Šta je novo?

ADSL u mrezi

gervasius

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2006
Poena
319
Meza ima 10 korisnika. Na jednom racunaru je prikljucen ADSL 512kb i zelim da se deli sa samo jos dva korisnika a da svi ostanu u postojecoj mrezi. Znaci tri korisnika ima pristup Internetu a ostalima ne treba i ne smeju pristupati istom. Da li je resenje u NetLimiter-u ili?

To se podesava na adsl ruteru. Ja sam u mrezi u kojoj ima 8 racunara i dva adsl prikljucka. Jedan adsl koriste 3 korisnika a drugi adsl ostali. Ogranicavanje se obicno vrsi po ip adresi ili imenu racunara, a kapiram da malo napredniji ruteri mogu da ogranicavaju i po mac adresi i sl. Probao sam 3 adsl rutera (DLink, TP-link i Huwaii) i sva tri imaju sposobnost da ogranicavaju izlaz na wan.

Koristio sam ranije Net Limiter i nije mi odgovarao, probaj novu verziju, sto da ne?
Ako se korisnici ne razumeju dovoljno u TCP/IP, a nemas ruter, najlakse je da im pustis internet preko prostog ICS-a, s tim sto ces ukinuti DNS tamo gde zabranjujes internet.
Sigurnije je da zakupis ruter, kosta do 2000 din jednokratno i miran si.
Pozz

Svaki bolji router bi trebalo da ima takvo podesavanje.
Recimo kod Cisco Linksys WAG200G-E1 router-a to se zove
Access Restriction

Mozes da zabranis odredjenim racunarima pristup internetu
Mozes da zabranis pristup odredjenim sajtovima (kucanjem URL adrese)
Ima jos par nekih opcija

Poslednja izmena:
Probao sam ranije sa NET Limiterom medjutim ta verzija je ogranicavala UPload i Download samo na kompu na kome je i sama instalirana,resenje sam dobio u ovom softweru SoftPerfect Bandwidth Manager ogranicis protok koji ce da vuce jedan od usera,i vezujes net za MAC adressu mrezne karte tog usera tako da i ako neko drugi pokusa staticki da kuca adresu koja ima net od neta nece dobiti nista sem ako mu ne pozajmis mreznu kartu :)
!

Poslednja izmena:
Vrh Dno