSo je napisao(la):
Postoji i onaj deo koji je tesko opisati recima, koji ne zavisi od protoka i koji se zove osecaj: sa DSL-om je ipak potrebno "zvati nesto i uspostavljati konekciju", dok sa cable-om si i bukvalno uvek na net-u, ili udaljen jedan klik od njega... kao pravi LAN. Mozda nije neki argument, ali vredi razmisliti o tome :)

Hmmm... kako mislis da je potrebno zvati nesto ???
Pa nije to kao dial-up da zoves ne ? Jednom se prijavis i to je to... gasis palis komp i ADSL modem... ali nema tu sad nekog posebnog uspostavljanja konekcije isto si non-stop online kao na kablu... one click away... ;)

Koristim vec nekoliko meseci SBB Cable flat 128/64kbit .... cena 1500 kinti mesecno.
Kod Beotel-a ADSL flat 256/64kbit kosta 2000 kinti mesecno .. ako nekome treba marginalno brzi surf, i dvostruko brzi download, onda je tih 500 kinti opravdano.
Da nisam na kablu i da moram sada da biram, mozda bih i uzeo ADSL. Trenutno me mrzi bilo sta da cackam, jer sam 100% zadovoljan. Odlican surf i download od 50MB na sat je sve sto obicnom korisniku treba :D . A ni 6.000din godisnje nije mala usteda. Nova graficka recimo, ili 512MB memorije :p .

Pozdrav :wave:

Ae ko ima adsl neka pise kakvi su pingovi (moze li se igrati online? )

Marsovac je napisao(la):
Hmmm... kako mislis da je potrebno zvati nesto ???
Pa nije to kao dial-up da zoves ne ? Jednom se prijavis i to je to... gasis palis komp i ADSL modem... ali nema tu sad nekog posebnog uspostavljanja konekcije isto si non-stop online kao na kablu... one click away... ;)

Pa nije konstatacija za dzabe pod navodnicima :)
To o cemu sam pokusala da pricam je ipak samo osecaj, a o tome je tesko diskutovati ;)

Poslednja izmena:
Sasa je napisao(la):
Ali ako redi, kabl od 256kb moze se pazari za ~2k dinara (uvek bih isao pre na flat nego na ogranicene ponude). Na kablu toliki protok je garantovan, dok na aDSL-u to ne garantuju.

Jesi siguran da je garantovan protok za kabl? Je l' pise u ugovoru? To mi se ne cini mnogo verovatnim u nasim uslovima.

Jedna od mana kablovskog pristupa internetu je potencijalno zagusenje kanala modem-CMTS (Cable Modem Termination System), jer se deli na mnogo korisnika, pa vremenom moze doci do pada performansi. Kod ADSL-a ovog problema nema, jer citava linija je rezervisana za potrebe jednog korisnika, a usko grlo moze nastati izmedju centrala, sto nije tesko otkloniti.

Mora se uzeti u obzir i da se kablovskim pristupom internetu ne dobija realna IP adresa, sto nekima moze biti neprihvatljivo.

Naravno da protok preko kablovskog interneta nije garantovan, sto sam iskusio proslog meseca, kad SBB u Pozarevcu nije uspeo da ostvari ni 64kbps, a ping se nije spustao ispod 1000ms. Na pitanje zasto sam ogranicen na 120,000 bps umesto ugovorom preciziranih 128kbps, rekli su da je to normalno odstupanje!!! Naravno, nisu hteli da naprave takvo odstupanje u racunu. Samo zbog takvog ponasanja bih odmah presao na aDSL, uz to sto mi nikad nece biti jasno zasto ne daju realnu ip adresu (u smislu koju korist imaju od moje stete!).

Uvek za ASDL. Bar mogu da ih menjam kad hocu + konkurencija, pa ce cene dole.

Drugo, ovi iz sbb ne daju dinamicki IP nego samo InterniIP kod Flat paketa, tako da se gube stvari zbog kojih je Internet mocno sredstvo za zezanje i ucenje (sto i jeste neka sustina).

Iako sam na SBBu, uzecu ASDL a ne da placam ovim smra*ovima. Zamisli jos, imaju 1 (JEDAN) salter za ceo BGD, pa je red od 5-10 ljudi ispred kad god da dodjes da platis nesto.

Mislim da bi zakon trebao da regulise takve stvari, pa ako prodajes nesto, moras da obezbedis odgovarajucu podrsku (telefonsku i licnu). Ladno bih ih zatvorio na 2 meseca, pa da vidim da li bi se tako nonsalantno ponasali. Ali, ipak je ovo Srbija.

Zato, uvek nabavljati uslugu gde konkurencija postoji.

toliko od mene.

Moze neko da mi pojasni to zasto je bitno kakvu IP adresu imam, odnosno koje su to "stvari zbog kojih je Internet mocno sredstvo za zezanje i ucenje"

ja sam u sbbu u mogu da kazhem da sam i pored nekih problema oko uvodjenja sada zadovoljan.

video sam da u inostranstvu postoji aDSL sa i bez fastpatha i shvatam da oni koji imaju fp imaju i dosta bolji ping u odnosu na one bez. sad bi bilo fino da se neko ko se u te stvari vishe razume od mene objasni shta je to fastpath i da li to postoji kod nas.

ako nemash realnu ip adresu ne mogu ljudi da se konektuju na tebe, stoga ne mozhesh da koristish neke p2p programe, dizhesh servere i slichno. imash realnu statichku ip adresu koja se ne menja, realnu dinamichku koja se menja, i nat iza koga je vas vishe (u mom sluchaju pola beograda :).

Poslednja izmena:
Laza je napisao(la):
Naravno da protok preko kablovskog interneta nije garantovan, sto sam iskusio proslog meseca, kad SBB u Pozarevcu nije uspeo da ostvari ni 64kbps, a ping se nije spustao ispod 1000ms. Na pitanje zasto sam ogranicen na 120,000 bps umesto ugovorom preciziranih 128kbps, rekli su da je to normalno odstupanje!!! Naravno, nisu hteli da naprave takvo odstupanje u racunu. Samo zbog takvog ponasanja bih odmah presao na aDSL, uz to sto mi nikad nece biti jasno zasto ne daju realnu ip adresu (u smislu koju korist imaju od moje stete!).
Zasto ne daju realne IP adrese ? Pa razmisli malo. Ako koristis DC++ radi samo u Passive modu. Active IP neverovatno zeza, ne mozes da pretrazujes ne mozes nista. Kada je Passive ukljucen ogranicen si na 5 pretrazivanja. Jednostavno na taj nacin stite sebe da ne mozes da skines 200 GB mesecno i isto toliko da uploadujes. Da ne pricamo o tome da sa realnim IP adresama mozes svasta jos da radis. SBB nudi realan IP ali samo po znatno vecoj ceni.

Poslednja izmena:
ReV je napisao(la):
ako nemash realnu ip adresu ne mogu ljudi da se konektuju na tebe, stoga ne mozhesh da koristish neke p2p programe, dizhesh servere i slichno. imash realnu statichku ip adresu koja se ne menja, realnu dinamichku koja se menja, i nat iza koga je vas vishe (u mom sluchaju pola beograda :).
Upravo to htedoh da kazem i rekoh ;)
Samo, za obicne surfere i usere koji koriste net za skidanje mail-a, poneki download itd... ovakva konfiguracija mreze nije tako losa stvar, u bezbednosnom smislu jer je na netu lokalna IP adresa maskirana adresom DNS servera.
Za realan IP bi useri morali mnogo vise da se bave problemom bezbednosti.

Poslednja izmena:
comi je napisao(la):
Makisimum za adsl je 8/1mbps, dok za kablovski nisam siguran.
Mislim da je za kablovski max. 10 MBit/s.

drfedja je napisao(la):
Zasto ne daju realne IP adrese ? Pa razmisli malo. Ako koristis DC++ radi samo u Passive modu. Active IP neverovatno zeza, ne mozes da pretrazujes ne mozes nista. Kada je Passive ukljucen ogranicen si na 5 pretrazivanja. Jednostavno na taj nacin stite sebe da ne mozes da skines 200 GB mesecno i isto toliko da uploadujes. Da ne pricamo o tome da sa realnim IP adresama mozes svasta jos da radis. SBB nudi realan IP ali samo po znatno vecoj ceni.

Koristim DC++ i u passive modu sam, nalazim vecinu potrebnih stvari. Nisam "ogranicen na 5 pretrazivanja", vec mogu skidati samo od aktivnih korisnika, ali ne i od drugih pasivnih.

IP adresa bi mi koristila za internet telefoniranje, kvalitetnije koriscenje DC++, online igranje, ali nikako mi ne bi povecala protok, eventualno smanjila, jer bi manje downloadovao. Davanjem realne dinamicke adrese korisnicima, oni ne bi nista dobili niti izgubili, ali bih dobio ja. A posto nista ne dobijaju, nece ni da se potrude da promene stvari kako bi korisnici bili zadovoljni, jer su monopolisti. Zato se radujem aDSL-u i povecanju konkurencije.

drfedja je napisao(la):

pa ako neko baš hoće da skine 200 GB mesečno, on će to i uraditi, sa ili bez realne IP adrese...
postoje i drugi izvori (samo treba biti malo snalažljiviji), ne samo P2P programi...
jedina fora je u tome što P2P nudi sve na jednom mestu, pa se manje mučiš i maltretiraš...
i naravno da kad si ograničen na druge izvore, nekad ne nađeš ono što tražiš, al' usput naletiš na gomilu drugih gluposti, pa počneš da downloaduješ njih i tako u krug...
samo hoću da kažem da onaj ko je do sada skidao 200 giga mesečno, taj će to raditi i dalje...

p.s. i naravno da ne opravdavam download svih tih silnih GB, ali to je već stvar ličnog izbora (u ugovoru ne postoji stavka o ograničavanju prenetih podataka, tako da je svako slobodan da radi šta hoće)

Poslednja izmena:
SoSo je napisao(la):
Pa nije konstatacija za dzabe pod navodnicima :)
To o cemu sam pokusala da pricam je ipak samo osecaj, a o tome je tesko diskutovati ;)

Ne znam ni odakle ti osecaj.
Kada je racunar ON i aDSL i kablovski modemi odmah rade.
Nigde se ne klikce na Connect. Oba rade slicnim brzinama. Ne znam koliki je ping u kom slucaju, ali cenim da je vrlo mali u oba.

Tehnicke mogucnosti ?
Sigurno i kabl ima neka ogranicenja, samo sto niko o tome jos nije diskutovao jer nije bilo potrebe. Kabl ti postaje dostupan tek kad SBB, Ikom ili KDS (ima li jos neki, mada nije ni bitno) u blizini postave potrebnu opremu.

Ja sam na SBB-u u Zemunu i nemam mogucnosti za kabl. Nadam se teh. mogucnostima za aDSL.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Kada je racunar ON i aDSL i kablovski modemi odmah rade.
Nisam bash siguran Sale, mislim da kod aDSL-a imash konekciju kao i za dial-up, ali kapiram da konektovanje traje sekundu kao recimo kod isdn-a. Stvarno ne mogu da shvatim shta sve ljudima moze da smeta, mislim smeta im shto moraju da kliknu na ikonicu za aDSL i povezu se za sekund, cccc...

link sa slikama:
http://www.wown.com/j_helmig/wxpadcti.htm

Sasa je napisao(la):
Bez ljutnje, ali o cemu ti razmisljas ?
Brines se da ako uvedes kablovski, bices ogranicen na cca 1MB/sec, pa ono kao, moze se desi da bude sporo ?

Pogledaj ponovo sta si naveo kao budzet. 1500-2000 dinara. 1MB/sec toliko ne kosta ni napolju, a ovde nece tako malo kostatati verovatno za sledecih 10 godina.
Ok, mozda se budzet poveca, svi se tome nadaju ali, ej megabajt u sekundi ? :)

Nemoj se brinuti sta ce biti za 5 godina, do tada ces promeniti tri aDSL provajdera i dva kablovska, minimum.

Ja bih na tvom mestu verovatno izabrao kablovski, ali uz prethodne konsultacije sa komsijama, kablovski u nekim krajevima hoce da zeza, ne bih zeleo da se to meni desava.

Pozdrav!

sve je na mestu ali ovo za garantovanje protoka nije.
(mozda tebi radi stalno full ali ti ne garantuju taj protok sigurno)

:wave:

pa ne garantuju, ali ne znam nijednu osobu koja je na sbbu,a da joj ne radi full ( a znam jedno 50ak ljudi)

da li neko ima neku inforamaciju koliko dana treba da prodje od dana potvrde da uzimate adsl (ili potpisivanja ugovora u slucaju beotel-a) do dolaska montera u stan i postavljanja splitera i modema....? ja sam negde nacuo ~ 15 dana....

U Evropi svi su na ADSL-u... to ti je bolja varijanta veruj mi.... U svakom slucaju, raspitaj se dobro, ali budi uveren da je ADSL ipak bolja opcija...mozda ne sada ali za par godina to ce biti prioritet...Sa srecom...PS Volela bih da i ja imam te opcije:)

Highl1 je napisao(la):
pa ne garantuju, ali ne znam nijednu osobu koja je na sbbu,a da joj ne radi full ( a znam jedno 50ak ljudi)

to je odlicno, prava reklama za ono sto nude.
e sad kamo srece da je tako kod svih ili makar blizu toga....

:wave:

cybergirl666 je napisao(la):
U Evropi svi su na ADSL-u... to ti je bolja varijanta veruj mi.... U svakom slucaju, raspitaj se dobro, ali budi uveren da je ADSL ipak bolja opcija...mozda ne sada ali za par godina to ce biti prioritet...Sa srecom...PS Volela bih da i ja imam te opcije:)

Od kada je nesto bolje samim tim sto je masovnije? Nekada su u Srbiji svi vozili jugice i stojadine pa se niko nije zanosio time da je to bolje (opis bi trebalo da bude slikovit i naravno nemojte da ga shvatate bukvalno, jer sam vec rekla da mislim da su i DSL i cable jako dobar izbor - moram ovo da naglasim jer se neki ovde hvataju bas za svaku rec koju ja kazem, bilo u sali, bilo ozbiljno). Radi se jednostavno o dostupnosti: postoji dobra infrastruktura i industrija koja podrzava razvoj DSL u Evropi. Vecina verovatno zna da je DSL najrazvijeniji u Nemackoj, a zar je potrebno da pricamo o snazi i infrastrukturi Deutche Telecom-a. Situacija u Americi je vec drugacija: i zar nemamo, mi koji smo trenutno na cable-u, svi od reda Motoroline i Scientific Atlanta modeme. Naravno da ih i drugi prave, ali mislim da je i ta sama cinjenica vrlo indikativna.

Nisam razumela na sta se odnosilo ovo:
cybergirl666 je napisao(la):
ali za par godina to ce biti prioritet

comi je napisao(la):
Moze neko da mi pojasni to zasto je bitno kakvu IP adresu imam, odnosno koje su to "stvari zbog kojih je Internet mocno sredstvo za zezanje i ucenje"

Ukoliko si obican korisnik (kao ja :) onda ti nece trebati nikakav IP. Za mail, surf, ovakve forume to ti nije bitno. Cak ti je bolje da ides kroz NAT radi zastite.

Ukoliko imas viska vremena ili te jednostavno interesuje Internet onda, sta god da budes hteo treba ti dinamicki IP (ili realni). Ne radi se samo o p2p programima (to dosadi za mesec dana), nego o moru drugih stvari. Npr. podignes neki server, prikacis satelitski risiver, pristupas sa posla kucnoj masini/obrnuto...Pretpostavljam da ces se vremenom zainteresovati za nesto.....

U sustini, bitna je mogucnost da se sam ISP odnosi prema tebi kao korisniku zbog koga ce uraditi ovo ili ono i izaci ti u susret. To, ukoliko izaberes cable je jako tesko izvodljivo (bez konkurencije). Nije u pitanju sbb tako bi se ponasao svako na njihovom mestu. Probaj da dobijes podrsku ili da im napises mail pa ces videti. Pazi, onaj Sezam ili Verat mozes da kupis na skoro svakoj trafici, a za SBB moras da ides u Beogradsku ulicu da cekas red. Vec ti samo to govori o odnosu prema potrosacima usluga predmetnih firmi.

Sa druge strane, ukoliko si na trzistu ASDL gde ce biti konkurencije, sigurno imas bolji izbor sa kim ces sklopiti ugovor, i ko ce ti ponuditi bas ono sto tebi treba. Mozda da ti podese bolju zastitu, mozda dinamicki IP ali da mozes da biras, a ne da naidjes na zid :wall:

Vrh Dno