Šta je novo?

ADSL - Novi momenti !!!

• Začetnik teme Začetnik teme legend
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

legend

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
649
info sa elitesecurity foruma od coveka koji drzi doticni forum i ima vrlo verovatno dobre informacije:

Ustanovljene su cene, malopre stigla informacija... iskreno, loše deluje (po korisnike). 🙁

Prvo malo ko je koliko portova naručio:

Eunet 150
Neobee 200
Sezampro 200
VeratNet 1000
PTT isto nesto mnogo, ne znam tačno cifru

Cene zavise od broja portova koje provajder zakupljuje i idu otprilike ovako:

na manje količine:
4000din 512k port
Ne znam ostale cene...

na veće količine (npr onih 1000 portova):
3050 din 768k
2200 din 512k
1500 din 256k

Ovo su samo cene za port, BEZ POREZA, za provajdere.

Pored toga, provajder zakupljuje još ukupni "transfer" do telekoma koji je reda 25000 dinara za 1 megabit. Dakle zakupljenih 512k na "portu" nije i 512k do provajdera, pa će biti preprodavanja samo tako. 🙁 To je najlošije u celoj priči.

Dodatni troškovi koje provajder ima:

Cena interneta kroz sve to (verovatno će biti merenja transfera 🙁 jer sa ovakvim dranjem i lošim ulaznim cenama, malo će kućnih korisnika moći to da priušti..)
Podrška
Instalacija kod korisnika
I sve što standardno ide uz internet uslugu.

NA OVO SVE JOŠ 20% globe državi!

ADSL će u prvoj fazi biti dostupan samo na 11 centrala u Beogradu (to centrala je nekad centrala, nekad razvodnik.. itd.. dakle neće biti svuda, a neće biti nigde van Beograda u prvoj fazi).

Ehhhh.... taj telekom.

Teško je jako prognozirati koju će cenu provajderi ponuditi korisnicima. Najtužnije je što će osim poznatog uskog grla - zakupljen protok ka internetu - sada da se pojavi još jedno usko grlo u adsl priči (koga NIJE moralo da bude), a to je zakupljen propusni opseg između provajdera i telekoma za potrebe adsl-a (pomenutih 1mbit 25000din).

Priča se tu ne završava... najavljeni ugovori za provajdere su TIRANIJA po običaju, od zanimljivih stavki bih izdvojio sledeće:

• ukoliko provajder ne proda zakupljene portove (100,200,1000,.. koliko god uzme ugovorom) u roku od 6 meseci, telekom oduzima sve
• VoIP kroz ove linkove je NAJSTROŽIJE ZABRANJEN i ukoliko telekom uhvati nekoga da adsl koristi za voip, poništava ugovor i sve oduzima

Ja ne znam traži li ovo dalji komentar, i da li da se smejem ili da plačem. Sa kakvim mi šljamom imamo posla, to je strašno... Najomraženija stvar u srbiji 2004te godine je VoIP. 🙁

🙁 🙁 🙁 🙁 🙁

Toliko o ADSL-u kos nas...nadam se da ovo nije bas tacno ali....

Nagadjanja i dalje. Ok, bar se upoznajemo sa tematikom.
Ako zaista tako bude, ne znam kome ce se to isplatiti.
S druge strane, prvi macici se u vodu bacaju 😉

Ja bih odmah uzeo 768k ako obecaju da ce da mi skinu sa PCM-a

I na kraju sta ce biti prednost ADSL-a?
Da li ce da ogranice protok? Sa modemom nemam nikakvih ogranicenja.
Da li ce brzina da bude skupa? Da li cu moci da platim ista vise od 64Kb/s? Moracemo verovatno da placamo opremu...

Ispada da je jedina dobra stvar sto ce telefon biti slobodan dok sam na internetu 😀

Kakva smesna drzava. Ovo je vic o drzavi, a ne drzava. Iraq je ovog trenutka jasnije definisan nego Srbija. Svi nasi cenjeni ministri bi mogli da poguraju Internet u Srbiji napred 10 godina. Verovatno se i plase interneta 😀

Nishta, blago mogu da se slikaju sa tim cenama, pa nek Albancima i Shiptarima prodaju svoje dragocene kapacitete.
Sad se nekako i gadim od ADSL-a.

A ja sam juce pricao sa prijateljem iz Hrvatske i njemu bas juce bili i ukljucili adsl 384k. Mesecno kosta 20 evra 500 MB protok i na svakih 250 dodatnih MB cini mi se 25 kuna (250 dinara).

😉

Boyce je napisao(la):
I na kraju sta ce biti prednost ADSL-a?

Kakva smesna drzava. Ovo je vic o drzavi, a ne drzava. Iraq je ovog trenutka jasnije definisan nego Srbija. Svi nasi cenjeni ministri bi mogli da poguraju Internet u Srbiji napred 10 godina. Verovatno se i plase interneta 😀

Right! :S:

Bojkot ADSL-a. I od strane provajdera i od strane nas obicnih.

ako je ovaj info tacan,a po svemu sudeci bi trebao da bude,onda ce 256K kostati minimum 3000-3500 dinara i to sa ogranicenim protokom!!!!

Kao da namerno nece da ponude normalnu uslugu ,pa se odvalili ovakve cene!Malo ce biti fizickih korisnika koji ce biti spremni da plate tu cenu,ja prvi odustajem 😡

Poslednja izmena:
UZAS. To je sve sto imam da kazem.

Svi antene u ruke... 🙂 Vino, zene i antene

Poslednja izmena:
Ovaj info izmite sa dozom rezerve, ne mora da znaci da je tacan, mada lici 100% na Telekom. Manje bih verovao da su rekli da ce nam dati flat za 1500 din. za 256kbits, ipak je to Telekom! Nemaju oni interes da sada uvode ADSL nama, jer na njemu ne mogu da zarade pare na brzinu kao kod ostalih usluga. Ako su ovakvi uslovi, ni provajderi nece zakupiti te portove za ADSL nego ce se svi okrenuti mnogo boljem i povoljnijem Wirelessu! Telekomu istice monopol 1. Juna 2005. ako im pederski politicari ne produze do kraja godine jer je to Telekom siroma vec trazio! EJ BRE!? Wireless je jedina solucija za nas vecinu kao i kablovski (malo manje). Ja cu cekati Januar i konacno WIreless kao opciju, tako da o ADSL-u vise i ne razmisljam. 128k flat mi je dovoljan, samo da se otkacim od telefona. Jedino sto me nervira kad naidjem kao onomad na Francuskom sajtu 15 eura 8 Megabita........ Jevropa......

monopol pored toga sto mogu da produze, mogu i da onemoguce rad bilo kog drugog provajdera telekomunikacionih usluga time sto zadrze postojece zakone, npr. po kojima je telekom vlasnik vodova koji se nalaze u zemlji, mislim ko bi normalan poceo da raskopava ulice da bi uveo obican telefon?

a sto se tice iraka, pa oni bar znaju svoje ganice i imaju zastavu i himnu, sta dalje da gledamo, jesu okupirani a opet mislim da bolje funkcionisu...

Izgleda da je Telekom cisto zbog nekog imidza (bolje prodaje) najavio ADSL. To sto niko nece da ga koristi, to je nas problem. Ovo sa VoIP-om je jos smesnije 😀 Mislim da sve to treba bataliti i fokusirati se na wireless.

Verovatno direktorima u telekomu te cene nisu nista, s obzirom na njihove plate. A onda ce da se pitaju zasto raja masovno ne uzima ADSL, kad je tako jevtin... More, odo ja na kabl. "Jadnici", 'oce da kupe crnogorski telekom, vidi se da nemaju kesha 😡 Najvaznije je da nas cede. Nema VoIP: zaboga, pare idu iz zemlje ako koristimo VoIP. A to sto su pola Telekoma drzali Grci i Italijani za relativno sitnu lovu, nema veze.

Nadam se da ce kablovski provajderi da se udruze i naprave nesto sto ce biti kontra telekomu, ako ne zbog korisnika, onda radi sebe, jer ce telekom, kad zvanicno vise ne bude monopolista, nabiti cene dok se ne pojavi alternativa. Sad ga, kao, jos obuzdava drzava. A tada cemo da "umremo" i mi i provajderi.

Koliko ja znam samo Telekom i Verat imaju link ka inostranstvu? Nadam se da ce ostali smoci snage da urade isto, i onda pocnu sa iznajmljivanjem po doosta nizim cenama. Nema dobrog interneta za mase dok monopol (cesmu) drze ove 2 firme. Kablovski net je dobar, ali slabo on ide nesto. U mom gradu vec pola njih ima kablovsku TV, a net jos nisu ni ponudili 🙁

Šta se oduzimate, pa to je normalno da u početku bude dranje a kasnije cene padaju. Istu situaciju imate i sa hardwerom, ono što je danas papreno jer je novo za godinu dana će biti dostupno po znatno nižoj ceni. Ovde je u početku (pre dve godine) ADSL bio misaona imenica prosečnom čoveku dok danas sve to izgleda sasvim drugačije a od nove godine će biti još pristupačnije. Na početku se sve debelo plaćalo a danas su cene značajno niže još je priključenje i modem free. Lokalna kompanija Matav (Telekom) je monopolista i to žešći, iako više nisu zvanično monopolosti sve telekomunikacione konce drže u svojim rukama i deru samo tako, mobilna telefonija je druga priča.

Lepo sam rekao.
Prvi macici se u vodu bacaju 😉
Poz!

Gr@sSh0pp3R je napisao(la):
oce li mi neko objasniti sta je tacno Voip?

Voice over internet protocol.
Ime samo govori, mislim da nije potrebno dodatno objasnjavati.

Boyce je napisao(la):
Koliko ja znam samo Telekom i Verat imaju link ka inostranstvu? Nadam se da ce ostali smoci snage da urade isto, i onda pocnu sa iznajmljivanjem po doosta nizim cenama.

Da to je tacno.
Telekom ima optiku ne znam koje max brzine.
Verat ako se ne varam ima wireless link koji radi na oko 66 GHz (ne znam tacno) i max protoka 155Mb/s

A da ce neki novi provajder da uradi slicno tesko jer je to investicija ipo.. bar u neko skorije vreme tesko..

voip znaci da ti je donekle zabranjeno da igras igrice online
:wall:

Ajde nek se javi neko od membera koji rade u provajderima,pa da kazu sta oni misle i da naprave kalkulaciju za recimo 256K,po mojoj proceni bez 3500hiljade(45evra) dinara nema sanse da bude

Evo sad sam nesto racunao ...Mislim da su cene preskupe ... dakle cak ni Verat nece moci da ide sa cenom od 4000 dinara za 512 Kbit/s mesecno i + jedno 7000 dinara instalaciono kako god ga okrenuo ... a posto oni furaju fazon neogranicenog interneta (a ne po protoku) ... ili ce ove portove nuditi firmama ili ih nece prodati ...eto to vam je tako!!

ziveo wireless 🙂

Telekom ima samo 54mbit optike

Stvorenje je napisao(la):
Šta se oduzimate, pa to je normalno da u početku bude dranje a kasnije cene padaju.

Da li su bilo kada kod Telekom-a CENE PADALE?
Koliko ja znam, NISU NIKADA.

Za sve postoji prvi put!

Kome nije pravo što će početne cene biti visoke neka stavi prst na čelo pa nek malo razmisli koja je svrha monopola. Monopol = maximalan profit, to bi tebalo većini iole informisanih da bude jasno. Nije pitanje da li će cene padati, već kada će doći do snižavanja cena. So, će vidimo šta će sve da se izdešava, ADSL rasplet uskoro sledi.

Moze samo inflacija da pomogne 😀. Evro skoci par puta, Telekom propusti da podigne cene i eto nama jeftinog ADSL-a 🙂

Znachi chekamo 1 euro= 123 dinara

Nazad
Vrh Dno