Šta je novo?

aDSL ruter problem!

Misha

Čuven
Učlanjen(a)
18.02.2002
Poena
649
Komshija ima aDSL vec neko vreme pa smo odluchili da uzmemo ruter i da se umrezimo i podelimo aDSL. Uzeli smo Allied Telesyn AT-AR255E (u pitanju je ruter za Annex B tj. ISDN liniju). I sve radi lepo samo shto je njemu ping u WOW-u po 3-4 hiljade i diskonektuje ga server posle 2-3 minuta uvek. Kada prikljuchi svoj usb adsl modem koji je dobio od provajdera ping je u redu i moze da se igra. Zna li mozda neko u chemu bi mogao da bude problem? Za informaciju, provajder je YUBC Net...

Hvala unapred

a da ti slucajno ne downloadujes nesto dok se on igra, a? :D

Da li je router lepo podesen ?
Router u sebi poseduje odredjen broj ''finih podesavanja'' koja treba lepo namestiti da bi sve radilo kako treba. Takodje treba obratiti paznju da li je port forwarding lepo odradjen zato sto se router ne ponasa isto kao i modem koji je tvoj komsija dobio od provajdera, jer su u pitanju dva razlicita rezima rada, odnosno router i bridge rezim. Port forwarding mora lepo da se odradi da bi se igra dok vam je veza u router modu ponasala normalno, odnosno kao da je u bridge modu. Koji portovi treba da se otvore da bi WOW radio, to ne znam, ali me nije mrzelo da na dresi www.portforward.com/english/routers pogledam kako se podesava vas router, a nasao sam sledece... Nisam naso tacnu oznaku vaseg modela! ali sam nasao vrlo slican model za koji mislim da je isti kao taj koji vi imate osim sto ovaj nije namenjen za ISDN. Posto su modeli skoro isti, pretpostavljam da je i softver za podesavanje isti, a kada sam potrazio kako se otvaraju/forwarduju portovi za WOW dobio sam sledecu, za vas tuznu informaciju koja glasi:

The Allied Telesyn AT-AR220E will not allow you to forward enough ports, to run World of Warcraft Downloader. You should try using the DMZ portion of this router if it is available. Alternatively you can try switching the router to bridged mode. You will need to contact your ISP to switch to bridged mode, so they can make the required changed on their end.

Ili u prevodu...izgleda da po svoj prilici taj vas router ne moze da se konfigurise da bi se WOW igrao dok je konekcija u router modu. Da li nema dovoljno portova koji mogu da se otvore ili je nesto drugo u pitanju...to ne znam.

Na kraju izgleda da jedino ostaje da se tvoj komsija igra u bridge modu...

Objasnjenje.
Bridge mod - modemi koji su namenjeni za jedan racunar najcesce rade po default podesavanju u ovom modu a potrebno je konektovati se rucno radi prikljucenja na internet.

Router mod: router je podesen tako da cim se neki od racunara ukljuci on je automatski na netu (LAN internet), a net moze da se koristi bez obzira da li je drugi racunar ugasen ili nije.
Router moze da se namesti da radi u bridge modu, a onda se desava sledece: samo jedan racunar moze napraviti konekciju ka internetu, a drugi racunar moze da pristupi netu samo ukoliko je prvi racunar ''podelio'' (share) svoju internet konekciju i ukoliko je prvi racunar ukljucen, a default gateway na routeru treba da bude prepravljen na IP broja racunara koji ima konekciju ka netu + jos neka podesavanja treba podesiti. U ovom slucaju svrha routera prestaje da postoji.

Eto nadam se da sam pojasnio neke stvari...

Pozdrav

postoji li neki ruter koji nema problem kao Allied Telesyn ? ja bi sa burazerom odradio istu stvar...

koji ruter preporucujete ?

prouci onaj deo oko security/Dynamic Port Opening, portovi za koje treba da odradis ovo konfigurisanje su:
- port: 6112 (znaci start je 6112, end 6112, ovaj je valjda i najbitniji za igranje, ako imas jos racunara na kojima se igra wow i idu preko rutera, odradi isto i za 6113, 6114 port itd. ako imas dva, tri itd. racunara)
- port: 3724
- port: 6881-6999 (start 6881, kraj 6999)
(ova druga dva reda su valjda za download servere koje igra kontaktira)
Podesi i za tcp i za udp protokol.

Ne zameri ako ne radi, samo sam imao malo vremena pa sam pogledao ovo na netu ;)

Hvala Mexi za sva objashnjenja koja je ovde napisao. Znao sam za taj sajt ali takodje nisam nashao moj ruter...

E sad, postoji ova opcija za Dynamic Port Opening koju je gorang spomenuo, i otvorio sam te portove josh pre nego shto sam postavio pitanje ali nema promena. Najveca stvar koja me buni kod ovog rutera je shto ovo otvaranje portova na ostalim ruterima koje sam vidjao radi po principu da otvorim port koji zelim i prosledim ga na mashinu u lokalnoj mrezi (npr. 192.168.1.3 ili kom vec kompjuteru treba koji port) ali ovde toga nema. Mogu samo da otvorim port ali nigde nema opcije da ga otvorim samo za odredjeni kompjuter. Ne znam da li to znachi da je port otvoren za sve ili shta... jako me buni ovaj ruter i jako sam se iznervirao :)
I Gorane, nemam na chemu da zamerim, hvala i na ovom shto si pokushao da nadjesh...

Huh, odoh da pokushavam neshto, samo ne znam ni ja shta :D

Napomena:
Jedan racunar - jedan port forward !!!
Isti port NE moze da se forwarduje na dva racunara.

Znam to Mexo, ali u podeshavanjima za forwardovanje na ovom ruteru uopshte ne postoji opcija na koji rachunar zelim da forwardujem port. Mislim da je to problem...

vidi ono "Reserved Mapping", znaci realnu ip adresu koju je dobio ruter na lokalnu adresu racunara, sa portom 3724 (valjda je ovaj bitan za igranje), za oba protokola... jeste nezgodno, ali to je valjda nacin, ali onda sve sto stize na 3724 ide na taj lokalni racunar, valjda :)

Jedno pitanje.

Da li ste u podesavanjima podesili da router automatski zadaje IP adrese ili ste vi stavili vase FIKSNE IP adree u lanu ?
Ne sme da bude izabrana opcija ''obtain ip addresses automaticaly'' ili bilo sta slicno, morate manuelno da odredite IP adrese. Ovakva opcija se podesava i na samom racunaru TCP/IP podesavanja, a na routeru se valjda iskljuci DHCP server opcija... Znaci nikakvo automatsko dodeljivanje IP brojeva..vec rucno.

Gorane, probao sam i reserved mapping i nije htelo da radi. A i da radi malo bi bilo problem svaki put menjati tu ip adresu kad god se ruter rekonektuje (jer imamo dinamichi ip). Ali eto, ne radi tako da necemo imati problem cestog menjanja :d

Mexo, stavljene su nam ip adrese manuelno. Konkretno, ruter je po default-u 192.168.1.1 dok je komsija 2 a ja 3. Jedino sto kazes da iskljucimo dhcp server na ruteru posto je ukljucen ali ne znam kako bi to moglo da popravi stvari...

Odoh da lupam glavu i dalje posto ne mogu da skapiram kako ruter ne moze da ima neko normalno forwardovanje portova. Zaleteo sam se i kupio ovaj jer sam mislio da je f. portova najnormalnija pojava...

Hvala na svim odgovorima!

Ja bih ti savetovao da probas da uzmes fiksne ip adrese iz malo viseg opsega, a pri tom ostavis ukljucen DHCP.

Primer: namestis da se dinamicki dodeljuju adrese (DHCP) od 192.168.1.2 - 192.168.1.50, a da komsija bude 192.168.1.100, a ti 192.168.1.101. Znaci da se ne mesa opseg fiksnog i dinamickog dodeljivanja adresa.

Ne znam zasto, ali meni i komsiji nisu radile neke igre, doduse preko Hamachi-ja, dok nisam uradio pomenutu stvar. Ne moze da skodi... a i ostane ti DHCP da npr. povezes neki komp na mrezu caskom bez cackanja oko IP adresa.

Nazad
Vrh Dno