Šta je novo?

ADSL ne radi na minut?

Serbianboss

Slavan
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
360
Pozdrav svima,
naime dogadja mi se nesto zanimljivo a ne znam sta je uzrok.

Imam ADSL kod sezama i radi mi OK, samo sto mi je sad pao protok na 22 kb/s(a bio je nekada 26 kb/s)

Pitanje je:

Svaki dan ujutru kad ukljucim racunar i hocu da odem na internet meni internet ne radi.Restartujem komp ili ga ugasim pa upalim i opet mi internet ne radi.
Ali kada izvucem kabl iz rutere(onaj koji ide u struju) sacekam jedno 1 minut vrtim kabl i onda sve normalno proradi.

Ovo mi se upocetku nije desavalo ali onda se svaki dan po jednom ovo desi.Nije mi jasno sto internet tako zeza.

Cim izvadim kabl iz struja pa ga vratim proradi.Sta mislite sta bi to moglo biti?
Da li se vama ovo desavala?

Inace imam ADSL USB ruter koji sam dobio od njih.

pozdrav

Pa ja nemam ADSL ali izgleda da se modem nesto ukuca ili na taj nacin, kada ga restartujes, obnovi IP adresu ili slicno. Posle net radi dobro?

Ali mi nije jasno zasto dolazi do ovoga.Sta ljudi mislite da nije mozda ruter malko neispravan.Jer ujutru tako zeza sve dok ne izvadim kabl iz struje.Kad ga vratim posle minut sve radi.

Da li je jos neko imao slican problem?

pozdrav

pocinje da mi lici na "cuveni" intrakom model isdn-a koji se besplatno dobija od telekoma,a radio je kako je radio,bolje reci nije radio :d

Meni se nesto slicno desilo nekoliko puta pre nekih 10-ak dana. Promeni se IP adresa rutera, ali on ne uspe sam da ponovo uspostavi PPP vezu, nego moram preko web interfejsa da uradim restart rutera i posle toga sve radi. Da kucnem u drvo, odavno mi se nije desilo. Izgleda da ima veze sa time sto Telekom nesto 'cacka' u centrali.

Da, da menja se adresa rutera.I to se veoma ceato menja.Moguce je da je to u pitanju.

Pa da onda ne menjam ruter.Mislio sam da odem do sezama da im kazes za problem pa da promenim ruter

pozdrav

Proveri da nije na volšeban način dobio dhcp enable( treba da bude disable).

Stoji dhcp client disable.Evo za pravo cudo sada nije zezao ruter.Ali nije iskluceno da ce da zeza za koji sat

pozdrav

Serbianboss je napisao(la):
Svaki dan ujutru kad ukljucim racunar i hocu da odem na internet meni internet ne radi.

Kog djavola gasis racunar? :D

Jes da volim racunare, ali sto je mnogo mnogo je :type:

pozdrav

Jes da volim racunare, ali sto je mnogo mnogo je :type:
Evo ja sam upravo probio 30 dana bez gasenja i restarta :D

koristite windows bez resetovanja 30 dana?
u redu, ako imate zasebnu masinu za download (pozeljno)
ali ovako, ja ne mogu vise posle 5-6 dana normalno da kontrolisem makinu, usporava se, reaguje uzas, nestabilno.

sinisamars je napisao(la):
koristite windows bez resetovanja 30 dana?
u redu, ako imate zasebnu masinu za download (pozeljno)
ali ovako, ja ne mogu vise posle 5-6 dana normalno da kontrolisem makinu, usporava se, reaguje uzas, nestabilno.

Eto nama novog benchmarka. "Čija je makina duže radila bez gašenja".
Zašto bi se bilo šta topilo, ako ste pravilno dimenzirali komponente računara?

Ja restartujem kompjuter samo kada neki drajver ili program traze restart ili kada slucajno pritisnem dugme za gasenje :) Pravilno podesen sistem mora da radi danima bez problema.

Poslednja izmena:
Laza je napisao(la):
Pravilno podesen sistem mora da radi danima bez problema.

Prakticno znaci ako je sistem pravilno podesan da ce raditi besprekorno.To uopste ne mora da znaci.

Meni je ADSL 100% dobro podesen.Sve sam podesio po uputstvu kako pise.Nista nisam posebno eksperimentisao pa da sam nesto *ajebao.Zato vas i pitam da li ste vi imali slicnih problema?Ja iskreno najvise sumnjam na ruter,kad budem isao da uplatim reklamiracu im ruter.

pozdrav

Meni je ADSL 100% dobro podesen.Sve sam podesio po uputstvu kako pise.Nista nisam posebno eksperimentisao pa da sam nesto *ajebao.Zato vas i pitam da li ste vi imali slicnih problema?Ja iskreno najvise sumnjam na ruter,kad budem isao da uplatim reklamiracu im ruter.
Kao sto rekoh, ja sam morao par puta do sada da restartujem ruter da bi sve proradilo. Mislim da reklamiranjem neces nista dobiti.

Koji je onda vas savet?Sta bih jos mogao da uradim da me ovo ne zeza :mad:

pozdrav

Ma prckaj po opcijama ali zapamti kako je bilo da znas da vratis. Tweakovanje verovatno ima efekata i na famozni ADSL!

Ma prckao sam i nista.Sve sam podesio po uputstvu koje sam dobio.ADSL stvarno radi odlicno ali me interesuje zasto ne radi svako jutro po minut.

Recite kojom vam brzinom sada ide download.Da li su vam brzine malo opale od kad ste uveli ADSL.Meni je u pocetku bilo 26 sada mi je raspon od 21-24 kb/s

pozdrav

Recite kojom vam brzinom sada ide download.Da li su vam brzine malo opale od kad ste uveli ADSL.Meni je u pocetku bilo 26 sada mi je raspon od 21-24 kb/s
Zavisi od izvora, ali ako skidam sa nezagusenog sajta ili P2P usera, i dalje ide do 28KB/s, znaci nikakvo opadanje u brzini nisam primetio.

Meni se isto desilo jutros, a inace imam kod beotela ADSl. Tek kada sam softverski par puta restartovo modem-router internet je proradio. Zvao sam beotelovi podrsku i rekli su mi da su sinoc radili nesto na vezeme i da nakon toga modem pobenavi (verovatno je IP u pitanju pa ga to nakon njihovih radova buni :smash: ).

Pozdrav
Milos

Pricacu sa ovim iz sezama da vidim sta je u pitanju. Ja verujem da je problem u ruteru.Jer komp mi radi ok, nista me ne zeza,i ADSL radi ok, sem tog problema da ujutru zeza.Nadam se da cu uspeti da resim problem na neki nacin.Na koji ne znam.Ako neko ima neka ideje da mozda jos nesto proverim na kompu...sve je prihvatljivo samo da resim ovaj problemcic

pozdrav i sto bi nas kralj rekao shiveli( sa š)

poydrav

Meni se isto desava na Veratu...danas 2 puta prekid od po minut otprilike i samo od sebe se nastavi...

Laza je napisao(la):
Ja restartujem kompjuter samo kada neki drajver ili program traze restart ili kada slucajno pritisnem dugme za gasenje :) Pravilno podesen sistem mora da radi danima bez problema.
Kako mozes slucajno da pritisnes dugme za gasenje :)

Na tastaturi se nalazi iznad ispod delete end i page down tastera a iznad gornje strelice. LOL

takođe Beotel, i isti problemi... dešava se i u sred rada da stane veza, i to po par puta... Kažu u tehničkoj podršci da telekom nešto mulja, ali uvek je najlakše okriviti nekog koga ne možeš da cimaš, tako da cimajte provajdere, njima vi dajete novac... ;)

Takođe pali restart adsl modema, a nekad kada ni to ne upali, izvadim kabl i vratim nazad, valjda se tek onda potpuno opasulji. Očigledno im nisu napravili neki surov firmware koji bi se nosio sa našim uslovima. Očigledno kod nas ne može ništa da radi kako treba. Zanimljivo je da kada sam uzeo ADSL pre metar dana, sve je radilo fenomenalno, problemi su počeli tek pre par dana, tako da se iskreno nadam da su u pitanju neki privremeni radovi u Telekomu... ;)

Da da, meni pomaze jedino kada izvadim kabl iz rutera pa ga onda vratim.Jedino tako, cak ni restartovanje kompa ne pomaze.

pozdrav

Pazi ako nas vise imamo iste probleme na razlicitim provajderima logicno je da nas zeza zajednicki cinilac=telekom :)

Vrh Dno