Šta je novo?

ADSL(preko ISDN linije) problem

Kluzo

Slavan
Učlanjen(a)
08.10.2005
Poena
320
Komsija me zamolio da mu povezem Telekom adsl ruter, onaj beli klasicni, mislim da je 520i posto ima isdn.

Komsija ima 2 broja jedan za tel drugi za fax, instalacija je sledeca: ide 1 zica sa 4 parice iz zida do Intracom modema, a iz njega izlaze dve linije jedna ka tel., druga ka faxu.
Posto je ugovor glasio na broj tel koji koristi telefonska linija, ja sam na njenu paricu (zicu) nakacio spliter i sve povezao kako treba, no medjutim nema neta, ne gori ni lampica za adsl na ruteru, telefon ima normalno signal. Raskacim sve to pa onda povezem sve na paricu koja ide do Intracom modema, ali pre njega, znaci stavim spliter i ruter, pa iz splitera dalje ide jedna zica u Intracom modem, a druga u adsl ruter.U ovoj kombinaciji proradi internet, ali ne radi ni jedna telefonska linija. Vidim da je spliter namenjan za 2 zice, odem do stana uzmem svoj adsl spliter (Inace za SezamPro adsl) koji ima 4 zice, no i sa njime ista prica, ne radi tel linija, internet radi kad je pre Intracom modema povezano, kad je posle ba jednu od linija ne radi.
Dali imate neku ideju gde je problem, inace dali su mu ruter za adsl preko isdn linije.

Ja ne mogu baš skroz da se snađem u tome što pričaš, jer mešaš žice, parice i šta ja znam, ali da probam.

Prvo, spliter moga da bude za ISDN, ne može običan. Ako imaš samo običan, neće raditi. Proveri.

Drugo, spliter ide između zida i Intracoma. Pa iz splitera ide jedna žica ka Intracomu, a druga ka ADSL ruteru.

To je jedini ispravan raspored. Ako ovo ne radi, tj. ako u ovakvom rasporedu Intracom ne daje signal tel. linije, onda je loš spliter.

Procitaj sta pise na splitter-u ako je huawei tipa 186 ili 187 onda je za obicnu liniju ako je za ISDN onda je 287.

Nema 8 parica mislis ide utp sa 4 parice (parica=par zica) odnosno 8 zica ili ide flat osmozicni.
Koriste se srednje dve u svakoj opciji.
Ako je spliter sa utp zenskim konektorom a nemas kabl rj45 na rj11 mozes rj11-rj11 da ubodes u sredisnji deo rj45.
Na Huawei-u je rj11 ulaz pitanje je samo sta ti je ulaz u splitteru.

Evo da se javim nije me bilo kod kuce dva dana. Malo sam u izrazavanju bio los, kad sam reko parica mislio sam na zicu.
Sad sam se cuo sa komsijom, spliter je HWSP187, kao sto prethodnik pomenu to je znaci za obicnu liniju, teracu ga da zameni.

Prekjuce je komsija doneo iz Telekoma 287 model splitera za isdn i sve je proradilo iz prve.

Vrh Dno