Šta je novo?

ADSL, Srbija, Telekom ?

• Začetnik teme Začetnik teme legend
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

legend

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
649
Posto imam informaciju da je ADSL u pripremi, pre svega mislim na Beograd intersuje me da li neko ima neke informacije iz Telekoma oko brzina i cena koje se mogu ocekivati?

Ono sto ja znam, sto mi je potvrdjeno iz Telekoma je da uskoro (u roku od 1-2 nedelje) krece ADSL za biznis korisnike, dok ce u drugoj fazi (nakon 6-7 meseci) biti ponudjen i za rezidencijalne klijente. ADSL uredjaji koji se koriste su marke Alcatel. Kupljeni su uredjaji i za ADSL over POTS (preko klas.linije) i ADSL over ISDN (preko ISDN linija).

Molim Vas da ako imate prave informacije tj. informacije iz samog Telekoma izlozite ovde.

Hvala unapred.

legend je napisao(la):
Posto imam informaciju da je ADSL u pripremi, pre svega mislim na Beograd intersuje me da li neko ima neke informacije iz Telekoma oko brzina i cena koje se mogu ocekivati?

Ono sto ja znam, sto mi je potvrdjeno iz Telekoma je da uskoro (u roku od 1-2 nedelje) krece ADSL za biznis korisnike, dok ce u drugoj fazi (nakon 6-7 meseci) biti ponudjen i za rezidencijalne klijente. ADSL uredjaji koji se koriste su marke Alcatel. Kupljeni su uredjaji i za ADSL over POTS (preko klas.linije) i ADSL over ISDN (preko ISDN linija).

Molim Vas da ako imate prave informacije tj. informacije iz samog Telekoma izlozite ovde.

Hvala unapred.

a da nije malo doslo do zabune oko tog ALACTELA?
centrala jeste ALCATEL, ali sta ce biti na kraju nije bitno.
Dugo si iz Telekoma ima informaciju da dolaze momci da instaliraju SANTIS, bez obzira sto je npr. taj NT firme ECI.Tako da ne veruj mnogo ono sto kazu.
Niko od njih nema iskustva , tako da ce ti reci normalno da je ALCATEl i ako ce mozda biti neki SIEMENS, ECI, INTRACOM ili daj boze ASCOM, ERICSSON.

cheers,

adsl paketi

Momci ovo je 100% tacno

§Ponuđeni paketi:
• ADSL Paket 1, 256/64 kb/s
• ADSL paket 2, 512/128 kb/s
• ADSL paket 3, 768/192 kb/s

§ ADSL Paket sadrži:

• ADSL modem i mikrofilter
• 5 e-mail adresa iz domena Telekoma
• 10 Mb memorijskog prostora po e-mail adresi
• jedna IP statička adresa
• usluga primarnog DNS

Pitanje je samo kakva ce cena biti.
Modemi su nabavljeni i to Alcatel i Paradyn sa spliterima,sto je i odlaicna kombinacija.
Sto ce reci ne brinite za pristupnu opremu.

nixon je napisao(la):
a da nije malo doslo do zabune oko tog ALACTELA?
centrala jeste ALCATEL, ali sta ce biti na kraju nije bitno.
Dugo si iz Telekoma ima informaciju da dolaze momci da instaliraju SANTIS, bez obzira sto je npr. taj NT firme ECI.Tako da ne veruj mnogo ono sto kazu.
Niko od njih nema iskustva , tako da ce ti reci normalno da je ALCATEl i ako ce mozda biti neki SIEMENS, ECI, INTRACOM ili daj boze ASCOM, ERICSSON.

cheers,

moram da se izvinim , ipak ce biti i Alcatel modema za ADSL-ove

Poslednja izmena:
kako ja chuh, iz "proverenih izvora" ti paketi ce biti 30, 40 i 50e

Može li kratko objašnjenje kako to radi ADSL kroz običnu ili isdn liniju?

Uh, ako ove cene budu kao shto je hajli rekao ima odma' da se odreknem jedne isdn parice za recimo 256kbs ... chisto za pochetak 🙂

A i shto kaze Bane, aj neko objashnjenje po kom principu to radi i tako to...

Bane® je napisao(la):
Može li kratko objašnjenje kako to radi ADSL kroz običnu ili isdn liniju?

Telefonski (zvucni) signal ide na jednoj frekvenciji, a DSL na drugoj - zato na kraju linije u svojoj gajbi moras da stavis spliter koji razdvaja signale u dve uticnice - jednu telefonsku i jednu klasicnu RJ-45. To radi i sa analognim vezama, tj. ne mora se prvo apgrejdovati na ISDN za tako nesto.
Zbog takvog deljenja signala mozes stalno da budes na netu, a da ti telefonska linija bude slobodna, iako se radi o istim paricama.

Dakle, u osnovi isti princip po kojem radi i powerline net, odnosno umrezvanje preko strujnih kablova.

Poslednja izmena:
Ono što mi u celoj toj ADSL priči (a i u ostalim Telekom pričama) ide na živce je nekava podela na biznis korisnike i rezidencijalne. Sve se svodi na "e sad ide firmama, a vi ćete posle". Kakve veze ima da li je firma ili ne. Ti tu uslugu plaćaš Telekomu i šlus.
To me mnogo potseća na priču sa ISDN-om, gde ti je do pre 6 meseci, godinu dana trebala ne vezica nego sajla. Ni sa firmama nije išlo glatko, ne dao Bog da si htreo da uvedeš kući ISDN bez obzira što imaš tehničke mogućnosti (nova centrala, tralala....)
ako nisi znao nekog opakog baju u Telekomu mogao si da se slikaš. Da ne pričam da su ljudima uvodili ISDN i po 5 godina nakon podnošenja zahteva. U međuvremenu su podnosili nove zahteve jel su volovi iz Telekoma izgubil one stare. Takođe ne treba ni pominjati nošenje pečenja, kartona sa viskijem službenicima, brlju za montere.
Ma bagra. 🙁

nixon je napisao(la):
Pitanje je samo kakva ce cena biti.
Modemi su nabavljeni i to Alcatel i Paradyn sa spliterima,sto je i odlaicna kombinacija.
Sto ce reci ne brinite za pristupnu opremu.

Zna li se da li će biti moguća kombinacija ISDN+ADSL ili samo POTS+ADSL?

Znam da je u principu tehnički moguće i jedno i drugo, samo je pitanje da li Telekom ima opremu.

Da, uvezena je oprema i za ADSL over ISDN, 100%, i bice dostupno kao i kod POTS-a.......

nixon je napisao(la):
§Ponuđeni paketi:
• ADSL Paket 1, 256/64 kb/s
• ADSL paket 2, 512/128 kb/s
• ADSL paket 3, 768/192 kb/s

mali im je upload.
trebalo bi da je 2 puta veći:
1. 256/128
2. 512/256
3. 768/384

a što se tiče cena: 30, 40 i 50 €, za početak su OK, ali samo za početak,
omasovljenjem dslA bi trebalo da spadnu, ali to je telekom zar ne :wall:

silverglider je napisao(la):
Telefonski (zvucni) signal ide na jednoj frekvenciji, a DSL na drugoj - zato na kraju linije u svojoj gajbi moras da stavis spliter koji razdvaja signale u dve uticnice - jednu telefonsku i jednu klasicnu RJ-45. To radi i sa analognim vezama, tj. ne mora se prvo apgrejdovati na ISDN za tako nesto.
Zbog takvog deljenja signala mozes stalno da budes na netu, a da ti telefonska linija bude slobodna, iako se radi o istim paricama.

Dakle, u osnovi isti princip po kojem radi i powerline net, odnosno umrezvanje preko strujnih kablova.
Ne, više me je interesovalo po kom osnovu se dobija taj protok. Ako je poznata teroija da je maksimum telefonske veze 56k, pretpostavljam da bi onda morao da budem prebačen na neku drugu "centralu", odnosno da jedino(ne tako mala stvar) što ostaje isto u vezi dialup-a i adsl-a su telefonske žice(odnosno oni moraju da promene "centralu", a ja modem). Pomozte da ne pričam napamet više 🙂...

cyberdude je napisao(la):
ali to je telekom zar ne :wall:
Ljudi, zamolio bih vas da počnete da shvatate kategoriju MONOPOLA. Molim vas, kada bi samo to hteli da shvatite, stotine glupih diskusija zadnjih godina o telekomu ne bi bilo. Svako preduzeće(pod preduzećem se podrazumeva SVE na svetu što ostvaruje PROFIT) teži da bude monopol, da smanjilo rizik poslovanja, diktiralo pravila igre, *****avalo se, isto tako su se i na međunarodnom nivou stvarali svi oblici saradnje od pula do koncerna kako bi se dokopali monopola. Monopol je sasvim prirodna stvar u savremenom svetu, to uopšte nije teroijska kategorija, on postoji, vidno ili prividno, e isto tako je telekom monopol(telekomunikacija na ovom prostoru), na osnovu zakona, uredbe šta već neke prošle vlade, kapirate? Nemate osnova da ih mrzite, nevolite ili da se ljutite na njih, oni nisu crveni krst ili grinpis, oni su preduzeće i kao i svako drugo, ujeda, grebe i otima radi profita. Isto tako nemate osnova da brinete ukoliko oni pogrešno posluju(osim ako niste zaposleni kod ili nemate njihove akcije), to je zaista njihova stvar. Jeste, mi kao korisnici ili poslovni ljudi koji zavise od komunikacija, ispaštamo zbog toga, ali NEMAMO ALTERNATIVU. To vam je kao da kukate što Srbija nema nalazište dijamanata. Jedino možemo da budemo besni na vladu ili instituciju koja je donela taj zakon/uredbu o monopolu u određenom vremenskom periodu i da ne odobravamo prljave trikove kojima se telekom služi pripremajući se za 2005. godinu kada više neće biti monopol.

Pitanje😀a li je sa ADSL zauzeta telefonska linija ili nije

Bane® je napisao(la):
Ne, više me je interesovalo po kom osnovu se dobija taj protok. Ako je poznata teroija da je maksimum telefonske veze 56k, pretpostavljam da bi onda morao da budem prebačen na neku drugu "centralu", odnosno da jedino(ne tako mala stvar) što ostaje isto u vezi dialup-a i adsl-a su telefonske žice(odnosno oni moraju da promene "centralu", a ja modem). Pomozte da ne pričam napamet više 🙂...

seti se matore mreze koja je sa prakticno jednom paricom radila na 10Mbps, zasto ti je cudno ako ti puste i 1 i vise Mbps kroz telefonski kabl?
jedina razlika sto neces biti vise na istom "slot"-u na centrali nego na nekom drugom isto kao i kad predjes na ISDN...
da li je to to sto te interesovalo?

Da, Bane, maksimum analogne telefonske veze u upotrebi jeste 56K, ali ADSL nije analogna telefonska veza.

Adsl

sta znaci ADSL?
ADSL znaci asimetrcina digitalna pretplatnicaka parica.ASimtricna govori da se saobracaj odvija sa razlicitim brzinima u oba pravca.
Maksimalne brzine koje ce moci da se izvuku su do 8mbps u download-u i 1Mbps u uploadu.
Ono sto malo ljudi znaju je da se po toj parici pusta i telefon istovremeno, tj. ti si na netu, a zove te kompa da te nesto davi i sl.
Uz ADSL modeme ide i spliter koji ti omogucava istovremeni rad za glas i podatke.
Beograd ce biti strava pokriven i to sa nekoliko cvorista.
Ostali gradovi ce zavisiti pre svega od tipa centrale i dalekovidosto menzdera Telekoma u mestu kome zivite.

cheers,

silverglider je napisao(la):
Da, Bane, maksimum analogne telefonske veze u upotrebi jeste 56K, ali ADSL nije analogna telefonska veza.

odlican sajt www.protocols.com, mislim da nema price o cemu je tema.
tu ces naci sve zivo sto te interesuje oko prtokola , nacina prenosa i sl.
i videces da bakarna parica niej za bacanje i da kroz nju moze svasta da se propusti.

cheers,

a jel zna neko sta ce biti sa zrenjaninom?? kod nas je sigurno 40% pretplatnika vec prebaceno na alcatel centralu, ako nesto znaci.....

nixone,jos da nam kazes i datum pocetka uvodjenja za rezidencijalne korisnike 🙂

Ma ok jasno mi je to, znam kolko su debele telefonske žice, struju mož` da pustiš kroz to... 🙂

za 4 do 5 meseci ce moci da uvede svako, ili ce opet biti veze, vezice, sajle i sl ? 🙂

[G]H1ghLANdeR je napisao(la):
za 4 do 5 meseci ce moci da uvede svako, ili ce opet biti veze, vezice, sajle i sl ? 🙂

svi , bez izuzetaka i bez podela na biznis i rezidencijalne.

cheers,

nixon je napisao(la):
svi , bez izuzetaka i bez podela na biznis i rezidencijalne.

cheers,

s tim da oni sto su dvojnici ili na starim centralama ce morati da sacekaju da im srede mrezu u kraju i da predju na novu centralu, a to traje...

Ser_Zile je napisao(la):
s tim da oni sto su dvojnici ili na starim centralama ce morati da sacekaju da im srede mrezu u kraju i da predju na novu centralu, a to traje...

ser zile, svidjaju mi se tvoji komentari.mora da si mnogo ljut na telekom.
ali ono o cemu ti pricas stvarno nema veze, izvini ako sam nesto rekoa lose.

cheers,

Nazad
Vrh Dno