Šta je novo?

ADSL povezivanje

joca22

Cenjen
Učlanjen(a)
05.10.2010
Poena
159
Trebao bih uskoro da dobijem ADSL (Telekom). Pošto nisam baš upućen u ovu tematiku molio bih Vas gospodo za nekoliko objašnjenja:
Dva kompa i jedan laptop bi trebali da imaju konekciju u isto vreme sa podjednakim protokom.
Jedan komp(buraz) ima instaliran XP pro.. x86, drugi(sinovac) Win 7 Ultimate x64 , Treći ja laptop ( Asus K52JB) Win 7 Home Basic x64

1. Šta mi treba od hardwera (mrežna...LAN...ili...) za konekciju sva tri ?
2. Najjednostavniji-najjeftiniji način za konekciju.
3. Najkvalitetniji način (ne baš najskuplji)
4. Ako je moguće nešto detaljniji opis praktičnih koraka.

Hvala svima koji imaju vremena za ovu moju pripremnu fazu.
Pozdrav !:wave:

Telekom daje ADSL routere i to one sa više LAN portova, tako da ćeš od opreme sve dobiti od njih
Za podjednak protok će da ide malo teže, sem ako ne nabaviš router sa load balancing mogućnostima, a on je malo skuplji, zaboravi

1. Na kompovima ti trebaju funkcionalne mrežne karte ( integrisane ili na PCI kartici )
2. Pomoću kablova
3. Pa sad dal je kvalitetniji ili ne pitanje je, možeš i da nabaviš dve wireless kartice za dva kompa, laptop verovatno ima wireless, i povežeš se bežično na router
Ova solucija prvo mora da se proba, zavisi od položaja kompova i routera
4. A šta konkretno ?

Recimo , da li se kablovi samo iz rutera razvuku na svaki komp posebno (znači rut.- port 1.......komp 1, port 2..........komp 2 , itd. ili ...?
Da li dužina ili neke druge karakteristike imaju uticaj na kvalitet protoka ?
Malo sam ja procunjao po forumu ali nemam neko znanje same terminologije koja se koristi u ovoj oblasti te mi je sve to pomalo nejasno. Voleo bih krajnje jedostavna objašnjenja a usput bih (valjda) naučio i terminologiju pa bi onda i sam lakše pratio teme.
Još jednom Hvala na potrošenom vremenu !
Pozdrav!

Port 1 i 4 (spoljni) na ruteru su rezervisani za internet dok su portovi 2 i 3 rezervisani za IPTV .
Max dužina UTP kabla od rutera ne bi trebala da prelazi 90m. Sve do te razdaljine je ok .

Port 2 i 3 jesu rezervisani za iptv, ali ako ne bude uzimao tu uslugu, moze da se podesi da mu budu obični switchportovi pa da i na njih kači računare.

Da li je to podešavanje (da IPTV portovi budu Swich portovi) prevazilazi znanje prosečnog korisnika računara tj. mene ili ipak mogu da te pare (za podešavanje) iskoristim za nešto pametnije ?

Pa ako ti nisu potrebni ti portovi tj. ako su ti dovoljna dva porta onda nemoj ništa dirati. Ali ako su ti neophodni, onda možemo ti pomoći, i bez problema ćeš sam namestiti

Gospodo, kada dobijem opremu, javljam se opet. U međuvremenu ću da jurim UTP kablove (2 kom. x 10 m ) gde mogu da kupim, pošto gledajući na forumu šeme spajanja istih ne verujem da sam to mogu da izvedem (treba i spec. alat).
Pozdrav !

Vrh Dno