Šta je novo?

adsl vs cable

dbg

Slavan
Učlanjen(a)
26.07.2004
Poena
319
Cekati PTT KDS i opredeliti se za kablovski internet ili uzeti ADSL koji ce uskoro krenuti(www.sezampro.yu/adsl)? U ozbiljnoj sam dilemi, da li je jedan od ova dva nacina pristupa internetu bolji i zasto? Pod pretpostavkom da su oba "pristupa" moguca u vasem domu, za koji bi ste se vi odlucili?

Pa pazi...iskreno trebalo bi da je bolji adsl...mada njega jebava onaj "domet" tako da .... na kraju cena ce sve da odluchi....

Kod adsl cete imati par puta manji upload a to nije malo...(vec par puta)...npr. 256/64

Pre ce biti 2 "para" puta ;)

Paketi idu za DL po 256, a za UL po 64....pa se mnozi sa 1, 2, 3...bar su takve pakete ovi nasi najavili...

a na kds-u je veci upload da se useres :D mislim da je trenutno 96kbps-a

ako imas mogucnosti za oba, ne znam zasto cekati. uvedes ptt kds, imas programe i net eventualno, pa adsl kad dodje uzmes ako ti odgovara

Poznanica u USA ima oba priključka, kaže da joj je cable bolje radio u početku ali sada (nakupilo se korisnika u njenom kvartu) mnogo joj bolje radi ADSL.

neznam da li mi se cini da je lakse promeniti provajdera kod ADSL-a. Dakle, nisi prepusten na milost ili nemilost provajdera. Jeste da je i dalje telekom glavni, ali ipak prvo mozes da cimas provajdera ako nesto nije ok. Ako je spor sa support-om, onda se verovatno lako predje na neki drugi.

jedna od osnovnih razlika ili ti prednosti adsl-a u odnosu na cable jeste da adsl ne deli protok sa "cvoristem" kao sto to cini cable, sto znaci ako se nakaci veci broj korisnika na cable iz tvog kraja dolazi do zagusenja dok je adsl potpuno nezavisan od broja prikljucaka u tvom okruzenju....

Da ali je ogranicen na udaljenost od centrale koja podrzava ADSL. Svi ovi sa prastarim centralama bolje da gledaju nekog kablovskog provajdera...

Trenutno sam na cable SBB u KG. Bio sam prezadovoljan na početku, pošto sam među prvim korisnicima. Međutim sad na flatu uopšte ne radi dobro. Umesto 16KB/s imam neki 4-5 KB/s Što mu dođe ko telefon. I svaki dan im se dešavaju nekakve havarije!!!!

U americi je kabl par stepenica iznad adsl-a i dsl-a sto se brzine i kvaliteta tice, malo je skuplji ali se zato mnogo vise dobija.
Kod nas je vec sve to diskutabilno kao sto je vecina i spomenula, pocev od firmi koje drze monopol do provajdera i kurti i murti...

adsl je digitalan i ne bi trebao da zavisi od mesecevih mena i raznih gluposti koje postoje na kablu...

bgillegal je napisao(la):
Pa pazi...iskreno trebalo bi da je bolji adsl...mada njega jebava onaj "domet" tako da .... na kraju cena ce sve da odluchi....

O kakvom domet je rec?

Calibra 4WD je napisao(la):
O kakvom domet je rec?

Konkretno za A-Dsl je u pitanju domet do 5km (u kablovima, ne opticki) od tel. centrale koja ga podrzava.

i kabl je digitalan koliko i adsl.

shku je napisao(la):
adsl je digitalan i ne bi trebao da zavisi od mesecevih mena i raznih gluposti koje postoje na kablu...

A prenos digitalnog signala preko bakarnog kabla se razlikuje od prenosa analognog u čemu? Nije mi baš najjasnija razlika. :trust:

Poslednja izmena:
shku je napisao(la):

:zgran:AHAHAHA! Ovo ide u bisere! Mislim nije da ismevam, al ako se neko ne razume u temu diskusije - netreba ni da diskutuje...
U svakom slucaju signal za kablovsku se transportuje opickim kablom do zgrade (ili susedne), a adsl se transportuje telefonskiom zicom. Pa prosudite sami ko je "digitalniji".

Elem, mislim da je malo bez veze diskutovati na ovu temu posto adsl nije josh zaziveo (a kad ce, nezna se). A i kad bude, vecina ljudi nece moci da bira izmedju cable i adsl konekcije. Treba sacekati da adsl krene, pa onda videti. Ja sam korisnik cable neta od pocetka (PTT KDS), ali cu prvi preci na adsl ako bude povoljniji i bolji.
Sto se tice tehn. ogranicenja, ono sto kolje adsl je daljina. Ali za brzine koje ce se u pocetku nuditi to nije problem. A cable ima ogranicenje na optickom cvoristu od oko 40 Mbps po jednom tv kanalu. Jedno cvoriste opsluzuje oko 2-3 zgrade, tako da se to tesko desava, pogotovo kod nas. A i ako se desi, kablovski operater moze da ubaci josh jedan kanal i da reshi stvar.
Postoji i jos jedna razlika, a to je latencija na mrezi koja je nesto visha kod adsl-a.
Videcemo sta ce se desavati. Kol'ko sam cuo telekom je uvezao loshu opremu za adsl, mada sam od nekih ljudi cuo i da je ok. To ce isto bitno uticati na kvalitet

mislim da je ta prica o razlici u brzini i protoku bezveze, jer sami cete birati pakete. Ipak postoji razlog zasto ne koriste svi u svetu ADSL. Pre svega kablovski sistem je po meni mnogo komforniji za koriscenje, nema uspostavljanja veze, a i cini mi se da se mnogo teze "zbuni", za razliku od ADSL-a. Jednostavno mu se desi da malo ste pa nastavi, a to je lose za igrice. Onda ping je manji kod kabla i to znatno manji. Opet ako ADSL izgubi sinhronizaciju to onda traje (a to ima veze sa opremom i kvalitemom zica), tako da sve to, bar meni kao nekome koji je video i radio i na jednom i na drugom, definitivno izdvaja kabl. Nekako je komfornije koriscenje kabla, kao da si na LAN-u, kad imas DSL imas utisak kao da imas modem :) ipak ako ti je hitno neces pogresiti ni sa DSL-om, a i kako mi se cini ADSL ce doci uskoro, a PTT KDS ce stici malo sutra... da mana kabla je sto zaboravis da imas obican modem i onda kada ti link padne (jednom mesecno se i to desi) ne znas sta da radis :)

Poslednja izmena:
Smith je napisao(la):
:zgran:AHAHAHA! Ovo ide u bisere! Mislim nije da ismevam, al ako se neko ne razume u temu diskusije - netreba ni da diskutuje...
U svakom slucaju signal za kablovsku se transportuje opickim kablom do zgrade (ili susedne), a adsl se transportuje telefonskiom zicom. Pa prosudite sami ko je "digitalniji".

Zar prenos u slucaju ISDN-a nije u potpunosti digitalan? (Korisnik-centrala-centrala)
ISDN koristi klasicne bakarne kablove...

Calibra, ti vec imas ISDN sto znaci da si max 2km od centrale...a 5 je manje od 2...valjda :)

PJ je napisao(la):
Calibra, ti vec imas ISDN sto znaci da si max 2km od centrale...a 5 je manje od 2...valjda :)
Chek, ako neko ima ISDN to znachi da je blizu centrale? Jesi siguran za ovo PJ? To je veoma dobra vest za mene, jedino shto cemo mi isdn-ovci duze da chekamo... dodushe imam ja i jednu obichnu liniju :)

Nisam znao da je ISDN vezan za tih 2km dometa.
Inace je meni centrala na 300m vazdusnom linijom,tako da to nije problem sigurno,jedino sto jos nema opreme

leksa je napisao(la):
Konkretno za A-Dsl je u pitanju domet do 5km (u kablovima, ne opticki) od tel. centrale koja ga podrzava.
Da, to je ograničenje br. 1. Ali, ako ispunjavate taj uslov, ne znači i da ste "podobni" za ADSL. Najvažnije je ono što je u DSL tehnologiji (bilo kog tipa) najkritičnije: tzv. "last mile problem". A to je žešća muka.

Poslednja izmena:
Predsednik je napisao(la):
mislim da je ta prica o razlici u brzini i protoku bezveze, jer sami cete birati pakete. Ipak postoji razlog zasto ne koriste svi u svetu ADSL. Pre svega kablovski sistem je po meni mnogo komforniji za koriscenje, nema uspostavljanja veze, a i cini mi se da se mnogo teze "zbuni", za razliku od ADSL-a. Jednostavno mu se desi da malo ste pa nastavi, a to je lose za igrice. Onda ping je manji kod kabla i to znatno manji. Opet ako ADSL izgubi sinhronizaciju to onda traje (a to ima veze sa opremom i kvalitemom zica), tako da sve to, bar meni kao nekome koji je video i radio i na jednom i na drugom, definitivno izdvaja kabl. Nekako je komfornije koriscenje kabla, kao da si na LAN-u, kad imas DSL imas utisak kao da imas modem :) ipak ako ti je hitno neces pogresiti ni sa DSL-om, a i kako mi se cini ADSL ce doci uskoro, a PTT KDS ce stici malo sutra... da mana kabla je sto zaboravis da imas obican modem i onda kada ti link padne (jednom mesecno se i to desi) ne znas sta da radis :)

Ocigledno si imao loseg provajdera adsl-a ili linije.

ovo ogranicenje u razdaljini od centrale do korisnika koje spominjete je i najmanji problem u celoj prici i tako nesto nece zakaciti gotovo nikog. sve nove centrale koje se postavljaju i koje imaju opciju za adsl se nalaze u delu grada koji pokrivaju tako da gotovo da nema sanse da imate vise od recimo 3km do centrale pogotovo sto sad na nekim mestima i iz centrale izvlace optiku i vuku je do mesta gde imaju nagomilane korisnike, ako gresim nek me neko ispravi ali mislim da nisam pogresio (barem ne mnogo :)).

e sad problem ostaje mreza koja je u dosta losem/ocajnom stanju pa to moze da pravi problem ali rade i na tome tako da ja se ne bi zurio sa uvodjenjem jer ce tu da bude problema u startu kao i sa ovim isdn-om koji ima neke svoje tripove.

sobzirom da su cable provajderi u nasem slucaju razni ikom-i i radius vektori mislim da je za broadband i "flat" rezime naravno bolji ADSL pa makar i na ne kvalitetnoj opremi.

jedno pitanjce...
shta ima manji ping: PTT KDS, wireless (zavisi i od ISP?) ili tek dolazetji i za sad nevidetji aDSL?
znam da je npr. za ISDN ping oko 150ms

offtopic @Miroslava shta havatash od wirelessa oko energoprojekta?

adsl ?

Calibra 4WD je napisao(la):
Nisam znao da je ISDN vezan za tih 2km dometa.
Inace je meni centrala na 300m vazdusnom linijom,tako da to nije problem sigurno,jedino sto jos nema opreme

Ne gledas vazdusnum vec kablovsku liniju....sigurno si dovoljno blizu....

IzNoGooD je napisao(la):
jedno pitanjce...
shta ima manji ping: PTT KDS, wireless (zavisi i od ISP?) ili tek dolazetji i za sad nevidetji aDSL?
znam da je npr. za ISDN ping oko 150ms

offtopic @Miroslava shta havatash od wirelessa oko energoprojekta?
u dosta njih se vata ovde. ja cu na maks net

Nazad
Vrh Dno